Portugal wijst na 15 jaar verdachte aan in verdwijning Madeleine McCann

Een Duitse man is door de Portugese aanklagers uitgeroepen tot officiële verdachte in de verdwijning van de Britse Madeleine McCann.

Christian Brueckner, 45, is als 'arguido' aangewezen, maar de Portugese autoriteiten hebben zelf de naam van de verdachte niet formeel bekendgemaakt.

In 2020 kondigde de Duitse politie aan dat ze Brueckner verhoorden in verband met de verdwijning van Madeleine. Brueckner is niet aangeklaagd en ontkent elke betrokkenheid bij de zaak.

Op verzoek van Portugese aanklagers in Faro hebben de Duitse autoriteiten hem nu medegedeeld dat hij als verdachte wordt aangemerkt.

De driejarige Madeleine verdween in 2007 tijdens een familievakantie in Praia da Luz. Ze is nooit gevonden en onderzoekers denken dat ze is ontvoerd uit het vakantieappartement waar het gezin op vakantie was in de Algarve.

Donderdag gaf de openbare aanklager in Faro een verklaring af, dat ze iemand een dag eerder tot 'arguido' hadden benoemd - wat zich vertaalt als 'verdachte', 'formele verdachte' of 'persoon van belang'.

Op 3 mei is het 15 jaar geleden dat Madeleine als vermist werd opgegeven en volgens de Portugese wet zou het na deze datum niet meer mogelijk zijn om iemand tot verdachte te benoemen. Dit is een noodzakelijke stap naar eventuele strafrechtelijke vervolging.

In zijn verklaring zei het Portugese Openbaar Ministerie echter dat de stap niet werd gedreven door tijdsdruk, maar door "sterke aanwijzingen" voor het plegen van een misdrijf.

Brueckner zit momenteel een gevangenisstraf uit voor diverse drugsdelicten in Duitsland en kreeg daarnaast een gevangenisstraf van zeven jaar voor het verkrachten van een 72-jarige vrouw in Portugal.

De Britse Metropolitan Police blijft de verdwijning van Madeleine zien als een onderzoek naar vermiste personen.

De ouders van Madeleine reageerden verheugd op het nieuws en gaven de volgende verklaring af:

"We zijn blij met het nieuws dat de Portugese autoriteiten een Duitse man tot 'arguido' hebben verklaard in verband met de verdwijning van onze geliefde dochter Madeleine.

Dit weerspiegelt de vooruitgang in het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Portugese, Duitse en Britse autoriteiten. We worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen door de Metropolitan Police.

Hoewel de kans klein is, hebben we de hoop nog niet opgegeven dat Madeleine nog in leven is en we met haar herenigd zullen worden."