Burgemeester Mariupol: mogelijk tot 9000 lichamen in massagraven Manhush

Volgens de gemeenteraad van Mariupol liggen er mogelijk tot 9.000 mensen begraven in massagraven in de nabijgelegen stad Manhush. In een bericht op Telegram citeerde de gemeenteraad hun burgemeester Vadym Boychenko die zei dat het Holocaust-monument in Kyiv een "nieuw Babyn Yar" had. "Toen vermoordde Hitler Joden, Roma en Slaven. En nu vermoordt Poetin Oekraïners. Hij heeft al tienduizenden burgers vermoord in Mariupol", zei Boychenko. "Dit vereist een vastberaden reactie van de hele wereld. We moeten deze genocide op alle mogelijke manieren stoppen."

Volgens Boychenko, hebben Russische vrachtwagens lijken verzameld in de straten van Mariupol en ze vervoerd naar het nabijgelegen dorp Manhush. Ze werden vervolgens in het geheim in een massagraf gegooid in een veld naast de oude begraafplaats van de nederzetting, zei hij. “De indringers verbergen het bewijs van hun misdaden. De begraafplaats ligt bij een benzinestation aan de linkerkant van een ringweg. De Russen hebben enorme loopgraven gegraven, 30 meter breed. Ze gooien er mensen in", zei hij.

Diverse media publiceerden donderdagavond satellietbeelden van Maxar, waarop massagraven in Manhush (ongeveer 20 kilometer ten westen van Mariupol) te zien zouden zijn. Deze graven zijn vergelijkbaar met die in Bucha bij Kiev, waar honderden lichamen werden gevonden nadat Russische soldaten zich hadden teruggetrokken. De Oekraïense informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd door Tagesschau.

De afbeeldingen, die donderdag aan The Washington Post zijn verstrekt door Maxar Technologies, tonen verschillende rijen graven in vier verschillende secties, elk van zo'n 85 meter. Uit de beoordeling van de beelden door het bedrijf blijkt dat de nieuwe graven tussen 23 maart en 26 maart zijn verschenen en dat er nu meer dan 200 begraafplaatsen zijn naast een bestaande begraafplaats.