FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 mei 2023

Actievoerders A12 aangehouden, niet vervolgd

De politie heeft vanmiddag honderden actievoerders aangehouden die de Utrechtsebaan blokkeerden. Actievoeren op deze locatie is door de burgemeester verboden, de actievoerders plegen daarom een strafbaar feit. Daar wordt met hun aanhouding een einde aan gemaakt. Maar gelet op het verder vreedzame karakter van de blokkade, zullen de meesten van hen daarvoor niet worden vervolgd.

De burgemeester van Den Haag faciliteert ruimhartig demonstraties in Den Haag, maar heeft dat op de A12 verboden. Wie toch deelneemt aan de blokkade, pleegt dus een strafbaar feit: overtreding van de Wet openbare manifestaties.

Dit is echter een gering strafbaar feit. Zover de actievoerders zich verder vreedzaam hebben gedragen (en inmiddels is uit eerdere blokkades gebleken dat dit meestal het geval is) ziet het Openbaar Ministerie geen meerwaarde in strafvervolging. Het belangrijkste doel van de aanhoudingen – namelijk beëindiging van het strafbare feit, de blokkade – is immers al bereikt.

Dit geldt nadrukkelijk niet voor actievoerders die zich schuldig maken aan andere strafbare feiten, zoals bekladding, vernieling, belediging, opruiing, verzet, verkeersgevaarlijk gedrag of geweld. Zij zullen worden overgebracht naar het hoofdbureau van politie, waar hun zaak verder wordt beoordeeld.

Eerdere aanhoudingen
In januari en maart zijn bij acties op de Utrechtsebaan ook veel demonstranten aangehouden, in totaal ruim 1450. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels besloten dat ook de meesten van hen niet vervolgd worden. Voor zover zij zich vreedzaam hebben gedragen en geen andere strafbare feiten hebben gepleegd, ziet het Openbaar Ministerie geen meerwaarde in een strafproces.

Deze blokkades van januari en maart leverden, toen die eenmaal een feit waren, geen gevaar meer op voor de verkeersveiligheid, omdat de politie ad hoc maatregelen wist te treffen. Bij eerdere blokkades in 2021 en 2022 was dat anders. Voor strafbare feiten die daarbij zijn gepleegd is wel vervolging ingesteld. Begin dit jaar heeft de rechtbank in Den Haag hiervoor actievoerders veroordeeld. Andere zaken lopen nog bij de rechtbank.

WHO: 'stopzetten subsidies voor verbouwen van tabak, ook in Europa'

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft opgeroepen tot stopzetting van overheidssubsidies voor het verbouwen van tabak. WHO-directeur-generaal Tedros zei dat tabak verantwoordelijk is voor acht miljoen doden per jaar. Desondanks geven regeringen over de hele wereld miljoenen uit om tabaksplantages te ondersteunen.

De WHO benadrukt dat tabak in meer dan 120 landen wereldwijd groeit – op een totale oppervlakte van meer dan drie miljoen hectare. In plaats daarvan zouden deze gebieden moeten worden gebruikt voor de productie van voedsel.

In een reportage over World No Tobacco Day op 31 mei belicht de WHO onder meer teeltlanden in Europa. Zo wordt de tabaksteelt in Noord-Macedonië – een van de 20 belangrijkste exporteurs ter wereld – gesubsidieerd met ruim 2.500 dollar per hectare. Voor tarwe daarentegen ligt het maximum net onder de 270 dollar. In Zwitserland zouden tabakstelers van 2015 tot 2020 ruim 32 miljoen dollar aan subsidies hebben ontvangen.

XR-demonstratie:1579 aanhoudingen bij blokkade A12 Den Haag

Update 21.00 uur (politie): Vandaag werd voor de zevende keer de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd door actievoerders van Extinction Rebellion. Honderden politiemensen werden ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarbij is snel ingegrepen, waardoor de A12 rond 18.00 uur werd beëindigd. In totaal zijn 1579 mensen aangehouden.

Kort voor het middaguur verschenen actievoerders op de Utrechtsebaan en liepen de weg op. Zij hebben de tunnelbak die ze wilden blokkeren niet kunnen bereiken doordat de ME hen tegenhield voordat zij de tunnel in konden lopen. Vervolgens zijn zij voor de linie hun actie gestart. De politie heeft direct en meermaals de actievoerders gevraagd om hun actie te beëindigen en weg te gaan, kwetsbare personen werden actief aangesproken om te vertrekken. Actievoerders die niet weggingen en bleven zitten werden door de waterwerper nat gemaakt. De politie heeft de actievoerders steeds de gelegenheid gegeven om hun actie te beëindigen en weg te gaan. De actievoerders die dit niet deden, zijn aangehouden. In totaal zijn 1579 personen aangehouden, waarvan 40 strafrechtelijk vervolgd worden.

De meeste actievoerders, 1539 personen, zijn aangehouden voor de Wet openbare manifestaties (WOM). Dit is echter volgens het OM een gering strafbaar feit. Zover de actievoerders zich verder vreedzaam hebben gedragen ziet het Openbaar Ministerie geen meerwaarde in strafvervolging. Lees hier het persbericht van het Openbaar Ministerie. 40 personen zijn aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmeren, blokkeren, vernieling en belediging. Daarvan is een persoon aangehouden voor verzet bij aanhouding met letsel tot gevolg, hij beet een agent.

Onder de 1579 aangehouden actievoerders waren tien minderjarigen. Zij zijn met hun ouders of zelfstandig met de bus meegegaan. Net als bij de andere aangehouden personen die voor de WOM werden aangehouden, zijn hun gegevens niet geregistreerd en bij het verlaten van de bus direct heengezonden. Er is contact gezocht met de ouders of verzorgers en zij konden gebruikmaken van de geboden hulp. Eén van de minderjarigen is met zijn ouder overgebracht naar het hoofdbureau. Deze ouder behoort tot de groep van 40 personen die zijn aangehouden voor andere strafbare feiten. 

Bij de demonstratie waren meerdere bekende Nederlanders aanwezig. Onder de aangehouden actievoerders bevonden zich enkele BN'ers zoals Carice van Houten en Sieger Sloot.Eerdere berichtgeving 13.34 uur: Ook vandaag demonstreert Extinction Rebellion weer op en rond de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Zo meldt Regio15.

Zij willen daarmee aandacht vragen voor wat zij de 'jaarlijkse subsidies aan de fossiele industrie' noemen. Volgens XR gaat het om een bedrag van 17 miljard euro per jaar, maar de overheid houdt het op 4,5 miljard. Het geld heeft deels ook de vorm van belastingvoordelen (i.p.v. subsidies die naar de rekeningen van de bedrijven overgemaakt worden).

In tegenstelling tot de vorige blokkade op 11 maart is het nu mooier weer, dus zullen de demonstranten nu niet door de kou bevangen raken als er weer waterkanonnen worden ingezet. Integendeel: mogelijk gaan er nu problemen ontstaan als demonstranten door de zon en warmtestraling op het asfalt door de hitte bevangen raken.

Uiteraard heeft de gemeente Den Haag bekend gemaakt dat het blokkeren van de weg niet is toegestaan, maar dat het Malieveld gebruikt mag worden als demonstratielocatie. En zoals gewoonlijk heeft Extinction Rebellion laten weten niet van hun plan af te willen wijken, en op de weg zelf te willen demonstreren. Het gaat hen daarbij ook om de symboliek van de locatie.

Normaliter staat er boven de Utrechtsebaan altijd 'supporters'; demonstranten die de groep beneden op het wegdek aanmoedigen en van eten en drinken voorzien door dat aan touwen te laten zakken. Om dat tegen te gaan heeft de gemeente ook dit keer weer zwarte hekken rond de Utrechtsebaan geplaatst, ondanks dat die de vorige keer massaal zijn gesloopt.

Een groep demonstranten heeft de afgelopen dagen de tocht naar Den Haag te voet gemaakt. De laatste etappe ging van Voorburg station naar Den Haag.

Rijkswaterstaat heeft het wegdek van de Utrechtse baan voorzien van een 'anti aanplak laag'. Dat weerhield een groep demonstranten niet om plaats te nemen op de rijbaan 'stad uit' van de Utrechtsebaan. Het verkeer is in beide richtingen afgesloten. De waterwerper van de (Duitse) politie zijn ter plaatse om in te grijpen. De politie heeft de demonstranten aangezegd dat degenen die de Utrechtsebaan blokkeren allemaal zijn aangehouden. Hierna zijn de waterwerpers ingezet, maar die lijken het alleen maar gezelliger te maken.

Bayern MŘnchen kampioen na bizarre slotdag

Bayern München is voor het elfde jaar op rij kampioen van Duitsland geworden. In de laatste speelronde won het vandaag na een doelpunt vlak voor tijd van FSV Mainz en nam door het puntverlies van Borussia Dortmund tegen FC Köln de koppositie over.

Borussia Dortmund begon met de beste papieren aan de slotdag nadat het door het puntverlies van Bayern München vorige week tegen RB Leipzig aan kop was gekomen. De start vandaag tegen FC Köln was echter dramatisch, na een half uur keek het al tegen een 0-2 achterstand aan en had Sébastien Haller een penalty gemist. Ondertussen was Bayern op voorsprong gekomen tegen Köln.

In de wetenschap dat het moest winnen ging Dortmund, met Donyell Malen in de basis, op jacht naar doelpunten. Na 70 minuten deed Guerrero wat terug maar de echte hoop op de landstitel kwam toen Ljubicic uit een strafschop de gelijkmaker scoorde namens Mainz. In de 89e minuut was het echter Jamal Musiala die zijn ploeg naar de landstitel schoot.

In de blessuretijd scoorde Dortmund nog wel de gelijkmaker maar hier bleef het bij. Hierdoor eindigden beide ploegen op 71 punten maar door het betere doelsaldo mag Bayern München zich voor de 33e keer in de clubhistorie kampioen van Duitsland noemen.

Twee lichamen aangetroffen in zoekactie incident te water

Nadat vrijdag- op zaterdagnacht de melding werd gedaan dat er personen te water zouden zijn geraakt in de Maas, is er door de politie en brandweer onafgebroken gezocht naar de twee vermiste opvarenden. Zaterdagmiddag zijn de lichamen van deze twee opvarenden aangetroffen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de toedracht van het incident.

Duikers van de brandweer en het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie hebben onafgebroken gezocht naar de twee vermiste opvarenden. Zaterdagmiddag werd het vaartuig in kwestie en de lichamen van beide slachtoffers aangetroffen in de Maas, bij de uitmonding van de Oude Maas.

Er kan geen verdere informatie over de slachtoffers worden vrijgegeven, omdat eerst gesprekken gevoerd moeten worden met de nabestaanden. Omstanders en betrokkenen worden in contact gebracht met slachtofferhulp. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het incident. Daarbij is een noodlottig ongeval een van de meest waarschijnlijke scenario's.

Telefoons en camera's steeds vaker verboden in clubs

Steeds vaker krijg je bij het uitgaan een sticker op de camera van je telefoon. Sommige clubs in Amsterdam gaan nog iets verder: je mobiel mag je daar helemaal niet gebruiken. De trend heeft vooral te maken met privacy en veiligheid, vertellen ondernemers. Al is het volgens hen ook gewoon 'beter voor de sfeer'. "Sommige mensen willen niet ineens op internet staan."

Bij onder andere nachtclubs Radion, De School, Lofi en Garage Noord worden camerastickers gebruikt. "Je bent in het nachtleven om het normale leven te ontvluchten", vertelt bedrijfsleider van Garage Noord, Mick van Dijk. "Je kleedt en gedraagt je misschien anders. Dat moet je in veiligheid kunnen doen."

Reality check
Volgens Van Dijk betekent een afgeplakte camera ook dat mensen automatisch minder vaak hun mobiel pakken op de dansvloer. Dat is fijn, volgens hem, want een flits van een foto en het felle licht van een telefoonscherm bevorderen de sfeer niet. Het werkt volgens hem afleidend als iemand naast je zijn mail of appjes staat te checken. "Soms wil je je kunnen verliezen in een andere wereld, maar kan een telefoon een reality check zijn, omdat je daarmee constant met iedereen in contact bent."

Bij de Shelter in Noord mag je sinds december helemaal je telefoon niet gebruiken op de dansvloer, net zoals bij De Trut in West, een queer disco. De Trut loopt voor op de trend. Al bijna 39 jaar, sinds de oprichting mogen hier al geen camera's mee naar binnen.

En sinds er mobiele telefoons zijn, mogen die hier niet worden gebruikt. "We willen dat iedereen zichzelf kan zijn. Niet iedereen die komt is uit de kast, of kunnen om een andere reden hun identiteit niet op sociale media vertonen", vertelt Roos Bakker Schut. "Daarnaast is het ook gewoon ongezellig om met de buitenwereld bezig te zijn als je op een feestje staat."

Verschillend publiek
Bij Kanaal40, een club in het centrum, mag je wél gewoon foto's en filmpjes maken. Opvallend is dat de club van dezelfde eigenaren is als Garage Noord, waar je dus géén camera mag gebruiken. Volgens één van die eigenaren, Bram Owusu, komt dat vooral door een verschil in publiek. "We zijn hier eerder dicht en draaien andere muziek, meer popachtige muziek", zegt Owusu. Daar komt volgens hem ander publiek op af. "Een iets jonger publiek, die soms ook iets minder specifiek zijn."

Collega Mick van Dijk vult Owusu aan. "Bij Garage Noord komt meer het ravy en divers publiek, dat tot in de vroege ochtend staat te dansen. Die willen niet de angst hebben om ergens op een filmpje en op sociale media geslingerd te worden."

Roglic wint ondanks kettingproblemen klimtijdrit en neemt leiderstrui over van Thomas

Primoz Roglic gaat de Giro d’Italia winnen. De kopman van Jumbo-Visma kende in de klimtijdrit pech onderweg, maar de Sloveen was zo sterk dat hij de klimtijdrit met veertig seconden won voor Geraint Thomas. Daarmee neemt Roglic de leiderstrui met veertien seconden over van Thomas.

Vandaag stond de allerbeslissende klimtijdrit van de Giro op het programma. Een tijdrit van 18,6 kilometer met aankomst op Monte Lussari. De klim van 7,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,1 procent. In het begin van de klim zijn er stroken van ruim 20 procent

Rozetruidrager Geraint Thomas begon met een voorsprong van 26 seconden op Primoz Roglic aan de tijdrit. Bij het eerste tussenpunt was de Welshman maar twee seconden langzamer dan Roglic. Maar op de Monte Lussari was Roglic duidelijk sterker. De Sloveen liep stelselmatig uit op de monsterklim en bij het tweede tussenpunt was het verschil opgelopen naar zestien seconden.

Maar daarna leek het mis te gaan voor Roglic. De kopman Jumbo-Visma kreeg te maken met materiaalpech en moest even van zijn fiets doordat zijn ketting eraf liep, maar na een korte onderbreking ging Roglic verder en aan de finish was hij maar liefst 42 seconden sneller dan Joao Almeida, die de snelste tijd had staan.

In de laatste kilometers kwam Thomas bijna niet meer vooruit en verloor uiteindelijk veertig seconden op Roglic en daarmee ook de leiderstrui aan de Sloveen. Zonder ongelukken wint Roglic zondag zijn eerste Giro d'Italia.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Verstappen pakt poleposition in Monaco

Max Verstappen heeft poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Monaco. De Nederlander was in de straten van het Prinsdom na een fenomenale kwalificatie met een tijd van 1.11,365 een fractie sneller dan Fernando Alonso en Charles Leclerc. Nyck de Vries eindigde op een goede twaalfde plek, terwijl Sergio Perez al in het eerste deel crashte en achteraan moet vertrekken.

Vrijwel alle coureurs gingen direct naar buiten in het eerste deel van de kwalificatie om maar zo snel mogelijk een tijd op de klokken te zetten voor het geval er een code rood zou komen. Deze kwam er ook nadat Perez zijn Red Bull in de eerste bocht in de muur zette en de bolide flink beschadigde. Nadat de baan weer vrijgegeven was werden de tijden rap sneller en moet iedereen vol aan de bak om door te gaan naar het volgende deel. Uiteindelijk vielen Logan Sargeant, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Guanyu Zhou en Perez buiten de boot.

In deel twee was hetzelfde beeld te zien als in het eerste deel. Het tempo werd langzaam opgevoerd waarbij veel coureurs meerdere ronden op dezelfde set banden kon rijden. Lando Norris raakte de muur, beschadigde zijn auto, maar ging uiteindelijk wel door naar het laatste deel. Dat gold niet voor Oscar Piastri, De Vries, Alexander Albon, Lance Stroll en Valtteri Bottas.

Verstappen wilde in Q3 meteen de snelste tijd neerzetten, maar zag Alonso er fors onder duiken, een tweede run leverde hem wel de eerste plek op. Daarna werd het spannender en spannender, want eerst verraste Esteban Ocon iedereen, daarna ging Leclerc er onder door, gevolgd door Alonso. Verstappen lag in zijn laatste run twee tienden achter op de tijd van Alonso, maar een fantastische laatste sector mét het raken van de muur bracht de Nederlander alsnog zijn eerste poleposition ooit op Monaco. Alonso start als tweede, voor Leclerc, Ocon, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Pierre Gasly, George Russell, Yuki Tsunoda en Norris die nog wel enkele rondes kon rijden.

Zo vind jij een geschikte stucadoor voor jouw klus

Wil jij graag je wanden in de woning laten stucen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit zelf te doen. Of dit verstandig is, hangt helemaal af van je eigen vakmanschap. Uit ervaring weten we wel dat het stucen van een muur iets anders van je vergt, dan wanneer het gaat om het sauzen ervan. Het is daarom dus ook ten zeerste aan te raden om te kiezen voor een vakman, zodat ze niet alleen zeker weet dat alles volledig naar wens wordt gedaan, maar dat je ook zeker weet dat het er de komende jaren goed blijft zitten. Toch kan het vinden van een geschikte stucadoor een flinke uitdaging zijn. Hoe vaak laten we immers onze woning stucen? Om de juiste vakman te vinden voor je klus, hebben we een aantal handige tips voor je.

Vraag vrienden, familie of buren

Als je op zoek bent naar een geschikte stucadoor, is het altijd een goed idee om aanbevelingen te vragen. Vraag vrienden, familieleden of buren of ze een stukadoor kennen die ze kunnen aanbevelen. Je kunt ook online zoeken naar recensies van stukadoors in jouw regio om een idee te krijgen van hun reputatie en ervaringen van andere klanten. Zorg ervoor dat je zorgvuldig onderzoek doet en meerdere opties overweegt voordat je een keuze maakt. Zo kun je er zeker van zijn dat je een stukadoor vindt die betrouwbaar, ervaren en geschikt is voor jouw project. Stel dat je specifiek zoekt naar een stucadoor voor dunpleister nieuwbouw, dan is het wel fijn te weten dat deze stukadoor een soortgelijke klus volledig naar wens bij iemand die je kent heeft uitgevoerd.


Ga online op zoek

Een andere manier om een geschikte stucadoor te vinden, is door online te zoeken. Er zijn verschillende websites waarop stukadoors hun diensten aanbieden. Hier kun je vaak ook reviews van eerdere klanten lezen en zo een beeld krijgen van de kwaliteit van het werk van de stukadoor. Daarnaast kun je ook kijken naar de website van de stukadoor zelf, waar vaak meer informatie te vinden is over de ervaring en specialisaties van ze. Het is ook mogelijk om via social media platforms zoals Facebook en Instagram te zoeken naar een betrouwbare stukadoor en daar hun werk te bekijken. Let wel op dat niet alle informatie op internet altijd betrouwbaar is en dat het belangrijk is om ook zelf onderzoek te doen voordat je een keuze maakt. Of je nu een huurwoning of een koopwoning hebt, je wilt het wel netjes voor elkaar hebben.


Wed nooit op één paard

Wanneer je op zoek gaat naar een vakman voor je klus, dan is het raadzaam om meerdere offertes uit te vragen. Zorg ervoor dat je een aantal offertes van verschillende stukadoors vergelijkt en let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden en de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt. Ga niet meteen voor de goedkoopste optie, maar kies voor de stukadoor die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Let ook op of de offerte alle werkzaamheden duidelijk beschrijft en of er garantie wordt gegeven op het geleverde werk. Door verschillende offertes te vergelijken, kun je uiteindelijk de beste keuze maken en zorgen voor een professionele stukadoor die jouw project tot eSinds wanneer bestaat de sportbh, wie heeft hem ontworpen en waarom?

De sportbh zoals we die vandaag de dag kennen, werd voor het eerst geïntroduceerd in de late jaren '70. Het was de Amerikaanse professor Lisa Lindahl die de eerste sportbh ontwierp in samenwerking met haar zakenpartner Hinda Miller en mode-ontwerpster Polly Smith. Het idee voor de sport bh ontstond omdat Lisa Lindahl zelf geen geschikte bh kon vinden om te dragen tijdens het hardlopen. Tegenwoordig is het aanbod zo groot dat je op sportbh.nl sportbh’s vindt in allerlei verschillende soorten en maten. Met bekende en vooral ook toonaangevende merken zoals Anita, Freya en vele anderen, is er dus altijd wel een passende sport bh te vinden.

Hoe zat het voor de jaren ‘70?

Voordat de sportbh werd uitgevonden, droegen vrouwen vaak gewone bh's tijdens het sporten, die niet genoeg ondersteuning boden en vaak pijnlijke klachten veroorzaakten. Met de introductie van de sportbh werd hier verandering in gebracht. De sportbh bood de juiste ondersteuning en bescherming tijdens het sporten, waardoor vrouwen comfortabeler en veiliger konden sporten. Toch zien we dat ondanks de tientallen jaren dat deze bh’s inmiddels als op de markt zijn er slechts een klein percentage vrouwen is die deze ook daadwerkelijk dragen tijdens het sporten.


Hoe zit het nu?

Sindsdien is de sportbh steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Zo zijn er nu sport bh's in verschillende maten en modellen, die geschikt zijn voor verschillende sporten en activiteiten. De sportbh is daarmee een onmisbaar kledingstuk geworden voor vrouwen die regelmatig sporten en willen zorgen voor de gezondheid en het welzijn van hun borsten. Uiteraard zullen ook de modellen van nu over enige tijd worden aangepast. De technologische ontwikkelen gaan steeds verder, wat ervoor zorgt dat ook bestaande producten steeds verder zullen worden doorontwikkeld. Wel is het zo dat de functionaliteit in de basis hetzelfde zal blijven en een sportbh uiteindelijk bedoelt blijft om de borsten te ondersteunen en de rest van het lichaam op deze manier te ontlasten.


Maak je outfit compleet

Met alleen een sportbh ben je er natuurlijk nog niet. Vooral wanneer je gaat hardlopen is het belangrijk dat je ook zorgt voor goede schoenen. Hardloopschoenen zijn namelijk voorzien van een extra dempende zool, waardoor de trillingen voor ruim 90 procent voortijdig worden afgebroken. In de basis is dit hetzelfde principe als wat je doet met een sportbh. Naast een paar schoenen en goede bh mag een sportlegging voor dames natuurlijk ook niet ontbreken om je outfit compleet te maken. Zorg er ook hier weer voor dat je kiest voor een legging die fijn zit en goed aansluit. Een goede sportlegging kenmerkt zich eigenlijk door het feit dat het voelt alsof je een tweede huid draagt.


Sport bh niet meer weg te denken

De sportbh is inmiddels niet meer weg te denken uit de sportwereld. Het is een onmisbaar kledingstuk voor vrouwen die regelmatig sporten en de gezondheid en het welzijn van hun borsten willen waarborgen. De sport bh biedt de juiste ondersteuning en bescherming tijdens het sporten en is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Het is fascinerend om te bedenken dat de sportbh nog niet zo lang geleden werd uitgevonden door Lisa Lindahl, Hinda Miller en Polly Smith, omdat zij geen geschikte bh konden vinden om te dragen tijdens het hardlopen. Dankzij hun uitvinding kunnen vrouwen nu comfortabeler en veiliger sporten en genieten van de voordelen die een goede sportbh biedt.Iwasa oppermachtig in gezapige Formule 2-race Monaco, Verschoor 4e

De jongelingen in de Formule 2 hebben zaterdagmiddag in de straten van Monaco de sprintrace van dit weekeinde verreden. Net als de Formule 3-race was het allemaal niet zinderend spannend, maar dat is nou eenmaal het karakter van het klassieke circuit.

Op poleposition stond Isack Hadjar, met Ayumu Iwasa naast hem. Jehan Daruvala en Jak Crawford stonden op rij twee, voor Richard Verschoor, Zane Maloney, Jack Doohan en Theo Pourchaire - Victor Martins en Frederik Vesti completeerden de top-10. De start verliep relatief rustig, maar in het middenveld kwamen Roy Nissany en Ralph Boschung na een akkefietje stil te staan: safety car.

Met Hadjar op kop konden we door, maar dat ging niet goed: de Fransman had een lekke band en moest na bocht één al afhaken. Iwasa nam zo de leiding over, voor Daruvala en Crawford. De voorste twee konden soepel wegrijden, want Crawford had het tempo niet helemaal en hield de rest - aangevoerd door Verschoor - ronde na ronde op, tot Amaury Cordeel een ronde of acht voor het einde voor een safety car-situatie zorgde in Mirabeau.

Na de herstart gebeurde er eigenlijk weinig meer: Iwasa reed overtuigend naar de winst, voor Daruvala en Crawford, die op de krappe Monegaskische straten Verschoor van zich af wist te houden.

Drugsgebruik in gevangenissen zorgelijk

Het is nodig om een beter beeld te krijgen van het drugsgebruik in Nederlandse gevangenissen. Daarom heeft het Trimbos-instituut, in samenwerking met Correlation - European Harm Reduction Network (C-EHRN) en met financiering van het ministerie van VWS, eind 2022 een verkennend onderzoek gedaan. Daarin is onder meer het drugsgebruik in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel onderzocht. Hier bleek het drugsgebruik zorgelijk en is er ruimte voor verbetering met betrekking tot voorlichting en zorg.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat mensen die in detentie (gevangenissen) zitten substantieel vaker drugs hebben gebruikt en vaker regelmatig drugs gebruiken. Ook ervaren gedetineerden vaker drugsgerelateerde problemen dan niet-gedetineerden. Het drugsgebruik in gevangenissen wereldwijd is relatief hoog. Nederland telde in 2021 tegen de 30.000 gedetineerden en telt 29 penitentiaire inrichtingen.

Het is van groot belang inzicht te krijgen in het huidige drugsgebruik onder Nederlandse gedetineerden. We kunnen daarbij goed aanhaken bij ontwikkelingen in buitenlandse gevangenissen, zodat we niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Dit betekent echter wel dat gevangenissen in Nederland openheid van zaken moeten geven over drugsgebruik onder gedetineerden en het belang inzien van onderzoek hiernaar. Ter Apel loopt hierin duidelijk voorop in ons land.” – Daan van der Gouwe, drugsonderzoeker Trimbos-instituut

Synthetische cannabinoïden (SCRAs)
Aanleiding voor het onderzoek in samenwerking met C-EHRN is de voortdurende innovatie in de manier waarop drugs en met name synthetische cannabinoïden (SCRAs) de gevangenis worden ingesmokkeld, zoals geïmpregneerd op briefpost. Ook zijn er signalen van een wijdverbreid gebruik van SCRAs in Nederlandse gevangenissen. Het gebruik van SCRAs wordt al langere tijd gezien in buitenlandse gevangenissen. Een belangrijke reden hiervoor is dat deze stoffen moeilijker zijn op te sporen dan meer traditionele drugs als cannabis of cocaïne. SCRAs zijn geïmpregneerd op papier geurloos en bovendien is het gebruik ervan niet aan te tonen bij gangbare urinecontroles. De effecten van SCRAs lijken op die van THC, wat maakt dat de gebruiker zich ontspant en een roes voelt. De effecten kunnen echter flink in sterkte en werkingsduur verschillen, en andere bijwerkingen geven die in extreme gevallen zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

"De uitkomsten van het onderzoek heeft ons doen laten inzien dat we te lang naar het onderwerp drugs hebben gekeken vanuit alleen het oogpunt van veiligheid. We doen vooral ons best om te voorkomen dat drugs op de een of andere manier wordt binnengesmokkeld. Het is eveneens van belang om het onderwerp drugs te bekijken vanuit gezondheid, zorg en professionaliseren van onze medewerkers.” – Laurens Huizenga, vestigingsdirecteur PI Ter Apel

Ter Apel
Het kwalitatieve onderzoek in de PI Ter Apel is een eerste verkenning waarbij onder medewerkers een vragenlijst is uitgezet en daarnaast verdiepende gesprekken zijn gehouden met key-informanten uit de PI. Hieruit komt naar voren dat er naast cannabis- en alcoholgebruik sprake lijkt te zijn van hoog gebruik van SCRAs en van oneigenlijk gebruik van op recept verstrekte pijn–, en slaap- en kalmeringsmedicatie. Hoewel drugsgebruik in de PI in Ter Apel niet tot zichtbare grote veiligheids- of gezondheidsincidenten lijkt te leiden, is het aannemelijk dat gedetineerden niet snel bij de medische dienst aankloppen bij drugsgerelateerde gezondheidsklachten, onder meer uit angst voor sancties of stigmatisering.

Het onderzoek van Trimbos-instituut en C-EHRN helpt ons om meer inzicht te krijgen in wat er speelt op gebied van drugs. We zien dat de ontwikkelingen rondom drugsgebruik de laatste jaren snel gaan. Als inrichting zoeken wij de samenwerking met experts op dit terrein op. Trimbos-instituut en C-EHRN zijn voor ons waardevolle partners gebleken. Wetenschappelijk onderzoek, zoals uitgevoerd door Trimbos, genereert relevante data voor ons.” – Analist Bureau Inlichtingen en Veiligheid PI Ter Apel

Aanbevelingen
Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) adviseert om onderzoek en monitoring te stimuleren naar drugsgebruik en gezondheidsincidenten in gevangenissen. In Nederland wordt hier weinig tot geen onderzoek naar gedaan. Het beleid is vooral gericht op het tegengaan van drugsinvoer en minder gericht op het drugsgebruik in de gevangenis en of zorgbehoeften van gedetineerden. Het is belangrijk het onderzoek in de PI in Ter Apel uit te breiden naar penitentiaire inrichtingen voor een beter beeld van het drugsgebruik in Nederlandse gevangenissen,

Daarnaast is het belangrijk om meer zicht te hebben op de zorgbehoeften van gedetineerden en de uitdagingen voor gevangenispersoneel als het gaat om drugsgebruik. Alleen met nieuwe inzichten uit onderzoek kan er gerichter en passende zorg worden gerealiseerd, en de toegang tot de verslavingszorg worden verbeterd. De onderzoekers adviseren om up to date en neutraal informatiemateriaal over de effecten en gezondheidsrisico’s van drugs beschikbaar te stellen aan zowel medewerkers als gedetineerden. Het is ook wenselijk om binnen het gevangeniswezen een brede en open discussie over drugs en in het bijzonder SCRAs te houden.

Lees meer in het rapport over het onderzoek en de aanbevelingen.

EU heeft 200 miljard van Russische centrale bank bevroren

Volgens een EU-rapport hebben de lidstaten van de Europese Unie (EU) in totaal 200 miljard euro van de Russische centrale bank bevroren. Dat heeft de EU-commissie bekendgemaakt op de 'Welt am Sonntag'. Volgens het rapport bedraagt het totale aantal vaste buitenlandse activa van de centrale bank in de G7- en EU-landen ongeveer 300 miljard euro. Volgens het rapport bedroegen de activa van Russische oligarchen in de EU 24,1 miljard euro. Door de sancties werden 1473 oligarchen en 205 bedrijven geraakt.

Volgens het rapport is de EU niet dichter bij het doel om het geld van Rusland te gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne. Een woordvoerder van de Commissie zei dat Brussel het Russische geld niet mocht confisqueren. Het moet worden teruggegeven zodra de sancties zijn opgeheven. Discussies over een alternatief plan om de fondsen op de kapitaalmarkt te beleggen en de opbrengst naar Kiev over te maken, zijn 'nog aan de gang'. Een besluit hierover wordt op zijn vroegst op de volgende top van de Europese Raad, eind juni, verwacht. 

Verstappen opnieuw de snelste in Monaco, crash Hamilton

Max Verstappen heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Monaco opnieuw de snelste tijd gereden. De leider in de Formule 1-kampioenschap snelde in de straten van het Prinsdom naar een tijd van 1.12,776 en was hiermee een fractie sneller dan Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en Lance Stroll met de Aston Martin. De sessie werd voortijdig beëindigd na een crash van Lewis Hamilton.

Het duurde even voordat de sessie goed op gang kwam, maar de coureurs die reden verbeterden keer op keer hun beste rondetijden. Toen Verstappen de baan op kwam ging er gelijk een hap van de snelste tijd af en uiteindelijk reed de Nederlander de snelste tijd op de eerste set banden. De latere runs lieten geen verbetering meer zien, behalve voor Stroll die zich plots bijna bovenaan meldde.

Heel wat minder verging het Hamilton die met nog ruim die minuten te gaan verslikte bij het ingaan van Mirabeau Haute, de Mercedes uit zag breken en de bolide in de muur zette. Dit leverde een rode vlag op waarna de sessie niet meer hervat werd. Eerder had Kevin Magnussen zijn Haas al langs de kant moeten zetten nadat hij eerst in de eerste bocht rechtdoor was geschoten en vervolgens geen snelheid meer kon vinden. Dit leverde een virtuele safety car op. Nyck de Vries kende ook een lastige sessie waarin hij niet een snelle ronde goed voor elkaar kon krijgen waardoor hij als laatste eindigde.

EÚn uit zes voor Nederlanders in kwalificaties Roland Garros, drie Nederlanders in hoofdtoernooi

Gedurende de afgelopen week is op het gravel van Roland Garros in Frankrijk gestreden om de laatste plekken in het hoofdtoernooi van het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar. Er stonden drie Nederlandse mannen en drie Nederlandse vrouwen aan de start van het kwalificatietoernooi, maar dat leverde niet veel succes op.

Mannen
Gijs Brouwer sneuvelde in de eerste kwalificatieronde al met 4-6, 3-6 tegen de Argentijn Juan Pablo Ficovich, terwijl Jelle Sels met 6-7 (5), 3-6 onderuit ging tegen de Zwitser Dominic Stricker. Jesper de Jong deed het beter met zeges op de Oostenrijker Maximilian Neuchrist (4-6, 6-3, 6-1) en Norbert Gombos uit Slowakije (6-3, 7-5), maar daarna was de Serviër Hamad Mededovic na een sterke start te sterk in de beslissende wedstrijd: 6-0, 2-6, 2-6.

De als 25e geplaatste Botic van de Zandschulp opent het hoofdtoernooi met een partij tegen de Argentijnse qualifier Thiago Agustin Tirante. Tallon Griekspoor krijgt met Pedro Martinez uit Spanje ook gelijk een qualifier tegenover zich in ronde één.

Vrouwen
Arantxa Rus was als derde geplaatst en maakte haar status keurig waar. De Franse wildcardspeelster Audrey Albié werd met 6-2, 6-3 aan de kant gezet, gevolgd door een 6-3, 6-4 zege op de Tsjechische Barbora Palicova. In de beslissende wedstrijd won Rus met 6-3, 7-6 (4) van de Japanse Moyuka Uchijima. Lesley Pattinama Kerkhove won met 3-6, 7-6 (5), 6-4 van de Spaanse Leyre Romero Gormaz, maar sneuvelde daarna met 3-6, 6-4, 3-6 tegen de Russische Elina Avanesyan. Arianne Hartono ging in wedstrijd één met 7-6 (2), 4-6, 4-6 onderuit tegen de 17-jarige Tsjechische Sara Bejlek.

In het hoofdtoernooi opent Rus haar toernooi tegen de Oostenrijkse Julia Grabher, de nummer 74 van de wereldranglijst en debutante in Parijs, wat haar tweede Grand Slam-toernooi wordt.

Meisje (4) vergeten na schoolreisje, moeder woest

Een meisje van 4 jaar oud uit Eindhoven is donderdag na haar schoolreisje in Uden vergeten in de bus. Het kind was in slaap gevallen en niemand had door dat ze nog in de bus zat, toen de chauffeur naar Helvoirt reed om een andere groep op te halen. De moeder is woest en geeft haar kind aan niemand meer mee. Het touringcarbedrijf en de basisschool hebben de fout erkend en excuses gemaakt.


F3-coureur Marti domineert sprintrace in Monaco

In de straten van Monaco is zaterdagochtend de sprintrace in de Formule 3 verreden. Dat werd niet de meest enerverende race ooit, hoewel dat voor Monacobegrippen uiteraard niet al te uitzonderlijk is. Het was de eerste keer dat het huidige F3-kampioenschap in Monaco een race afwerkte.

Poleposition was voor Josep Maria Pepe Marti, die Leonardo Fornaroli naast zich op de grid had. Op rij twee stonden Taylor Barnard en Gregoire Saucy, voor Franco Colapinto, Gabriel Bortoleto, Sebastian Montoya en Caio Collet. Luke Browning, Paul Aron, Dino Beganovic en Gabriele Mini completeerden de top-12, die zoals altijd omgekeerd was ten opzichte van de kwalificatie van vrijdag.

In de eerste bocht ging Jonny Edgar in het middenveld rechtdoor, wat voor een safety car-situatie zorgde. Na een paar ronden konden we door, met Marti, Fornaroli, Saucy en Barnard voorop. Laatstgenoemde werd al snel na de herstart ingehaald door Colapinto, wat vervolgens ronde na ronde de enige inhaalactie bleek in de voorste gelederen van de race.

Marti's overwinning kwam geen moment in gevaar, Fornaroli finishte als tweede en Saucy pakte de derde en laatste podiumplek, voor Colapinto en Barnard.

Giro: Etappe 20 - Monstertijdrit als laatste kans op actie

De Giro d'Italia is bijna voorbij. De heren klassementsrenners hebben negentien etappes lang grotendeels gewacht om iets te proberen, op af en toe een kort speldenprikje na, dus vandaag moet er wel íets gaan gebeuren. Een tijdrit staat op het programma, maar een normale wordt het zeker niet.

De heren gaan één voor één van start in Tarvisio, waar vandaan het eerst een kilometer of tien grotendeels vlak is. Daar ligt een tussenpunt en vanaf dat punt begint het ook écht: de klim op de Monte Lussari, een afgrijselijk monster. Ruim zeven kilometer aan gemiddeld ruim twaalf procent en dat is inclusief bijna twee kilometer waarin het niet echt stevig oploopt.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we weer alle details, zoals het stuk van 22% stijgingspercentage na een ruime kilometer. Dan zijn ze er niet vanaf, want het blijft kilometer na kilometer héél dik in de dubbele cijfers omhoog gaan, met richting de finish nog eens een strook van 22%. Totale waanzin, er gaan veel benen totaal uit elkaar ploffen.

De hekkensluiter in het klassement, Nicolas Dalla Valle, is om 11.30 uur de renner die het bal opent, om 12.14 uur sluit Davide Bais het eerste blok af. Daarna duurt het tot 13.50 uur voor Jose Joaquin Rojas blok twee opent, zodat iedereen uit blok één de berg kan verlaten. Edoardo Zambanini sluit het tweede blok om 14.29 uur af, waarna het derde en laatste blok om 16.05 uur afgetrapt wordt door Bob Jungels.

Het begint natuurlijk pas echt als de toppers aan de start verschillen: vanaf Bruno Armirail, zestiende in het klassement, zitten er drie minuten tussen de renners, in plaats van één. João Almeida opent de top-3 om 17.08 uur, gevolgd door Primoz Roglic en Geraint Thomas, die 26 en 59 seconden moet verdedigen op Roglic en Almeida.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: noordelijke stroming

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

We hebben nog altijd te maken met een noordelijke stroming, welke koele maar droge lucht geeft. Ook vandaag is het weer zonovergoten maar met temperaturen tussen de 16 graden op de wadden en 22 in het zuiden blijft de echte warmte uit. Maar het wordt dus wel een prima dag om er op uit te gaan. Niet te warm, niet te koud. 

De wind komt uit het noordoosten en de komende tijd zal dat ook blijven. Ook pinksteren verloopt droog. Kijken we naar de 14 daagse ligt de temperatuur doorgaans tussen de 19 en 23 graden, op de wadden zal dat zo'n 4 tot 5 graden koeler zijn. Woensdag en dondedag zijn uitschieters met 24 en 25 graden. In de nacht ligt de temperatuur tussen de 6 en 11 graden. Neerslag is ver te zoeken.

Tot morgen!

Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)
Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Berlijnse politie onderzoekt vermeend antisemitisme Roger Waters

De Berlijnse politie is een onderzoek gestart naar de controversiële Pink Floyd-oprichter Roger Waters. Het gaat om de verdenking van opruiing. De achtergrond is volgens de politie de kleding van de muzikant tijdens zijn concerten op 17 en 18 mei in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn.

In video's die op sociale media zijn geplaatst, is Waters te zien in een lange zwarte jas met epauletten en een rode armband met een witte cirkel met een symbool. Twee in het zwart geklede mannen overhandigen hem een neppistool, waarmee hij in het rond schiet.

Deze kledingcombinatie leek volgens de Berlijnse politie sterk op een SS-uniform. Het symbool was echter geen swastika. Toch bestond aanvankelijk het vermoeden dat de kleding bedoeld was om de waardigheid van de slachtoffers van het nationaal-socialisme te schenden, het nationaal-socialisme te verheerlijken en de openbare rust te verstoren.

Het is niet de eerste keer dat Waters zo gekleed gaat. In een muziekvideo die acht jaar geleden is geüpload, draagt Rogers een identiek uitziende jas met epauletten en stropdas. Het muziekstuk waarop Waters zowel toen als nu de mantel droeg, heet 'In the Flesh' en maakt deel uit van de rockopera 'The Wall'. Waters heeft altijd benadrukt dat 'The Wall' een statement is tegen oorlog en fascisme. De hoofdpersoon Pink, gespeeld door Bob Geldof in de film, gelooft dat hij een gedrogeerde fascistische leider is op het relevante punt in de plot.

Waters onder vuur vanwege beschuldigingen van antisemitisme
Waters is onlangs herhaaldelijk beschuldigd van antisemitisme. Landelijk was er veel kritiek op de concerten van de Britse muzikant. Zo werd in Frankfurt het concert van Waters op 28 mei in eerste instantie afgelast vanwege beschuldigingen van antisemitisme. De 79-jarige zanger was echter in beroep gegaan tegen de beslissing en kreeg in april gelijk van de rechter. In zijn uitspraak verwees de administratieve rechtbank van Frankfurt onder meer naar artistieke vrijheid.

Waters is onder meer bekritiseerd vanwege zijn betrokkenheid bij de BDS-campagne (Boycot, Divestment and Sanctions), die oproept tot een alomvattende boycot van de staat Israël. Bij concerten liet de zanger ook varkensvormige ballonnen los met een davidster. Bij zijn vorige concerten in Duitsland was het varken er – maar dan zonder davidster.

Muzikant wijst alle aantijgingen van de hand
Waters verwierp onlangs beschuldigingen van antisemitisme via zijn management en verklaarde dat hij antisemitisme zoals alle vormen van racisme veroordeelde. "Mijn algemeen bekende opvattingen hebben uitsluitend betrekking op het beleid en de acties van de Israëlische regering en niet op het volk van Israël", zei hij.

Schennispleger (27) in Ter Apel geen vervolging ondanks verwerpelijk gedrag

Een groepje van vijf mannen schopt op donderdag 18 mei jl. stennis in en nabij winkelcentrum Promenade in Ter Apel. Ze zorgen voor onrust door elkaar te duwen en te trappen. Ook hebben ze een behoorlijke slok op en maken ze veel herrie. Omstanders voelen ongemak. Het is zeker niet de eerste keer dat personen die verblijven in het nabijgelegen aanmeldcentrum voor onrust zorgen in het dorp.

Het ongemak van de omstanders neemt toe als op het parkeerterrein bij het winkelcentrum een 27-jarige man op enig moment zijn broek en onderbroek uitdoet. Dat wordt vanaf enige afstand gezien door een 11-jarig meisje. De politie houdt de man aan en er volgt een aangifte door één van de ouders van het kind.

Verwerpelijk, maar geen strafbaar feit
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze aangifte en de overige stukken bestudeerd. Daarbij moet het OM beoordelen of er sprake is van een strafbaar feit, in dit geval het plegen van schennis. Hoewel het gedrag van de man zeer verwerpelijk is, heeft het OM moeten besluiten deze zaak te seponeren.

De reden daarvan is dat uit het opgemaakte proces-verbaal niet feitelijk valt vast te stellen dat de betrokken man een seksueel motief had bij het naar beneden trekken van zijn kleding. Dat neemt niet weg dat het gedrag ongepast en schokkend is, zeker in het zicht van kleine kinderen.

EU komt onder deel miljardenbestelling coronavaccins uit

De Europese Unie mag afzien van een deel van de honderden miljoenen bestelde coronavaccins. Vaccinfabrikant Pfizer schrapt ongeveer een derde van de order van miljarden euro’s, hebben de EU en de farmaceut volgens ingewijden afgesproken.

De EU bestelde op het hoogtepunt van de coronapandemie zoveel mogelijk van het succesvolle vaccin van fabrikant Pfizer en ontwikkelaar BioNTech, maar meerdere EU-landen willen daar nu onderuit. Het coronavirus verlamt de samenleving niet langer en alleen kwetsbare mensen worden nog ingeënt. Er is een overschot aan vaccins en een deel moet worden weggegooid. Meer hierover bij Skipr

48-jarige man rijdt politiebureau binnen

Een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vrijdagavond rond 19:00 uur met een gestolen voertuig het politiebureau Zuidplein in Rotterdam binnengereden. Gelukkig raakt niemand in het politiebureau daarbij gewond. De politie gaat uit van een opzettelijke actie. De man was eerder op de dag aangehouden voor een licht feit. Kort na zijn heenzending reed de man het politiebureau binnen. De politie doet onderzoek naar het incident.

De man werd eerder op de dag aangehouden voor een licht feit. Daarom zat hij korte tijd vast op het bureau Zuidplein. Snel nadat de man wordt heengezonden, rijdt hij met een gestolen voertuig door het hek van het parkeergedeelte van het politiebureau heen. Vervolgens rijdt hij door en ramt het pand en komt tot stilstand.

De man zat even klem in de auto, maar wordt uit de auto gehaald. Hij wordt voor de tweede keer die dag aangehouden, en wordt naar het ziekenhuis vervoerd voor behandeling van zijn verwondingen. De politie doet onderzoek naar het incident. De aanwezige agenten zijn gelukkig niet gewond geraakt. Maar dit had heel anders af kunnen lopen.

Specialisten (bij verkeersongevallen) van de politie doen onderzoek naar het incident. Daarna zal de auto weggetakeld worden en zal de schade verder opgemaakt worden.

Bijna 300 automobilisten betrapt op vasthouden telefoon tijdens rijden

De politie controleerde donderdag 25 mei op het gebruik van een mobiele telefoon in de auto op de autosnelwegen in Zeeland en het politiedistrict De Markiezaten. Vanuit een touringcar werden automobilisten betrapt en vervolgens aan de kant gezet door een van de politiewagens. Er werd gecontroleerd op de snelwegen A58 (tussen Kruiningen en Ulvenhout), A16 (tussen Hazeldonk en de Randweg Dordrecht) en de A17 (tussen Moerdijk en Roosendaal).

Resultaten
Tussen 10.00 en 17.00 uur draaide de MONO-actie met een touringcar en diverse niet herkenbare politievolgvoertuigen. Er werden in totaal 135 bekeuringen uitgeschreven voor de volgende feiten:

  • 119 keer voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden;
  • 7 keer voor snelheid
  • 2 keer voor het rijden over een verdrijvingsvlak
  • 2 keer voor onnodig links rijden;
  • 1 keer voor rechts inhalen;
  • 1 keer onnodig stilstaan op de vluchtstrook;
  • 1 keer voor het niet dragen van de autogordel;
  • 1 keer voor een verlopen APK;
  • 1 keer onverzekerd rijden.

MONO-cam
Ook werd er gecontroleerd met de zogenaamde ‘MONO-cam’. Deze camera stond vanaf 08.00 uur tot 15.30 uur opgesteld boven de A58 bij Ulvenhout. Tijdens deze controle werden ook nog eens 172 bestuurders betrapt op het vasthouden van de mobiele telefoon terwijl zij aan het rijden waren. Deze overtreders zullen op een later moment een bekeuring ontvangen. 

Verstappen het snelst in Monaco, Sainz is snel en crasht

In de straten van Monaco zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen verreden voor de meest iconische Grand Prix op de Formule 1-kalender. Max Verstappen zat er goed bij in de stad waar veel coureurs wonen, terwijl Carlos Sainz er een dubbel gevoel aan over hield.

In training één was Sainz in zijn Ferrari de snelste van allemaal, alleen Fernando Alonso bleef met de Aston Martin binnen een halve seconde van de Spanjaard. Lewis Hamilton en Sergio Perez volgden met bijna dezelfde tijden, voor thuisfavoriet Charles Leclerc en Verstappen. Alexander Albon gleed stevig de muur in, Nico Hülkenberg had ook het nodige ongewenste contact en Nyck de Vries noteerde de zestiende tijd.

In de tweede training ging het beter voor Verstappen, die de snelste tijd van de dag liet noteren, op 0,065 seconden gevolgd door Leclerc. Ook Sainz (+0,107) en Alonso (+0,220) zaten er weer lekker bij, maar Sainz kwam er toch minder goed vanaf: hij raakte net als in training één met zijn rechtervoorwiel de muur bij het zwembad, maar dit keer kwam hij er níet mee weg en zijn Ferrari eindigde in de muur. De Vries reed dit keer de zeventiende tijd.

Zaterdag wordt de derde training om 12.30 uur verreden, de kwalificatie volgt om 16.00 uur. De uitslagen van alle sessies zijn hier terug te vinden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.