Capitool bestorming: voormalige Proud Boys-leiders veroordeeld tot 17 en 15 jaar

Twee voormalige leiders van de extreemrechtse extremistische groep Proud Boys zijn elk veroordeeld tot meer dan tien jaar gevangenisstraf wegens het leiden van een aanval op het Amerikaanse Capitool in januari 2021, om de machtsoverdracht van Donald Trump aan Joe Biden na de presidentsverkiezingen van 2020 te voorkomen. 

De gevangenisstraf van 17 jaar voor Joseph Biggs, een Proud Boys-organisator, en 15 jaar voor Zachary Rehl, een leider van de groep, waren de tweede en derde langste straffen die tot nu toe zijn uitgesproken tijdens de aanslag van 6 januari 2021.

Zij waren de eerste Proud Boys die werden veroordeeld door Timothy Kelly, een Amerikaanse districtsrechter die afzonderlijk soortgelijke hoorzittingen zal voorzitten van drie anderen die in mei door een jury werden veroordeeld na een proces van vier maanden in Washington DC, waarbij extreemrechts aan het licht kwam. De omarming door extremisten van leugens door Trump, een Republikein, dat de verkiezingen van 2020 van hem waren gestolen.

Enrique Tarrio uit Miami, de nationale voorzitter en topleider van de Proud Boys, wordt dinsdag veroordeeld. Zijn veroordeling werd van woensdag naar volgende week verplaatst omdat Kelly ziek was.

Tarrio was op 6 januari niet in Washington. Hij was twee dagen vóór de rel in het Capitool gearresteerd op beschuldiging dat hij tijdens een eerdere bijeenkomst in de Amerikaanse hoofdstad een Black Lives Matter-spandoek had geschonden, en hij voldeed aan het bevel van een rechter om de stad na zijn arrestatie te verlaten. Hij koos Biggs en Ethan Nordean, voorzitter van de afdeling Proud Boys, als leiders van de groep tijdens zijn afwezigheid, aldus de aanklagers.

Rehl, Biggs, Tarrio en Nordean werden veroordeeld wegens onder meer opruiende samenzwering, een misdrijf dat tijdens de Amerikaanse burgeroorlog zelden werd gepleegd. Een vijfde Proud Boys-lid, Dominic Pezzola, werd vrijgesproken van opruiende samenzwering, maar veroordeeld voor andere ernstige aanklachten.

De Proud Boys die bij de zaak betrokken zijn, hebben gezegd dat ze van plan zijn in beroep te gaan tegen de veroordeling.

'Ik weet dat ik het die dag verpest heb'
Aanklagers hadden tegen Briggs, voormalig infowars-correspondent, 33 jaar gevangenisstraf geëist. Ze noemden de voormalige soldaat, die zichzelf als organisator van de ‘Proud Boys’ omschreef als een van de meest gewelddadige relschoppers, een gewelddadige oproerkraaier. "Ik weet dat ik het die dag verpest heb", zei Biggs tegen de rechter voordat hij zijn vonnis van 17 jaar te horen kreeg.

"Biggs beschouwde zichzelf en zijn beweging als een tweede Amerikaanse revolutie waarin hij en de andere ‘patriotten’ de regering met geweld zouden heroveren", aldus het rechtbankverslag.

In de rechtbank verontschuldigde een betraande Biggs zich voor zijn daden en zei dat hij op de dag van de rel door de menigte was ‘verleid’. "Ik ben gewoon verder gegaan. Mijn nieuwsgierigheid kreeg de overhand", voegde hij eraan toe. "Ik ben geen terrorist. Ik heb geen haat in mijn hart." "Ik weet dat ik gestraft moet worden, en ik begrijp het", zei Biggs. "Maar ik ben geen terrorist."

Biggs kreeg de op één na hoogste gevangenisstraf in verband met de aanval op het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in januari 2021. Het voormalige hoofd van een andere extreemrechtse groep, de ‘Oath Keepers’, werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

Proud Boy Zachary Rehl ook veroordeeld
Een ander Proud Boys-lid, Zachary Rehl, werd donderdag veroordeeld tot 15 jaar, eveneens op beschuldiging van opruiende samenzwering. Tegen hem was 30 jaar geeïst. Rehl, een voormalige Amerikaanse marinier en leider van de Philadelphia-tak van de Proud Boys, werd tijdens de rel op video gezien terwijl hij een chemische irriterende stof naar agenten bij het Capitool spoot.

Vijf doden bij de bestorming van het Capitool
Aanhangers van de destijds weggestemde president Donald Trump bestormden op 6 januari 2021 het Capitool in Washington, braken door politiebarrières en betraden het gebouw. Het Congres kwam daar bijeen om de overwinning van democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen formeel te bevestigen. Trump had zijn aanhangers eerder in een toespraak opgehitst met de valse bewering dat door massale verkiezingsfraude zijn overwinning was gestolen. Als gevolg van de rellen kwamen vijf mensen om het leven. Begin augustus werd Trump beschuldigd van poging tot electorale inmenging. Tijdens de verkiezingscampagne weigerde Trump de rechts-radicale groep te veroordelen. In een televisiedebat met Biden zei hij: “Proud Boys – doe rustig aan, maar blijf alert.”

1.100 arrestaties na bestorming
Aanklagers gebruikten sms-berichten, posts op sociale media en video’s om aan te tonen dat de Proud Boys betrokken waren bij een gecoördineerde poging om de certificering van de verkiezingen van 2020 in het Capitool tegen te houden.

Op 6 augustus waren ruim 1.100 mensen gearresteerd op beschuldiging van het deelnemen aan de rel, wat resulteerde in ruim 630 schuldbekentenissen en 110 veroordelingen. Een andere prominente deelnemer aan de rel, Oath Keepers-oprichter Stewart Rhodes, werd in mei veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.