2006, de goednieuwsshow gaat door

Het jaar 2005 zit er bijna op. De top 2000 laat nu bijna nog louter tophits ten gehore brengen. Op televisie zijn de terugblikken geweest en de prominente doden zijn herdacht. De gewone mens in Nederland doet dit op een soortgelijke manier in eigen kring. Tegen de klok van twaalf uur wordt het vuurwerk dat nog resteert massaal de lucht in geknald om 2005 af te schudden en 2006 te verwelkomen.
En zoals zoveel gebruiken in ons postmoderne tijdperk, komt ook dit weer van onze verre, primitieve en vooral heidense voorouders. Nog heel lang waren carnaval en oudjaar hetzelfde feest en werd het in februari of maart gevierd. Februari komt van het Romeinse 'februa' dat zoveel betekent als reiniging- of verzoeningsmiddel.

Maar hebben we in ons landje veel te verzoenen? Het jaar 2006 wordt volgens mij een fantastisch jaar. Het wordt een zoet jaar, dat is al jaren lang beloofd, en met een beetje politieke strategie zal het er nu eindelijk van moeten komen, met de verkiezingen in het verschiet. De economie gaat het eindelijk goed doen, al gelooft niemand er nog echt in. Het feit dat de euro het leven toch duurder heeft gemaakt, wordt alleen nog weersproken door minister Zalm, maar hij is dan ook de enige die het kan weten. Maar niet alleen de euro, ook allerlei overheidsmaatregelen zorgen voor onzekerheid, waarbij de Nederlandse bevolking er voorlopig maar van uitgaat dat dit ten koste gaat van de eigen beurs of voorzieningenniveau in bijvoorbeeld gemeenten.
De ziektekostenverzekering moet de komende dagen zijn beslag krijgen, iedereen moet als het goed is de offerte van zijn ziektekostenmaatschappij binnen hebben.
'En nu maar gaan marktdenken en flexibel zijn.'
Dat is tenminste het devies van minister Hoogervorst. Voorlopig heb ik alleen nog maar positieve geluiden gehoord van mensen die goed tot zeer goed verdienen. Zij kunnen een ruim pakket nemen en toch minder betalen. Goed nieuws dus. Anderen moeten het doen met een toeslag, waarvan ik tevredenheid nog niet doorklinkt. Weer anderen zullen hun toeslag zien verdampen in de schulden die ze toch al hebben, en maar zien wie er in de loop van het jaar nog goed verzekerd is.

De gemeentelijke belastingen gaan omlaag, dat is in ieder geval goed nieuws lijkt me. Kunnen de gemeenten zelf kijken welke voorzieningen ze zullen gaan schrappen. De kiezer kan bij de gemeenteverkiezingen in maart 2006 ook nog eens zelf beslissen. Zullen de sportvoorzieningen minder vaak opengaan, speeltuinen verslonzen of het gemeentegroen vervuilen? Maar vergroting van de rechtstreekse invloed van de burger is prijzenswaardig, goed nieuws dus weer.

De economie gaat beter en dat is te danken aan vergroting van de flexibiliteit, die nog groter moet. In de praktijk is dat verlaging van de minimuminkomens, zodat die mensen geprikkeld worden om aan te pakken en aan het werk te gaan. Een volledige baan aan de onder kant van de arbeidsmarkt is momenteel nog net genoeg om niet kopje onder te gaan, in de nabije toekomst mag dat wel of je laat je marktconform flexibel leiden en neemt een tweede baan.

Over maatschappelijke flexibiliteit gesproken, die hebben we ook gezien. Wederom goed nieuws dus. De voedselbanken hebben een groeimarkt gevonden, booming business. Een gezonde eerlijke verdeling vanuit de overheid, wordt vervangen door de middeleeuwse bedeling waarbij de goedheid van verantwoordelijke burgers gelden als een aflaat om in de hemel te komen. Er zijn weer armen die rechtstreeks dankjewel moeten zeggen en ook nog met hun kop op tv komen om voor de hele natie een partijtje 'Tokkie' moeten zijn.

Ook goed nieuws is een aantal woorden, dat in 2005 gemeengoed is geworden en die mee gaan in het nieuwe jaar. Wat te denken van 'eerlijkheidsterrorisme', we zeggen gewoon wat we denken onder het mom 'moet kunnen'. Door dit eerlijkheidsterrorisme zal het vermaledijde 'multiculti' definitief op de achtergrond gaan verdwijnen. Goed nieuws dus. Politiek moet leuk zijn en slechts ter vermaak en het woord 'politainment' is uitgevonden, waarmee de 'talpaïsering' van ons medialandschap verder vorm krijgt. We willen dat 'beleids-chinees' uit Den Haag niet meer horen en ook de Haagse politiek is in toenemende mate aan het 'onthaagsen'. En dat is wat we willen, goed en vrolijk nieuws uit Den Haag .

'En goed nieuws moet meer gebracht worden, veel meer dan nu het geval is.'
Dat is tenminste de mening van onze hoogste baas, ministerpresident J.P. Balkenende. Onze premier was aanwezig bij de viering van vijftig jaar NOS Journaal. Ter gelegenheid hiervan kwam een boek van de hand van Ad van Liempt.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, en eerlijk moet je tegenwoordig dus zijn, ik vond het wel wat zielig. Een verongelijkt jongetje dat ondanks zijn positie zijn goede boodschappen maar niet onder de aandacht kan krijgen, dan wel verkeerd begrepen wordt.

Maar het beste nieuws voor 2006 heb ik nog niet genoemd. 2006 is het laatste volledige jaar dat Balkenende II het goede beleidsnieuws nog mag rondstrooien.
Een tevreden en veerkrachtig 2006 toegewenst.