'Paniekvoetbal over toekomstig autobezit komt op een verkeerd moment'

 "Veel autobezitters moeten in de toekomst afscheid nemen van hun auto. Anders lukt het ons niet om volledig klimaatneutraal te worden op het gebied van vervoer" . Dat zegt Jan Willem Erisman, de nieuwe voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad, tevens de belangrijkste klimaatadviseur van de Nederlandse regering in het AD. 'Een totaal verkeerd signaal op een verkeerd moment', vindt Caroline Nagtegaal, Europarlementariër VVD 

Net wanneer men in Europa met z’n allen keihard aan het werk is om met schoner rijden ons bij te dragen aan de energietransitie. Niet alleen is het paniekvoetbal, ook wordt hiermee volledig voorbijgegaan aan de huidige technologische ontwikkelingen.

'Het is denkbaar dat een autobezitter niet blij wordt bij het lezen van zo'n bericht. Zeker niet als men net de stap heeft gezet om een elektrische auto aan te schaffen. Of als men afhankelijk is van een auto, bijvoorbeeld om op het  werk te komen' aldus Nagtegaal. 

Erisman stelt dat grondstoffen, die er nodig is voor de productie van batterijen, schaars zijn. In zekere zin is dit waar, onze planeet heeft geen eindeloze voorraden kobalt, lithium of nikkel. Maar er wordt te snel voorbijgegaan aan wat wel al kan en waar kansen liggen. Denk aan het recyclen van kritieke mineralen, onlangs nog door de G7-landen omarmd in hun voorstel voor kritische mineralen. Zo heeft het bedrijf Panasonic zelfs een technologie ontwikkeld voor het produceren van kobaltvrije batterijen. Dit soort innovaties maakt batterijen goedkoper en landen die zelf geen grondstoffen hebben, worden zo minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.

De Europarlementariër is van mening dat een beetje optimisme over het innovatieve vermogen van bedrijven wel op zijn plaats is. Angst zaaien en in beperkingen denken is nooit een constructieve manier gebleken.