Alonso wint stevige Moto3-race Barcelona, Veijer met gebroken voet aan de kant

Op het circuit van Barcelona is zondagochtend de Grand Prix van Catalonië afgewerkt in de Moto3. Dat werd een race met vooral een chaotische slotfase, waarin zo nu en dan even té hard gevochten werd.

Collin Veijer was er helaas niet bij: de Nederlander was zaterdagochtend de snelste in de training, maar viel in de kwalificatie en heeft zijn voet gebroken. Poleposition was voor Ivan Ortola, met Deniz Öncü en Joel Kelso naast zich op rij één, voor Jaume Masia, Matteo Bertelle, Tatsuki Suzuki, Jose Antonio Rueda, Stefano Nepa en Kaito Toba.

Na de opmerkelijk rustige openingsronde kwam Öncü als leider door, voor Masia, Ortola, Kelso en Bertelle. David Alonso kwam zich ook goed naar voren werken en pakte de leiding, maar die werd al snel overgenomen door de van plek elf gestartte kampioenschapsleider Daniel Holgado.

Met twee ronden te rijden bestond de kopgroep nog altijd uit veertien mannen, die bijna allemaal nog kans leken te maken op de podiumplekken. Holgado, Alonso en Masia leken het in de slotronde uit te gaan vechten, maar David Muñoz en Öncü meldden zich ook.

Holgado ging ondertussen onderuit en in de laatste bocht werd Muñoz aan de buitenkant van de bocht onderuit gebeukt door Öncü. Alonso trok zich daar allemaal niks van aan en pakte de overwinning, voor Masia, Öncü, Rueda en Ayumu Sasaki, die als nummer twee in de titelstrijd redelijk profiteerde van Holgado's valpartij.

Öncü kreeg al snel een dubbele long-lap-penalty, wat zich na de race vertaalde naar een straf van zes seconden en veel positieverlies. Rueda pakte zo de derde plek, zijn eerste Grand Prix-podium.