Nederlands zoek- en reddingsteam naar Beiroet

Het zogenoemd Urban Search and Rescue (USAR)-team is gisterenavond vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet gevlogen. Gisteren werd de Libanese hoofdstad getroffen door een zware explosie. Het meer dan 60 koppige zoek- en reddingsteam is gespecialiseerd in het zoeken naar vermisten.

Het team is samengesteld uit brandweer- en ambulancepersoneel vanuit de veiligheidsregio’s, politie met speurhonden, een aantal medewerkers van Defensie en een trauma-arts. Zij gaan meteen aan de slag en richten zich op het opsporen van mensen die na de explosie onder het puin van ingestorte gebouwen terecht zijn gekomen. Kaag: ‘Nederland heeft bijzondere expertise op dit terrein. Het is iets dat wij concreet kunnen doen voor een land wat zoveel heeft meegemaakt en daar deze klap nu nog bovenop krijgt.’

Zo’n 16.000 kilo aan zwaar reddingsmaterieel en honden reizen apart naar het getroffen gebied per C17-transportvliegtuig. Ook dat vertrekt vanavond vanaf de militaire basis. Defensie coördineert niet alleen het transport naar het Midden-Oosten. De militaire organisatie levert voor dit USAR-team ook 3 militairen. Het gaat om experts in coördinatie, liaison, planning en logistiek.

Het USAR Nederland gaat op verzoek van de Europese Unie naar Libanon. Na een ramp als deze, is het zaak mensen zo snel mogelijk onder de puinhopen te vinden en ze eruit te halen. Het vergroot hun overlevingskans. De teamleden gaan na aankomst in Beiroet dan ook zo snel mogelijk aan de slag.

Naast de ondersteuning door het reddingsteam gaat er ook extra financiële steun naar het Rode Kruis in Libanon. Minister Kaag heeft woensdagavond besloten om 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. Het Rode Kruis geeft niet alleen noodhulp na de ontploffing, maar is ook verantwoordelijk voor de bestrijding van het coronavirus in het land. Op de langere termijn heeft Nederland aangeboden om bij te dragen aan de wederopbouw van de haven in Beirut. ‘Dit is het moment waarop Nederland een steentje probeert bij te dragen, maar er zal nog veel meer nodig zijn’, aldus de minister.

Het USAR-team wordt niet alleen in het buitenland, maar ook in eigen land ingezet, zoals vorig jaar na een gasexplosie in Den Haag. Er waren toen verschillende woningen ingestort.

Het Urban Search and Rescue (USAR)-team vloog vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet (Afbeelding: Defensie)
Het Urban Search and Rescue (USAR)-team vloog vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet (Afbeelding: Defensie)