Column: FOK! is niet je leven!

Zo, daar schrik je van hŤ? Dat wist je misschien niet. Maar straks zet je de computer weer uit en zit je gewoon weer op kantoor of thuis. Geen Frontpage en forum meer en over tot de orde van de dag, avond of nacht. En dan heb je weer echte mensen om je heen.

FOK! Is niet jullie leven!

De Frontpage bestaat pakweg vier jaar en misschien heb jij het gevoel dat je nieuwe vrienden hebt gemaakt. Sommigen hebben dat inderdaad en ontmoeten deze vrienden irl. Er zijn zelfs liefdes ontstaan en ook weer verbroken. Je werd verliefd op iemand vanwege leuke postings, op iemand van de chat of dmv een Meet&Greet. Of je raakte gewoon bevriend met iemand. Daar heb ik het verder niet over. Ik heb het over je aanwezigheid hier! FOK! is nog steeds niet jullie leven.

Waarom doorbreek ik deze illusie? Omdat ik me zorgen maak. Er wordt steeds meer gezeurd om bans en slotjes, er wordt gezeurd over nieuwswaarde van postings, crew wordt afgezeken omdat ze volgens sommigen te traag zijn met editten. En er wordt geflamed. Soms gebeurt het als grap, maar steeds vaker omdat mensen zich ergeren. En dat laatste moet je niet doen. Want FOK! is immers niet jullie leven.

Maakt iemand een foute opmerking? Zeg er wat van en/of laat het rusten. Erger je je aan sommige clones? Zeg er niets van en laat het rusten. Want er zijn nog mensen hier die voor hun plezier FOK!ken. Ik bijvoorbeeld. Ik zeur bijvoorbeeld niet over policy of een flauwe grap. Misschien vind je mij niet leuk. Kan ik me best voorstellen. Denk je dat ik me daar druk om maak? Welnee, FOK! is niet mijn leven.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat FOK! dat wel een tijdje was. Dat ik FOK! zag als een invulling van mijn dagelijks leven. Trok ik me van alles aan. Zat ik me in het normale leven druk te maken over iemand die me niet lag, of die iets zei waar ik boos om werd. Ik heb zelfs ruzie gemaakt met een paar FOK!kers in real life. Klinkt belachelijk hŤ? Nou, dat is het ook. Mijn sociale leven, zelfs mijn werk leed er onder. Daarna ben ik een paar maanden bijna niet aanwezig geweest en vanaf toen ging het goed. Ik ben nog iets te vaak online, maar ik heb intussen ook genoeg andere dingen te doen. Natuurlijk, de Frontpage en het Forum maken onderdeel uit van wat we doen. Maar zorg ervoor dat het een aanvulling is, geen invulling. FOK! is immers niet je leven.

Sommigen van jullie nemen de Frontpage of het Forum veel te serieus. Het is een tweede huiskamer geworden, je put er misschien moed uit of wellicht is het een soort stamkroeg geworden. Maar zodra je de computer uitzet sta je weer in het gewone leven.

Denk eens bij jezelf na. Is het gezond dat je je kwaadmaakt om andere FP-ers? Omdat ze ergens anders over denken? De meesten zitten je gewoon uit de tent te lokken. FOK! is niet meer dan een speelplein. Natuurlijk is er plaats voor serieuzere zaken. Maar nog steeds is het niet meer dan een speelplein. En als je de PC uitzet is het speelkwartier over.

Neem dat gezeur van je eens onder de loep. Jongens, FOK! is niet meer dan een (wel erg leuk) verzinsel van Ted en Danny. Misschien hebben ze er morgen genoeg van en stoppen ze er mee. Dat is hun goed recht. Want niemand van jullie kan aanspraak maken op aanwezigheid op de Frontpage of het forum.

Dus waarom maak je je kwaad? Weet je het al? Ik niet, namelijk. FOK! is namelijk niet jullie leven. Als je het allemaal te serieus neemt, ga dan eens na of je niet te veel tijd hier doorbrengt. Ga eens wat anders doen. Ga surfen naar andere interessante sites, of beter, zet de pc uit en ga fietsen, wandelen een boek lezen. Want FOK! is niet jullie leven.

Maar goed. Als sommigen van jullie door willen gaan met zeuren, zeiken en net doen of FOK! van jullie is, dan moeten jullie dat zelf weten. Ik maak me er niet druk om. Want jullie FOK!leven is niet mijn leven.


Zorg wat beter voor jezelf!