Ruim helft van Nederlandse gemeenten verhoogt toeristenbelasting

Voor een overnachting in een hotel betaal je in 2022 zo'n 5,2% meer aan toeristenbelasting dan vorig jaar. Het gemiddelde tarief bedraagt dit jaar € 2,03 per persoon, per nacht. Vooral in Friesland moeten toeristen meer geld uittrekken voor een nachtje weg: hier stijgt het tarief met 9,5%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.

Voor het verblijven in een hotel betaal je in 305 van de 344 Nederlandse gemeenten een bedrag aan toeristenbelasting bovenop de prijs voor je accommodatie.

Grootste stijging in Noord-Hollandse Uithoorn
Het tarief voor toeristenbelasting is dit jaar in 181 gemeenten toegenomen. In Uithoorn was de sterkste stijging: het tarief voor het hoogseizoen is hier verhoogd met maar liefst 177,8%. Ook in Heerenveen (+135%) en Oldenzaal (+125,4%) werd het bedrag meer dan verdubbeld.

Flinke verschillen tussen gemeenten
Doordat gemeenten jaarlijks hun eigen tarief voor toeristenbelasting bepalen, verschilt de hoogte hiervan sterk. Zo zijn toeristen in Amsterdam maar liefst € 11,29 per nacht kwijt aan belasting bovenop de prijs voor hun accommodatie. De top 5 van gemeenten met de hoogste tarieven is:

  • Amsterdam: € 11,29
  • Ouder-Amstel: € 8,90
  • Landsmeer: € 8,29
  • Rotterdam: € 7,70
  • Haarlemmermeer: € 7,17

Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, heeft het Zeeuwse Hulst het laagste tarief (€0,65). Slechts 39 gemeenten heffen helemaal geen toeristenbelasting.

Vier gemeenten voerden dit jaar voor het eerst de belasting in: Amersfoort, Achtkarspelen, Dongen en Koggenland. De gemeente Gouda heeft in 2022 weer toeristenbelasting ingevoerd na hier vorig jaar eenmalig van af te zien. Op deze manier wilde de gemeente de door corona getroffen toerismesector tegemoetkomen.