Vesti wint F2-hoofdrace Monaco na forse crash Doohan, Verschoor 4e

In de straten van Monaco is zondagochtend de hoofdrace van dit weekeinde in de Formule 2 verreden. Dat werd een ietwat chaotische vertoning, mede door een flinke crash halverwege de race.

De lichten gingen uit met Frederik Vesti op poleposition en Victor Martins naast hem, gevolgd door Theo Pourchaire, Jack Doohan, Zane Maloney, Richard Verschoor, Jak Crawford, Jehan Daruvala, sprintracewinnaar én kampioenschapsleider Ayumu Iwasa en Isack Hadjar. De top-6 behield de posities bij de start, zoals tot nu toe in eigenlijk elke race in Monaco dit weekeinde, hoewel Pourchaire bíjna een succesvolle aanval op Martins plaatste.

Richting de helft van de race had iedereen die op de supersofts was gestart nieuwe banden gehaald, terwijl de mannen die op softs waren gestart - waaronder de hele top-6 - nog naar binnen moesten. Enzo Fittipaldi's motor gaf vervolgens de geest en hij zette zijn auto bij de chicane na de tunnel neer, waardoor de virtual safety car nodig was. Kort daarop ging het bovenaan bij het casino flink fout: Doohan, nog altijd rijdend op plek vier, was er hard vanaf gegaan, resulterend in een brandende auto én een safety car-situatie.

Vesti kwam vanaf de leiding gelijk naar binnen, Martins, Pourchaire, Maloney en Verschoor volgden uiteraard. Bij Pourchaire ging dat fout, zijn auto gleed van de krik af. Dat kostte hem zowaar geen positie: Vesti kwam als leider de baan weer op, voor Martins, Pourchaire, Maloney en Verschoor. Ondertussen werd het trieste en deels afgebrande restant van Doohan's auto weggetakeld en werd de rode vlag gezwaaid: er lag teveel troep op de baan - vooral door het blussen - en de vangrail was duidelijk kapot.

Na enig puzzelen konden we na de rode vlag met een rollende start door, met Vesti, Martins, Pourchaire, Maloney en Verschoor voorop. Dennis Hauger, Kush Maini en Roman Stanek completeerden de top-8 van coureurs die laat naar binnen kwamen, de vroege stoppers - aangevoerd door Crawford en Iwasa - moesten een ronde inhalen om de volgorde correct te krijgen en reden bij de herstart daardoor meer dan veertig seconden achter Vesti.

Martins had onder geel te hard gereden na het ongeluk van Doohan - hij reed op forse snelheid bijna een aan Doohan's auto werkende marshall uit z'n sokken - en werd daar voor op de vingers getikt: drive through penalty. Vesti hield overtuigend vol en pakte de winst, Pourchaire en Maloney completeerden het podium en Verschoor wist de druk zettende Hauger keurig achter zich te houden voor een vierde plek.