Oorlog in Gaza leidt tot Tiktokhype van Bin Laden's 'Letter to America'

De Britse krant 'Guardian' heeft de vertaling van een brief van Osama bin Laden van haar website verwijderd omdat de tekst veelvuldig werd gedeeld op sociale media zonder de originele context. In 2002 had de krant bericht over de 'Brief aan het Amerikaanse Volk' die in het Arabisch was geschreven door het voormalige hoofd van de terreurorganisatie al-Qaeda en deze volledig in Engelse vertaling op de website gepubliceerd.

In de brief omschrijft Bin laden, de man achter de terroristische aanslagen van 11 september 2001, zijn wereldbeeld. Het schrijven  wordt gekenmerkt door islamitisch fundamentalisme en antisemitisme, en dreigementen meer gewelddaden. Bin Laden werd in 2011 gedood door Amerikaanse special forces in Pakistan.

Blijkbaar kreeg zijn schrijven meer dan 20 jaar na publicatie in de Guardian ineens veel aandacht. "Het transcript dat op onze website werd gepubliceerd, werd vaak gedeeld op sociale media zonder de volledige context. We hebben daarom besloten om het te verwijderen en in plaats daarvan lezers te verwijzen naar het rapport waarin het in context is geplaatst," aldus de Guardian website.

Tiktok ontkent trend
Op het X-platform (voorheen Twitter) en andere sociale media circuleerden berichten dat het Bin Laden- schrijven werd gevierd door Palestina-aanhangers in de VS. Tiktok-video's waarin jongeren opriepen om de brief te lezen dienden als bewijs. Veel jonge gebruikers, vooral uit de VS, doen in korte video's verslag van hun leeservaring. Zoals de 'Jerusalem Post' schrijft, is de bijbehorende hashtag #LetterToAmerica al meer dan vier miljoen keer gebruikt op Tiktok, vaak naast #freepalestine.

Een woordvoerster van Tiktok zei desgevraagd dat het aantal video's dat op Tiktok zou worden gedeeld beduidend lager is. Berichten over een trend waren onjuist. Ze voegde eraan toe: "Content die deze brief promoot is duidelijk in strijd met onze regels, die steun aan elke vorm van terrorisme verbieden. We verwijderen deze content proactief en agressief en onderzoeken hoe het op ons platform terecht is gekomen."