Vrouw getuigt tegen ex-vriend die haar vermoordde

Een bizarre en unieke rechtszaak in de VS, waarbij het slachtoffer een videogetuigenis opnam om de gebruiken in de rechtszaak die tegen haar moordenaar werd gevoerd. De 31-jarige Judy Malinowski, moeder van twee kinderen, werd in 2015 achter een benzinestation in Gahanna, Ohio, door haar ex-vriend overgoten met benzine en aangestoken. Ze liep daarbij derde en vierdegraads brandwonden op over meer dan 90% van haar lichaam.

Tegen alle verwachtingen in overleefde ze de aanslag, maar ze lag wel zeven maanden in coma, overleefde zeven reanimaties en onderging onder meer 60 hersteloperaties, alvorens ze in 2017, na twee jaar in het ziekenhuis te hebben gelegen, alsnog overleed aan de gruwelijke verwondingen die haar hadden verminkt.

De tijd die ze nadien in het ziekenhuisbed bij bewustzijn doorbracht, moet een onvoorstelbare martelgang zijn geweest met een niet te bestrijden helse pijn over haar gehele lichaam. Desondanks was de vrouw vastberaden op haar verhaal als getuigenis vast te leggen op video.

In die tussenliggende periode was haar ex in 2016 al veroordeeld tot 11 jaar cel wegens zware mishandeling en opzettelijke brandstichting, maar na haar dood werd hij opnieuw vervolgd in deze zaak, echter nu voor moord. Daarbij stond de rechter toe dat de videogetuigenis als bewijs mocht worden aangedragen. De man bekende schuld en is hiervoor veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vervroegde invrijheidstelling.

Het aangrijpende verhaal is inmiddels ook verfilmd. De documentaire film "The Fire That Took Her" is in opdracht van MTV en Paramount+ gemaakt. De trailer van deze film staat inmiddels online: