Formule 3-titel voor Bortoleto, dubbel MP-podium in sprintrace Monza

Op het circuit van Monza is zaterdagochtend de sprintrace van het slotweekeinde van de Formule 3 van dit jaar verreden. Het werd een mooie race, waarin nog tot in de laatste ronde gestreden werd om de podiumplekken.

Op vrijdag werd de titelstrijd beslist: Gabriel Bortoleto zag concurrenten Paul Aron en Pepe Marti níet de poleposition en bijbehorende punten pakken, waarmee de titel binnen was voor de Braziliaan. In Monza begon Franco Colapinto vanaf poleposition aan de sprintrace, naast Mari Boya en voor Gregoire Saucy, Nikola Tsolov, Taylor Barnard en Leonardo Fornaroli.

Boya kende een topstart en pakte de leiding, gevolgd door Colapinto, Saucy, Barnard, Tsolov, Zak O'Sullivan en Colapinto - Aron en Martin, uitgerekend de twee die Bortoleto voor het weekeinde nog van de titel konden houden, kwamen in bocht één met elkaar in aanraking en waren kansloos.

Na een paar ronden achter de safety car kon er weer geracet worden, waarbij Boya, Colapinto en Saucy hun posities vast konden houden - O'Sullivan schoof in no-time langs Tsolov en Barnard naar de vierde plek. Even later deed hij een poging bij Saucy, maar dat resulteerde in een aanvaring en een lekke band voor Saucy, terwijl de sterk naar voren gekomen Bortoleto profiteerde en plek drie in handen nam.

Ondertussen had Colapinto een prima aanval geplaatst op de leidende positie van Boya, met succes. De twee teamgenoten bleven knokken en wisselden nog eens van positie, tot Colapinto een gaatje kon slaan. Boya moest zich vervolgens in de slotronde nog gewonnen geven tegen Bortoleto, waarmee het podium bekend was - voor Boya was het zijn eerste F3-podium. Luke Browning pakte overigens een indrukwekkende vijfde plek, na als 27e gestart te zijn.