Amerikaanse minister van Defensie nodigt Oekraïne uit voor bijeenkomst Ramstein

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin is van plan om volgende week met collega's uit verschillende landen in gesprek te gaan over de oorlog in Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. De vergadering zou aanstaande dinsdag moeten plaatsvinden, kondigde Pentagon-woordvoerder John Kirby aan.

Kirby gaf geen details over de deelnemerslijst. Maar niet alleen NAVO-landen zouden worden uitgenodigd, zei hij. Een doel van de bijeenkomst is de blijvende veiligheid en soevereiniteit van Oekraïne.

Het moet daarom gaan over de defensiebehoeften van Oekraïne die verder gaan dan de huidige oorlog. "We denken dat het tijd is om die discussie ook te voeren," zei Kirby. Daarnaast moet het gaan om de verdere militaire steun van Oekraïne. 

Een gepensioneerde generaal en voormalig adviseur van ex-president Barack Obama is belast met het coördineren van de miljarden Amerikaanse wapenleveranties naar Oekraïne. Terry Wolff kreeg de taak toevertrouwd van president Joe Biden, zo vernam het persbureau AP uit regeringskringen. Biden beloofde donderdag voor 800 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne, er zullen onder meer zware artilleriestukken en drones ontvangen.