Nederland wil Mona in het Torentje, NSC 28, VVD 25, PvdA/GL 23, BBB 18

BBB kondigde op 1 september 2023 aan dat Mona Keijzer hun kandidaat voor premier zou worden en als tweede op de partijlijst staan. Daarnaast maakte zij een aantal andere kandidaten bekend waaronder 2 JA21 kamerleden en 1 PVV kamerlid die door hun overstap zorgen dat BBB nu met 4 zetels in de 4e kamer zit. Op 2 september heeft Maurice de Hond een peiling gehouden om te kijken wat het effect hiervan is op de electorale verhoudingen.

Uit de resultaten blijkt dat BBB minder kiezers verliest aan NSC in vergelijking met vorige week (deze kiezers behoorden tot BBB in maart van dit jaar). Daarnaast heeft JA21 twee zetels verloren die voornamelijk naar VVD en NSC zijn gegaan.

De vijf grootste partijen behalen in deze peiling gezamenlijk 109 zetels, terwijl de daaropvolgende elf partijen 41 zetels behalen. In de Eerste Kamer hebben de vijf grootste partijen samen 44 zetels, terwijl de volgende elf partijen 31 zetels bezetten.

Naast de zetelpeiling is er ook een 'premierpeiling'gehouden. De respondenten kregen de namen voorgeschoteld van de drie bekende premierkandidaten: Timmermans, Yeşilgöz en Keijzer. Het is vooral interessant om te zien hoe dit verschilt tussen kiezers van de verschillende partijen. Dit kan namelijk een indicatie geven van mogelijke electorale veranderingen tijdens de komende campagne.

Bovendien valt het op dat Premier Rutte bij de laatste twee verkiezingen aanzienlijk hoger scoorde dan de andere kandidaten voor het premierschap, maar Yesilgöz nu op de derde plaats staat. Dit komt deels door de relatief lage steun van kiezers van andere partijen dan de VVD, met uitzondering van de kiezers van NSC en het CDA.