Bearman zegeviert in F2-hoofdrace vol safety car-optredens

Op het circuit van Monza is in de Formule 2 zondag de hoofdrace van het F2-weekeinde afgewerkt. De race werd gekenmerkt door héél veel interventies van de safety car, niet zo zeer door veel zware crashes, maar vooral omdat er om de haverklap een auto langs de kant stond.

Theo Pourchaire had de poleposition veroverd en stond naast Oliver Bearman, voor Roman Stanek, Isack Hadjar, Victor Martins, Kush Maini, Jak Crawford, Frederik Vesti, Richard Verschoor en Ralph Boschung. Nog voor ronde één klaar was kwam de safety car de baan op: titelkandidaat Vesti lag in de clinch met Stanek en eindigde achterstevoren in het grind.

Ondertussen had Bearman in een mooi gevecht de leiding overgenomen van Pourchaire, met Martins, Stanek, Maini en Verschoor ook in de top-6. Kort daarop kwam de safety car weer terug, want Arthur Leclerc was in bocht één rechtdoor geschoten, waardoor veel coureurs hun zachte banden alvast in kwamen ruilen voor de hardere exemplaren.

Jehan Daruvala, Jack Doohan en Ayumu Iwasa hadden hun stop nog niet gemaakt, maar virtueel reden Bearman en Pourchaire aan de leiding. In de pitstraat ging het bijna fout tussen Bearman en Pourchaire, waarbij Bearman mogelijk een straf boven het hoofd hing wegens een unsafe release.

Na een paar ronden konden we weer door, waarbij Iwasa een geweldige strijd om de leiding won, voor Daruvala, Doohan en Bearman. Ondertussen was het in het achterveld op het rechte stuk fors fout gegaan voor Zane Maloney, waardoor safety car-coureur Bernd Mayländer gelijk weer de pitstraat uit kon rijden.

Met Bearman, Doohan, Pourchaire, Daruvala, Maini en Verschoor voorop - Iwasa had zijn stop tijdens de safety car gemaakt - kon er weer geracet worden, maar ook dat duurde niet heel lang: Maini probeerde ietwat enthousiast de vijfde plek van Crawford over te nemen, wat eindigde met een gehavende Maini in het grind en een safety car op de baan.

Nadat ook Maini's auto opgeruimd was mocht Bearman het veld wederom aanvoeren bij de herstart, voor Pourchaire, Iwasa, Verschoor en Enzo Fittipaldi. Iwasa reed op de zachte banden en ging in no-time langs Pourchaire, maar ook dit keer kwam de safety car weer de baan op: de al gehavende Crawford kwam stil te vallen na een trip door het grind, veroorzaakt door een aanvaring met Stanek.

De safety car kwam niet meer op tijd binnen om nog te gaan racen en dus was de zege een feit voor Bearman, voor de zo sterk naar voren gekomen Iwasa en kampioenschapsleider Pourchaire - Verschoor eindigde op een keurige vierde plek, maar kreeg een tijdstraf van vijf seconden en zakte zo terug naar de dertiende plek.