Baansprintsters winnen openingswedstrijd Nation Cup, mannen derde

De eerste wedstrijd in de Nation Cup in het baanwielrennen, gehouden in het Schotse Glasgow, heeft donderdagavond op de openingsdag alvast wat Nederlands succes opgeleverd. Er werden twee podiumplekken behaald op in totaal vier onderdelen, een prima score.

Teamsprint vrouwen
Na plek twee in de kwalificatie en winst op Polen in ronde één stond Nederland in de finale. Daarin namen Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw het op tegen Lauriane Genest, Kelsey Mitchell en Sarah Orban uit Canada, die een stuk trager vertrokken. In de slotronde kwam Canada wel iets dichter in de buurt, maar Van der Peet hield Nederland op plek één: winst in 47,461 seconden, voor Canada (47,820). Plek drie ging in 47,813 seconden naar het team uit Wales, dat Groot-Brittannië-1 nipt klopte (48,015).

Teamsprint mannen
Met plek vijf in de kwalificatie viel Nederland wat tegen, maar na winst op Groot-Brittannië - niet snel genoeg voor de finale - mochten Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Tijmen van Loon in elk geval strijden om plek drie. Maciej Bielecki, Daniel Rochna en Rafal Sarnecki uit Polen werden vakkundig opzij gezet: 43,343 tegen 44,558 seconden. De winst was voor Thomas Cornish, Leigh Hoffman en Matthew Richardson uit Australië, die met 42,532 seconden een fraaie finale wonnen van het Franse trio Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastian Vigier (42,673).

Ploegenachtervolging vrouwen
Mylene de Zoete, Daniek Hengeveld, Marit Raaijmakers en Amber van der Hulst noteerden de zesde tijd in de kwalificatie en eindigden daar ook, een keurig resultaat. De finale was niet al te spannend: Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kröger en Laura Sussemilch hielpen olympisch kampioen Duitsland in 4:13,421 minuten naar de winst, dik vijf tellen voor het Britse kwartet Katie Archibald, Neah Evans, Laura Kenny en Josie Knight (4:18,908). Italië klopte Frankrijk in een prima strijd om plek drie: 4:14,423 tegen 4:16,912 minuten.

Ploegenachtervolging mannen
Geen Nederlandse deelname bij de mannen, waar de finale een mooie strijd tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen werd: Benjamin Thomas, Thomas Denis, Corentin Ermenault en Eddy le Huitouze voor Frankijk tegen de Britten Ethan Vernon, Oliver Wood, Rhys Britton en Charlie Tanfield. De Franse ploeg had constant een nipte voorsprong en in de slotfase breidden ze dat uit naar winst in 3:50,267 minuten, tegen 3:51,638 voor de Britten. Denemarken was met 3:50,986 oppermachtig in de strijd om plek drie, nadat het Italië van Filippo Ganna uit elkaar viel en finishte in 3:56,890 minuten.