FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 april 2022

Random Pics van de Dag #605

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen: "Ik ben erg blij met de pole"

Op een nat circuit in Imola wist Max Verstappen de poleposition voor de sprintrace te pakken voor Charles Leclerc. Tijdens een tumultueuze kwalificatie waarin diverse coureurs naast de baan belandden bleef de wereldkampioen de Monegask voor in Q3, nadat hij in Q1 en Q2 langzamer was. Onder nattere omstandigheden en tussen de gele en rode vlaggen door trok Verstappen aan het langste eind.

"Het was lastig vandaag. Met de regen, dan droog, weer regen, het was erg glad en het was lastig om de banden op temperatuur te krijgen, het was hectisch, een lange kwalificatie. Ik ben blij hier te zijn. Het is een geweldig circuit maar het kan je ook straffen als je een fout maakt. Dat is wat we willen. Ik ben erg blij met pole positie", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Voor de sprintwedstrijd van zaterdag houdt de Red Bull-coureur wel een slag om de arm omdat de omstandigheden dan waarschijnlijk anders zullen zijn. "Morgen zal het anders zijn qua weersomstandigheden, maar dit is een goed begin van het weekend."

Verstappen: "Ik ben erg blij met de pole" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Ik ben erg blij met de pole" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Mike Tyson deelt klappen uit aan vervelende medepassagier in vliegtuig

Voormalig zwaargewicht bokser Mike Tyson heeft een medepassagier geslagen nadat deze "een flesje water naar hem gooide", aldus Tyson's woordvoerder.

Op een video die in het vliegtuig is gemaakt, is te zien hoe een passagier Tyson lijkt te klieren en dan ineens zie je Tyson over zijn stoel leunen terwijl hij de man herhaaldelijk slaat.

Een woordvoerder van de boksende Hall of Famer bevestigde dat Tyson een "incident had met een agressieve passagier" die "hem lastig viel".

Op San Francisco International Airport werd de politie opgeroepen en deze heeft twee personen aangehouden, hierbij werd één persoon voor een hoofdwond. "Die persoon gaf minimale details over het incident en weigerde verder mee te werken aan het politieonderzoek," zei een woordvoerster van het San Francisco Police Department in een verklaring. Beide personen werden "in afwachting van verder onderzoek" vrijgelaten. De afdeling heeft geen van de betrokken personen geïdentificeerd.

De aanval gebeurde vlak voordat het vliegtuig zou vertrekken van San Francisco naar Florida. Volgens TMZ had Tyson aan het begin van de vlucht ermee ingestemd om met de passagier op de foto te gaan. Maar de man bleef Tyson lastig vallen, ondanks verzoeken van Tyson om 'chill' te zijn.

Portugal wijst na 15 jaar verdachte aan in verdwijning Madeleine McCann

Een Duitse man is door de Portugese aanklagers uitgeroepen tot officiële verdachte in de verdwijning van de Britse Madeleine McCann.

Christian Brueckner, 45, is als 'arguido' aangewezen, maar de Portugese autoriteiten hebben zelf de naam van de verdachte niet formeel bekendgemaakt.

In 2020 kondigde de Duitse politie aan dat ze Brueckner verhoorden in verband met de verdwijning van Madeleine. Brueckner is niet aangeklaagd en ontkent elke betrokkenheid bij de zaak.

Op verzoek van Portugese aanklagers in Faro hebben de Duitse autoriteiten hem nu medegedeeld dat hij als verdachte wordt aangemerkt.

De driejarige Madeleine verdween in 2007 tijdens een familievakantie in Praia da Luz. Ze is nooit gevonden en onderzoekers denken dat ze is ontvoerd uit het vakantieappartement waar het gezin op vakantie was in de Algarve.

Donderdag gaf de openbare aanklager in Faro een verklaring af, dat ze iemand een dag eerder tot 'arguido' hadden benoemd - wat zich vertaalt als 'verdachte', 'formele verdachte' of 'persoon van belang'.

Op 3 mei is het 15 jaar geleden dat Madeleine als vermist werd opgegeven en volgens de Portugese wet zou het na deze datum niet meer mogelijk zijn om iemand tot verdachte te benoemen. Dit is een noodzakelijke stap naar eventuele strafrechtelijke vervolging.

In zijn verklaring zei het Portugese Openbaar Ministerie echter dat de stap niet werd gedreven door tijdsdruk, maar door "sterke aanwijzingen" voor het plegen van een misdrijf.

Brueckner zit momenteel een gevangenisstraf uit voor diverse drugsdelicten in Duitsland en kreeg daarnaast een gevangenisstraf van zeven jaar voor het verkrachten van een 72-jarige vrouw in Portugal.

De Britse Metropolitan Police blijft de verdwijning van Madeleine zien als een onderzoek naar vermiste personen.

De ouders van Madeleine reageerden verheugd op het nieuws en gaven de volgende verklaring af:

"We zijn blij met het nieuws dat de Portugese autoriteiten een Duitse man tot 'arguido' hebben verklaard in verband met de verdwijning van onze geliefde dochter Madeleine.

Dit weerspiegelt de vooruitgang in het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Portugese, Duitse en Britse autoriteiten. We worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen door de Metropolitan Police.

Hoewel de kans klein is, hebben we de hoop nog niet opgegeven dat Madeleine nog in leven is en we met haar herenigd zullen worden."

Afghanistan: tientallen doden en gewonden bij aanslag op moskee

Bij een explosie in een moskee in het noorden van Afghanistan zijn zeker 33 doden en 43 gewonden gevallen.

De explosie ten noorden van Kunduz gebeurde tijdens het vrijdaggebed, volgens een woordvoerder van de regerende islamitische Taliban. De moskee is vooral populair bij aanhangers van het soefisme, een spiritueel georiënteerde tak van de islam. Radicale groeperingen zoals de terroristische militie IS beschouwen soefi's als ketters.

Bij een aanslag op een sjiitische moskee in Mazar-i-Sharif en bij een andere aanslag in Kunduz zijn gisteren zeker 16 mensen om het leven gekomen. De Afghaanse tak van IS heeft de verantwoordelijkheid voor beide daden opgeëist. Sinds de machtsovername in augustus vorig jaar, voeren de Taliban actie tegen IS in Afghanistan.

Omikron BA.5- variant vastgesteld in Nederland

De BA.5-variant van het coronavirus SARS-CoV-2 is deze week voor het eerst in Nederland vastgesteld.

Deze nieuwe variant lijkt volgens de WHO niet ziekmakender of besmettelijker dan de BA.2-variant die op dit moment het meest in Nederland voorkomt.

Subtypes van Omikron
Eerder deze maand maakte Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat het twee nieuwe subtypes van de omikronvariant had gevonden: BA.4 en BA.5. Deze varianten werden vooral gevonden in het zuiden van Afrika, maar ook in Duitsland en Denemarken. Deze week werd samen met Saltro bij een extra verdiepend onderzoek de BA.5-variant ook in Nederland gevonden, het ging daarbij om een monster dat 11 april was afgenomen. Bij de kiemsurveillance (een willekeurige steekproef die het RIVM elke week houdt) zijn beide varianten nog niet gevonden. De variant lijkt zich dan ook nog niet breed te hebben verspreid in Nederland.

Weinig verschil
In de BA.5-variant zijn mutaties te zien in het erfelijk materiaal van het virus. Deze veranderingen zijn onder andere te zien in het spike-eiwit. Dit is het eiwit dat verantwoordelijk is voor de aanhechting in de luchtwegen. Dit is ook het belangrijkste doelwit van de antistoffen waarmee je immuunsysteem het coronavirus herkent.

Er is nog niet veel informatie bekend over deze nieuwe variant. De WHO heeft geen verschil in ziekmakend vermogen of snelheid van besmetting gevonden. Er wordt nog onderzocht in hoeverre deze mutaties ervoor kunnen zorgen of deze variant kan ontkomen aan het immuunsysteem. Dat zou kunnen gebeuren omdat het immuunsysteem deze variant door de mutaties niet of minder goed herkent (immune escape).

Kabinet: eind dit jaar geen energie uit Rusland, maatregelen voor vullen gasopslagen

Het kabinet zet zich nationaal en in Europees verband actief in om de afhankelijkheid van kolen, olie en gas uit Rusland zo snel als verantwoord mogelijk af te bouwen. Het doel daarbij is dat Nederland aan het einde van dit jaar onafhankelijk is van Russische fossiele brandstoffen.

Om dit te realiseren zet het kabinet in op energiebesparing, verduurzaming en meer import van energie uit andere landen. Daarmee kan Nederland het aandeel Russisch gas voor het einde van het jaar volledig besparen en vervangen. Nederland zal net als de rest van de Europese Unie uiterlijk vanaf 11 augustus 2022 geen kolen meer importeren uit Rusland. Het kabinet zet zich de komende weken in om afspraken te maken met andere landen om ook zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van Russische olie, met behoud van voldoende leveringszekerheid. Daarnaast neemt het kabinet ook maatregelen om te garanderen dat de gasopslagen voor aankomende winter gevuld worden. Door een garantieregeling die de risico’s van de hoge gasprijzen verminderen en door de gasopslagen voor een deel te laten vullen door staatsbedrijf EBN.

Afbouw fossiele brandstoffen
Naar schatting kan het Nederlandse gasverbruik door verduurzamende maatregelen in 2025 met zo’n 9 miljard m3 zijn teruggedrongen. Dat is meer dan de import uit Rusland (ca. 6 miljard m3). Door de uitbreiding van de LNG terminal (vloeibaar gas) in Rotterdam en de aanleg van een drijvende LNG terminal in de Eemshaven kan voor het einde van het jaar zo’n 8 miljard m3 extra vloeibaar gas worden geïmporteerd. Dit is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende vloeibaar gas op de wereldmarkt. Omdat de gasmarkt internationaal is zijn Europese afspraken nodig om Russisch gas uiteindelijk helemaal te weren.

De Europese Unie heeft met het vijfde sanctiepakket afgesproken dat kolen uit Rusland na 11 augustus 2022 niet meer worden gekocht in Europa. Het kabinet wil ook zo snel mogelijk stoppen met de import van olie uit Rusland. Daarom heeft Nederland de Europese Commissie gevraagd om te onderzoeken hoe Europa de inkoop van Russische olie kan afbouwen met behoud van voldoende leveringszekerheid.

Vullen van de gasopslagen
Door de hoge gasprijzen en bijkomende risico’s op verliezen is het op dit moment niet aantrekkelijk voor bedrijven om de gasopslagen te vullen. Omdat het vullen belangrijk is om voorbereid te zijn op de komende winter neemt het kabinet maatregelen om bedrijven hier toch toe te bewegen. Met een garantieregeling wordt het verschil tussen de huidige gasprijzen en de gasprijzen aankomende winter vergoed door de overheid. Hiermee dekt de overheid het prijsrisico tot bepaalde hoogte af. Daarnaast wijst het kabinet staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) aan om gasopslag Bergermeer tot 70% van de capaciteit te vullen, zover bedrijven dat ondanks de regeling niet doen. De totale kosten zijn afhankelijk van de gasprijzen en worden geraamd op 623 miljoen euro. De kosten van de maatregel zullen via een extra heffing worden verhaald op de gasgebruikers die profiteren van het vullen van de gasopslagen.

Melders ongewenst gedrag staken medewerking onderzoek naar PvdA’er Gijs van Dijk

Ten minste drie vrouwen die voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk beschuldigen van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag werken niet langer mee aan het externe onderzoek. Aanleiding is de verkiezing van Attje Kuiken tot fractievoorzitter.

Volgens de vrouwen heeft Kuiken nog altijd intensief contact met Van Dijk, ook nadat hij door toenmalig partijleider Lilianne Ploumen was verzocht zijn zetel op te geven, wat hij ook deed. De vrouwen zeggen bang te zijn dat Kuiken het onderzoek zal beïnvloeden.

Of van Dijk zijn zetel ook weer inneemt na het vertrek van Ploumen is nog onbekend. 

Verstappen pakt pole op nat Imola

Max Verstappen heeft de poleposition te pakken voor de zaterdagse sprint voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Op het circuit van Imola was de Nederlandse Red Bull-coureur vrijdag de snelste in een tumultueuze kwalificatiesessie.

In de eerste sessie op het natte Italiaanse asfalt was Charles Leclerc in zijn Ferrari met afstand de beste, alleen Verstappen bleef een beetje in de buurt. Bij Alexander Albon's Williams plofte de remschijf uit elkaar, terwijl ook teamgenoot Nicholas Latifi, de AlphaTauri's van Yuki Tsunoda en Pierre Gasly en Esteban Ocon met zijn Alpine het veld konden ruimen.

De rode vlag werd in sessie twee opnieuw van stal gehaald, dit keer doordat Carlos Sainz iets te enthousiast met zijn Ferrari om bleek te gaan en deze in de bandenstapel parkeerde. Tijdens de onderbreking begon het weer te regenen, dus alleen aan het einde kwamen er nog een paar naar buiten om de omstandigheden even te voelen. De Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton, Mick Schumacher's Haas, de Alfa Romeo van Zhou Guanyu en de Aston Martin van Lance Stroll keerden niet terug voor de derde sessie.

Vroeg in sessie drie zorgde Kevin Magnussen voor een rode vlag, maar hij kon zijn weg vervolgen. Valtteri Bottas was de volgende, hij kon níet door. Ondertussen kwam Verstappen langs in een snelle ronde, waarbij hij ter hoogte van Bottas' Alfa Romeo even van het gas ging en alsnog de snelste ronde noteerde. De rode vlag werd vervolgens toch weer gezwaaid en de regen kwam er ook weer aan.

Met nog geen drie minuten te gaan sprongen de lichten weer op groen, maar lang duurde het niet: men was net op weg in de laatste snelle ronde toen Lando Norris zijn McLaren langs de kant parkeerde. Rood, einde sessie en Verstappen stond op poleposition. Leclerc noteerde op bijna acht tienden van een seconde de tweede tijd, voor Norris en de knappe vierde plek van Magnussen.

De volledige kwalificatieuitslag is hier te vinden.

Multitalent Jan Rot (64) overleden

Zanger Jan Rot is vanochtend op 64-jarige leeftijd overleden. Dit meldt zijn familie op sociale media. Hij was al geruime tijd ziek.

Rot maakte in de zomer van 2021 bekend dat hij uitgezaaide darmkanker had en geen kans op genezing had. Deze maand liet hij weten dat hij nog een paar weken te leven had, waarop hij zijn nog geplande optredens annuleerde.

Jan Rot, geboren in Makassar (Indonesië) op 25 december 1957 als zoon van een zendingsarts was een Nederlandse zanger, componist en tekstdichter. Hij werd musicus in 1978, maar een doorbraak bleef aanvankelijk uit. Hij deed werk voor verscheidene media en theatertournees. In de jaren na 2000 werd hij vertaler van hits van anderen en van beroemde werken uit de klassieke muziek.

Ferrari's razendsnel op nat Imola, Verstappen derde op grote afstand

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Emilia-Romagna zit er weer op. Op het circuit van Imola kwamen de Formule 1-coureurs vrijdagmiddag voor het eerst in actie, later op de dag wordt de kwalificatie afgewerkt voor de sprint van zaterdag.

Het was behoorlijk nat op Imola, dus iedereen begon de sessie op de regenbanden. De Ferrari's zaten er gelijk al lekker bij, maar het tempo ging halverwege pas echt de hoogte in toen de intermediates onder de auto's geschroefd werden. Uiteindelijk was Charles Leclerc, die een paar keer moeite had om op de baan te blijven, met afstand de snelste.

Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz bleef als enige binnen een seconde van de Monegaskische WK-leider, Max Verstappen zette zijn Red Bull op 1,465 seconden op de derde plek neer. Dat was wel ruim voor de eerstvolgende coureurs: Haas-rijders Kevin Magnussen en Mick Schumacher gaven al meer dan drie seconden toe, net als Verstappen's teamgenoot Sergio Perez op plek zes.

Op 7,062 seconden van Leclerc wist Lewis Hamilton zijn Mercedes netjes binnen de top-18 te houden, enkele duizendsten achter de Williams van Alexander Albon. De volledige uitslag van de training is hier te vinden, de kwalificatie begint om 17.00 uur.

Vier vandaag 'Earth Day', de internationale dag van moeder Aarde!

Elk jaar wordt op 22 april de Dag van de Aarde gevierd om bewustzijn te creëren over vervuiling en om de omgeving van de blauwe planeet te vieren. Om ecologie te promoten en het bewustzijn van de groeiende problemen van lucht-, water- en bodemverontreiniging te vergroten, werd de Dag van de Aarde, opgericht door senator Gaylord Nelson, voor het eerst georganiseerd in 1970. De Verenigde Naties noemden het met de naam "Internationale Dag van de Moeder Aarde".

Het thema van de dag dit jaar is "Invest In Our Planet".

De eerste Earth Day was gericht op de Verenigde Staten. In 1990 nam Denis Hayes, de oorspronkelijke nationale coördinator in 1970, het internationaal en organiseerde evenementen in 141 landen.

Onze planeet is een geweldige plek, maar ze heeft onze hulp nodig om te gedijen! Dat is de reden waarom elk jaar op 22 april meer dan een miljard mensen Earth Day vieren om de planeet te beschermen tegen zaken als vervuiling en ontbossing. Door deel te nemen aan activiteiten zoals zwerfvuil opruimen en bomen planten, maken we onze wereld een gelukkigere, gezondere plek om te leven. 

Rotterdam steunt nieuw project plasticrecycling door OBBOTEC

Start-up OBBOTEC heeft in Plant One in de Rotterdamse Botlek een innovatieve demonstratie installatie voor plasticrecyling gebouwd: Selectieve Plastic Extractie (SPEX). In de installatie worden gebruikte plastics, waaronder plasticfolies, met behulp van innovatief oplosmiddel verwerkt tot nieuwe zuivere grondstof.

99% van de plastic grondstof dat hierbij overblijft is zo zuiver dat het weer ingezet kan worden voor verpakkingen. Een doorbraak in de recycling van plastic. Vandaag opende wethouder duurzaamheid Arno Bonte de nieuwe installatie, die mede mogelijk is gemaakt met financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en subsidie van EU REACT.

Plasticfolies eindelijk recyclebaar
Tot nu toe waren plasticfolies slecht recyclebaar en konden deze materialen alleen laagwaardig worden verwerkt tot bijvoorbeeld bermpaaltjes, of worden verbrand met terugwinning van energie. Dankzij de nieuwe technologie van OBBOTEC kunnen ook andere plastics, die bijvoorbeeld in shampooflessen worden toegepast, hoogwaardig worden gerecycled. Het rendement van dit recycleproces is bijna 100% omdat alleen de verontreinigingen en andere plastics eruit gehaald worden.

Wouter van Neerbos en Diederik Jaspers, grondleggers van de installatie: “OBBOTEC’s Selectieve Plastic Extractie (SPEX) is een innovatieve chemische kunststof recycling technologie gebaseerd op solvolyse. SPEX kan een mix van afvalplastics omzetten in (bijna) ‘virgin’ granulaat, omdat het alle verontreinigingen uit plastic verwijdert. Verontreinigingen zoals geur- en kleurstoffen, coatings en weekmakers. Dit in tegenstelling tot de huidige mechanische recycling waarbij de verontreiniging niet wordt verwijderd.”

De Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) ziet veel potentie in de nieuwe recycletechniek. “Plastic kan hiermee veel hoogwaardiger gerecycled worden en het gebruikt ook nog eens veel minder energie. We besparen dus grondstoffen en perken de CO2-uitstoot drastisch in.”

Opschaling
Het komende half jaar testen diverse bedrijven en multinationals met verschillende plastics zowel de werking van de installatie als hoe de nieuwe innovatie op grote schaal toegepast kan worden. Doel is dat deze testfase begin 2023 leidt tot een investering in een eerste commerciële installatie waar 5.000 tot 10.000 ton afvalplastics per jaar verwerkt kan worden. Dit levert een flinke CO2-winst op. Naar verwachting gaat het daarbij om een besparing van circa 15.000 tot 30.000 ton CO2-uitstoot.

Potentie
De potentie voor de toekomst is echter fors groter. In Nederland is er circa 300.000 ton onverwerkte afvalplastics beschikbaar voor deze vorm van recycling. Dit kan op jaarbasis leiden tot 0,9 mln ton minder CO2-uitstoot in de keten. Ongeveer de helft daarvan is directe uitstootreductie.

Innovaties van de toekomst
Vanuit haar economische circulaire innovatieaanpak stimuleert de gemeente Rotterdam innovaties die met behulp van regionale, Rijks- en Europese fondsen kunnen doorgroeien naar volwaardige installaties. De gemeente Rotterdam, Innovation Quarter, het Havenbedrijf en de provincie Zuid-Holland trekken hierbij gezamenlijk op.

Ruim helft van Nederlandse gemeenten verhoogt toeristenbelasting

Voor een overnachting in een hotel betaal je in 2022 zo'n 5,2% meer aan toeristenbelasting dan vorig jaar. Het gemiddelde tarief bedraagt dit jaar € 2,03 per persoon, per nacht. Vooral in Friesland moeten toeristen meer geld uittrekken voor een nachtje weg: hier stijgt het tarief met 9,5%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.

Voor het verblijven in een hotel betaal je in 305 van de 344 Nederlandse gemeenten een bedrag aan toeristenbelasting bovenop de prijs voor je accommodatie.

Grootste stijging in Noord-Hollandse Uithoorn
Het tarief voor toeristenbelasting is dit jaar in 181 gemeenten toegenomen. In Uithoorn was de sterkste stijging: het tarief voor het hoogseizoen is hier verhoogd met maar liefst 177,8%. Ook in Heerenveen (+135%) en Oldenzaal (+125,4%) werd het bedrag meer dan verdubbeld.

Flinke verschillen tussen gemeenten
Doordat gemeenten jaarlijks hun eigen tarief voor toeristenbelasting bepalen, verschilt de hoogte hiervan sterk. Zo zijn toeristen in Amsterdam maar liefst € 11,29 per nacht kwijt aan belasting bovenop de prijs voor hun accommodatie. De top 5 van gemeenten met de hoogste tarieven is:

  • Amsterdam: € 11,29
  • Ouder-Amstel: € 8,90
  • Landsmeer: € 8,29
  • Rotterdam: € 7,70
  • Haarlemmermeer: € 7,17

Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, heeft het Zeeuwse Hulst het laagste tarief (€0,65). Slechts 39 gemeenten heffen helemaal geen toeristenbelasting.

Vier gemeenten voerden dit jaar voor het eerst de belasting in: Amersfoort, Achtkarspelen, Dongen en Koggenland. De gemeente Gouda heeft in 2022 weer toeristenbelasting ingevoerd na hier vorig jaar eenmalig van af te zien. Op deze manier wilde de gemeente de door corona getroffen toerismesector tegemoetkomen.

Attje Kuiken gekozen tot nieuwe fractievoorzitter PvdA

Attje Kuiken is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. De fractie heeft haar vanochtend verkozen boven de enige tegenkandidaat, Henk Nijboer. Die zei na het bekend worden van de uitslag dat hij alle vertrouwen in Kuiken heeft en dat hij haar zal steunen.

Kuiken volgt Lilianne Ploumen op, die vorige week onverwacht haar vertrek aankondigde. Ploumen vindt dat het leiderschap toch niet goed bij haar past.

Attje Kuiken reageerde als volgt op www.pvda.nl:
"Eén op de negen kinderen groeit op in armoede. En dat gaat mij aan het hart, want ooit was ik één van hen.

Ik groeide op met alleen mijn moeder. We hadden het fijn samen, maar we hadden het niet breed. Die spanning, die onzekerheid, was altijd op de achtergrond aanwezig. Het maakt dat je nooit zorgeloos bent.

Daarom ben ik de politiek in gegaan. Politiek kan de levens van mensen veranderen. Kinderen de kansen geven die ze verdienen, ongeacht hun afkomst. Ongelijkheid verkleinen, bestaanszekerheid vergroten. Daarom ben ik sociaaldemocraat. Dat is wat mij drijft. Vandaag ben ik gekozen als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. En ik zeg jullie eerlijk: ik heb er veel zin in, maar ik vind het ook wel spannend.

Politiek kan de levens van mensen veranderen. Kinderen de kansen geven die ze verdienen.

Want er zijn grote problemen in ons land. Klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne bedreigen onze manier van leven. De kwaliteit van ons onderwijs kachelt achteruit. De hoge energieprijzen drijven mensen tot wanhoop en er is een enorm tekort aan betaalbare woningen. De groeiende ongelijkheid zorgt voor verdeeldheid in de samenleving en onverschilligheid richting de politiek.

Daar wil ik wat aan doen. En dat doe ik niet alleen, maar samen met de rest van onze fractie. Samen met de ruim 40.000 leden van onze mooie partij. En door de progressieve krachten in dit land te bundelen, omdat we samen sterker staan dan alleen.

De Partij van de Arbeid staat op de schouders van reuzen. Nederland had er wezenlijk anders uitgezien zonder grootheden als Drees, Den Uyl en Kok. Zij hebben ons land eerlijker en socialer gemaakt. Het is nu aan ons om het volgende hoofdstuk te schrijven. Met een warm hart, met vrolijkheid en met een stevige dosis nuchterheid.

Het is hoog tijd dat Nederland weer sociaal wordt. Dus aan de slag!"

Fors minder stalbranden 2021

Het aantal stalbranden is afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. In 2021 kregen Nederlandse boeren te maken met 35 stalbranden, terwijl dit in 2020 nog 54 waren. Ook het aantal dierlijke slachtoffers was met 6.915 fors lager dan het jaar daarvoor (108.754). Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars vandaag heeft gepubliceerd. LTO Nederland is ingenomen met deze ontwikkeling. De inspanningen van de afgelopen tijd lijken hun vruchten af te gaan werpen. Brandveiligheid staat al jaren hoog op de agenda van de Nederlandse veehouderij. Iedere stalbrand is er immers één te veel.

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland: “De laatste jaren is door veel partijen samengewerkt om brandveiligheid op het boerenerf te verbeteren. LTO Nederland is zich zeer bewust van de grote impact van stalbranden. We voelen ons verantwoordelijk en nemen maatregelen om tot brandveiligere stallen, beter dierwelzijn en minder dierslachtoffers te komen. De impact voor dier én boer is enorm. Met veehouders ondernemen we daarom concrete acties om brand in stallen te voorkomen. We zijn blij dat meer preventie en een toegenomen bewustzijn bij boeren in 2021 heeft geleid tot minder dierlijke slachtoffers.”

Verbeterde bewustwording
Het risico op een stalbrand is zeer klein, maar de gevolgen zijn groot. Preventie is dus cruciaal. Veehouders nemen continu stappen om zich te verbeteren. Door de sector is de afgelopen jaar veel ingezet om het risico op kortsluiting te verminderen en veehouders bewust te maken van brandgevaar bij werkzaamheden. Verplichte elektrakeuringen hebben bijgedragen aan bewustwording en verbetering van de brandveiligheid. Voor de pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij is een elektrakeuring nu eens in de vijf jaar verplicht in hun keuringssysteem. Daarnaast werkt ook het project PPS Klimaat binnen de varkenshouderij aan vroegtijdige detectie om brand en verstikking te voorkomen.

Van de Ven: “Ondanks de positieve cijfers, moeten we geen voorbarige conclusies trekken. Pas na een paar jaar kunnen we spreken van een daadwerkelijk dalende trend. In de praktijk zien we wel dat boeren alerter zijn geworden. Ook de elektrakeuringen hebben waarschijnlijk een bijdrage geleverd. Hoewel er de laatste jaren al veel is verbeterd, zal LTO met haar organisatie de komende jaren stappen op dit gebied blijven zetten.”

Samenwerking
Brandveiligheid van stallen is een gedeeld belang. Daarom werkt LTO al sinds 2012 samen met de POV, de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen. Na kritische conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar omtrent stalbranden is er nieuwe invulling gegeven aan het Actieplan Brandveilige Veestallen en heeft het ministerie van LNV de regie meer naar zich toegetrokken. Partijen blijven wel samenwerken. Elke partij neemt daarbij de verantwoordelijkheid om de acties op hun werkterrein uit te voeren. Waar nodig werken we op specifieke acties of thema’s samen. Het uitgangspunt blijft dat boeren worden geholpen om stappen te zetten ter verbetering van de brandveiligheid en zo bij te dragen aan een integrale verduurzaming van onze veehouderij.

House of the Dead-remake volgende week naar Xbox, PlayStation en pc

Volgende week vrijdag verschijnt de remake van de klassieke light gun shooter House of the Dead voor pc en consoles, nadat deze eerder al op Nintendo Switch verscheen. De Nintendo-versie kreeg de nodige kritiek vanwege performance issues en gedoe met de controls.

Het is te hopen dat er inmiddels de nodige optimalisatie heeft plaatsgevonden en de meeste bugs zijn gladgestreken. House of the Dead: Remake bevat behalve opgepoetste graphics de nodige extra's, zo is er een nieuwe Horde Mode waarin het aantal vijanden flink wordt opgehoogd wordt, zijn er verbeterde controls, is er twee-speler co-op, een fotogallerij, leaderboards en achievements.

House of the Dead: Remake verschijnt op vrijdag 28 april voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en de pc-versie is te krijgen via Steam, GOG en er komt een Stadia-versie. 

Brecel voor vijfde keer in eerste ronde uitgeschakeld op WK snooker

Geen tweede ronde voor Luca Brecel op het wereldkampioenschap snooker. In het Crucible Theatre in Sheffield moest hij met 10-5-cijfers het onderspit delven tegen de Thai Noppon Saengkham. De Belg doet voor de vijfde keer mee aan het WK, maar nam tot dus ver nooit de eerste horde. 

De 27-jarige Limburger stond al 6-3 achter na de eerste sessie. In de tweede sessie werd de Belg aanvankelijk volledig weggespeeld. Zo had de 29-jarige Thai genoeg aan breaks van 46, 58 en 54 om op een frame van de overwinning te komen. Na een zeldzame misser van Saengkham noteerde Brecel een break van 51 en stootte daarna een break van 109 van tafel.  Na een misser op blauw in de vijftiende frame kreeg Saengkham echter een nieuwe kans. Met 63-8 acht ging het vijftiende breame naar de Thai en trok de partij naar zich toe. 

Naast Brecel wisten ook de geplaatste spelers Barry Hawkins en Shaun Murphy de eerste ronde niet te winnen. Hawkins verloor met 10-7 van Jackson Page en Murphy moest zich met 10-8 de overwinning aan Stephen Maguire laten. De komende dagen wordt in Sheffield de tweede ronde gespeeld. De finale van het WK is op 1 en 2 mei.  

WK Snooker uitslagen eerste ronde 
Mark Selby 10v7 Jamie Jones
Yan Bingtao 10v6 Chris Wakelin
Barry Hawkins 7v10 Jackson Page
Mark Williams 10v3 Michael White

Kyren Wilson 10v8 Ding Junhui
Stuart Bingham 10v5 Lyu Haotian
Anthony McGill 10v7 Liam Highfield
Judd Trump 10v4 Hossein Vafaei

Neil Robertson 10v5 Ashley Hugill
Jack Lisowski 10v8 Matthew Stevens
Luca Brecel 5v10 Noppon Saengkham
John Higgins 10v7 Thepchaiya Un-Nooh

Zhao Xintong 10v2 Jamie Clarke
Shaun Murphy 8v10 Stephen Maguire
Mark Allen 10v6 Scott Donaldson
Ronnie O'Sullivan 10v5 David Gilbert

Baansprintsters winnen openingswedstrijd Nation Cup, mannen derde

De eerste wedstrijd in de Nation Cup in het baanwielrennen, gehouden in het Schotse Glasgow, heeft donderdagavond op de openingsdag alvast wat Nederlands succes opgeleverd. Er werden twee podiumplekken behaald op in totaal vier onderdelen, een prima score.

Teamsprint vrouwen
Na plek twee in de kwalificatie en winst op Polen in ronde één stond Nederland in de finale. Daarin namen Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw het op tegen Lauriane Genest, Kelsey Mitchell en Sarah Orban uit Canada, die een stuk trager vertrokken. In de slotronde kwam Canada wel iets dichter in de buurt, maar Van der Peet hield Nederland op plek één: winst in 47,461 seconden, voor Canada (47,820). Plek drie ging in 47,813 seconden naar het team uit Wales, dat Groot-Brittannië-1 nipt klopte (48,015).

Teamsprint mannen
Met plek vijf in de kwalificatie viel Nederland wat tegen, maar na winst op Groot-Brittannië - niet snel genoeg voor de finale - mochten Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Tijmen van Loon in elk geval strijden om plek drie. Maciej Bielecki, Daniel Rochna en Rafal Sarnecki uit Polen werden vakkundig opzij gezet: 43,343 tegen 44,558 seconden. De winst was voor Thomas Cornish, Leigh Hoffman en Matthew Richardson uit Australië, die met 42,532 seconden een fraaie finale wonnen van het Franse trio Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastian Vigier (42,673).

Ploegenachtervolging vrouwen
Mylene de Zoete, Daniek Hengeveld, Marit Raaijmakers en Amber van der Hulst noteerden de zesde tijd in de kwalificatie en eindigden daar ook, een keurig resultaat. De finale was niet al te spannend: Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kröger en Laura Sussemilch hielpen olympisch kampioen Duitsland in 4:13,421 minuten naar de winst, dik vijf tellen voor het Britse kwartet Katie Archibald, Neah Evans, Laura Kenny en Josie Knight (4:18,908). Italië klopte Frankrijk in een prima strijd om plek drie: 4:14,423 tegen 4:16,912 minuten.

Ploegenachtervolging mannen
Geen Nederlandse deelname bij de mannen, waar de finale een mooie strijd tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen werd: Benjamin Thomas, Thomas Denis, Corentin Ermenault en Eddy le Huitouze voor Frankijk tegen de Britten Ethan Vernon, Oliver Wood, Rhys Britton en Charlie Tanfield. De Franse ploeg had constant een nipte voorsprong en in de slotfase breidden ze dat uit naar winst in 3:50,267 minuten, tegen 3:51,638 voor de Britten. Denemarken was met 3:50,986 oppermachtig in de strijd om plek drie, nadat het Italië van Filippo Ganna uit elkaar viel en finishte in 3:56,890 minuten.

FOK! Wat een weer: Zon en wind

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag overdag zijn er flinke zonnige perioden. Met name in de zuidelijke helft komen eerst enkele wolkenvelden voor en in de middag ontstaan er stapelwolken. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C, in het Waddengebied enkele graden lager. De oost- tot noordoostenwind is meest matig, aan de noord(west)kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Vanavond en komende nacht is het wisselend bewolkt en blijft het vrijwel overal droog. De minima liggen rond 9°C. De oostelijke wind verandert weinig in kracht.

Zaterdag overdag zijn er in het zuiden en westen enkele wolkenvelden, in de rest van het land is het zonnig. Het blijft droog. De maxima liggen tussen 16°C in het noordelijk kustgebied en 20°C in het zuidwesten. De wind is oostelijk en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee is de wind (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Hollandser krijg je het niet  (Foto: FOK)
Hollandser krijg je het niet (Foto: FOK)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Burgemeester Mariupol: mogelijk tot 9000 lichamen in massagraven Manhush

Volgens de gemeenteraad van Mariupol liggen er mogelijk tot 9.000 mensen begraven in massagraven in de nabijgelegen stad Manhush. In een bericht op Telegram citeerde de gemeenteraad hun burgemeester Vadym Boychenko die zei dat het Holocaust-monument in Kyiv een "nieuw Babyn Yar" had. "Toen vermoordde Hitler Joden, Roma en Slaven. En nu vermoordt Poetin Oekraïners. Hij heeft al tienduizenden burgers vermoord in Mariupol", zei Boychenko. "Dit vereist een vastberaden reactie van de hele wereld. We moeten deze genocide op alle mogelijke manieren stoppen."

Volgens Boychenko, hebben Russische vrachtwagens lijken verzameld in de straten van Mariupol en ze vervoerd naar het nabijgelegen dorp Manhush. Ze werden vervolgens in het geheim in een massagraf gegooid in een veld naast de oude begraafplaats van de nederzetting, zei hij. “De indringers verbergen het bewijs van hun misdaden. De begraafplaats ligt bij een benzinestation aan de linkerkant van een ringweg. De Russen hebben enorme loopgraven gegraven, 30 meter breed. Ze gooien er mensen in", zei hij.

Diverse media publiceerden donderdagavond satellietbeelden van Maxar, waarop massagraven in Manhush (ongeveer 20 kilometer ten westen van Mariupol) te zien zouden zijn. Deze graven zijn vergelijkbaar met die in Bucha bij Kiev, waar honderden lichamen werden gevonden nadat Russische soldaten zich hadden teruggetrokken. De Oekraïense informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd door Tagesschau.

De afbeeldingen, die donderdag aan The Washington Post zijn verstrekt door Maxar Technologies, tonen verschillende rijen graven in vier verschillende secties, elk van zo'n 85 meter. Uit de beoordeling van de beelden door het bedrijf blijkt dat de nieuwe graven tussen 23 maart en 26 maart zijn verschenen en dat er nu meer dan 200 begraafplaatsen zijn naast een bestaande begraafplaats.

VS: 103 mensen met hersentumoren na afstuderen op Colonia High School

Een middelbare school in de Amerikaanse staat New Jersey vormt het middelpunt van een medisch mysterie dat flinke opschudding veroorzaakt in de Verenigde Staten. Bij 103 mensen die daar naar school gingen, is een zeldzame hersentumor vastgesteld.

In 1999, toen hij net 27 was, werd bij Al Lupiano een 'zeer zeldzame' en abnormaal grote hersentumor vastgesteld voor iemand van zijn leeftijd, genaamd Acoustic Neuroma (AN). Afgelopen zomer werden bij Lupiano's vrouw en inmiddels overleden zus op dezelfde dag zeldzame hersentumoren vastgesteld. Zijn vrouw werd op dezelfde manier gediagnosticeerd met een abnormaal grote AN-tumor, en zijn zus werd gediagnosticeerd met Glioblastoma Multiforme (GBM), met een incidentie van 30 op elke 1 miljoen mensen schreef Lupiano op Facebook.

Hun neuroloog, die erkend is als expert op het gebied van neurochirurgie, heeft in zijn carrière tienduizenden hersentumoren behandeld of daarbij betrokken geweest. "Het is zijn overtuiging dat mijn vrouw en ik misschien het eerste gedocumenteerde geval zijn van een echtpaar met een AN, beide ongeveer even groot en aan dezelfde kant van het hoofd… volgens hem is de kans dat dit voorkomt misschien 1 op een miljard," zei Lupiano.

Om te zeggen dat hij bezorgd was toen hij ontdekte dat we alle drie in dezelfde buurt opgroeiden, is een understatement. Waarom? "Er is één goed gedocumenteerde oorzaak van hersentumoren: blootstelling aan straling," vervolgde hij.

Lupiano kwam uiteindelijk tot één enkele verbindende factor tussen hem, zijn vrouw en zijn zus: ze gingen in de jaren negentig elk naar de Colonia High School in Woodbridge. Maar Lupiano was er aanvankelijk niet zeker van dat hun bezoek aan de middelbare school de verklaring zou zijn voor de vergelijkbare maar zeldzame gevallen van hersentumor, totdat hij op Facebook een oproep deed aan anderen die Colonia High School bezochten om persoonlijk contact met hem op te nemen.

Halverwege april had hij inmiddels bericht ontvangen van 103 voormalige deelnemers aan de Colonia High School bij wie de diagnose zeldzame tumoren en kankers was gesteld.

De overgrote meerderheid van hen studeerde af tussen 1975 en 2000. Al had zich ook iemand gemeld die in 2014 was afgestudeerd. "Dit is een belangrijke ontdekking”, zei Sumul Raval, een neuroloog uit New Jersey. "Normaal is er op een middelbare school geen sprake van straling. Tenzij er iets aan de hand is in het gebied waar we niets vanaf weten.” Hij riep op de hele zaak onmiddellijk te onderzoeken. 

De burgemeester van Woodbridge, John McCormac, maakte zich ook zorgen en zocht naar een mogelijke oorzaak. Op de plaats waar de school is gebouwd, stond vroeger een bos. Mogelijk is er voor de bouw gebruik gemaakt van vervuilde grond.

Lupiano suggereerde ook een mogelijk verband tussen Colonia High School en een bemonsteringsfabriek in Middlesex, New Jersey.

De Middlesex Sampling Plant, die sindsdien is gesloten, bevindt zich op 9,6 hectare, ongeveer 30 minuten rijden van Colonia.

Het "was een ontvangstpunt voor Afrikaanse uraniumertsen bekend als pitchblende" die werden "geïmporteerd voor gebruik in het vroege atoomenergieprogramma van de US, werden geanalyseerd in de Middlesex Sampling Plant en vervolgens verscheept naar andere locaties voor verwerking", aldus het US Army. Corps of Engineers (USACE) New York Division. De fabriek ontving uranium-, thorium- en berylliumertsen tussen de jaren 1940 en 1967, hetzelfde jaar waarin Colonia High School werd gebouwd.

Het is mogelijk dat tijdens de bouw in 1967 grond van de fabriek naar de Colonia High School is vervoerd.

Op het 28 hectare grote schoolterrein zullen diverse metingen op ioniserende straling worden uitgevoerd. Lupiano is ervan overtuigd: "Het kan geen toeval zijn.”

Amerikaanse minister van Defensie nodigt OekraÔne uit voor bijeenkomst Ramstein

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin is van plan om volgende week met collega's uit verschillende landen in gesprek te gaan over de oorlog in Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. De vergadering zou aanstaande dinsdag moeten plaatsvinden, kondigde Pentagon-woordvoerder John Kirby aan.

Kirby gaf geen details over de deelnemerslijst. Maar niet alleen NAVO-landen zouden worden uitgenodigd, zei hij. Een doel van de bijeenkomst is de blijvende veiligheid en soevereiniteit van Oekraïne.

Het moet daarom gaan over de defensiebehoeften van Oekraïne die verder gaan dan de huidige oorlog. "We denken dat het tijd is om die discussie ook te voeren," zei Kirby. Daarnaast moet het gaan om de verdere militaire steun van Oekraïne. 

Een gepensioneerde generaal en voormalig adviseur van ex-president Barack Obama is belast met het coördineren van de miljarden Amerikaanse wapenleveranties naar Oekraïne. Terry Wolff kreeg de taak toevertrouwd van president Joe Biden, zo vernam het persbureau AP uit regeringskringen. Biden beloofde donderdag voor 800 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne, er zullen onder meer zware artilleriestukken en drones ontvangen.

Brits parlement opent onderzoek naar Johnson inzake Partygate

Het Britse parlement heeft besloten een onderzoek in te stellen naar premier Johnson inzake de zogenaamde Partygate-affaire. Kamerleden in Londen besloten een commissie in het leven te roepen die moet onderzoeken of Johnson in het parlement heeft gelogen over de illegale feestjes tijdens de Corona-periode.

In het VK wordt liegen tegen het parlement beschouwd als een reden voor regeringsleden om af te treden. De premier nam zelf niet deel aan het debat, hij is op reis in India. Daar vertelde hij aan Sky News dat hij niet wilde aftreden vanwege de Partygate-affaire.

Vorige week kreeg Johnson een boete voor het bijwonen van zijn eigen surprise-party in 10 Downing Street Government House in juni 2020. De boete van zo'n 60 euro maakte Johnson de eerste Britse premier in de geschiedenis die tijdens zijn ambtstermijn de wet heeft overtreden.

OekraÔne wil bevroren Russische tegoeden gebruiken voor wederopbouw

De Oekraïense regering wil bevroren Russische staatstegoeden gebruiken om de wederopbouw van hun land te financieren.

In samenwerking met internationale advocaten zal een overeenkomstige procedure worden opgezet. Minister van Justitie Malyuska kondigde aan dat het geld van de Centrale Bank en het Welzijnsfonds van de Russische Federatie zou worden gebruikt. Een deel van dit geld bevindt zich in de VS, Groot-Brittannië en verschillende EU-landen. Volgens Oekraïense informatie bedraagt de materiële schade veroorzaakt door de Russische aanvalsoorlog bijna 500 miljard dollar.

De Oekraïense president Zelenskyy schatte de economische verliezen van de oorlog op 7 miljard dollar per maand. In een videotoespraak voor een forum van de Wereldbank riep hij op om Rusland uit te sluiten van alle internationale financiële instellingen.

Ruim een derde minder transacties koopwoningen in eerste kwartaal 2022

In het eerste kwartaal van 2022 zijn 43.923 bestaande koopwoningen van eigenaar gewisseld. Dat was 34,1 procent minder dan een jaar eerder en het laagste aantal woningtransacties in 6 jaar. De prijsstijging loopt verder op. Bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal gemiddeld 20,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de meting. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 zijn er 16,8 procent minder koopwoningen verkocht. In alle Nederlandse provincies was het aantal transacties zowel lager dan een jaar eerder als dan een kwartaal eerder. In Utrecht was de daling jaar op jaar met 38,6 procent het grootst, in Flevoland met 23,9 procent het minst grootst.

Prijsstijging in veel provincies boven de 20 procent
In 8 van de 12 provincies lag de prijsstijging van koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder boven de 20 procent. Alleen in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg was de prijsstijging kleiner. Met 25,0 procent was de prijsstijging het grootst in Flevoland. In Limburg was de prijsstijging, met 17,1 procent, het kleinst.

Daling aantal transacties in Amsterdam 42,5 procent
In 3 van de 4 grootste steden (G4) was in het eerste kwartaal van 2022 de daling van het aantal transacties groter dan gemiddeld landelijk. Het aantal woningen dat in Amsterdam van eigenaar wisselde was 42,5 procent lager dan een jaar eerder. In Utrecht en Rotterdam kwam de daling uit op 37,6 en 34,4 procent. Alleen in Den Haag was de daling met 20,5 procent kleiner dan gemiddeld.

Van de G4 was de prijsstijging in Utrecht het grootst. Bestaande koopwoningen waren in de stad Utrecht 21,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijgingen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag waren met respectievelijk 19, 18,7 en 18,6 procent lager dan het landelijke gemiddelde van 20,3 procent.

Daling aantal transacties appartementen ruim kleiner dan landelijk gemiddelde
De daling van het aantal verkochte appartementen lag met 16 procent ruim onder de gemiddelde daling van 34,1 procent. Het aantal transacties van tussenwoningen, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen was 36,6, 40,4 en nogmaals 40,4 procent lager dan een jaar eerder.

Alle woningtypen waren in het eerste kwartaal van 2022 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van tussenwoningen en vrijstaande woningen was met 20,8 procent het grootst.

De NVM publiceerde een paar weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Ex-president Hernandez uitgeleverd aan de Verenigde Staten

De voormalige Hondurese president Hernandez is uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De 53-jarige werd overgedragen aan DEA-functionarissen op de luchthaven in de hoofdstad Tegucigalpa. Het Hondurese Hooggerechtshof keurde de uitlevering goed. Hernandez, die tot eind januari aan de macht was, wordt beschuldigd van samenzwering om drugs en wapens te smokkelen. Hij ontkent de beschuldigingen.

Volgens hem zijn de beschuldigingen wraak van drugsdealers die door hem zijn overgedragen aan de Amerikaanse rechterlijke macht. Ze hebben gelogen om strafvermindering te krijgen, zei Hernandez.

Koopwoningen in maart 19,5 procent duurder

Bestaande koopwoningen waren in maart 19,5 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging is opnieuw wat kleiner dan een maand eerder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in maart 93,6 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in maart
Het Kadaster maakte bekend dat het in maart 15.833 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 37 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 43.923 woningen verkocht, ruim 34 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

De NVM publiceerde een paar weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.