Eerste F3-zege Edgar in chaotische laatste race van het jaar

Op het razendsnelle circuit van Monza is zondagochtend het Formule 3-seizoen afgesloten. Het werd een chaotische race, vol slipstreams en stevige duels, maar dat maakte het alleszins wel vermakelijk.

Oliver Goethe mocht de laatste poleposition van het jaar innemen met Caio Collet naast hem. Paul Aron en Jonny Edgar volgden, voor kampioen Gabriel Bortoleto, Zak O'Sullivan, Leonardo Fornaroli, Taylor Barnard, Nikola Tsolov, Gregoire Saucy, Mari Boya en Franco Colapinto.

De poleposition voor Goethe ging niet door: na de opwarmronde reed hij naar de pitstraat met een technisch probleem. Collet kende een prima start en werd gevolgd door Edgar, Aron en Bortoleto, terwijl Colapinto na een ritje door de grindbak stil kwam te vallen: safety car.

Bij de herstart schoof Bortoleto langs Aron naar plek drie, maar na een fout verloor de kampioen al snel posities aan O'Sullivan, Aron, Fornaroli, Tsolov, Barnard, Boya én Saucy. Dat laatste eindigde niet goed: Bortoleto raakte Saucy, die de grindbak in stuiterde, terwijl Collet ondertussen te grazen was genomen door Edgar.

De safety car kwam terug de baan op na Saucy's duik in de grindbak, waarna we met Edgar, Collet en O'Sullivan voorop weer door konden. Edgar en Collet vochten hard om de leiding, die Collet na een paar pogingen over wist te nemen. Barnard knokte zich ondertussen ook naar voren en nam plek drie over, terwijl Edgar weer naar de leiding slipstreamde.

Na een paar ronden werd Sebastian Montoya in het middenveld de grindbak in getikt door Gabriele Mini: safety car. Met zes ronden te gaan konden we weer door en er werd gelijk weer hard gevochten: Edgar behield de leiding, O'Sullivan, Collet en Barnard volgden en vanwege een in het grind staande Pepe Marti én Ido Cohen kwam de safety car gelijk weer terug.

Het duurde even voor alles opgeruimd was, maar dat gebeurde toch op tijd voor één laatste raceronde van het F3-seizoen. Dat leek chaos te worden, maar Edgar stampte zowaar al vóór de Parabolica op het gaspedaal en sloeg een gat. Niemand kon hem terughalen en Edgar pakte zijn allereerste F3-zege, voor O'Sullivan en Barnard.