FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 oktober 2003

FNV wil ochtendspits platleggen

Vakbond FNV bondgenoten wil morgenochtend de ochtendspits rond Utrecht lamleggen en heeft daarom chauffeurs uit het beroepsgoederenvervoer opgeroepen om langzaam te gaan rijden. Volgens FNV-bestuurder J. Helig is dit een "publieksparticiperende" actie. "Ze worden inderdaad gedwongen mee te doen. Maar de regelingen waar het om gaat zijn ook verplicht", aldus Helig.

De actie zal duren van 8 tot 12. Volgens de FNV hebben de chauffeurs aangegeven uitermate ontevreden te zijn over het nieuwe kabinetsbeleid, met name over het schrappen van ouderenregelingen. Een woordvoerder van het Traffic Information Center zegt dat het niet goed is in te schatten wat de gevolgen zullen zijn voor het verkeer: "Ik ken de aard van de acties niet. Het is echter heel goed mogelijk dat er flink veel extra vertragingen komen. Maar wellicht houden de automobilisten er rekening mee."

De ANWB laat zich kritisch uit over de actie en noemt deze "uiterst onverstandig". "Het publiek heeft niets te maken met het conflict tussen de bonden en het kabinet. Ik denk dat ook niet dat FNV bondgenoten zich hiermee populair maakt. Het is onverstandig en onaangenaam", aldus een woordvoerder. De ANWB heeft er wel begrip voor dat de bond acties voert die leiden tot overlast, maar vindt dat dit eerst met alle partijen overlegd moet worden.

Ook dank aan RubberenRobbie voor het melden van dit nieuws via de newssubmit.

Satelliet met groene lasers geactiveerdFoto van de ICESat met hoge sluitertijd (Foto: NASA)

De NASA heeft de Cloud and land Elevation Satellite (ICESat) in werking gesteld om metingen te verrichten aan de poolkappen, het wolkendek, bergen en bossen. De satelliet heeft drie lasers aan boord. Het object kan vanaf de aarde zichtbaar zijn als een vreemde felle snelbewegende "ster" die zeer snelle groene pulsen uitstraalt. De satelliet vliegt met 27.000 km/u in een baan om de aarde.

De missie van de satelliet is om de hoogtes van het oppervlak van de aarde in kaart te brengen, en om te kijken hoever de ijskappen reeds gesmolten zijn door de toenemende temperatuur op aarde. ICESat maakt ook unieke metingen over hoogtes van wolken en de verplaatsing daarvan over de aarde. De satelliet gebruikt een Geoscience Altimeter System (GLAS) die pulsen groen en infrarood laserlicht uitzendt, over de gehele aarde. Meer technische informatie omtrent de satelliet en zijn missie is te vinden op de site van de NASA.

Jordan baalt van eigen voorstel

Eddie Jordan heeft spijt van zijn stem voor het nieuwe puntensysteem.

Jordan heeft door het nieuwe systeem kostebare inkomsten misgelopen. De teams krijgen namelijk zowel meer TV-inkomsten als prijzengeld als ze hoger eindigen in het constructeurskampioenschap. Mocht de oude telling zijn gehandhaafd, dan had Jordan nu vijfde gestaan in plaats van achtste.

"Het was mijn idee om de puntentelling te veranderen omdat ik dacht dat het teams zoals Minardi een grotere kans zou geven om hun inzet beloond te zien," verklaarde de teambaas. "Ik dacht dat het een goed voorstel was en een eerlijkere en betere manier om de punten te verdelen. Ik voelde me goed toen het geaccepteerd was, maar nu heb ik er behoorlijk de pest in. Het heeft ons een smak geld gekost dus ik denk dat ik mijn slimme ideeën voortaan maar voor me houdt."

Het in de punten helpen van Minardi is tot nu toe niet gelukt. Het Italiaanse team staat tot op heden nog op nul punten en een goed vooruitzicht dat het op Suzuka wel gaat lukken is er niet.

Winkeldievegge inderdaad doodgeslagen

De 43-jarige Anja Joos is inderdaad overleden aan de mishandelingen die ze opliep, nadat ze een blikje bier en een pak hondenbrokken had gestolen in de Dirk van den Broeksupermarkt aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam. De vrouw blijkt te zijn dood-geschopt en geslagen.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen beaamde tegen het NOS-Journaal dat de vijf verdachten die nu vastzitten, van Marokkaanse afkomst zijn. De vijf zijn 19 (2x), 18 (2x) en 17 jaar oud. Cohen sprak eerder vandaag in de gemeenteraad zijn afschuw uit over de mishandeling. ,,Het is laf - en elke man onwaardig - om een vrouw te intimideren, te slaan en te mishandelen. Dat geldt des te meer voor mannen die samen met andere mannen een vrouw te lijf gaan''.

Op de lokale Amsterdamse zender AT5 zei een oud-medewerker van de supermarkt dat winkeldieven veel vaker tot ver in de straat achternagezeten werden, en dat daarbij vaak harde klappen vielen. Ook de lokale politieke wijkpartij Zuid- en Pijpbelangen zegt dat afgelopen zomer zeker drie vermeende winkeldieven in elkaar geslagen zijn door personeel van het Dirk van den Broek-filiaal.

De directie van de Dirk van den Broek blijft erbij dat dieven alleen in de winkels zelf worden opgepakt. Maar volgens de medewerker waren de richtlijnen van de directie onvoldoende bekend bij het personeel van de winkels. Bedrijfsleiders gaven volgens de oudmedewerker zelf het verkeerde voorbeeld door mee achter dieven aan te rennen.

Onderzoek fietsendiefstal door fietsersbond

Op tien oktober begint de Fietsersbond een groot onderzoek naar de diefstal van fietsen in vijftig gemeenten in Nederland. De bond hoopt met deze 'Fietsendiefstalscan' inzicht te krijgen in het probleem van fietsendiefstal. De gemeente Haarlem zal de eerste stad zijn waarin de bond aan de slag gaat.

Tijdens het onderzoek wordt gekeken, in samenwerking met gemeente en politie, naar het huidige beleid en de praktijk op straat. Daarbij komen alle aspecten die met fietsendiefstal te maken hebben aan bod.

Begonnen wordt met een onderzoek op plaatsten waar veel fietsen gestolen worden. Ook kijkt men dan naar het beleid van gemeente en politie, van bijvoorbeeld aangiftes en voorlichting die aan fietsers wordt gegeven. Hoe de opsporing van dieven en helers in zijn werk gaat zal ook worden bekeken.

Wanneer het onderzoek afgelopen is ontvangt de gemeente een Actieplan Fietsendiefstalbestrijding, hierin staan dan de onderzoeksresultaten en suggesties voor het bestrijden van de fietsendiefstallen.

Schoenendieven bedreigen medewerkers uitzendbureau

B00G1E had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een uitzendbureau in Den Haag zijn door de politie drie schoenendieven opgepakt. Een van de drie zou met een mes hebben lopen zwaaien. Dit maakte de politie Haaglanden vandaag bekend.

De politie had een melding ontvangen van een dreigende situatie in een kantoor aan het Spui. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten drie verdachten aan die vrij gemakkelijk aangehouden konden worden.

Het drietal bleek eerder in een schoenenwinkel iets te hebben gestolen. Daarop zijn ze het uitzendbureau ingevlucht alwaar ze het personeel met een mes bedreigden. De drie, twee mannen en een vrouw, zijn door de politie ingesloten.

BuZa zit justitie dwars met xtc-bestrijding

Het NOS-Journaal meldt dat de bestrijding van handel in- en productie van xtc in Nederland, ernstig wordt bemoeilijkt door regels van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Het ministerie wil namelijk niet dat Justitie te intensief samenwerkt met collega's uit China, omdat dat land de doodstraf kent en BuZa niet veel vertrouwen in het Chinese rechtssysteem heeft.

Uit China komen echter juist de meeste grondstoffen voor xtc, maar als Justitie de gegevens over Chinese leveranciers doorgeeft aan de Chinese autoriteiten kunnen deze verdachten de doodstraf krijgen; en dat wil BuZa niet. Hierdoor is het voor Justitie erg moeilijk om greep te krijgen op de toestroom van grondstoffen. Landen als Duitsland of Frankrijk leggen hun justitie-medewerkers geen belemmeringen op.

VVD-staatssecretaris Atzo Nicolaï beaamt dat het Nederlands Openbaar Ministerie alleen algemene informatie mag uitwisselen met China. Zodra het gaat om personen, houdt het op voor justitie.

In het Kurhaus in Scheveningen wordt vandaag en morgen een congres gehouden. Hier komen vrijwel alle Nederlandse xtc-bestrijders en collega's uit 26 landen bijeen. Tijdens de eerste dag van het congres bleek maar weer hoe gevoelig de zaak ligt. De belangrijkse xtc-bestrijder in Nederland, officier van justitie Martin Witteveen, mocht zich tegenover media niet uitlaten over justitiële samenwerking met China.

Scheidsrechter geveld door telefoon

Moosie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koploper Valencia uit de Spaanse competitie weet nog niet of het de tweede ronde van de Spaanse beker heeft bereikt. Het gister gespeelde eerste ronde duel tegen Castellon werd acht minuten voor tijd gestaakt nadat scheidsrechter Jesus Tellez Sanchez was getroffen door een mobiele telefoon.

Sanchez had juist aan Valencia een penalty toegekend, toen hij vanaf de tribune geraakt werd door een mobiele telefoon. Bij de stand 1-1 en nog acht minuten te gaan een controversiële en gevaarlijke beslissing zo nu blijkt. De wedstrijd werd daarop gestaakt.

De Spaanse voetbalbond moet nu bepalen of Valencia door gaat naar de tweede ronde of dat de wedstrijd moet worden uitgespeeld, te beginnen met die penalty.

Socios: 'Kluivert blesseer je'

De afgunst van de socios van Barcelona lijkt op Patrick Kluivert te worden gericht. Tijdens de wedstrijd tegen Valencia afgelopen weekend was op de spandoeken onder meer te lezen: "Kluivert blesseer je!"

Kluivert wist in vier competitiewedstrijden nog niet te scoren, derhalve wil het publiek nu graag Javier Saviola op zijn plaats zien spelen. Kluivert maakte zich eerder al impopulair met zijn uitspraken over zijn wens om in Engeland te gaan voetballen.

Kluivert heeft voorts met assistent-coach Henk ten Cate de weddenschap dat hij dit seizoen 25 doelpunten zal maken in de Primera División. Het lijkt er echter niet op dat Kluivert in de huidige vorm zijn record van 18 treffers zal gaan overtreffen. De zelfoverschatting kan hem fataal worden. Enkel trainer Rijkaard lijkt hem momenteel nog de hand boven het hoofd te houden in Camp Nou.

Gemeente neemt hond in beslag

Unstable Element had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In opdracht van de burgemeester is in Assen een hond in beslag genomen omdat deze te veel lawaai maakte in een "blafvrije zone".

Vorig jaar was deze blafvrije zone ingesteld omdat een viervoeter in de Roerdompstraat wel erg veel overlast veroorzaakte. De zone hield in dat er tussen 22.00 en 7.00 uur geen overmatig geblaf mag zijn.

De hond heeft zich echter niet gehouden aan deze verordening. Na nieuwe klachten in de laatste weken is de hond door ambtenaren van de milieupolitie verplaatst naar een tot nu toe nog onbekend adres. De gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaar.

''Kinderbijslag intrekken bij discriminatie''

De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk (PvdA) wil dat ouders van wie de kinderen discrimineren, een deel van de kinderbijstand kwijtraken. De PvdA'er komt met dit plan omdat steeds meer scholen met veel allochtone leerlingen onder meer problemen ondervinden met jodenhaat, als ze lessen over de holocaust geven.

Oudkerk wil dat de minister hiervoor wettelijke maatregelen gaat nemen, die zo'n inhouding in de toekomst mogelijk moet maken.

Morgen gaat Oudkerk praten met de overkoepelende organisatie van scholen voor het voortgezet onderwijs in Amsterdam. Hij wil afspraken maken over de aanpak antisemitisme op scholen. Niet alleen hebben de scholen meer moeite om les te geven over Wereldoorlog II en de holocaust door de toenemende anti-joodse houding van een deel van de leerlingen, óók worden homoseksuele onderwijzers meer bedreigd.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft onthutst op de berichten over discriminatie op scholen gereageerd. Hij spreekt van een "grove schending van de normen die wij in Amsterdam hebben".

Cohen gaat met de politie afspraken maken over de behandeling van antisemitische en anti-homo-incidenten. "Wie de geschiedenis van Amsterdam kent, weet waar antisemitisme toe heeft geleid". Volgens Cohen horen joden zich veilig te voelen in de hoofdstad. ''Hetzelfde geldt voor vrouwen en voor homoseksuelen, die niet voor niets een emancipatiestrijd hebben gestreden''.

Een aantal Joodse scholen in Amsterdam heeft de afgelopen tijd al een verzoek ingediend voor extra beveiliging.

Winnaars Speelgoed van het jaar 2003

Vandaag, woensdag 8 oktober, zijn de winnaars bekendgemaakt van het Speelgoed van het Jaar 2003. De prijsuitreiking van de dertigste verkiezing vond plaats in speelpark TunFun in Amsterdam. Presentator Sipke Jan Bousema overhandigde samen met enkele kinderen de prijzen aan de vijf winnaars.

De winnaars:
Speelgoed van het Jaar 2003 in de leeftijdscategorie baby en peuter (0-4 jaar) is Playskool Airtivity Ballenbaan van Hasbro bv; bij kleuter (4-6 jaar) is de winnaar Kid K’NEX Bug Eyed Buddies van Hasbro bv; bij junior (6-8 jaar) Rewinder van Tyco RC/Mattel bv; bij tiener (8-12 jaar) Bladeracers van Nikko Europe bv; en bij de categorie 12+ Cash & Run van Jumbo Nederland bv, die wij onlangs op Fok! reviewden.

Consumenten brachten in alle categorieën hun stem uit, waarbij ze per leeftijdsgroep één artikel mochten kiezen. In Nederland en België kon iedereen stemmen via de site www.speelgoedvanhetjaar.nl. In dit jubileumjaar hebben ruim tweemaal zoveel mensen gestemd als vorig jaar. Dat speelgoed ook aantrekkelijk is voor ouderen bleek uit het feit dat de oudste stemmer 84 jaar is.

Verbod op neef - nicht huwelijk bepleit

Integratiedeskundige Jan Beerenhout vindt dat er weer een verbod op huwelijken tussen neven en nichten moet komen. Dit omdat binnen Turkse en Marokkaanse kring op vrij grote schaal getrouwd wordt binnen de familie. En dat soort huwelijken, consanguiniteit genaamd, maakt de kans op het krijgen van gehandicapte kinderen aanmerkelijk groter.

Beerenhout pleit voor een verbod omdat het onbegonnen werk is om allochtonen via voorlichting te wijzen op de gevaren van huwelijken binnen families. Vorig jaar stelde de hoogleraar Tom Schulpen dat door consanguiniteit de sterfte onder kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst tweemaal zo hoog is als onder autochtone Nederlanders.

Staatssecretaris Clemence Ross (Volksgezondheid) zei eerder in de Tweede Kamer dat tussen de 20 en 30% van de sterftegevallen in Turkse en Marokkaanse kring wordt veroorzaakt door aangeboren afwijkingen als gevolg van huwelijken tussen neven en nichten.

Overigens was het tot 1970 in Nederland verboden om met je neef of nicht te trouwen. Dat verbod werd afgeschaft omdat er nauwelijks nog kinderen uit voortkwamen en wanneer dat wel het geval was, risico's vooraf waren uitgesloten. Onlangs heeft Denemarken de regels rond allochtone huwelijken aangescherpt. Daar is het nu verboden een huwelijkspartner die familie is, uit het buitenland te halen, tenzij de partners kunnen aantonen dat ze vrijwillig trouwen.

Beerenhout houdt zich op verzoek van de Amsterdamse wethouder van Integratie, Rob Oudkerk, bezig met de problematiek.

Ambassadeur: Syrië zal terugslaan

De Syrische ambassadeur in Spanje heeft gezegd dat zijn land keihard zal terugslaan mocht Israël opnieuw doelen in Syrië aanvallen. Vorige week voerde de Israëlische luchtmacht een aanval uit op een kamp ten noorden van de hoofdstad Damascus. In dat kamp werden volgens Israël Palestijnse terroristen opgeleid.

Israël zegt dat de woorden van de ambassadeur de status van Syrië in de Arabische wereld kennelijk moeten redden. De Syrische regering heeft nog geen verklaring afgelegd.

Overigens verkeren Israël en Syrië formeel nog altijd (al 30 jaar) in staat van oorlog.

Van Damme krijgt rust

Jelle van Damme krijgt enkele dagen rust nadat hij in een zwembad uit is gegleden.

Van Damme gleed uit in het zwembad van het hotel waar de Belgische ploeg zich voorbereidt op het EK-kwalificatieduel tegen Estland. De speler liep hierbij een diepe vleeswond op die het voor hem twee dagen onmogelijk maakt om te trainen.

Volgens Belgisch Bonscoach Aimé Anthuenis zou hij zeker gespeeld hebben maar ontbreekt het de speler aan geluk. Peter Van Der Heyden en Olivier Deschacht zijn eventuele vervangers.

Hoogstwaarschijnlijk zal de speler zaterdag wel mee kunnen doen, hij heeft al twee keer eerder wegens een blessure. Zelfs bij zijn eerste uitnoding voor de rode duivels kon hij niet meedoen in verband met een gekneusde long.

Uitsluiting Ferdinand valt slecht

De uitsluiting van Rio Ferdinand voor de wedstrijd van het Engels nationaal team tegen Turkije is slecht gevallen bij de andere spelers.

Volgens de Britse media zouden enkele spelers de wedstrijd willen boycotten omdat ze het niet eens zijn met de beslissing. De Engelse Voetbalbond, de FA, ontkent dit echter.

De voorzitter van de spelersvakbond, Gordon Taylor, wilde dit gerucht niet bevestigen maar zegt wel dat er enkele spelers heel erg boos zijn, zij zien geen reden om Ferdinand voor zo'n belangrijk duel buiten de selectie te laten.

Ferdinand is uitgesloten van de selectie omdat hij een dopingcontrole vergeten was. Meer dan een dag later heeft hij de test alsnog ondergaan en kwam hij er clean uit maar dat was geen reden om hem weer mee te laten doen.

Dat de 24-jarige speler niet mee mag doen is een flinke tegenvaller voor bondscoach Eriksson. Engeland moet zaterdag minimaal gelijkspelen om zich rechstreeks te plaatsen voor het EK van 2004. Mocht Engeland verliezen dan is het net als het Nederlands Elftal aangewezen op de Play-offs.

Wederom aangifte tegen jonge aanranders

Tegen de drie Marokkaanse jongetjes van 8, 11 en 13 jaar, die vorige week werden gepakt voor een serie aanrandingen in Zeist, is wederom een aangifte binnengekomen. Naar aanleiding van publicaties meldde zich een vrouw bij de politie die ook zegt onzedelijk te zijn betast, bedreigd en beledigd door de jongens. De aanrandingen hadden plaats op de Laan van Vollenhove en de Warande in Zeist. De politie houdt rekening met meer slachtoffers.

De politie hield de drie knaapjes vorige week maandag aan. De 13-jarige zit nog vast. De twee jongens van 8 en 11 jaar zijn na verhoor naar huis gestuurd. Zij zijn namelijk te jong om berecht te worden. De politie meldde vorige week dat de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg zijn ingeschakeld.

Dat laatste wordt echter ernstig betwijfeld door schooldirecteur J. Lamaison van basischool 'Op Dreef' in de wijk Vollenhove. Volgens hem wonen de twee weer thuis en één van de twee gaat naar school. Hij pleit voor ondertoezichtstelling van de jongens: ''Ze moeten ergens anders worden gecorrigeerd. Thuis gebeurt dat niet. Alles wordt ontkend. Ik heb drie kwartier met een van de vaders gesproken. Die vindt dat het niet is gebeurd''.

De school wil verder niets met de zaak te maken hebben. Gevreesd wordt, aldus Lamaison, dat de familie van de jongens anders het onderwijspersoneel als schuldige beschouwt en wraakacties onderneemt.

'Zeemansverhalen monstergolven kloppen'

1750GTV en Geef_8 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zogenoemde monstergolven bestaan echt. Lange tijd werden de verhalen van zeelieden over plotselinge, veertig meter hoge golven afgedaan als onzin. Duitse wetenschappers bevestigen het bestaan van de golven nu echter en waarschuwen voor het gevaar dat zij vormen voor de scheepvaart.

De groep bestudeerde voor het onderzoek duizenden satellietbeelden. Wolfgang Rosenthal van het Duitse GKSS-onderzoekscentrum in Geesthacht bij Hamburg zegt dat een golf van veertig meter geen uitzondering is. Deze week komen deskundigen van de monstergolven bijeen in Genève, om de bedreigingen die deze golven vormen te bespreken.

Enkele ideeën zijn al geopperd. Zo stelde Rosenthal voor om de laadkleppen van schepen te versterken, de huidige constructie zou te kwetsbaar zijn. Rosenthal: "Als hoge golven over het schip slaan, worden de luiken door het gewicht van het water vaak als eierschalen ingedrukt. Als het water eenmaal in de scheepsromp komt, is het te laat."

Verder wil Rosenthal een register waarin de 'biologische leeftijd' van de schepen vermeld staat. Zo kunnen schepen op tijd uit de vaart gehaald worden.

Vijf man vast in zaak dode winkeldievegge

In de zaak van de overleden Amsterdamse winkeldievegge heeft de politie gisteren een vijfde verdachte aangehouden. Oók hij is een medewerker van supermarkt Dirk van den Broek aan het Marie Heinekenplein. Twee van de verdachten zijn 19 jaar oud, twee 18 en één van hen 17 jaar.

Het slachtoffer, de 43-jarige Anja Joos, zou wat blikjes bier hebben gestolen en buiten zijn achtervolgd door winkelpersoneel. Daarbij zou ze zo hard zijn geslagen dat ze ineen zakte. Na enige tijd overleed ze.

Volgens buurbewoners raakte Anja Joos in haar geboorteland Duitsland verslaafd aan de drugs en kwam ze een jaar of 20 geleden naar Amsterdam. Hier raakte ze verzeild in het tippelcircuit en werd besmet met het aidsvirus. Ze gebruikte heroïne, coke en methadon, zei waar het op stond, maar wordt door buurtbewoners niettemin omschreven als goedmoedig en aardig. De vrouw was tamelijk op zichzelf maar maakte geregeld een praatje met het vaste groepje van gebruikers op het Marie Heinekenplein. Ze zou niet vaak voor overlast hebben gezorgd.

Vandaag zou er sectie op het lichaam verricht worden. Die moet duidelijk maken waaraan de vrouw precies is overleden.

Volgens Dirk Dekker, hoofd van de afdeling security management van Dirk van den Broek, spreken medewerkers van de supermarkt verdachten alleen binnen aan. ''Bij het verlaten van de supermarkt houdt het voor ons op. Dat is ons beleid''. Hangende het onderzoek van de politie wil hij verder niets kwijt over de zaak.

14-jarige bedreigt lerares met alarmpistool

Dimage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Noord-Hollandse Santpoort heeft de politie gisteren een 14-jarige knaap aangehouden die een lerares met een - naar later bleek - alarmpistool bedreigde. De knul had het verboden wapen geleend van een 12-jarige jongen die op het schoolplein strijkers liep te verkopen.

Beiden werden aangehouden toen de 14-jarige achter de school de les verstoorde en daarbij de lerares uitschold en bedreigde. Tijdens het verhoor verklaarde de knaap ''erg trots'' te zijn dat hij de lerares had bedreigd. De hevig geschrokken lerares heeft inmiddels op het politiebureau aangifte gedaan van de bedreiging.

Dierenbeschermer gedood door grizzlybeer

Newzfokker, Nicky en Vlaflip hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oprichter Timothy Treadwell van de organisatie 'Grizzly People' is gedood en deels opgevreten door grizzlyberen. De organisatie zette zich in voor de bescherming van de grizzlyberen en hun leefomgeving.

De dood van de Amerikaanse dierenbeschermer werd gisteren door functionarissen van het nationale park 'Katmai' in Alaska bekend gemaakt. Treadwell werd 46 jaar. De resten van zijn lichaam werden door een piloot, die Treadwell had moeten ophalen, gevonden.

Het is voor het eerst in vijftien jaar tijd dat in het park een mens wordt gedood door grizzlyberen. Treadwell benaderde de dieren altijd tot op een afstand van enkele centimeters, terwijl de aanbevolen veiligheidsafstand vijftig meter was.

Verberne verlaat ADO Den Haag

Maurice Verberne ruilt ADO Den Haag in voor MVV.

Maurice Verberne gaat met onmiddellijke ingang naar MVV. De 32-jarige verdediger wordt door zijn huidige club ADO Den Haag verhuurd voor de rest van het seizoen. MVV sluit niet uit dat Verberne na afloop van de huur een vast contract krijgt aangeboden.

MVV kan de routinier goed gebruiken, aangezien enkele spelers door misdragingen uit de selectie zijn verwijderd en de ziekenboeg ook al uitpuilt.

Deurwaarders krijgen gegevens benzinedieven

mikkey72 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kabinet heeft vandaag besloten dat voortaan naam- en adresgegevens van benzinedieven uit het kentekenregister onmiddellijk beschikbaar zullen zijn voor erkende gerechtsdeurwaarders. De maatregel moet de oplossing betekenen voor het doorrijden na het tanken zonder te betalen. Minister Donner van Justitie had eerder een te vormen stichting als gegevensverstrekker voorgesteld.

Minister Peijs van Verkeer, die de maatregel bekendmaakte, zal de privacyregeling voor het kentekenregister aanpassen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stelt daarop de gegevens beschikbaar.

Met de gegevens kunnen deurwaarders dan betrokken automobilisten achterhalen en de niet-betaalde rekening innen. Gepakte doorrijders zullen daarbij niet alleen de getankte brandstof alsnog betalen, maar ook opdraaien voor de gemaakte deurwaarderskosten.

Politie haalt 'driewieler' van de weg

X-enio had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie haalde dinsdag op de N446 in Woubrugge een 32-jarige Alphense automobilist van de weg omdat hij in een auto reed waarvan het rechter voorwiel compleet ontbrak. En dat was nog niet alles, hij bleek tevens zwaar onder invloed te zijn. Voorts zat er op de voorstoel een 4-jarig kind niet in de gordel en lag op de achterbank een kind van anderhalf jaar te slapen.

Internationale tour Rijksuniversiteit Groningen

_Undercover_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) was dinsdag op een beurs van de World Graduate School Tour in Londen actief om nieuwe studenten te werven. De Groninger universiteit denkt te kunnen concurreren met de Engelse concurrentie. De meeste opleidingen zijn in Nederland goedkoper dan in Engeland. Zevenduizend euro of Engelse ponden, dat scheelt.

"De studiewereld wordt door internationalisering op z'n kop gezet", zegt organisator Tony Martin van de World Graduate School Tour. "Er zijn nu ruim twee miljoen internationale studenten in de wereld. We verwachten dat het er in 2025 dertien miljoen zijn." De Tour trekt verder Europa en Azië in, waar de RUG nu en dan bij aanwezig zal zijn.

Martin: "Het hele circus blijkt een goede formule en is voor steeds meer universiteiten interessant. We proberen jonge, intelligente mensen die weten wat ze willen doen, te koppelen aan topuniversiteiten. Nu Nederland de bachelor-master structuur invoert, zijn Nederlandse universiteiten veel interessanter geworden."

Achter de met folders van Engelstalige opleidingen bezaaide stand van de RUG gaven medewerker Anita Veltmaat, Marloes Siccama (rechten) en Theo Jurriëns (wiskunde en natuurwetenschappen) uitleg over de mogelijkheden die Groningen biedt. Ze reizen al jaren af en toe naar studiebeurzen, en dan vooral in Azië. In Londen hielden ze gister eveneens de concurrentie in de gaten. "Met vijf studenten zijn we al hartstikke blij", aldus Anita Veltmaat van de RUG.

Milan zei nee tegen 160 miljoen

Naar nu blijkt heeft AC Milan in 2001 een bod van 160 miljoen euro van Real Madrid op spits Andrei Sjevstsjenko naast zich neergelegd.

AC Milan geldt als moeilijk in transferland. De eigenaar van Chelsea Roman Abramovitsj moest deze zomer ook al stofhappen. Hij had graag Sjevtsjenko of Alessandro Nesta gekocht. Voor 50 miljoen euro per stuk, kreeg hij ze niet mee.

Milan-directeur Adriani Galliani: "We willen niet dat spelers van Milan vertrekken."

Deportivo fan overlijdt bij rellen

Een 31 jarige fan van de Spaanse voetbalclub Deportivo la Coruna is overleden bij een vechtpartij tussen twee supportersgroepen
De vechtpartij vond plaats bij het bekerduel tussen Santiago de Compostela en Deportivo. De twee supportersgroepen waren met elkaar op de vuist gegaan, vervolgens probeerde Manuel Rios Suarez de groepen te scheiden.

Op dat moment kreeg hij een hartaanval en overleed, Manuel Rios Suarez was vader van 2 kinderen. Acht andere fans raakten bij de vechtpartijen gewond

Kliniek dreigt Consumentenbond met proces

De Consumentenbond kan een proces van een ooglaserkliniek uit Nijmegen aan de broek verwachten. De reden hiervoor is dat de kliniek een negatieve beoordeling kreeg. Het Excimer Laser Centrum is van mening dat de onderzoeksmethode van de Consumentenbond niet adequaat was. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De kliniek kreeg na aanleiding van het onderzoek het rapportcijfer 3,1 van de Consumentenbond. Zo zouden voornamelijk de achtergrond van de behandelaars, de kwaliteitsbeheersing, de selectie van patiënten en de voorlichting gebreken vertonen.

De directeur van de kliniek, A. Deutzman, bestrijdt dat. Hij zegt dat de onderzoekers die conclusies nooit kunnen trekken. Volgens hem is het onderzoek voor het merendeel gebaseerd op een vragenlijst die de klinieken zelf moesten invullen. Daarnaast gebruikte de Consumentenbond de brochures van de behandelaars, vroeg de bond om aanvullende bewijzen en werden ervaringen van leden verwerkt.

De directeur zegt dat er sprake is van een 'pseudo-wetenschappelijk onderzoek': "Die mensen hebben geen kliniek van binnen gezien", aldus Deutzman.

'Nederlanders massaal naar de zon'

Ondanks de historische warme zomer met een recordaantal warme dagen zijn de Nederlanders de regen nu al weer zat. Dat schrijft Het Algemeen Dagblad vandaag. Nu er voor het eerst sinds lange tijd een periode van onbestendig weer voor de deur staat gaan de mensen massaal naar reisbureaus om een reis naar de zon te boeken.

Regen, hagel en wind zijn de grootste vrienden van de reisbureaus in Nederland, aldus de krant. Zo meldt Reisbureau D-Reizen dat het aantal boekingen de laatste dagen met ruim twintig procent is toegenomen.

Toerisme en Recreatie Nederland meldt dat ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders er deze herfstvakantie op uit gaan. Ongeveer de helft van hen gaat de grens over.

Dodental massaslachting Congo neemt toe

Het dodental van de slachting in het dorp Katshelli in het noorden van de Democratische Republiek Congo is opgelopen op 65. Er zouden volgens de Verenigde Naties zich onder de slachtoffers veertig kinderen bevinden.

De slachtpartij vond afgelopen maandag plaats. Waarschijnlijk hebben er in omliggende dorpen mogelijk ook slachtpartijen plaatsgevonden. Hierdoor zou het dodental van het etnische geweld nog aanzienlijk hoger uit kunnen komen.

De slachtoffers waren allemaal met kapmessen en vuurwapens om het leven gebracht. Onder de gedode dorpelingen zaten ook zwangere vrouwen. In de regio van het dorp wordt al jaren een hevige strijd gevoerd tussen de Hema's en de Lendu's, die naar schatting sinds 1999 al aan meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost.

Italië wil euromunt vervangen door biljet

Drs_C had ons via de newssubmit het volgende geheel herschreven te melden:

Euro geldItalië heeft er middels haar minister van financiën Giulio Tremonti bij zijn collega's van de eurolanden op aangedrongen om de één en twee Euro munten op korte termijn te vervangen door biljetten.

Als argumenten voor de vervanging voert de minister aan dat dit goed is tegen de inflatie. Verder stelt hij dat de meeste Italianen niet kunnen wennen aan munten met een dergelijke hoge waarde. Op het voorstel kwamen volgens de Italiaanse minister zeer veel positieve reacties van de collega ministers. Italië is dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie.

'Eén op drie Amerikanen krijgt diabetes'

Een Amerikaans onderzoek naar diabetes heeft schrikbarende resultaten opgeleverd. Zo zou één op de drie Amerikanen, die in 2000 zijn geboren, in de loop van zijn of haar leven waarschijnlijk diabetes, ofwel suikerziekte krijgen.

De grote boosdoeners zijn de toenemende vetzucht en overgewicht, aldus een wetenschappelijk onderzoek van het centrum voor ziektepreventie CDC. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the American Medical Association.

Uit het onderzoek blijkt dat tussen 2000 en 2050 zal het aantal gevallen van suikerziekte ruim zou verdubbelen, een toename van 165 procent. Het laatste decennium van de vorige eeuw is het percentage diabeteslijders onder Amerikaanse volwassenen al met veertig procent gestegen, van 4,9 procnet in 1990 naar 6,9 procent van de bevolking in 1999.

Diabetes heeft een fors verlies aan levensverwachting tot gevolg: bij een diagnose op 40-jarige leeftijd leven mannen 11,6 jaar en vrouwen 14,3 jaar korter.

Franse ex-premier Juppé ontkent fraude

In Nanterre heeft de Franse oud-premier Alain Juppé voor de rechter ontkend dat hij verantwoordelijkheid draagt voor de illegale financieringspraktijken bij de gaullistische partij RPR. Juppé wordt samen met 26 anderen verdacht van grootschalige fraude.

Zo zou Juppé zijn ondergeschikten de schuld geven van de fraude met banen in Parijs, die niet zouden bestaan. Op deze manier stroomden jarenlang de lonen van niet-bestaande ambtenaren direct in de RPR-partijkas, die hier grof geld mee verdiende.

Destijds was Juppé onder zijn partijgenoot Jacques Chirac de tweede man op het stadhuis van Parijs. Mocht hij veroordeeld worden, dan kan Juppé vijf jaar celstraf krijgen en zijn presidentiële ambities vergeten.

Spammen wordt toch nog niet beboet

In tegenstelling tot eerdere berichten op FOK! blijkt nu dat de Tweede Kamer niet akkoord is gegaan met de wetswijziging, die het beboeten van versturen van ongewenste e-mails mogelijk moet maken. Zo zou minister Donner van Justitie de Kamer geadviseerd hebben om tegen de wetswijziging te stemmen.

Donner is van mening dat het zogenoemde "spammen" bestuursrechtelijk moet worden aangepakt en niet strafrechtelijk. Het laatste is namelijk het geval in het voorstel. Donner vreest dat het strafrechtelijk systeem dan overstelpt zal worden met aangiften.

Eind september stelde Kamerlid Van Dam van de PvdA voor om het spammen beboetbaar te maken. Er zou een maximale boete op komen te staan van 4500 euro.

Vingerafdrukken orang-oetans in politiebestand

Sinds gisteren worden door de Nederlandse politieagenten vingerafdrukken opgeslagen van orang-oetans. Dit wordt niet gedaan, omdat de apen verdacht worden van misdrijven, maar om de bedreigde diersoort te beschermen tegen illegale handel en stroop. Onlangs werd bekend dat een wetenschapper beweert dat de Orang-Oetan snel zal uitsterven.

De vingerafdrukken van de Orang-Oetans komen in dezelfde database als die van de menselijke afdrukken van criminelen. De politie gaat nauw samenwerken met de stichting BOS, die zich hard maakt voor de bescherming van de mensaap.

De politie en de stichting BOS denkden met de vingerafdrukken te kunnen achterhalen waar gestroopte of gevangen apen vandaan komen. De agenten voeren gaan de afdrukken in hun vrije tijd in het systeem invoeren.

Kamer wil stopzetting subsidies heroverwegen

De plannen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om fors op diverse subsidies te gaan korten, is niet in goede aarde gevallen bij de Tweede Kamer. De Kamer wil nu dat Hoogervorst binnen vier weken met een beter onderbouwd voorstel moet komen.

Als de plannen van Hoogervorst doorgaan krijgen meer dan tweehonderd organisaties, waaronder de scouting, aanzienlijk minder subsidie. Dit is bij de Tweede Kamer in het verkeerde keelgat geschoten.

Zo is de Kamer het niet eens met de gehanteerde criteria van Hoogervorst voor het stopzetten of verminderen van de subsidies. De Tweede Kamer zou willen dat de minister met duidelijkere richtlijnen komt. Vandaag zal er gedebatteerd worden in de Kamer met de minister.

Exit polls: Schwarzenegger wint in Californië

Schaartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spierbundel Arnold Schwarzenegger wordt gouverneur van Californië. Dat meldt CNN op basis van exit-polls die over de gehele staat gehouden zijn. De huidige gouverneur, Gray Davis, zou door de kiezers aan de kant zijn gezet.

Miljoenen Amerikanen hebben hun stem laten gelden bij de recall-vote. Zij konden tot 05.00 uur vanochtend Nederlandse tijd bepalen of de Democraat Davis zijn termijn mag afmaken en zo nee, wie hem op zou mogen volgen.

Volgens een betrouwbare opiniepeiling zouden ongeveer tien miljoen mensen hebben gestemd. Dat is dertig procent meer dan bij de verkiezingen in 2002, waarbij Davis werd gekozen. De huidige stembusgang komt voort uit onvrede over de slechte economie in Californië en het leiderschap van Davis.

Arnold SchwarzeneggerDe race ging vooral tussen Davis en Republikein en filmheld Arnold Schwarzenegger. De laatste kreeg het de afgelopen weken echter zwaar te verduren door beschuldigingen van seksuele intimidatie van vrouwen. Volgens de laatste schattingen zou hij echter de meeste stemmen krijgen en zou hij Gouverneur Davis opvolgen. Het kan echter nog weken duren voordat de officiële uitslag bekend is.

Dode bultrug aangespoeld op Maasvlakte

Venture en druide10 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Rotterdamse Maasvlakte is dinsdag een dode bultrug aangespoeld. Het gaat om een jong dier van ongeveer acht jaar oud en acht meter lengte. Het dier weegt enkele duizenden kilo's.

Het is de eerste keer dat een bultrug in Nederland aanspoelt. Vorige week was al bekend dat er een dode walvis in de Noordzee dreef. Rijkswaterstaat sleepte het karkas toen nog naar open zee, omdat het de scheepvaart hinderde.

Medewerkers van het Natuurhistorisch Museum in Leiden zijn ingeschakeld om de walvis te ontleden. Daarna zal het karkas tentoongesteld worden.Foto: druide10. Meer foto's op zijn website.

Anti-terrorisme in Amerikaanse scholen

Dingstje herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Amerikaanse scholen zullen binnenkort een lespakket ontvangen waarop staat wat ze moeten doen bij een eventuele terroristische aanval. In het pakket zit ondermeer een cd-rom, waarop onder andere het voorkomen van aanvallen en het trainen van personeelsleden wordt uitgelegd.

Volgens Bradley Buckles, directeur van het ATF (bureau van alcohol, tabak, vuurwapens en explosieven), is het bijna onvermijdelijk dat scholen te maken zullen krijgen met terrorisme. Verder zei hij dat iedereen op alle gevaarlijke situaties voorbereid moet zijn.

Op deze website staat meer uitleg en de mogelijkheid om het pakket te bestellen.

Jongen gered uit dichtgevallen kluis

Een jonge werknemer van een winkel in Ohio in de Verenigde Staten is er op een benauwende manier achtergekomen dat je kluizen niet van binnen, maar alleen van buiten moet bekijken.

De 18-jarige jongen besloot samen met een vriend eens uit te proberen of één van beide in de kluis, die 1.30 meter bij 0.65 meter groot was, zou passen. Het lukte hem erin te komen, maar niet meer om te ontsnappen. De kluis was namelijk in het slot gevallen.

Pogingen om de kluis open te maken met de cijfercombinatie mislukten. Brandweerlieden werden gebeld om de jongen te bevrijden, maar ook hen lukte het niet. Een hernieuwde poging met de cijfercombinatie was wel succesvol, waarop de jongen na tien benauwde minuten uit zijn benarde omgeving kon kruipen.

Dagblad De Telegraaf zet nieuws in scène

CypherD10 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bericht 'Escortservice vanuit gevangenis', dat op 27 september in het dagblad De Telegraaf verscheen, is door de betreffende gedetineerde en het dagblad in scène gezet. Dat blijkt uit antwoorden van de minister van Justitie Donner op kamervragen van het Kamerlid Jager (CDA).

Uit het artikel zou blijken dat een gedetineerde op grote schaal vanuit zijn cel escortvrouwen aan medegedetineerden verhuurt. Volgens Donner klopt die informatie niet en is De Telegraaf ruim voor de publicatie van het artikel op de hoogte gesteld.

"Uit intern onderzoek is gebleken dat het bericht in de Telegraaf van 27 september 2003 op onjuiste gegevens is gebaseerd. De wijze waarop de desbetreffende gedetineerde vanuit de gevangenis zijn bedrijf zou leiden, is door hem in scène gezet. Zo heeft betrokkene geen pc op zijn cel, maar mag hij soms gebruik maken van een pc in de inrichting die geen internetverbinding heeft en is de gepubliceerde foto van betrokkene achter een pc, gemaakt in het kader van een kerstgroet voor zijn familie. Van deze informatie is het dagblad de Telegraaf door mijn departement, ruim voor het ter perse gaan van de editie, op de hoogte gesteld."

"Binnen twee weken einde aan extreemrechtse spam"

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zal nog zeker twee weken duren eer de extreemrechtse spam, die de afgelopen week al naar honderdduizenden emailadressen in Nederland is verzonden, voorbij is. Dat is de verwachting van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), na overleg met directNIC, het bedrijf dat zorgt voor de uitgifte van internetdomeinen.

De email verwijst naar de website www.extreemrechts.nl, een website die momenteel in India is gehuisvest. Eerder stond de website al in de Verenigde Staten en Singapore. directNIC heeft het MDI laten weten dat de website over 14 dagen wordt gesloten als er niet meer informatie komt over de makers ervan. De huidige gegevens zijn tegen de regels van het bedrijf.

Het MDI denkt overigens te weten wie achter de website zit. Zodra daar juridisch bewijs voor is zal er een aanklacht worden ingediend.

Column: FOK! is niet je leven!

Vier jaar kom ik nu op FOK! Vier jaar, dat zijn 48 maanden, 208 weken, 1460 dagen. Ik geef toe, ik ben vanaf het begin verslaafd geweest aan het FOKforum! Soms op een goede manier, soms op een slechte manier verslaafd. Maar altijd besefte ik wel dat er meer was dan FOK! alleen. Want zo stelde ik: FOK! is niet je leven. Daarom vandaag voor de Frontpage mijn oude open brief aan alle FOK!kers.

Nederland eist uitleg over Indonesië

Vandaag gaat Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken contact opnemen met zijn Indonesische collega Wirajuda. Directe aanleiding zijn de omstreden uitspraken van de Indonesische minister van Justitie Mahendra. Hij zou gezegd hebben dat hij Nederlanders haat.

Dr. Mahendra refereerde hiermee naar het koloniale verleden van Nederland in Indonesië. Minister De Hoop Scheffer wil van Wirajuda weten hoe serieus Nederland de uitspraken van de minister moet opvatten.

Vooralsnog is De Hoop Scheffer niet van plan om de Indonesische ambassadeur in Nederland te ontbieden. VVD-Kamerlid Wilders drong hier in schriftelijke vragen over de kwestie wel op aan bij De Hoop Scheffer.

Delen van India getroffen door stroomstoring

Dinsdagmiddag zijn grote delen van India getroffen door een grote stroomstoring. Hierdoor kwamen honderdduizenden mensen zonder stroom te zitten. Getroffen werden onder andere de steden Ratnagiri, Raigad, Thane, delen van Pune, Nashik, Solapur, Sangli en steden in West Maharashtra, aldus woordvoerder Ram Dutonde van het Maharashtra State Electricity Board (MSEB).

De storing begon rond 11:20 lokale tijd, en duurde vier tot zes uur. De storing zorgde voor grote overlast, onder andere bij de Western Railway. Dutonde zegt dat de stroomstoring waarschijnlijk te wijten is aan een storing in het 400KV Padgha substation, wat tot een 'massive grid failure' geleid heeft.

Wouter Bos twijfelt over nieuw leiderschap

speedfreaxs en Drs_C herschreven voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De huidige fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, Wouter Bos, twijfelt of hij bij de volgende verkiezingen nog de lijsttrekkersrol zal vervullen. Dat zegt hij in de nieuwste editie van weekblad Nieuwe Revu.

Zijn besluit hierover zal afhangen van de afloop van het debat over 'de vernieuwing' binnen zijn partij. Ook vraagt Bos zich af of zijn aanstaande vaderschap te combineren is met de zware taak als lijsttrekker. Zijn vrouw is in verwachting van haar eerste kind.

Vorig jaar werd Wouter Bos door de PvdA-leden met ruime meerderheid tot partijleider gebombardeerd, een taak die hij ten minste twee perioden wil vervullen. Dan moet het echter wel goed verlopen tussen hem en de partij. "In de komende jaren zal het interne debat enorm veel overhoop halen. Krijg ik voldoende draagvlak voor de richting die ik organisatorisch en ideologisch met de partij wil inslaan?" aldus Bos.

Verder zei Bos in het interview dat hij wil dat Nederland minder afhankelijk van de Verenigde Staten wordt. Hij denkt dit te kunnen realiseren door een versterking van de Europese defensie. Dit kan volgens hem door meer te investeren in defensie.

Meteoor boven Australië veroorzaakt knal

Het ruimte observatorium in Perth rapporteert dat de knal en enorme vuurbal boven Australië een asteroïde was die de aarde op slechts 40km boven het aardoppervlak miste. De knal werd veroorzaakt doordat de ruimterots door de geluidsbarriëre vloog.

De asteroïde is in de nacht van 6 op 7 oktober gezien door mensen tussen Perth en Bunbury. Ruim vijftig mensen hebben het observatorium gebeld om het fenomeen te rapporteren. Peter Birch van het Perth Observatory zegt dat de asteroïde van west naar oost door de atmosfeer vloog. Dit veroorzaakte een vuurbal die helderder was dan de volle maan.

Tsjechië slachtoffer van grote stroomstoring

Maandagavond is het westen van Tsjechië door een grote stroomstoring getroffen. Door de stroomstoring kwam onder andere de stad Karlovy Vary, een stad met 60.000 inwoners plat te liggen. Ook Ostrov, Nejdek, Rotava en kleinere steden en dorpen daartussen zaten zonder stroom.

De oorzaak van de grootschalige storing is nog niet bekend. "We zijn de oorzaak van de stroomstoring aan het onderzoeken", zegt woordvoerder Miraslav Kucera van ZSE. De stroomstoring begon om 23:00, maar was na een half uur al verholpen. Er zijn de afgelopen weken verschillende grootschalige stroomstoringen geweest, waar onder andere de VS, Engeland, Italië, Denemarken en Zweden slachtoffer van waren.

Top 10 VS geheel ''zwart''

In de Verenigde Staten is de top 10 van de meest toonaangevende hitlijst, de 'Billboard Hot 100' voor het eerst in de geschiedenis volledig gevuld met zwarte artiesten. Daarvan zijn er negen rapper.

Op één staat echter geen rapp(st)er, maar Beyoncé Knowles. De R & B zangeres staat daar met het nummer Baby Boy, wat ze samen zingt met reggae-ster Sean Paul.

Kenners van de pomuziek zijn niet verbaasd door deze ontwikkeling. DJ Mike Anthony zei tegen de BBC dat het 'gewoon een kwestie van tijd was' voordat dit zou gebeuren. De zwarte muziek heeft het succes te danken aan de opmars van de videoclips van zwarte artiesten. Ook de nieuwe muzieksoorten, zoals drum'n'bass en UK garage hebben het positieve beeld van zwarte muziek gestimuleerd, aldus Anthony.


Beyoncé
Nummer één, Beyoncé
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.