Zware crash MotoGP-kampioen Bagnaia, historisch 1-2'tje Aprilia in Barcelona

Op het circuit van Barcelona is zondag de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP verreden. Dat leverde een behoorlijk schrikmoment op, maar eindigde uiteindelijk ook met een bijzonder mooi stukje motorsporthistorie.

Net als in de sprintrace van zaterdag vertrokken we met Francesco Bagnaia, Aleix Espargaro en Miguel Oliveira op de eerste rij. Op rij twee stonden Maverick Viñales, Jorge Martin en Johann Zarco, voor Alex Marquez, Fabio DiGiannantonio en Brad Binder.

Al in de eerste bochtenserie ging het helemaal fout: vijf coureurs gingen in bocht één het grind in, een bocht later ging Bagnaia tegen de vlakte, waarna de wereldkampioen vol op de benen werd aangereden, gevolgd door nóg een dubbele valpartij in de bocht erna. Met een stuk of tien coureurs tegen de grond werd uiteraard direct het rood gezwaaid.

In de herhaling bleek ongeveer wat er gebeurde in bocht één: Enea Bastianini ging binnendoor, tikte Zarco omver, die vervolgens tegen DiGiannantonio aan reed, waardoor op hun beurt Alex Marquez en Marco Bezzecchi ook onderuit gingen. Een bocht later knalde Bagnaia na een topstart met een joekel van een highsider de lucht in, waarna het Binder was die hem onmogelijk kon ontwijken en volle bak over zijn benen heen reed.

Zonder de naar het ziekenhuis afgevoerde Bagnaia én Bastianini - het voltallige Ducati-fabrieksteam lag er uit - kon er na de opruimwerkzaamheden wel weer geracet worden. Viñales kende een dijk van een start en nam de leiding, voor Martin, Aleix Espargaro, Oliveira, Zarco en Jack Miller.

Espargaro en Oliveira namen Martin snel te grazen, terwijl Viñales keurig de leiding behield. Die wist hij ronde na ronde vast te houden, met Espargaro in zijn kielzog. Er leek geen maat op de Aprilia's te staan, want met acht ronden te gaan hadden ze een mooi gat ten opzichte van Martin, Oliveira en Zarco.

Met nog vier ronden te rijden opende Espargaro de aanval op teamgenoot Viñales, wat ertoe leidde dat Viñales zich verremde en de bocht af sneed. Hij moest zich gewonnen geven tegenover Espargaro, die zijn derde MotoGP-zege bij mocht schrijven, voor Viñales - de eerste 1-2 ooit in de MotoGP-geschiedenis van Aprilia. Martin finishte als derde, voor Zarco, Oliveira, Alex Marquez en Fabio Quartararo.

Overigens bleek achteraf dat Bagnaia zowaar zonder breuken aan zijn valpartij is ontsnapt. Bastianini kwam er minder goed vanaf: hij heeft breuken opgelopen in zijn linkerbeen- en hand.