VS dwingt Israel diesel te leveren aan Gaza, coalitie woest over de toestemming

Onder druk van Biden zal Israel toch 60.0000 liter diesel voor de generators van de waterzuiveringsinstallatie en de telecommunicatie leveren aan Gaza.

Vandaag is 17.000 liter brandstof in de Gazastrook afgeleverd. Zoals de verantwoordelijke Palestijnse grensautoriteit 's avonds aankondigde, werd de brandstof via de grensovergang bij Rafah uit Egypte aangevoerd. 

Donderdag kondigde het telecommunicatiebedrijf Paltel de "opschorting van alle telecommunicatiediensten" in de Gazastrook aan, daarbij verwijzend naar een gebrek aan brandstof.

Vrijdag zeiden Israëlische regeringskringen dat het oorlogskabinet van het land een brandstoflevering aan de Gazastrook had goedgekeurd, en daarmee “voldeed aan het verzoek van de VS”. Vanavond zei Patel dat de telecommunicatie in de Gazastrook "gedeeltelijk" was hersteld vanwege de brandstoflevering.

De goedkeuring door Israël voor de levering van diesel in de Gazastrook voor humanitaire doeleinden veroorzaakt woede in de Israëlische coalitie. Het besluit was onrechtmatig, benadrukte de rechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich op Platform X. Hij riep op tot een herschikking van het oorlogskabinet dat het besluit heeft goedgekeurd.

Smotrich eist dat alle partijen in de regering zitting nemen in het oorlogs kabinet. De rechtse minister van Nationale Veiligheid was ook woest over het besluit voor twee tankwagens brandstof per dag. Israël geeft de vijand "humanitaire kadootjes", zei hij, verwijzend naar de islamitische Hamas.

Ook de Israëlische oppositiepoliticus Avigdor Lieberman had kritiek op de diesellevering, omdat er geen sprake was van een humanitair gebaar vanuit Hamas naar de gegijzelden die in de Gazastrook worden vastgehouden.