FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 september 2023

CD Projekt RED geeft meer details vrij over de nieuwe features van Phantom Liberty

CD Projekt RED heeft zojuist via Twitter bekendgemaakt welke nieuwe features er in de aankomende uitbreiding voor de game Cyberpunk 2077: Phantom Liberty gaan komen. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen nieuwe features die voor de basisgame uitkomen middels een gratis update en features die enkel via de betaalde uitbreiding toegankelijk zijn.

Eerder liet Creative Director Pawel Sasko al weten dat er een aantal kern-gameplay elementen redesigned of geupdate worden in de komende uitbreiding voor Cyberpunk 2077. Een deel van deze nieuwe features is al getoond in de Gamescom trailer hieronder.

 

Voor de gratis 2.0 update zijn dat de volgende features:

 • Herontworpen skill trees & perks
 • Vernieuwde cyberware & nieuw capaciteiten systeem
 • Gevechten met voertuigen & auto achtervolgingen
 • Verbeteringen op het gebied van AI gevechtsysteem
 • Nieuw herontworpen politiesysteem
 • UI and UX verbeteringen
 • Aanpassingen voor Loot, items & Crafting
 • Nieuwe radio stations (inclusief publiek radiostation Growl FM)

Voor de Phantom Liberty betaalde uitbreiding zijn dat de volgende features:

 • Dogtown – een nieuw gevaarlijk district
 • Gloednieuwe verhaallijn & personages
 • Nieuwe missies, opdrachten, boss fights en meer
 • Missies met voertuigen & airdrops – eindeloze dynamische elementen.
 • Gloednieuwe Relic skill tree en nieuwe vaardigheden
 • 100+ nieuwe items – wapens, cyberware, auto's en mode kleding
 • Raketwerpers voor voertuigen
 • Level cap verhoogd naar 60

Cyberpunk 2077 - Phantom Liberty features
Cyberpunk 2077 - Phantom Liberty features

CD Projekt RED heeft afgelopen week laten weten dat Phantom Liberty de enige en laatste uitbreiding wordt voor Cyberpunk 2077. De developer geeft aan dat dit een moeilijke beslissing was, voornamelijk vanuit een technologisch standpunt. Het onderhouden van de RED game engine is eenmaal een moeilijke arbeids-en kostenintensieve aangelegenheid. Daarnaast zijn ze net begonnen aan een 15-jarig samenwerkingsverband met Epic voor het gebruik van de Unreal Engine. De opvolgende iteraties van The Witcher en Cyberpunk zullen dan ook in deze game engine ontwikkeld worden.

De gratis update voor Cyberpunk 2077 en de uitbreiding Phantom Liberty staan gepland voor 26 september en zullen uitkomen voor de platformen PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.


Intellectueel eigendom Saints Row en Red Faction wordt overgenomen door uitgever & ontwikkelaar Plaion

Vorige week werd het bekend dat Volition Inc. gedwongen hun deuren moest sluiten. Dit was in opdracht van Embracer Group (het moederbedrijf van Volition inc.) Zojuist is het bekendgemaakt via X (Twitter) dat het intellectueel eigendom van zowel Saints Row als Red Faction word overgenomen door Plaion (voormalig bekend als Koch Media, ook onderdeel van Embracer Group).

Na de gedwongen sluiting van Voliton Inc waren er zorgen van fans dat Saints Row en Red Faction voor altijd zouden verdwijnen. Maar alles ziet er naar uit dat er wel nieuwe delen gaan komen van deze games. De laatste delen van Saints Row werden met wisselende kritieken ontvangen. Van Red Faction hebben we sinds 2011 niets meer vernomen. De laatste Red Faction (Red Faction: Armageddon) werd met wisselende kritieken ontvangen en was commercieel gezien een flop. De toenmalige ontwikkelaar THQ heeft daarna ook alle vervolgdelen gecanceld.

Het is nu voor de fans afwachten wat Plaion kan bieden in eventueel nieuwe delen van deze games. Er moet worden gezocht naar een interne of externe studio die deze IP`s kan oppakken en nieuwe delen kunnen gaan maken. We hoeven in ieder geval niet binnen korte tijd te rekenen op nieuwe delen van Saints Row of Red Faction. Ook is het bekendgemaakt dat er geen plannen zijn om de eerste delen van zowel Saints Row als Red Faction te remasteren.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 komt alsnog uit in de herfst van 2024

Paradox Interactive heeft aangekondigd dat Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 opnieuw in ontwikkeling is. Deze keer door de makers van onder andere Everybody`s Gone to the Rapture en Amnesia: A Machine for Pigs, The Chinese Room. Nieuws over Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 werd aangekondigd bij PAX West, daarnaast werd er aangekondigd dat er een gameplay reveal komt in januari 2024 en dat het spel uit moet komen in de herfst van 2024.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 is het vervolg van het in 2004 uitgekomen Vampire: The Masquerade - Bloodlines. Deze keer speelt het spel zich niet af in Chicago, maar in Seattle. Vampiers strijden daar om te overleven maar ook om dominantie. De speler speelt als een Elder Vampire en moet complexe politieke relaties onderhouden met verschillende personages. Ook struinen we weer straten af op zoek naar prooi en vooral bloed. Net als in het eerste deel moet de speler te allen tijde de omgeving in de gaten houden, zodat het bestaan van vampiers geheim blijft en 'The Masquerade' niet verbroken wordt.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 had eigenlijk in 2020 al moeten uitkomen. Helaas hebben verschillende ontwikkelingsproblemen en het coronavirus roet in het eten gegooid bij de toenmalige ontwikkelaar Hardsuit-Labs. Paradox Entertainment heeft daarna het spel bijna gecancelled. Gelukkig voor de Vampire: The Masquerade - Bloodlines fans heeft The Chinese Room Paradox Entertainment weten te overtuigen dat ze een goed product kunnen neerzetten.

 

Gynaecologe ontslagen na conflict over verzwijgen van medische fout

Een gynaecoloog is ontslagen nadat een medische fout van haar uitmondde in een ernstig verstoorde arbeidsverhouding. De kliniek waar zij werkte, hoeft haar geen hoge vergoeding te betalen, zoals de vrouw eiste. Dit bepaalde de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant.

Het conflict ontstond nadat een patiënte van de kliniek in Boxmeer een klacht indiende over de gynaecoloog. De specialist had haar in oktober 2022 niet verteld dat zij baarmoederhalskanker had, terwijl dit wel bleek uit de resultaten van een onderzoek. Pas in december, na een nieuwe afspraak, gaf de gynaecoloog dit telefonisch door aan de patiënte.

De kliniek raakte pas na de klacht van de vrouw in maart jl. op de hoogte van de situatie. Vervolgens deed de kliniek onderzoek naar het missen van de uitslag door de gynaecoloog en volgden er meerdere gesprekken tussen haar en de directeuren. Ook vond een vergeefse mediation plaats. In juni jl. stelde de kliniek haar medewerker op non-actief, waarop de kantonrechter werd verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Fout verzwegen
Volgens de kliniek is sprake van een verstoorde arbeidsverhouding en is herplaatsing van de gynaecoloog niet aan de orde. Dat zij een fout maakte, neemt de kliniek haar niet kwalijk. Immers, iedereen maakt fouten. Maar als de patiënt geen klacht had ingediend, zou de kliniek nooit op de hoogte zijn gebracht van de medische fout. Deze verzwijging verwijt de kliniek haar medewerker wél en heeft het vertrouwen in haar ernstig geschaad. Zeker omdat de gynaecoloog tot op heden geen enkele verantwoordelijkheid neemt en bij haar iedere zelfreflectie ontbreekt, waardoor de kliniek vreest voor herhaling.

De kliniek stelt dat de vrouw zich niet laat aanspreken op haar houding en gedrag, ze weigert redelijke opdrachten op te volgen en gesprekken monden veelal uit in een welles-nietesdiscussie waarna de vrouw boos opstapt. De kliniek geeft aan tevergeefs te hebben geprobeerd op constructieve wijze in gesprek te gaan, maar dat de verhoudingen vervolgens alleen maar verder zijn geëscaleerd.

Open voor feedback
De gynaecoloog herkent zich niet in de verwijten die de kliniek haar maakt. Zij stelt open te staan voor feedback, ze organiseerde altijd besprekingen en teamoverleggen en is zich goed bewust van hiërarchische verhoudingen. Ook betwist zij een medische fout te hebben verzwegen. Volgens haar was ze zich er lange tijd niet van bewust dat ze iets over het hoofd had gezien. Toen dat bij haar bekend werd, informeerde ze direct de kliniek, stelt de gynaecoloog. Volgens de vrouw grijpt de kliniek dit incident aan om tot een afscheid te komen. Bij contractontbinding eist zij vergoedingen van in totaal bijna 200.000 euro.

Oordeel rechter
De kantonrechter oordeelt dat de arbeidsverhouding tussen de kliniek en de gynaecoloog inderdaad zodanig is verstoord dat er geen sprake meer kan zijn van een werkbare situatie. De kliniek en de vrouw zijn na het voorval steeds verder tegenover elkaar komen te staan. De gynaecoloog zou dit alsnog willen oplossen door nieuwe mediation of een communicatietraining. De rechter wijst erop dat een eerste mediation niet succesvol was en ziet niet in hoe het vertrouwen hersteld kan worden door een communicatietraining. Gelet op de verwijten over en weer is ook een herplaatsing niet aan de orde. Dit betekent dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst tussen beide partijen per 1 oktober a.s. beëindigt.

De kliniek is bereid een transitievergoeding aan de gynaecoloog te betalen. Dit gaat om een bedrag van ruim 8.000 euro. De kantonrechter ziet geen aanleiding om daarnaast de geëiste billijke vergoeding toe te kennen, omdat geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.

Helpt Cornel West onbedoeld Trump naar de overwinnig?

Een afvallige Democratische supporter zou Donald Trump behulpzaam kunnen zijn om de Amerikaanse president Biden te verslaan: Cornel West. De politieke intellectueel scheldt zowel Trump als Biden uit voor rotte vis. Dit roeptbij de Democraten onaangename herinneringen op.

Er is nog ruim een jaar te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar er zijn meer potentiële kandidaten dan zittende Joe Biden en zijn Republikeinse tegenkandidaten. Eén hen is de bekende linkse intellectueel Cornel West, die een derde optie wil worden voor de Amerikaanse Groene Partij. In het politieke midden wordt zelfs een vierde aangekondigd met 'No Labels' Larry Hogan.

Geen van beide zal een kans hebben om te winnen. Maar vooral voor de Democraten vergroot de extra concurrentie het risico dat Trump uiteindelijk de sleutel tot het Witte Huis weer in handen zal krijgen. Mocht de ex-president geen kandidaat worden, dan zou Biden het alsnog aan een Republikein moeten kunnen overlaten – als hij niet over voldoende stemmen beschikt.

De polls van 28 augustus suggereren dit. In een mogelijke driewegconstellatie krijgt West 4 procent van de stemmen, Biden 39 procent en Trump zou winnen met 44 procent. In een ander duel tussen Biden en Trump zouden beiden ongeveer gelijk eindigen. De kansen op Bidens tweede ambtstermijn zouden daarom veel groter zijn in een duel met alleen zijn politieke tegenstander. 

Wanneer West in juni publiekelijk zijn bedoelingen bekendmaakt, doet hij dat krachtig, bijna excentriek. "Ik ga op zoek naar de waarheid, naar gerechtigheid, en het presidentschap is slechts een middel om dat na te streven – wat ik mijn hele leven al probeer te doen", kondigde de professor en filosoof aan. "Geen van beide partijen wil de waarheid vertellen over Wall Street, Oekraïne, het Pentagon of Big Tech." Ex-president Donald Trump is een neofascist, en Joe Biden, de huidige, is een ‘middelmatige, neoliberale angsthaas’.

De toon van de 70-jarige West is sindsdien niet vriendelijker geworden: een paar weken geleden bekritiseerde hij de Democratische Partij en zei dat ze geen einde wil maken aan de armoede, de rol van de financiële sector wil veranderen of werknemers beter wil behandelen. Het tijdschrift Politico schrijft dat de Democraten zich vooral zorgen maken dat het Westen jonge en zwarte kiezers aantrekt. Beide kiesdistricten zijn de sleutel geweest tot het succes van Biden in 2020. Maar hij is nu al de oudste zittende Amerikaanse president ooit, wat door velen als een probleem wordt gezien. De populariteit van Biden is sowieso laag, ondanks vervulde verkiezingsbeloften als infrastructuurfondsen, subsidieprogramma’s voor een groene omschakeling van de economie en een vrij lage jaarlijkse inflatie van 3,2 procent in juli.

Lessen uit het verleden
De voorverkiezingen van de twee grote partijen beginnen in januari 2024, de kandidaten worden halverwege het jaar officieel gekozen en de Amerikanen stemmen in november. De beslissing over de volgende Amerikaanse president is nog ver weg, en veel Amerikaanse media en opiniepeilingsinstituten lopen ver vooruit met hun vragen en scenario’s. Maar dat een derde kandidaat zoals West, of zelfs een vierde, de doorslag zal geven, is niet alleen maar paniekzaaierij.

In Florida verzamelde Ralph Nader, kandidaat voor de Groene Partij, in 2000 veel meer stemmen dan Democraat Al Gore te kort kwam om de Republikein George W. Bush te verslaan. Ook de Groene Partij was betrokken bij het recente trauma van de Democraten in 2016: Hillary Clinton leek vrijwel onverslaanbaar nadat de Republikeinen Trump als kandidaat hadden gekozen. Maar de stemmenpollers zaten er ver naast, en Jill Stein kreeg ook 1,1 procent voor de Groene Partij en ook een libertariër verzamelde stemmen. Het is niet erg waarschijnlijk dat Clinton zou hebben gewonnen zonder de andere kandidaten, maar het is mogelijk.

Ook Stein is momenteel weer betrokken: als campagneleider voor West. In zijn opvattingen staat hij links van de meeste Democraten, met een leven als politieke burgerrechtenactivist (en gastoptredens in twee 'Matrix'-films), en presenteert hij zichzelf als een kandidaat voor levenslange principes en als voorvechter van de kansarmen. In 2016 en 2020 had de progressieve senator Bernie Sanders deze rol op zich genomen, maar kon zich niet laten gelden in de Democratische voorverkiezingen. West steunde Sanders bij beide verkiezingen.

Biden wist in 2020 de progressieve vleugel en de jonge kiezers voor zich te winnen na zijn overwinning op Sanders. Maar niet omdat ze zo door hem gefascineerd waren, maar vooral omdat hij het middel was om een einde te maken aan Trump. Biden won met een recordaantal stemmen. Het komende jaar moeten kiezers mogelijk opnieuw op Biden stemmen om de terugkeer van Trump te voorkomen. Maar de donaties aan het campagneteam van Biden dalen aanzienlijk, wat erop wijst dat de opkomst mogelijk zal dalen.

Biden was simpelweg "beter dan het fascisme", "en een fascistische catastrofe is erger dan een neoliberale ramp", zei West in augustus over zijn redenen om in 2020 op de Democraat te stemmen. Maar: “Nu hebben we te maken met de neoliberale ramp.” De Democratische Partij "kan niet gered worden", klaagt hij. Sanders en de populaire democraat Alexandria Ocasio-Cortez zijn “in het ergste geval slechts window dressing”. West heeft lesgegeven aan de elite-universiteiten van Yale, Stanford en Harvard en heeft een groot aantal boeken gepubliceerd. Hij noemt zichzelf een socialist en een "radicale democraat" die "sceptisch staat tegenover elke vorm van autoriteit".

'Liefde in het openbaar'
De tijd is rijp voor nog meer kandidaten: eind augustus zei slechts 24 procent van de Amerikanen dat ze Biden terug wilden als kandidaat, en slechts 30 procent zei hetzelfde over Trump. Een meerderheid zei dat ze allebei terughoudend waren om hen te steunen. Van het kiesdistrict onder de 30 jaar wilden vorig jaar negen van de tien kiezers een andere kandidaat dan Biden zien.

Voor sommigen zou West die kandidaat kunnen zijn, ook al is hij kandidaat voor de Groenen. Hij pleit voor een strenge sociale agenda: voor betere lonen, betaalbare huisvesting, het recht op abortus, een publieke ziektekostenverzekering voor iedereen, de strijd tegen de klimaatverandering en, enigszins cryptisch genoeg, tegen ‘de vernietiging van de Amerikaanse democratie’. Zijn campagneslogan: "Gerechtigheid is hoe liefde er in het openbaar uitziet."

Amerikanen beschouwen inflatie en gezondheidszorgkosten als de twee grootste problemen van het land. Zwarte huishoudens hebben, net als Latino's, een lager mediaan inkomen dan die van andere etnische groepen. Geen enkele andere groep heeft een hoger werkloosheidspercentage en een kwart van hen zei in februari dat zij hun huidskleur als een nadeel ervaren bij hun huidige baan.

Vóór 2008 voerde West campagne voor de toekomstige president Barack Obama, maar nadat de financiële crisis weinig impact op de wetgeving had en de regering de kosten van de reddingsoperatie voor de banken meebetaalde, keerde hij dit de rug toe. “Hij is een zwarte mascotte van Wall Street-oligarchen en een zwarte handpop van plutocraten uit het bedrijfsleven”, zei West. Vóór de verkiezingen van 2012 toerde hij door de VS om het bewustzijn te vergroten van het ‘lot van de armen’ dat zowel Obama als de Republikeinse kandidaat Mitt Romney zouden negeren. "Hij is een oorlogsmisdadiger", schold hij ook de president uit. 

West werd gearresteerd tijdens een Occupy Wall Street-demonstratie waarin werd geprotesteerd tegen de declassificatie van de steun aan de super-PAC-campagne, waardoor geld nog belangrijker werd in de Amerikaanse verkiezingscampagne. West zei over klokkenluider Julian Assange, die in de VS meerdere keren is aangeklaagd maar in Groot-Brittannië nog steeds in hechtenis zit, dat hij “slechts enkele van de misdaden en leugens van het Amerikaanse imperium aan het licht heeft gebracht”. Hij noemde de oorlog in Oekraïne een "proxy-oorlog tussen het Amerikaanse imperium en de Russische Federatie".

'Vecht en ga ten onder in stijl'
Volgend jaar zal er dus waarschijnlijk een drievoudige strijd of een viervoudige strijd zijn. De ‘No Label’-centristen rond de gematigde Republikein Larry Hogan willen meer kiezers aantrekken die geen vriendschap willen sluiten met Biden of de Republikeinse kandidaten. Mogelijke centristische presidentskandidaten zijn Logan zelf, Democraat Joe Manchin, senator uit West Virginia, of de onafhankelijke Kyrsten Sinema, senator uit Arizona. In een peiling in juni beoordeelde een duidelijke meerderheid van de Amerikanen, zowel Democraten als Republikeinen, het gebrek aan vermogen van het land om samen te werken als een 'zeer groot probleem' voor het land.

Voor een redelijk vergelijkbare viervoudige strijd moet je ver in de tijd terugkijken. Biden was zes jaar oud, Trump was een peuter van twee jaar oud en de naam van de president was Harry Truman. De Democraat was vóór de verkiezingen van 1948 niet bijzonder populair, waardoor de voormalige vice-president Henry Wallace aan zijn linkerkant overbleef voor de Progressieve Partij en Strom Thurmond aan zijn rechterkant voor de Dixiecrats. Truman won met gemak de verkiezingen van de Republikein Thomas Dewey.

Daar lijkt het deze keer niet op, al in 2020 won Biden ondanks de veranderde stemming nog maar net de staten Arizona, Georgia en Wisconsin. Het Westen en een ‘No Labels’-kandidaat vormen dus een reëel probleem voor de Democraten. "Sommigen van ons zullen vechtend ten onder gaan; zwaaiend in stijl en met een glimlach", zei West aan het einde van zijn aankondiging. Dat zou genoeg kunnen zijn voor een einde aan de regering-Biden en een nieuwe termijn voor Trump. 

Jachtverbod wolf wordt herzien

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen heeft aangegeven dat wolven in Europa een reëel gevaar zijn geworden voor vee en wellicht ook voor mensen. Von der Leyen, die circa één jaar geleden zelf haar pony verloor aan een aanval door een wolf, beloofde de beschermde status van het roofdier te herzien.

Nadat wolven bijna waren uitgestorven in Europa, werd middels een EU-verordening de jacht erop in 1992 verboden. De verwachting is dat wolven na deze herziening minder bescherming zullen genieten. De reacties op het plan variëren in lijn met de verwachting van uitgesproken negatief bij de PvdD tot positief bij andere partijen zoals de SGP.

Tot 22 september krijgen belanghebbenden de gelegenheid om actuele gegevens van wolven populaties en de gevolgen van die populaties in te brengen. Op basis daarvan zal de Europese Commissie een besluit nemen om de beschermde status al dan niet aan te passen.

Final Fantasy XVI krijg twee betaalde DLC-packs en ook een pc release

Naoki Yoshida, de producer van Final Fantasy XVI, heeft in een videobericht op X aangekondigd dat er twee betaalde DLC-packs voor Final Fantasy XVI in ontwikkeling zijn. Tevens wordt er gewerkt aan een pc-release voor Final Fantasy XVI. Ook is er recent een gratis update met nieuwe content uitgekomen. Deze bevat onder andere nieuwe kostuums en wapen skins.

Een exacte releasedatum voor de DLC-Packs is niet genoemd, wel is er aangekondigd dat ze in ontwikkeling zijn met een waarschijnlijke release ergens laat in het jaar 2024. De pc-versie van Final Fantasy XVI komt hoogstwaarschijnlijk uit voordat de DLC-Packs uitgebracht worden. Ook dit wordt in 2024.

Naoki Yoshida heeft al vaker over een pc-release gesproken, maar heeft altijd gezegd dat zijn team tot nu toe nog geen tijd heeft gehad om er aan te werken. Verder is er gehint dat hij een DLC-pack wou uitbrengen waarin de speler als Cid kan spelen, dus misschien dat dit in 2024 een mogelijkheid wordt. Wat de DLC-Packs gaan voortbrengen is nog niet bekend, we kunnen dus alleen speculeren. In de Final Fantasy XVI-community wordt al gesproken over een mogelijke episode over een missende Eikon, namelijk: Leviathan.

1,3 Miljoen Nederlanders willen hun eigen huis zelf isoleren

Bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren heeft de afgelopen jaren zelf zijn huis geïsoleerd. Van de Nederlanders die dat niet hebben gedaan, is ruim een derde bereid dat alsnog te doen. Dat zijn ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders. Op deze manier kunnen ze duizenden euro’s besparen op het inhuren van een isolatiebedrijf en op hun energierekening.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Milieu Centraal. Om Nederlanders te motiveren zelf hun dak of vloer te isoleren startte het onafhankelijke kenniscentrum vrijdag 1 september de landelijke campagne ‘Steek ook wat energie in je huis’, waarin Martien en Maxime Meiland de hoofdrol spelen.

Doe-het-zelf isoleren populair
Het onderzoek van Motivaction is uitgevoerd onder Nederlanders die in een koophuis wonen van voor 1994. Daarvan zijn er ongeveer 3,5 miljoen in Nederland. De bereidheid tot ‘doe-het-zelf isoleren’ (DHZ) onder die doelgroep is groot. Zeker in een tijd dat energieprijzen stijgen, isolatiebedrijven soms weinig tijd hebben en steeds meer mensen energie willen besparen. Zo becijferde het CBS dat Nederlanders steeds minder gas verbruiken. In 2022 werd bijvoorbeeld een kwart minder gas verbruikt dan in 2021. Dit jaar nam dat verder af met 10 procent.

Driekwart mensen weet dat ze het zelf kunnen
Ruim de helft van de huiseigenaren denkt dat ze zonder een professioneel isolatiebedrijf hun dak kunnen isoleren, blijkt uit het onderzoek. Een kwart denkt ook de vloer zelf te kunnen aanpakken. Van de mensen die zelf hun huis hebben geïsoleerd (een op de vijf) heeft 70 procent dan ook het dak geïsoleerd en een kwart de vloer. Zelf klussen maakt trots, bespaart geld en geeft voldoening.

Driekwart van de ondervraagde woningeigenaren weet dat ze zelf isolatieklussen kunnen uitvoeren, maar ruim de helft heeft dat nog nooit gedaan. Van de huiseigenaren die nog niet zelf hebben geïsoleerd, is ruim een derde bereid dat alsnog te gaan doen. Vooral mensen die zelf wel eens klussen denken de isolatiemaatregelen zelf te kunnen uitvoeren.

Hobbels wegnemen
Redenen om niet zelf aan de slag te gaan zijn volgens de ondervraagden met name dat het te veel tijd kost, te ingewikkeld, te duur of te gevaarlijk is. Ze zijn bang om fouten te maken en twijfelen of ze het wel kunnen. Mensen die zelf hun huis al geïsoleerd hebben zeggen ook dat het meer tijd kostte dan verwacht, veel rommel gaf en soms vervelend werk was.

Om zelf hun huis te kunnen isoleren hebben mensen vooral behoefte aan instructiefilmpjes en een stappenplan. Dat is waar de campagne van Milieu Centraal hen bij gaat helpen. Op de website Verbeterjehuis.nl zijn daarom zes klusvideo’s voor dak- en vloerisolatie te vinden, waarin ze stap voor stap kunnen zien hoe ze zelf kunnen isoleren.

Forse besparingen
Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal bleek dat tweederde van de woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd. Met een goede isolatie kunnen eigenaren tussen de 500 tot 4.000 euro per jaar kan aan energiekosten besparen. Door het zelf te doen zijn mensen goedkoper uit dan dat ze een bedrijf inhuren. Dat scheelt voor een dakisolatie gemiddeld 3600 euro en voor een vloerisolatie 1150 euro (exclusief subsidies), blijkt uit cijfers van Milieu Centraal.

Middelkoop, Haase en Griekspoor uitgedubbeld op US Open

In het mannendubbelspel op de US Open is het toernooi voorbij voor Matwé Middelkoop. Samen met de Kroaat Mate Pavic was de Nederlander als veertiende geplaatst, maar de Amerikaanse wildcardspelers Vasil Kirkov en Denis Kudla waren met 3-6, 6-4, 4-6 te sterk.

Ook het andere Nederlands-Kroatische duo vloog er in de tweede ronde uit. Robin Haase en Nikola Mektic, als zestiende geplaatst, waren niet opgewassen tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald en Andreas Mies: 4-6, 3-6.

Tallon Griekspoor en de Australiër Thanasi Kokkinakis kwamen een ronde verder, maar de achtste finales waren voor hen het eindstation. De Argentijnen Maximo Gonzalez en Andres Molteni, de nummers vijf van de plaatsingslijst, bleken in een spannende wedstrijd een maat te groot: 6-7 (4), 7-6 (2), 3-6.

Vrouwendubbelspel
Bij de vrouwen ging het niet veel beter voor de Nederlandse deelneemsters, te beginnen met Demi Schuurs. Zij was met de Amerikaanse Desirae Krawczyk als vierde geplaatst, maar de twee gaven verstek voor hun partij tegen Victoria Azarenka en Beatriz Haddad Maia.

Arantxa Rus' toernooi kwam in de achtste finales tot een einde. Samen met de Duitse Tatjana Maria was ze niet opgewassen tegen het Amerikaans-Braziliaanse duo Jennifer Brady/Luisa Stefani: 3-6, 6-3, 3-6.

Gemengd dubbelspel
Jean-Julien Rojer is met de Australische Ellen Perez als vijfde geplaatst, inmiddels staan ze in de kwartfinales: het Amerikaanse wildcardduo Robin Montgomery/Alex Michelsen werd met twee keer 6-4 aan de kant geschoven.

Schuurs kwam met de Monegask Hugo Nys wel in actie tegen Giuliana Olmos uit Mexico en de Duitser Tim Pütz, die voor de nummers zeven van de plaatsingslijst geen problemen opleverden: 6-3, 6-1.

Het nutteloze feitje van de dag: De N weg

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We rijden er bijna allemaal regelmatig over, N wegen. Maar weet je waar die benaming vandaag komt? In 1976 werden belangrijke wegen in ons land van letter voorzien als naam. De snelwegen kregen de letter A en de rest kreeg een N en dat staat voor 'Niet Autoweg', spannender kunnen we het niet maken.

Het nutteloze feitje van de dag: De N weg (WikiCommons/Philip Bosma)
Het nutteloze feitje van de dag: De N weg (WikiCommons/Philip Bosma)

'Nederland wil smokkel cocaïne aanpakken in het land van herkomst'

De afgelopen maand is de grootste drugsvangst ooit in de Rotterdamse haven gedaan, 8064 kg cocaïne in een container met bananen. Hoewel politie, justitie en de douane er bovenop zitten lijken ze de drugsstrijd maar niet te winnen. En daarom willen ze het over een andere boeg gooien en zich focussen op de bronlanden. In deze explainer: hoe Nederland in Zuid-Amerika de drugssmokkel naar ons land een halt toe wil roepen.


Jetten wil als nieuwe lijsttrekker D66 klimaatdoelen halen zonder te drammen

D66 streeft naar verlaging van de lasten voor werkenden en kleine ondernemers, vermindering van regeldruk en beperking van concurrentie in de zorg. Tijdens een partijbijeenkomst in Zwolle afgelopen week, waar hij officieel het lijsttrekkerschap voor de komende verkiezingen aanvaardde, verkondigde de nieuwe partijleider Rob Jetten deze standpunten.

Op dit moment is de 36-jarige Jetten demissionair minister voor Klimaat en Energie. Hij kreeg als Kamerlid de bijnaam ‘klimaatdrammer’, hij gaf aan van het etiket 'drammen'af te willen hoewel klimaatactie de hoogste prioriteit heeft binnen zijn partij. “Als minister heb ik ingezien hoe belangrijk het is om met optimisme aan de slag te gaan, om te laten zien dat het mogelijk is en welke positieve resultaten het oplevert. We moeten niet meer preken en drammen, die tijd is voorbij, we moeten gewoon actie ondernemen.”

Hij hoopt dat een nieuwe generatie politici, met minder harde tegenstellingen en polariserende uitspraken, oplossingen kan vinden die het vertrouwen van kiezers in de politiek herstellen. “Deze verkiezingen markeren een generatiewissel. Voor het eerst sinds 2002 staat er geen zittende premier op het stembiljet. Alles is nu mogelijk.”

Jetten heeft de ambitie om met zijn partij het 'redelijke alternatief' te zijn en staat ook open voor gesprekken met Pieter Omtzigt (NSC), Henri Bontenbal (CDA) en Caroline van der Plas (BBB). Hij is positief gestemd over wat zij tot nu toe hebben laten horen, ook al is hij het niet altijd met hen eens. Hij gelooft dat deze generatie de nieuwe politiek moet brengen, waarin mensen serieus worden genomen en ideeën vooropstaan. Echter, de beslissing van VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz om de PVV van Geert Wilders niet uit te sluiten gaat hem te ver. Hij beschouwt dit als spelen met vuur.

Jetten werd met meer dan 90 procent van de stemmen gekozen tot lijsttrekker, zonder tegenkandidaten. Vandaag heeft hij zijn voorganger Sigrid Kaag bedankt, die deze zomer aankondigde de politiek te verlaten.

Caroline van der Plas: 'geen ruk naar rechts, ik blijf het gezicht van de partij'

Caroline van der Plas, de partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB), gaat zelf deelnemen aan debatten ter voorbereiding op de Tweede Kamerverkiezingen in november. Hoewel Mona Keijzer door de partij is aangewezen als kandidaat-premier, vindt Van der Plas dat debatteren haar taak is. “Het zijn verkiezingen voor de Tweede Kamer. Als er verkiezingsdebatten zijn, dan moeten die wat mij betreft plaatsvinden tussen de lijsttrekkers van de partijen."

Met een stijging in een poll van 14 naar 18 zetels neemt BBB de vierde plaats over van de PVV. “Het is mooi om te zien dat we stijgen in de peilingen, maar ik ben niet compleet uit mijn dak gegaan of buurtfeesten gaan organiseren”, zo meldt Van der Plas in het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De BBB heeft de voorlopige kandidatenlijst voor de verkiezingen vorige week gepresenteerd, met twee ex-Kamerleden van JA21, Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink, en ex-PVV’er Lilian Helder. Mensen reageren hierop met opmerkingen als: 'een ruk naar rechts'. Het zou goed zijn als mensen hun perspectief zouden veranderen. Als ik meer naar rechts wilde gaan, zou ik me hebben aangemeld bij de PVV of JA21. Dat heb ik niet gedaan, ik blijf gewoon bij de BBB. Deze mensen komen van andere partijen naar ons toe. Dat heeft natuurlijk een reden. Zij willen meer naar het politieke midden”, zegt Van der Plas. “Ik kijk naar de vakinhoud. Wat kan iemand, hoeveel kennis heeft hij of zij en welke kennis hebben wij nodig? Die mensen wil ik graag in de partij hebben. Ik kijk niet naar partijkleur, ik kijk naar wat deze mensen kunnen. Bijvoorbeeld, Nicki Pouw-Verweij is arts en zeer bekwaam op het gebied van zorg.”


Groeiend aantal meisjes verdacht van misdrijven in 2022

In 2022 werden 17,5 duizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar door de politie verdacht van een misdrijf. Ruim een kwart van de verdachten was meisje. Niet eerder was het deel meisjes in de totale groep verdachten van 12 tot 18 jaar zo groot. Zowel jongens als meisjes werden vooral verdacht van winkeldiefstal. Dat blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een rapport dat het WODC iedere twee à drie jaar in samenwerking met het CBS publiceert.

In totaal werd 1,4 procent van alle jongeren van 12 tot 18 jaar verdacht van een misdrijf in 2022. Tussen 2010 en 2021 halveerde het aantal verdachten, maar aan die daling lijkt een einde te komen. Het aantal minderjarige verdachten was de laatste jaren redelijk stabiel. In 2022 is het aantal verdachten van 12 tot 18 jaar met 12 procent toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Van alle verdachten die de politie registreert is ruim 1 op de 10 nog geen 18 jaar.

De groep verdachte jongens is nog altijd een stuk groter dan die van meisjes, maar de groei bij de meisjes was met 42 procent naar verhouding het sterkst. In 2022 was 26 procent van de verdachte minderjarigen een meisje, in 2021 was dit nog 20 procent. Ook bij jongens was er in 2022 een lichte stijging (+3 procent).

Meer winkeldiefstal, vooral onder meisjes
In 2022 werden jongens en meisjes het vaakst verdacht van winkeldiefstal of een ander vermogensmisdrijf. Het aantal meisjes dat verdacht werd van winkeldiefstal steeg in 2022 met 70 procent. Ondanks deze toename, is de groep verdachte jongens nog steeds iets groter. Meisjes vormden in 2022 bijna de helft van de verdachte winkeldieven van 12 tot 18 jaar. Woninginbraak en wapenmisdrijven zijn voorbeelden van misdrijven waar bijna alleen jongens van werden verdacht.

In 2022 waren er in totaal 6,2 duizend minderjarige verdachten van winkeldiefstal. Dat zijn er 2,2 duizend meer dan in 2021 en ook meer dan in de afgelopen tien jaar. De sterke stijging ten opzichte van 2021 heeft voor een deel te maken met het sluiten van de winkels tijdens de coronacrisis. Het aantal minderjarige verdachten van een wapenincident steeg met 7 procent naar 1,2 duizend.

Meeste jeugdcriminaliteit in Amsterdam, minste in Breda en Apeldoorn
In 2022 woonde 40 procent van alle verdachten van 12 tot 18 jaar in één van de 25 grootste gemeenten van Nederland. Van alle jongeren in die leeftijdsgroep is dat 31 procent. Minderjarige verdachten wonen dus in verhouding vaak in een grote stad. In de gemeente Amsterdam woonde het hoogste aantal minderjarige verdachten (25 per duizend minderjarige inwoners). Van de 25 grootste gemeenten hadden Breda en Apeldoorn naar verhouding het laagste aantal minderjarige verdachten (9 en 10 per duizend minderjarige inwoners).

In dit bericht staan een paar uitkomsten uit het onderzoek dat het CBS deed voor de nieuwe Monitor Jeugdcriminaliteit van het WODC. De monitor gaat ook in op jongeren van 18 tot en met 23 jaar en achtergrondkenmerken zoals huishoudsamenstelling, herkomst, inkomen en voortijdig schoolverlaten.

Partij voor de Dieren wil visverbod in Amsterdam, 15.000 raken hun hobby kwijt

Door de pachtovereenkomst die de gemeente Amsterdam heeft met de Amsterdamse Hengelsport Vereniging te beëindigen kun je vissen verbieden. Met dat idee gaat de Partij voor de Dieren binnenkort naar de gemeente toe. "Dat zou desastreus zijn", vertelt sportvisser en schrijver Juul Steyn die logischerwijs heel erg tegen dat plan is. "Dan raken 15.000 Amsterdammers hun mooiste hobby kwijt." Door de pachtovereenkomst mag er gevist worden in de Amsterdamse wateren, maar hebben vissers ook zorgplicht voor het waterleven. Zo meldt AT5.

Met een hengel in zijn hand, staat Steyn geduldig op een steiger langs het water bij de Stopera. Hij wacht uiteraard totdat hij beet heeft, maar dat zou nog wel eens eventjes kunnen duren. "Vissen houden niet zo van de middag", lacht hij.

Tien jaar geleden verhuisde Steyn naar Amsterdam voor de hengelsport. "Amsterdam staat bekend als een echte sportvisstad". Hier vind je baarzen, snoeken en andere mooie vissen. "Voor mij is het de beleving van de natuur en het doorgronden van die onderwaterwereld", legt Steyn uit.  Maar de vraag is hoelang hij nog in Amsterdam mag blijven vissen.

De pachtovereenkomst die de gemeente heeft afgesloten met de Amsterdamse Hengelsport Vereniging loopt eind dit jaar af. De Partij voor de Dieren wil niet dat deze wordt verlengd.

"De algemene consensus onder wetenschappers is dat vissen pijn ervaren en stress kunnen voelen. Dan vinden we het onethisch om vissen nog langer met een haak in hun bek uit het water te trekken", legt Judith Krom van Partij voor de Dieren uit. "Als je dit bij een hond zou doen, zou iedereen meteen boos worden."

Volgens Steyn ligt het gebruik van een haak een stuk genuanceerder. "Van al het kwade dat je onder water kunt tegenkomen is dat echt het minst erge". Ook maakt het hem kwaad dat de partij de zorgplicht en het beheer van het waterleven wil overdragen aan de gemeente. "Wij vissers, zijn de eerste die de vissen helpen als ze in nood zijn. Zo verplaatsen we ze naar zuurstofrijker water als dat nodig", legt Steyn uit.

Donderdag 7 september dient de Partij voor de Dieren een Initiatiefvoorstel in om de afspraken met Amsterdamse Hengelsport Vereniging te verbreken. Dat 15.000 Amsterdamse vissers hun hobby kunnen kwijtraken vindt Steyn verschrikkelijk. Daarom roept hij alle sportvissers op om die donderdag naar de Stopera te komen.

Titelverdedigster Swiatek sneuvelt op US Open, nieuwe kampioene wacht

De US Open krijgt bij de vrouwen een nieuwe winnares in het enkelspel. Met titelverdedigster Iga Swiatek, Venus Williams en Sloane Stephens deden er drie voormalig winnaressen mee, alleen de Poolse kwam voorbij de openingsronde, maar ook voor haar is het toernooi voorbij.

Achtste finales
In de achtste finales nam Swiatek (1) het op tegen de Letse Jelena Ostapenko (20), wat voor de Poolse nog prima begon. Na set één was het echter gedaan en overklaste Ostapenko haar: 3-6, 6-3, 6-1. In haar eerste kwartfinales in New York speelt Ostapenko tegen de Amerikaanse Coco Gauff (6), die een einde maakte aan de indrukwekkende Grand Slam-comeback van de Deense Caroline Wozniacki: 6-3, 3-6, 6-1.

Sorana Cirstea uit Roemenië (30) had het beduidend minder lastig dan gedacht met de Zwitserse Belinda Bencic (15), die ze met twee keer 6-3 aan de kant schoof. De 33-jarige Cirstea staat in haar tweede Grand Slam-kwartfinale ooit, na Roland Garros 2009, en speelt daarin tegen Karolina Muchova (10). De Tsjechische won op haar beurt van Xinyu Wang uit China: 6-3, 5-7, 6-1.

Derde ronde
In de onderste helft van het schema werd de derde ronde afgerond, waarbij de Wit-Russische Aryna Sabalenka (2) bijzonder soepel door bleef stomen: twee keer 6-1 tegen de Française Clara Burel. Sabalenka mag het opnemen tegen de Russische Daria Kasatkina (13), die met 6-3, 6-4 overtuigend won van de Belgische qualifier Greet Minnen.

De Tunesische Ons Jabeur (5) had het beduidend lastiger met Marie Bouzkova uit Tsjechië (31), maar wist de winst toch uit het vuur te slepen: 5-7, 7-6 (5), 6-3. Jabeur staat in de achtste finales tegenover de als 23e geplaatste Chinese Zheng Qinwen, die met 6-3, 4-6, 6-4 te sterk was voor Lucia Bronzetti uit Italië.

In de achtste finales wacht ook een Amerikaans onderonsje en wel tussen Jessica Pegula (3) en Madison Keys (17). Pegula was met 6-4, 4-6, 6-2 te sterk voor de Oekraïnse Elina Svitolina (26), terwijl Keys na een stroeve start lekker op gang kwam tegen de Russische Liudmila Samsonova: 5-7, 6-2, 6-2.

De Tsjechische Marketa Vondrousova (9) had het met 6-2, 6-1 bijzonder makkelijk met de Russische Ekaterina Alexandrova (22) en mag nu spelen tegen een van de verrassingen van het toernooi. De Amerikaanse Peyton Stearns won in een duel der ongeplaatste speelsters met 6-4, 6-3 van de Britse Katie Boulter.

Djokovic in kwartfinales US Open, Alcaraz en Medvedev in achtste finales

Op de US Open in New York is in het mannenenkelspeltoernooi een einde gekomen aan de derde ronde. De bovenste helft van het speelschema werd in het weekeinde afgewerkt, terwijl zondagavond de eerste vier achtste finales werden gespeeld.

Derde ronde
In de derde ronde rekende de Spaanse titelverdediger Carlos Alcaraz (1) af met de Brit Dan Evans (26): 6-2, 6-3, 4-6, 6-3. Alcaraz mag het opnemen tegen de Italiaan Matteo Arnaldi, die een andere Brit uitschakelde: Cam Norrie (16) sneuvelde met 6-3, 6-4, 6-3.

De als derde geplaatste Rus Daniil Medvedev had het op één set na niet al te moeilijk met de Argentijn Sebastian Baez, die hij met 6-2, 6-2, 7-6 (6) klopte. Medvedev's volgende tegenstander is de Australiër Alex de Minaur (13), die met 6-1, 6-3, 6-2 simpel won van de Chileen Nicolas Jarry (23).

De Italiaan Jannik Sinner (6) stuurde de US Open-winnaar van 2016, Stan Wawrinka, terug naar Zwitserland: 6-3, 2-6, 6-4, 6-2. Sinner wacht een pittig duel in de achtste finales, waar hij Alexander Zverev treft. De Duitser (12) moest vooral in het begin tegen Grigor Dimitrov flink knokken, maar stuurde de Bulgaar (19) daarna relatief simpel naar huis: 6-7 (2), 7-6 (8), 6-1, 6-1.

Andrey Rublev (8) trof voor de derde keer op rij een Franse tegenstander, maar ook Arthur Rinderknech kon de Rus niet stoppen: 3-6, 6-3, 6-1, 7-5. Rublev's volgende tegenstander is de Brit Jack Draper, die de Amerikaanse wildcardspeler Michael Mmoh met 6-4, 6-2, 3-6, 6-3 het nakijken gaf.

Achtste finales
Dan de eerste vier achtste finales, te beginnen met Novak Djokovic. De drievoudig US Open-winnaar uit Servië, als tweede geplaatst, maakte een einde aan de droom van de Kroatische qualifier Borna Gojo: 6-2, 7-5, 6-4. Djokovic speelt in de kwartfinales tegen thuisspeler Taylor Fritz (9), die in de Zwitser Dominic Stricker eveneens een qualifier uitschakelde: 7-6 (2), 6-4, 6-4.

De als tiende geplaatste Amerikaan Frances Tiafoe klopte de Australische wildcardspeler Rinky Hijikata met 6-4, 6-1, 6-4 en speelt nu tegen landgenoot Ben Shelton. Die wist in een Amerikaans onderonsje ietwat verrassend te winnen van Tommy Paul (14): 6-4, 6-3, 4-6, 6-4.

De overige vier achtste finales, met onder meer Alcaraz en Medvedev, worden maandagavond gespeeld.

Van Kalmthout ijzersterk in IndyCar-race Portland, Palou doet gooi naar titel

Op de Portland International Raceway is zondagavond de zestiende en voorlaatste race van het jaar in de IndyCar Series afgewerkt. Daarin kon de titel vergeven worden, wat voor de nodige spanning zorgde, terwijl het sowieso best een vermakelijke race werd.

Graham Rahal had de poleposition te pakken en vertrok naast Scott McLaughlin, voor Colton Herta, Scott Dixon, Alex Palou, Pato O'Ward, Will Power, Callum Ilott, Alexander Rossi en Marcus Ericsson - Rinus van Kalmthout mocht plaatsnemen op de dertiende startplek.

Ondanks het traditiegetrouw slecht oplijnen voor de start werd het groen gezwaaid, waarbij Rahal de leiding behield. McLaughlin, Palou, Herta en Dixon volgden, Romain Grosjean kwam in de problemen en moest gelijk met schade de pitstraat in.

Al na twee ronden ging het ook fout voor Power: in duel met Rossi schoof hij de baan af, caution. Even later konden we door en na een kleine twintig ronden werden de eerste pitstops gemaakt, wat voor Herta niet zo best ging: hij reed te snel door de pitstraat en moest een drivethroughpenalty incasseren.

Palou ging ondertussen langs McLaughlin naar plek twee en kwam later dan de rest naar binnen, inmiddels vanaf de leiding. Een ronde later kwam Dixon als laatste van de voorste mannen binnen, waarna het overzicht weer wat duidelijker was: Palou voorop, voor Dixon, Felix Rosenqvist, O'Ward, Kyle Kirkwood, Rahal, McLaughlin en Josef Newgarden.

Na een korte stint kwam Palou als eerste van de leiders weer binnen. Van Kalmthout was ook vrij vroeg gestopt en ging zo langs de wat later gestopte Rahal én McLaughlin, kort daarop gevolgd door een stevige inhaalactie op Ericsson.

Rosenqvist stopte wat later en kwam achter Palou terecht, Dixon wachtte nog twee rondjes langer en zo was de orde weer hersteld: Palou voorop, ruim voor de duellerende Dixon en Rosenqvist, met daarachter weer O'Ward, Newgarden én Van Kalmthout.

Met zo'n dertig ronden te gaan was het wederom Palou die de serie pitstops opende, in dit geval in principe de laatste - hij wisselde zijn zachte banden in voor hardere exemplaren. Van Kalmthout dook er gelijk achteraan en de rest volgde niet veel later, met Rosenqvist als laatste.

Gelijk na Rosenqvists's stop kregen we een caution: Agustin Canapino was gespind. Even later konden we door met een ruime twintig ronden te rijden, alle pitstops achter de rug en Palou voorop, gevolgd door Rosenqvist, Dixon, O'Ward, Newgarden, Van Kalmthout en McLaughlin, die snel posities verloor.

De overwinning van Palou kwam geen moment meer in gevaar, hij reed zeer overtuigend naar een nieuwe zege én, belangrijker, zijn tweede IndyCar-titel - de eerste keer sinds wijlen Dan Wheldon in 2005 dat de kampioen vóór de slotrace bekend is. Rosenqvist werd tweede, voor Dixon, O'Ward, Newgarden en Van Kalmthout, die een uitstekende race bekroonde met zijn beste resultaat van het jaar.

Orkaan Haikui zet huizen in het donker

Afgelopen nacht kwam orkaan Haikui aan land in Taiwan, als gevolg daarvan zitten 40.000 huizen zonder stroom. Het is de eerste orkaan die het land treft in vier jaar tijd. Eerder in de nacht zaten al 160.000 uizen zonder stroom, dit kon snel worden hersteld.

Door de orkaan zijn vijf gewonden gevallen, gelukkig zijn er geen doden te betreuren. 7000 mensen moesten hun huis verlaten. Door de orkaan zijn scholen dicht en hoeven ambtenaren niet te verschijnen op hun werk. Ook de veerdiensten liggen stil, evenals de binnenlandse vluchten. 

FOK! Wat een weer: nazomeren

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend komt er in de noordelijke helft plaatselijk mist voor. Deze zal snel oplossen. Het wordt zonnig en het blijft droog. Er is weinig wind.

Vanmiddag is het zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23°C in het noorden tot 27°C in het zuiden. De wind neemt toe naar zwak tot matig en komt uit het oosten.

Vanavond is het helder en droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten.

Komende nacht blijft het overal droog en koelt het af naar waarden tussen ongeveer 10°C in het noorden en 15°C in het zuiden van het land. Boven land waait het nauwelijks, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het oosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!


Zonsondergang in Sauerland (Foto: qltel)
Zonsondergang in Sauerland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Gadverdamme, een muis! '

Een Brit uit Strood, Kent, is 'not amused' nadat hij een muis ontdekte in een soep die hij bij een Chinees afhaalrestaurant had gekocht. Sam Hayward was al begonnen met het eten van zijn champignonnoedelsoep toen hij op de bodem iets zag bewegen. "Het trilde... Ik ben geen muizenexpert, maar het beestje kan niet levend zijn geweest", zei hij. "De staart was het eerste dat ik zag en ik werd er gewoon bang van." Hij gaat al twintig jaar naar hetzelfde afhaalrestaurant, maar die ontkennen dat het hun eten was, waardoor hij geen geld terug krijgt. .

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.