FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 april 2020

23 spelers besmet na doorgaan ijshockeycompetitie Wit-Rusland

In Wit-Rusland trekt men zich weinig aan van de COVID-19-pandemie: voetbal gaat door, net als in slechts een paar andere landen, en onlangs werd de ijshockeycompetitie gewoon afgerond.

In de play-offs sneuvelde Neman Grodno in de halve finales, maar inmiddels is duidelijk dat het doorgaan van die competitie toch niet zo snugger was - zoals ongeveer iedereen de Wit-Russen had kunnen vertellen. Maar liefst 23 spelers zijn positief getest op het coronavirus SARS-CoV-2, zes van het eerste team en zeventien jeugdspelers en spelers uit het opleidingsteam.

Het is een opvallende situatie, want president en semi-dictator Alexander Lukashenko was een paar weken geleden nog hartstikke duidelijk: "Hier zijn geen virussen", liet hij bij een ijshockeywedstrijd weten. "Sport is het beste medicijn tegen een virus", aldus de leider, die ook liet weten dat men zich tegen COVID-19 kon wapenen door wodka te drinken - we weten dus wel hoe serieus we hem moeten nemen.

Verdachte brandstichting zendmast Groningen aangehouden

De politie in Groningen heeft in samenwerking met de Landelijke Recherche op donderdagmiddag een verdachte aangehouden voor het in brand steken van een zendmast op 10 april.

Op 10 april werd een zendmast in brand gestoken aan de Koningsweg in Groningen. Er ontstond een hevige brand en de zendmast werd volledig verwoest. De recherche van Groningen startte gelijk een rechercheonderzoek en stelden bewakingsbeelden veilig. Deze zaak is in Opsporing Verzocht geweest, net als de andere branden.

Na uitvoerig recherchewerk en met behulp van tips van kijkers achterhaalde de politie de identiteit van de verdachte. Vanmiddag werd de 34-jarige man aangehouden in Groningen. Hij zit nu vast voor verhoor. De politie onderzoekt of de man bij meerdere branden betrokken is geweest.

De betreffende eenheden doen zelf onderzoek naar de branden in hun gebied. De Landelijke Eenheid coördineert en onderzoekt het mogelijk crimineel netwerk dat erachter zit. Dit gebeurt onder bevoegd gezag van het Landelijk Parket.

De politie gaat verder met het onderzoek naar de andere branden en roept burgers op bij eventuele verdachte situaties bij een mast gelijk 112 te bellen en filmbeelden te maken.

Het in brand steken van de zendmasten is zorgelijk en onacceptabel. De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten. Dat de politie de brandstichtingen stopt, de verdachten opspoort en eventueel hun netwerk blootlegt, is dan ook van groot belang.

Vier aanhoudingen bij steekincident Roermond

Op donderdagmiddag 23 april omstreeks 16:00 kreeg de politie melding van een steekincident in een woning aan de Schoolstraat te Roermond. Twee personen raakten hierbij gewond.

Bij aankomst trof de politie het eerste slachtoffer aan op straat. Het tweede slachtoffer werd in de woning aangetroffen. Beiden werden overgebracht naar het ziekenhuis. Ze worden tevens aangemerkt als verdachten en zijn aangehouden.

De recherche heeft de zaak, alsmede de rol van de twee overige aangehouden personen, in onderzoek.

Live: 'Genociden vergelijken en herdenken'

Genociden vergelijken en herdenken. Ons collectief geheugen van de Holocaust is vaak inzet van de politieke woordenstrijd. Activisten uit diverse hoeken halen regelmatig beelden aan van vernietigingskampen en de Jodenvervolging om een punt te maken in de hedendaagse politiek aldus het CIDI. 

Vanavond spreekt prof. Uğur Ümit Üngör bij CIDI over het nut en onnut van vergelijkingen tussen genocides en het belang van herdenken voor de toekomstige generaties Nederlanders en Europeanen. Kijk hieronder live mee. 

FOK!'s pleisterplaats Molly Malone's sluit voorgoed

Een legendarische FOK! pleisterplaats in Amsterdam is niet meer. Flink wat meets hebben hier plaatsgevonden, tientallen kilo's spareribs zijn er gegeten, Liters Guinness naar binnen geslobberd, heel wat sterke verhalen verteld en tientallen FOK!kers die voor het eerst een andere FOK!ker irl zagen. Tevens een aantal legendarische foodfights waar nog maar zelden over gesproken wordt. 

Helaas bereikte ons het volgende bericht:

To all of our friends. There is no easy way to say this; but we are heartbroken.

Molly Malone's will unfortunately not re-open.

The Corona virus was tough enough. But the building report we received last week that the foundations of our building are unsafe and need urgent repair, mean that Molly Malone's will have to remain closed.
The foundational work will take at least 9 months to 1 year, and quite possibly longer.

We cannot put into words how much this hurts. And I'm sure many of you feel the same.

Much love and thanks to you all. Hopefully we meet again some day. We miss you already.

Steven, Tom, Pat, Mick, Mark, Aad, Dennis, Bob, Muriel, Paul, Vince, Nick, Agatha, Paula, Ben and James.

Behandeling kort geding Stichting Stop5GNL tegen de Staat live te volgen

Op maandag 4 mei 2020 om 11.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding van Stichting Stop5GNL tegen de Staat. De zitting vindt plaats in een van de zalen van het Paleis van Justitie in Den Haag.

Vanwege de coronamaatregelen is de rechtbank momenteel niet toegankelijk voor publiek. De zitting kan worden gevolgd via een livestream. Op vrijdag 1 mei maakt de rechtbank bekend via welke website de livestream wordt uitgezonden.

Landmacht geeft maaltijden weg in Haagse wijken

Landmachtmilitairen koken vrijdag 24 april voor honderden inwoners van enkele Haagse wijken. De maaltijden zijn voor ouderen die vanwege het COVID-19-virus aan huis zijn gekluisterd en voor mensen die het niet zo breed hebben.

De voeding was eigenlijk bedoeld voor militairen die op oefening zouden gaan. Maar alle trainingsprogramma’s werden afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Defensie besloot daarop een alternatieve bestemming te zoeken voor het eten. De stichting Achterban Werkt toonde belangstelling. Militairen bereiden het voedsel in zogenoemde mobiele satellietkeukens op de Frederikkazerne in Den Haag. Daarna worden de maaltijden op verschillende locaties afgeleverd.

De stichting Achterban Werkt zet zich onder meer in om met Hagenaars in de wijk Mariahoeve buurtinitiatieven op te zetten. De stichting werkt samen met REAKT en buurtwinkel Bij Betje.

REAKT biedt begeleiding bij onder meer het vinden van werk of bij het leiden van een gezonder leven. Bij Betje is een sociale ontmoetingsplek in Moerwijk, gestart door de winkeliers in de Betje Wolffstraat.

De maaltijden worden voor de bereiding gekeurd door militaire keurmeesters.

De militairen die zich inzetten voor de Hagenaars komen van een eenheid uit Stroe die verantwoordelijk voor onder meer de operationele catering van de krijgsmacht.

Op de Frederikkazerne staan 4 mobiele satellietkeukens. Ze zijn ontworpen voor het opwarmen van bereide maaltijden (diepgevroren, vacuümverpakt of vers) en het koken in combi-steamer-ovens. De keukens zijn van 240 Dienstencompagnie van het Bevoorradings- en Transportcommando. Militairen bedienen de keukens, laden maaltijden in, brengen ze 24 april naar verschillende locaties en reiken ze uit.

Vanuit een mobiele keuken zijn maaltijden voor 250 tot 500 personen te maken.

Uitstel aangifte voor mensen met DigiD-machtigingscode

De Belastingdienst komt mensen tegemoet die gebruik maken van hulp bij het doen van hun aangifte. Mensen die voor deze ondersteuning een DigiD-machtigingscode hebben en nog geen aangifte hebben gedaan, krijgen automatisch uitstel voor het doen van aangifte tot 1 september 2020.

Jaarlijks hebben veel mensen iemand nodig om aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen. Dit kan hulp zijn van de Belastingdienst zelf, een vak- of ouderenbond, van andere maatschappelijk dienstverleners of iemand in hun naaste omgeving. Om van deze hulp gebruik te kunnen maken hebben deze mensen een DigiD-machtigingscode aangevraagd. Maar nu hulp dichtbij door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in veel gevallen niet voor 1 mei geboden kan worden, moeten de mensen in deze groep uitstel aanvragen.

Het aanvragen van uitstel is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Desondanks begrijpt de Belastingdienst dat een deel van de groep mensen met zo’n machtigingscode toch niet voldoende in staat is om zelf uitstel aan te vragen. De Belastingdienst komt deze groep daarom nu tegemoet.

Automatisch uitstel
Iedereen met een DigiD-machtigingscode die is uitgenodigd om aangifte te doen en nog geen aangifte heeft gedaan (of uitstel heeft aangevraagd), krijgt daarom automatisch uitstel van het doen van aangifte tot 1 september 2020. Zij hoeven hier zelf niets voor te doen. De mensen die het betreft krijgen hierover in mei bericht van de Belastingdienst.

Uitgezonderd zijn mensen die aangifte moeten doen als ondernemer en om die reden over een DigiD-machtigingscode beschikken. Zij worden zelfredzaam genoeg geacht om indien noodzakelijk zelf uitstel aan te vragen. Op deze manier levert de Belastingdienst maatwerk voor hen die dit nodig hebben.

Aangifte doen kan tot 1 mei
Ondanks de huidige omstandigheden hebben miljoenen burgers en ondernemers hun aangifte al gedaan. Voor iedereen die de aangifte nog wel moet doen heeft de Belastingdienst het meeste alvast ingevuld. Mensen hebben tot 1 mei om aangifte te doen. Maar de Belastingdienst snapt dat niet iedereen daar tijdig aan toe komt. Uitstel aanvragen kan tot 1 mei, op Belastingdienst.nl/aangifte of via de Belastingtelefoon.

Het automatische uitstel voor mensen met een DigiD-machtigingscode is niet de eerste maatregel waarmee de Belastingdienst mensen tegemoet komt. Eerder was al bekend gemaakt dat alle mensen die een fysieke afspraak voor hulp bij aangifte bij de Belastingdienst hadden gemaakt, automatisch uitstel krijgen tot 1 september.

The Persistence krijgt non-VR versie in mei

Horror roguelike shooter The Persistence kwam in 2018 uit exclusief voor PlayStation VR. Ontwikkelaar FireSprite Games heeft inmiddels een versie van de game ontwikkeld waar je geen VR-bril voor nodig hebt en brengt die game naar PS4, Xbox One, Switch en pc. De digitale versie van de game moet op 21 mei uitkomen. De fysieke versie is door COVID-19 uitgesteld tot ergens in de zomer.

In The Persistence moet je overleven op een ruimteschip dat overlopen is door mutanten. De rogue-like elementen komen van het feit dat je als een kloon speelt en dat je telkens nieuwe kloons kunt maken. Het schip is door vreemde redenen ook aan het muteren waardoor de lay-out telkens veranderd.

Red Dead 2 en Yakuza Kiwami naar Xbox Game Pass

Ondanks dat Microsoft afgelopen week nog de nieuwe titels voor april aankondigde, zijn er nu weer twee nieuwe titels aangekondigd. Met als headliner dat Red Dead Redemption 2 spoedig naar de service komt.

Red Dead Redemption 2 is vanaf 7 mei speelbaar voor alle leden van Xbox Game Pass for Console. De andere grote game van Rockstar, Grand Theft Auto V, zal echter diezelfde datum de service verlaten. GTA V werd in januari van dit jaar toegevoegd, dus de kans is aanwezig dat ook Red Dead 2 niet erg lang in Xbox Game Pass zal blijven. Red Dead Redemption 2 is vanaf nu alvast te pre-loaden voor Game Pass-leden.

Dat Yakuza Kiwami naar Xbox Game Pass kwam, is al langer bekend, maar nu weten we ook wanneer. De remake van het eerste deel van Yakuza maakt vandaag zijn debuut op Xbox en is direct verkrijgbaar via Xbox Game Pass. Yakuza 0 is al sinds februari aan de service verbonden, en later dit jaar zal ook Yakuza Kiwami 2 zich bij het programma aansluiten.

Bekijk het gehele assortiment voor Xbox Game Pass hier.

100 jaar olympisch ijshockey

Het ijshockey is vandaag jarig, of in elk geval een beetje. Het is namelijk 100 jaar geleden dat er voor het eerst gespeeld werd op de Olympische Spelen: op 23 april 2020 openden Zweden en België in Antwerpen de olympische ijshockeyhistorie.

In het Palais de Glace werd begonnen aan de Spelen, die na de Eerste Wereldoorlog een soort cadeau waren van de geallieerde landen aan het zwaar getroffen België. Zweden speelde met een bandyteam, die voor het eerst met een puck speelden, Canada trad aan met de Winnipeg Falcons - een tijd voor spelers van IJslandse komaf.

Zweden versloeg België met 8-0, maar een echt grote score was dat niet: de volgende dag hadden de arme Zwitsers het wat lastiger tegen de Amerikanen, die met 29-0 wonnen. Canada klopte Tsjechoslowakije met 15-0 en won uiteindelijk het goud door Zweden met 12-1 te verslaan, nadat ze de VS al met 2-0 hadden verslagen.

Zilver was er wel voor de VS: zij streden eerst tegen verliezend finalist Zweden en wonnen met 7-0, waarna ze Tsjechoslowakije met 16-0 oprolden in de strijd om zilver. Zweden won dan weer met 4-0 van Zwitserland, maar verloor óók de kans op brons: de Tsjechoslowaken waren met 1-0 te sterk, het zat de Zweden in het voor ons gekke speelsysteem niet mee.

100 jaar olympisch ijshockey

COVID-19: 887 nieuwe besmettingen en 123 doden, totaal 35.729 en 4177

Tot en met 23 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 35.729 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 887 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.158 (+137) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 123 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 4177mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Inspecties bij groothandels chemische producten

De Inspectie SZW gaat van start met inspecties bij producenten van lijmen, harsen en kitten (LHK) en groothandels chemische producten. De onaangekondigde inspecties zijn gericht op blootstelling aan gevaarlijke stoffen, en in het bijzonder op blootstelling aan carcinogene, mutagene, reproductietoxische (CMR-) stoffen en sensibiliserende stoffen.

Uit eerdere inspectieprojecten is gebleken dat er bij chemische bedrijven verbeteringen nodig zijn om te voorkomen dat medewerkers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De bedrijven waar wordt geïnspecteerd zijn geselecteerd op basis van een aantal selectiecriteria.

Als gevolg van de huidige COVID-19 maatregelen, zullen de eerste inspecties medio april telefonisch worden uitgevoerd. Tijdens een telefonische inspectie wordt het bedrijf gevraagd naar zijn stoffenregistratie, blootstellingsbeoordelingen en arbozorg. Deze arbozorg omvat de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), het plan van aanpak en het basiscontract met de arbodienst. Indien nodig is, zullen ook fysieke inspecties uitgevoerd worden.

Bij alle inspecties wordt consequent het vierstappenmodel voor het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen gehanteerd: (1) inventariseren, (2) beoordelen, (3) maatregelen en (4) borging. Zijn een of meer van deze aspecten bij het bedrijf niet op orde? Dan gaat de Inspectie SZW over op handhaving.

Met de Zelfinspectietool gevaarlijke stoffen, waarin dit vierstappenmodel wordt gevolgd, kunnen bedrijven zelf eenvoudig controleren of zij aan hun Arboverplichtingen voor het werken met gevaarlijke stoffen voldoen.

Vier dagen bus in plaats van trein tussen Hilversum en Utrecht

ProRail gaat van dinsdag 28 april tot in de vroege ochtend van zaterdag 2 mei aan de slag met groot onderhoud op het spoor tussen Hilversum en Utrecht. In deze periode rijden er geen treinen tussen de stations Hilversum en Utrecht Centraal. NS zet voor noodzakelijke reizigers bussen in.

Mensen die niet per se de (internationale) trein hoeven te nemen, wordt verzocht dat niet te doen. Het kabinet heeft afgelopen dinsdag nogmaals benadrukt dat het belangrijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat kan niet in te volle treinen. Het advies blijft daarom om alleen te reizen als het echt moet. Ga in dat geval altijd goed voorbereid op pad: voor vertrek, reisplannercheck!

Onderhoud ProRail in meivakantie
ProRail vervangt die dagen dwarsliggers, ballast en spoorstaven. De werkzaamheden zijn onderdeel van de reguliere onderhoudswerkzaamheden van ProRail. Om de reiziger zo min mogelijk tot last te zijn is gekozen voor onderhoud in de meivakantie.

Ondanks werkzaamheden toch naar bestemming
Ondanks deze en toekomstige werkzaamheden aan het spoor wil NS noodzakelijke reizigers met zo veel mogelijk ruimte laten reizen. Daarom zetten we meer bussen in dan gebruikelijk voor de verwachte reizigersaantallen en rijden er meer snelbussen. Daarbij houden we rekening met de locatie van zorginstellingen en ziekenhuizen.

Speciale basisdienstregeling
NS rijdt momenteel een speciale basisdienstregeling. Vanaf vrijwel ieder station in Nederland rijden - in alle richtingen - twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur werd gereden, blijft dit zo. Vanaf woensdag 29 april wordt een aantal intercity’s toegevoegd aan de speciale basisdienstregeling.

Staat niet in hoger beroep tegen vonnis rechter inzake SyRI

Na bestudering van de uitspaak heeft de staat besloten niet in hoger beroep te gaan tegen dit vonnis. Op 5 februari oordeelde de rechter in de zaak tegen het Systeem Risico Indicatie (SyRI) dat het instrument onvoldoende waarborgen biedt om de privacy van burgers te beschermen. SyRI mocht niet meer als handhavingsinstrument worden ingezet.

Het instrument SyRI is bedoeld om fraude en misbruik met uitkeringen, toeslagen en belastingen op te sporen en te bestrijden. De rechter oordeelde dat bij de inzet van SyRI de balans ontbreekt tussen het maatschappelijk belang en de inbreuk op het privéleven van mensen. De overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid bij het gebruik van nieuwe technologieën om de privacy van burgers voldoende te waarborgen. SyRI voldoet daar niet aan.

Fraudebestrijding
De rechter onderstreept het belang van fraudebestrijding en de inzet van nieuwe technologieën hierbij. De sociale zekerheid is één van de pijlers van de Nederlandse maatschappij. Ons stelsel van sociale zekerheid is daarmee belangrijk voor de welvaart van ons land. Misbruik ondermijnt het draagvlak en daarom is fraudebestrijding cruciaal voor het behoud van ons sociale stelsel. De toepassing van nieuwe technologieën, zoals data-analyse en algoritmen, is legitiem.

Ontwikkelen nieuw instrument
Misbruik van uitkeringen tast het draagvlak van de sociale zekerheid aan. Het gaat erom dat onze sociale zekerheid bij de juiste mensen terecht komt. Daarom onderzoekt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met verschillende partijen en inhoudelijke experts hoe nieuwe technologische hulpmiddelen kunnen worden ingezet om op een effectieve en efficiënte manier fraude te bestrijden, met voldoende privacy waarborgen.

Bij de ontwikkeling van een nieuw instrument trekken we ook lessen uit de ervaringen en de knelpunten bij de toepassing van SyRI. Het ministerie betrekt hierbij de partijen die ervaring hebben met SyRI zoals VNG, UWV, SVB, de Belastingdienst, het Inlichtingenbureau (IB) en de Inspectie SZW.

Hagenaar gestoken bij ruzie, getuigen gezocht

De districtsrecherche Den Haag Zuid zoekt getuigen van een ruzie op de Laakkade waarbij in de vroege ochtenduren van donderdag 23 april een 20-jarige Hagenaar neergestoken werd. Een 23-jarige plaatsgenoot werd aangehouden als verdachte.

Omstreeks 03.15 uur kregen surveillerende agenten de melding dat er op de Laakkade gevochten zou worden. Ter plaatse troffen zij de 20-jarige Hagenaar ernstig gewond aan. Hij bleek in een woning aan de Rijswijkseweg ruzie te hebben gekregen met een 23-jarige Hagenaar. Toen de ruzie zich naar buiten verplaatste, werd de 20-jarige een aantal keer gestoken. Hij raakte hierbij ernstig gewond en is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De 23-jarige werd als verdachte aangehouden en zit vast voor verhoor.

De recherche onderzoekt de zaak en de rol van zowel slachtoffer als verdachte daarin. Er is inmiddels een buurtonderzoek gedaan, maar de recherche komt nog graag in contact met mensen die vlak na 03.00 uur iets gezien hebben in de omgeving van de Rijswijkseweg en de Laakkade dat met deze ruzie te maken kan hebben. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Rechtszaken in de zittingszaal beperkt weer mogelijk

Vanaf 11 mei zullen op beperkte schaal rechtszaken weer in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten in de zittingszaal worden behandeld. Het gaat om zaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen onmisbaar wordt geacht. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit.

Om dit mogelijk te maken, zijn en worden in alle gerechtsgebouwen rechtszalen coronabestendig gemaakt en zijn andere maatregelen getroffen waardoor het veilig is om partijen te ontvangen. Tegelijkertijd blijft het uitgangspunt om, daar waar mogelijk, de rechtszaken via de huidige (nieuwe) werkwijzen (telefonisch of via een videoverbinding) te behandelen, of schriftelijk af te doen. Zo kan ook bij de Rechtspraak zoveel mogelijk worden thuisgewerkt.

‘We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de rechtspraak door te laten gaan; nu zetten we de volgende stap waarbij we de deuren ook ‘letterlijk’ weer verder openen. Voor die zaken waarin de aanwezigheid van partijen onmisbaar wordt geacht. ’ aldus Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

Verantwoord en veilig
De Rechtspraak past sinds 16 maart verschillende werkwijzen toe om de dagelijkse werkzaamheden op een verantwoorde en veilige manier uit te kunnen voeren, met in achtneming van alle maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. De afgelopen weken zijn zaken vooral schriftelijk, via een videoverbinding of telefonisch behandeld. Voor de inhoudelijke behandeling van strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken was dat niet- of maar in heel beperkte mate -mogelijk. 'In bepaalde zaken is het noodzakelijk dat de rechter de ouders en een kind daadwerkelijk fysiek voor zich ziet, voordat de rechterlijke beslissing wordt genomen. Dat kan straks gelukkig weer', aldus Robine de Lange, voorzitter presidentenvergadering en familierechter.

Aanwezigheid
De komende tijd blijft het uitgangspunt dat rechtszaken zoveel mogelijk telefonisch of met een videoverbinding worden behandeld of schriftelijk worden afgedaan. Ook blijven de medewerkers van de Rechtspraak zoveel mogelijk thuis werken. Alleen in zaken waarin een zitting met fysieke aanwezigheid van partijen noodzakelijk is, worden partijen én Rechtspraakmedewerkers opgeroepen naar het gerecht te komen. De betrokken partijen krijgen bericht van het gerecht in kwestie als de behandeling van hun rechtszaak in een fysieke zitting plaatsvindt.

Hoeveelheid
Hoeveel zaken er behandeld kunnen worden in fysieke aanwezigheid van procespartijen hangt af van de mate waarin een gerechtsgebouw coronabestendig gemaakt kan worden. Per rechtsgebied worden prioriteiten aangegeven die volgende week op rechtspraak.nl worden gepubliceerd. Daarnaast komen er ruimere openingstijden voor gerechtsgebouwen, zodat zittingen vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond ook mogelijk zijn als dat nodig is. Deze werkwijze vraagt flexibiliteit van alle betrokkenen. Daarom is hierover op lokaal niveau ook overleg met advocaten, OM en andere ketenpartners.

Coronabestendig
In de gerechten worden de nodige aanpassingen gedaan om meer fysieke zittingen te kunnen doen. Bodes krijgen bijvoorbeeld een afscherming van plexiglas, de toegangscontrole wordt aangepast en er worden looplijnen in de gerechten aangebracht. Het is op dit moment nog niet mogelijk voor publiek om zittingen bij te wonen. Voor journalisten geldt dat er plek is voor 3 verslaggevers bij een zitting. Als het lokaal mogelijk is om veilig meer journalisten te kunnen ontvangen, dan is daar ruimte voor.

Franeker scheepswerf bouwt duurzaam inspectieschip

De bouw van een nieuw inspectievaartuig voor Provincie Fryslân is voor € 1,625 miljoen gegund aan Scheepswerf Talsma in Franeker. Het gaat om een volledig elektrisch schip met een lengte van ruim 15 meter. “Een innovatief product en goed voor de economie. Een mooie impuls voor de Friese scheepsbouwsector”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. In de zomer van 2021 is de nieuwe PW10 klaar voor gebruik.

­­­Het schip kan CO2-neutraal varen door elektrische voorstuwing in combinatie met een groot pakket batterijen. De accu’s worden ’s nachts met groene stroom bijgeladen. Daarnaast komen er tien zonnepanelen op het dak van de stuurhut. Het vaartuig zal geschikt zijn om eventueel in de toekomst over te schakelen op waterstofaandrijving.

Duurzame inrichting
Een warmtepomp regelt het klimaat in de stuurhut. Zelfs in de winter onttrekt de pomp warmte aan het oppervlaktewater. Twee energie-buffervaten zijn goed voor de opslag van het verwarmde water. De toegepaste materialen in het schip zijn zoveel mogelijk op basis van duurzaamheid geselecteerd. Er is gekozen voor een casco van staal omdat de CO2-footprint lager is dan bijvoorbeeld aluminium. Voor het leidingwerk wordt recyclebaar kunststof toegepast. Voor het interieur en de vloeren is aftimmeren met bamboe een duurzame keuze. Bamboe is een zeer snelgroeiende grassoort, die grote hoeveelheden CO2 vastlegt en 35% meer zuurstof afgeeft. Voor de bekleding worden ecologische materialen gebruikt en voor het plafond recyclebaar plastic van petflessen.

Fries product
Het ontwerp van de nieuwe PW10 is gemaakt door Vripack in Sneek, Scheepswerf Talsma in Franeker gaat het bouwen. “Het is geweldig dat een Friese werf dit innovatieve schip mag bouwen. Naast directe werkgelegenheid voor ons kan deze opdracht een spin-off zijn voor toekomstige projecten”, aldus Gerard Cnossen van Scheepswerf Talsma. De werf werkt 16 maanden aan de PW10. De provincie Fryslân gaat het vaartuig onder andere gebruiken voor inspectie, handhaving en begeleiding van scheepvaart. Daarnaast is het schip inzetbaar tijdens watersportevenementen en bij calamiteiten.

Opnieuw brand in zendmast: politie zoekt getuigen

Een zendmast aan de Zwanenburgseweg in Vlissingen was afgelopen nacht doelwit van brandstichting. In de afgelopen weken stonden meerdere zendmasten in Nederland in brand. De politie zoekt getuigen.

De brand naast het parkeerterrein werd rond 01.15 uur gemeld. De brandweer bluste de brand. De zendmast werd daarna door de politie onderzocht. Hierbij werd de omgeving afgezet. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. De schade aan de zendmast is aanzienlijk. Het politieonderzoek aan de Zwanenburgseweg werd rond 04.00 uur afgerond.

De politie vraagt mensen met meer informatie om contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Dit is het nieuwe logo van Xbox Series X

Microsofts officiële Xbox Series X logo is onlangs gesignaleerd als onderdeel van een nieuwe trademarkaanvraag. Het logo werd eerder deze week geregistreerd bij JUSTIA Trademarks en stond niet lang daarna op Reddit.

De Xbox Series X heeft nog geen exacte releasedatum maar wordt in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht. Onlangs werd het design van Microsofts nieuwe console inclusief specs al wel getoond

Ruggero Deodato en Eli Roth op de set van Hostel 2 (Foto: Wikimedia)

Risico op ernstige bijwerkingen door chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiŽnten

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten (COVID-19), in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten. Het Europees medicijnagentschap EMA en medicijnautoriteit CBG adviseren artsen om coronapatiënten die deze medicijnen krijgen extra goed te monitoren, in het bijzonder patiënten met bestaande hartproblemen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen.

Bijwerkingen bij chloroquine en hydroxychloroquine
Chloroquine en hydroxychloroquine zijn goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van malaria en een aantal auto-immuun ziektes. Beide medicijnen zijn al lange tijd op de markt. Het is bekend dat zij hartritmestoornissen kunnen veroorzaken door invloed van de elektrische activiteit van het hart (QT-verlenging). De klachten kunnen verergeren wanneer de behandeling gecombineerd wordt met andere medicijnen, bijvoorbeeld met het antibioticum azitromycine. Deze combinatie wordt in de nationale behandelrichtlijn voor COVID-19 patiënten van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) afgeraden, vanwege het effect op het hart. Daarnaast zijn lever- en nierproblemen, zenuwcelbeschadiging met epileptische aanvallen als gevolg en een laag bloedsuikergehalte bekende bijwerkingen.

"Op social media lees ik dat mensen soms niet begrijpen waarom chloroquine en hydroxychloroquine niet uit voorzorg aan coronapatiënten buiten het ziekenhuis gegeven wordt. Vanwege de risico’s op ernstige bijwerkingen, is het belangrijk dat er goed en gedegen onderzoek plaatsvindt om zeker dat het medicijn werkt en veilig is voor coronapatiënten. Daarom worden de medicijnen alleen in het ziekenhuis en onder strenge voorwaarden toegestaan," aldus Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter bij het CBG.

Werkzaamheid van chloroquine en hydroxychloroquine nog onvoldoende aangetoond
Momenteel is werkzaamheid van hydroxychloroquine bij COVID-19 nog niet aangetoond. Op dit moment lopen er verschillende klinische onderzoeken naar de werkzaamheid en risico’s van chloroquine en hydroxychloroquine bij de behandeling van een corona-infectie.

NLWerktDoor brengt vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen

Werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid slaan de handen ineen om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Via de lancering van het platform “NLWerktDoor” brengen de organisaties vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen. Dit maakt snelle matches in de regio mogelijk om mensen tijdens deze crisis aan het werk te houden en sectoren van voldoende personeel te voorzien.

De coronacrisis raakt onze arbeidsmarkt. Het werk ligt in verschillende sectoren stil waardoor banen op het spel staan. UWV registreerde eind maart 250.000 lopende WW-uitkeringen, een toename van 10.000 ten opzichte van een maand eerder. Tegelijkertijd zijn er ook bedrijven die in deze moeilijke periode juist staan te springen om extra mensen, zoals de zorg, land- en tuinbouw of logistiek. Voor hen is het online platform NLWerktDoor opgericht.

Werkgevers kunnen met hun vraag naar personeel naar het platform www.NLwerktdoor.nl gaan. Het platform geleidt de vraag van werkgevers door naar één van de 35 regionale werkgeversservicepunten (WSP’s), een samenwerkingsverband tussen UWV, gemeenten en SW-bedrijven in de arbeidsmarktregio. Het WSP maakt vervolgens een match tussen een openstaande vacature en mensen die werkloos zijn geraakt. Dit gebeurt in samenwerking met de uitzendbranche. Ook onderwijspartners en kenniscentra zijn relevante partners hierbij. Zo blijft Nederland aan het werk, en helpen we mensen en bedrijven. In bepaalde sectoren, zoals de zorg, landbouw en logistiek, zijn al mooie initiatieven opgestart om extra personeel te werven. Dit heeft al ruim 20.000 aanmeldingen opgeleverd. NLWerktDoor brengt deze regionale of sectorale initiatieven op één plaats samen.

Staatssecretaris Tamara van Ark: “Door de coronacrisis staat de hele samenleving onder grote druk. In de vitale sectoren wordt met man en macht gewerkt om alles in goede banen te leiden. Bedrijven doen er alles aan om het hoofd boven water te houden en de overheid springt met noodmaatregelen bij. Ondanks deze enorme inzet verdwijnen er banen. Ook zien we dat mensen zonder baan moeilijk aan het werk komen. Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk om deze mensen aan het werk te helpen. Daarom werken we met alle partijen samen, van sociale partners en UWV tot gemeenten, uitzendorganisaties en kenniscentra. Ik wil werkgevers die op zoek zijn naar werknemers daarom oproepen om het platform NLWerktDoor hiervoor te benutten. Laten we elkaar door de crisis heen helpen.”

Perspectief op werk
Sinds 2019 werken publieke en private partijen in de 35 arbeidsmarktregio’s samen in het kader van Perspectief op Werk. Samen geven zij een extra impuls aan de arbeidstoeleiding van mensen die willen en kunnen werken, maar niet zelfstandig de weg naar werk vinden. Tijdens de coronacrisis wordt deze samenwerking uitgebreid via NLWerktDoor. Het platform is een samenwerking van het ministerie van SZW, VNO-NCW, MKB Nederland, Gemeenten, vakbonden FNV en CNV, LTO Nederland, UWV, VNG, Divosa, SBB, MBO Raad, ministerie van OCW en private intermediairs.

Kabinet neemt meer regie op de inrichting van Nederland

Er is meer regie nodig vanuit het Rijk om richting te geven aan de fysieke inrichting van Nederland. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties schrijft in aanvulling op de ontwerp-NOVI aan de Tweede Kamer dat de oplopende druk op de leefomgeving vraagt om fundamentele keuzes.

De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) schetst hoe de leefomgeving in Nederland er over 30 jaar uit kan zien. Het Rijk neemt het voortouw en maakt keuzes die richting geven aan deze gezamenlijke opgave. Regionaal en lokaal wordt dit in gezamenlijkheid verder uitgewerkt. Samen met gemeenten en provincies wil het Rijk de ruimte in heel Nederland zo goed en zo duurzaam mogelijk inrichten. Dit vraagt om maatwerk per regio.

Minister Ollongren: “De ruimte in Nederland is schaars, niet alles kan en niet alles kan overal. Het slim combineren van functies staat daarom centraal in de NOVI. Het kabinet maakt nu in aanvulling op de ontwerp-NOVI scherpere keuzes over de toekomstige ontwikkeling binnen het Stedelijk Netwerk Nederland, het sturen op de vestiging van distributiecentra en wordt er gewerkt aan een nationale strategie voor het landelijk gebied zodat alle regio’s optimaal benut worden.”

Stedelijk Netwerk Nederland
Het tekort aan woningen is groot. Hierdoor vinden grote groepen mensen geen geschikte en betaalbare woning. Door de toenemende bevolkingsgroei moet de bouwproductie omhoog om tot 2035 een bouwopgave te realiseren van ruim 1 miljoen nieuwe woningen.

Het Rijk kiest er daarom voor meer te sturen op ontwikkeling van een Stedelijk Netwerk Nederland. Dit gebeurt door in het stedelijk netwerk nieuwe woon- en werklocaties te koppelen aan goede bereikbaarheid, dit met oog voor de omgeving. In de plannen van de regio’s worden binnen en buiten stedelijke mogelijkheden voor woningbouw tegelijk in beeld gebracht. Om het tempo in de woningbouw vast te houden is het belangrijk dat Rijk en regio dit gelijktijdig samen doen.

Concentreren van grootschalige distributiecentra
De toename van het aantal grote distributiecentra heeft impact op het landschap. Tegelijkertijd zijn deze centra van essentieel belang voor de groei van onze economie.

Dit vraagt om sturing en regie om ervoor te zorgen dat bij nieuwe distributiecentra de impact op het landschap beperkt wordt. Daarom gaan provincies en Rijk samen geschikte locaties benoemen voor nieuwe centra. Allereerst op bestaande terreinen en vervolgens op aangewezen plekken in de bestaande goederencorridors. Daarbij geldt dat er sprake moet zijn van een aantoonbare behoefte, goede inpassing in het landschap en het benutten van de al aanwezige infrastructuur.

Ook krijgen gemeente de bevoegdheid om zonnepanelen op het dak van nieuwe distributiecentra te verplichten. Dat levert een bijdrage aan de opwekking van duurzame energie.

Nationale strategie voor landelijk gebied
Ook in het landelijk gebied speelt de komende jaren veel. De stikstof-en klimaataanpak drukken een belangrijk stempel op de lange termijn aanpak voor het landelijk gebied. Het kabinet bekijkt de mogelijkheden voor het creëren van robuuste natuurnetwerken en het realiseren van bufferzones rond kwetsbare natuurgebieden en ruimte voor agrarische functies in de voor landbouw goed geschikte gebieden.

Het verbeteren van de verbindingen tussen alle landsdelen, het aanpakken van bodemdaling, het inpassen van de energietransitie en een voorkeursvolgorde voor het waterbeheer komen in de brief ook aan bod.

Definitieve NOVI
Het coronavirus heeft op indringende wijze duidelijk gemaakt dat bevordering en preventie van de gezondheid ook in onze leefomgeving nadrukkelijk onze aandacht en zorg moet hebben. Dit zal in de definitieve NOVI waar nodig worden aangescherpt.

Het kabinet streeft ernaar om de definitieve NOVI voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen. Daarvoor gaat de minister op korte termijn met de Kamer in gesprek over de voorgestelde richtinggevende keuzes als aanvulling op de ontwerp-NOVI.

Ramadan 2020: 'Corona is een test van Allah'

De ramadan, die op het punt staat te beginnen, zal dit jaar vanwege het coronavirus anders zijn dan andere jaren. Normaal gesproken is de vastenmaand voor moslims een tijd van samen zijn, waarbij er samen wordt gebeden en na zonsondergang samen wordt gegeten. Maar de moskeeën zijn gesloten en de iftars, de gezamenlijke ramadan-maaltijden, zijn geschrapt. Moskeeën zetten vrijwilligers in om er op toe te zien dat moslims niet na zonsondergang samenkomen, zo meldt AT5.

"Het is heel erg jammer en zonde dat het nachtelijk gebed in de moskee niet kan doorgaan", vertelt Magdy uit Amsterdam-Zuidoost. "Tijdens deze maand is het echt belangrijk om samen te komen. Ik heb samen met mijn vader besloten om thuis het Taraweeh, het nachtelijk gebed, te gaan doen. We lezen dan samen tijdens de ramadan de hele koran uit."

Ook student Youssra moet zich de komende maand aanpassen. "Voor mij is de kern van de ramadan het avondgebed, na zonsondergang. Iedereen komt dan naar de moskee en je maakt een praatje, haalt een ijsje. Maar dat komt dus te vervallen en dat is jammer want het is wel iets waar je naar uitkijkt."

Ze vervolgt: "Andere jaren zijn we op vrijdag allemaal bij mijn opa en oma, dan verbreken we samen het vasten. Maar zij zitten in een risicogroep. Zij zijn dus nu alleen en dat willen we niet voor hen tijdens de ramadan. We bedenken nu met de familie hoe we dat gaan doen, misschien dat er elke vrijdag maar één iemand gaat."

'Eten bij elkaar bezorgen'
Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van premier Rutte, die vorige week in zijn persconferentie moslims opriep om zich ook tijdens de ramadan aan de coronamaatregelen te houden en de iftar zoveel mogelijk thuis te nuttigen.

"Het wordt een bijzondere ramadan met andere prioriteiten", vertelt Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in Amsterdam Slotervaart. De laatste weken worden de diensten vanuit de moskee via een livestream op Facebook uitgezonden. "We roepen elkaar op om tijdens de ramadan eten bij elkaar te bezorgen. Dat is ook een belangrijk gebaar dat iemand met jouw eten het vasten verbreekt."

Aziz, die een buurtwinkel heeft op de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam-West, heeft thuis een gebedsplek ingericht. "Het is heel verdrietig allemaal, maar belangrijk om de regels van de regering te volgen’, vertelt hij. "Ik werk nog in de winkel, want ik kan mensen eten verkopen en daarmee helpen. Maar mijn vrouw en kinderen blijven binnen."

'Corona is een test van Allah'
Hij gelooft dat het coronavirus een test is van Allah voor de mensen op aarde. "Er zijn vier elementen van zorgen die getest worden: angst, eten, geld en mensen", zegt Aziz. En dus is het geloof in deze onzekere tijd nog veel belangrijker, denkt hij. "We moeten geduld hebben en dan zullen we hier doorheen komen. We moeten veel bidden en vragen aan god of dit snel over mag gaan."

Ook Youssra en Magdy denken dat ze met het virus op de proef worden gesteld. "Ik zie het hele leven als een test van Allah, dus corona ook', legt Magdy uit. 'Je hebt altijd tegenslagen en daar moet je mee omgaan. Voor alles is er een oplossing en een antwoord in de Koran. Dat is waarom de Islam mij zo trekt. Ik hoop dat we hier allemaal sterker uit gaan komen."

Vrijwilligers de straat op
Burgemeester Halsema gaf eerder deze week aan dat zij zich zorgen maakt over de bewegingsruimte van jongeren. "Dat geldt zeker voor moslimjongeren die de hele dag hebben gevast", legt Elforkani uit. "Die willen 's avonds naar de moskee om inspiratie op te doen en ook om de maag wat te helpen. Dat kan nu niet, dus het ligt voor de hand dat die een rondje willen gaan lopen door de wijk."

Vrijwilligers van zo'n twintig Amsterdamse moskeeën gaan daarom de komende weken in de avonduren de straat op om groepen mensen aan te sporen om naar huis te gaan. "Normaal ontmoeten zij elkaar allemaal in de moskee. Dan is het makkelijker om even een gesprek aan te knopen en ze te vragen om naar huis te gaan", aldus Elforkani.

Volgens de imam blijft de komende periode hoe dan ook bijzonder.

Herstel stikstofschade in natuur Westerwolde

Staatsbosbeheer krijgt van de provincie Groningen een subsidie van ruim € 35.000 euro om een aantal heideterreinen in Westerwolde te herstellen. Doordat er hier veel stikstof voorkomt, zijn er veel grassen, struiken en bomen gaan groeien. Dit heeft als gevolg dat de bodem verdroogt. Om de heide te herstellen wordt de bovenste laag van de begroeiing verwijderd (plaggen), waardoor de bodem vochtiger wordt en het regenwater weer beter vasthoudt. Met deze maatregelen wil Staatsbosbeheer zeldzame vlinders als het veenbesblauwtje of de bruine vuurvlinder en de levendbarende hagedis beschermen.

Heide
De gebieden zijn onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Het gaat onder meer om de heideterreinen bij Sellingen. De schapen die hier grazen helpen onvoldoende om de heide te behouden. Daarom worden delen van het terrein geplagd en worden bomen verwijderd en geringd (een deel van de bast wordt verwijderd, waardoor de boom sterft, maar blijft staan en zo nog waardevol is voor de natuur). Hierdoor kan de heide herstellen en krijgen bijbehorende plantensoorten opnieuw de kans om hier te groeien. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het verbeteren van de waterkwaliteit van de Veendiepseplassen.

Lieftinghsbroek
De natuurterreinen liggen in de omgeving van het Lieftinghsbroek, het Natura 2000-gebied in Groningen dat last heeft van een overschot aan stikstof. Maar stikstof heeft ook effect op de kwaliteit van de andere natuurterreinen in Westerwolde. Daarom is het nodig om te investeren in deze terreinen om de gestelde natuurdoelen te halen. Daarom ondersteunen we Staatsbosbeheer bij het project om met tijdig herstel de effecten van stikstof op de kwetsbare natuur terug te dringen. Als er geen maatregelen worden genomen, verdwijnen zeldzame diersoorten uit deze gebieden.

Stikstofproblematiek
Het Rijk en provincies werken samen aan een gezamenlijke stikstofaanpak. Met deze aanpak wordt de natuur in Nederland beter beschermd en komt er tegelijkertijd ruimte voor economische en maatschappelijke initiatieven. Het uitgangspunt hierbij is dat de hoeveelheid stikstof in de natuur daalt, dat er een duidelijk perspectief is voor alle sectoren en dat vergunningen voor de rechter houdbaar zijn. Het Rijk en provincie hebben hier allebei een taak in. Het Rijk neemt algemene maatregelen en de provincie neemt maatregelen in en rondom het Natura 2000-gebied.

Microsoft onthult systeemeisen Flight Simulator 2020

De systeemeisen voor Microsoft Flight Simulator zijn bekendgemaakt. De vliegtuigsim zou ergens later dit jaar moeten uitkomen al is nog niet duidelijk wanneer. 

Naast minimale en aanbevolen systeemspecificaties heeft Microsoft ook 'optimale' specificaties gepubliceerd. Wie het nieuws rondom MFS een beetje gevolgd heeft zal het niet verbazen dat de systeemeisen aan de hoge kant zijn. De nieuwste Flight Simulator ziet er namelijk verbluffend mooi uit en Microsoft heeft groots uitgepakt door de complete aardbol in het spel te simuleren inclusief alle 39.000 bestaande vliegvelden.

Daarnaast haalt Microsoft Flight Simulator echte luchtverkeerdata op, zodat het luchtruim tijdens het spelen daadwerkelijk gevuld is met vliegtoestellen die op dat moment in de echte wereld hun routes vliegen. Nu zal dat omwille van de crisis wat rustiger zijn, maar het idee is natuurlijk interessant. Ook het weer wordt gebaseerd op 'live' data, dus als je boven Parijs door een hevige storm moet manoeuvreren dan is dat omdat het daar op dat moment ook daadwerkelijk stormt.

Minimale specificaties:

 • CPU: Ryzen 3 1200 / Intel i5-4460
 • GPU: Radeon RX 570 / NVIDIA GTX 770
 • VRAM: 2GB
 • RAM: 8GB
 • HDD: 150GB
 • Bandwidth: 5 Mbps

Aanbevolen specificaties:

 • CPU: Ryzen 5 1500X / Intel i5-8400
 • GPU: Radeon RX 590 / Nvidia GTX 970
 • VRAM: 4GB
 • RAM: 16GB
 • HDD: 150GB
 • Bandwidth: 20 Mbps

Optimale specificaties:

 • CPU: Ryzen 7 Pro 2700X / Intel i7-9800X
 • GPU: Radeon VII / Nvidia RTX 2080
 • VRAM: 8GB
 • RAM: 32GB
 • HDD: 150GB (SSD aanbevolen)
 • Bandwidth: 50 Mbps

3D geprinte wattenstaafjes zijn geschikt voor COVID-19 test

In Nederland zijn er door de crisis verschillende initiatieven gestart om voorraden van testmaterialen veilig te stellen. De afgelopen paar weken heeft dit gezorgd voor een aantal productielijnen voor wattenstaafjes die nodig zijn voor het afnemen van monsters om te testen voor aanwezigheid van Covid-19. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vanuit de taskforce diagnostiek betrokken bij het testen van de prototypes en zorgt voor het valideren van het testmateriaal. Daarbij wordt gekeken of het materiaal geschikt is voor het afnemen van de test. Deze week bleken 3D geprinte ‘wattenstaafjes’ geschikt als afnamemateriaal.

De 3D wattenstaafjes worden vanaf 21 april geprint door een speciaal bedrijf. De productie loopt op tot 30.000 stuks per dag eind april. De verspreiding onder de laboratoria en GGD in Nederland vindt plaats via het Landelijke Consortium Hulpmiddelen (LCH).

Ook worden er nog andere methoden onderzocht om de voorraad op te schroeven, waaronder het gieten van wattenstaafjes. Deze methoden worden in hoog tempo onderzocht, gevalideerd en geproduceerd in Nederland. Doel daarvan is om de voorraden in Nederland op orde te krijgen om eventuele tekorten op te kunnen vangen. Dat is nodig om aan een grotere vraag te kunnen voldoen als gevolg van de verruiming van het testbeleid. De huidige afspraken met leveranciers voor de import van de wattenstaafjes blijven daarnaast gewoon doorlopen.

Het RIVM is een van de partijen in de taskforce diagnostiek die onder regie van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is opgericht. Deze taskforce maakt deel uit van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Tiger King honest trailer en pitch meeting

Ja, ze zijn er; mensen die niet bekend zijn met het fenomeen dat Tiger King heet. De wereldwijde hit-documentairereeks over de flamboyante mafklapper Joe Exotic, zijn heteroseksuele mannen, zijn bizarre personeelsleden en de compleet gestoorde wereld van big-catliefhebbers, fokkers en handelaren moet je zien om te geloven.

Maar voor hen die geen zin hebben om 8 uur lang naar de meest bizarre situaties en mensen te kijken die je je voor kunt stellen heeft Screen Junkies een honest trailer en heeft Screen Rant een pitchmeetingvideo. Zo ben je in een minuut of 12 helemaal bij.

En natuurlijk kun je Joe Exotic's eigen YouTubekanaal ook nog steeds bezoeken.

Stichting 't Woldhuus mocht overeenkomst met voetbalvereniging opzeggen

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak tussen voetbalvereniging Kiel-Windeweer en stichting 't Woldhuus in het dorp Kiel-Windeweer in Groningen. Het hof heeft, net als eerder de rechtbank, beslist dat de stichting de overeenkomst met de voetbalvereniging mocht opzeggen.

Feitelijke achtergrond
Oorspronkelijk was ’t Woldhuus het kleedgebouw van voetbalvereniging Kiel-Windeweer die het in gebruik kreeg van de gemeente. Later werd het kleedgebouw uitgebreid tot dorpshuis, en nog later werd de beheerstichting voor het dorpshuis opgericht. Toen de voetbalvereniging later de band met het dorp Kiel-Windeweer verloor, ontstond een verbeten strijd over ’t Woldhuus. Die leidde ertoe dat de stichting de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging opzegde, de voetbalvereniging tot ontruiming dwong en aanspraak maakte op boetes omdat de ontruiming niet tijdig plaatsvond.

Beslissing van het hof
Het hof heeft de uitspraak van de rechtbank bekrachtigd en beslist dat de stichting die het dorpshuis 't Woldhuus in Kiel-Windeweer beheert de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging mocht opzeggen. De voetbalvereniging heeft geen recht op compensatie van de stichting of van de gemeente, die ook bij dit geschil is betrokken. Wel matigt het hof de boete die de voetbalvereniging aan de stichting moet betalen.

Dead Cells gratis update voegt nieuwe vijanden toe

Dead Cells krijgt wederom een gratis update waarmee de game verder wordt uitgebreid. De 'Bestiary Update' voegt zes nieuwe vijandtypes toe, iets dat de variatie moet verbeteren. De update voegt verder twee nieuwe items toe: de Half-Life-achtige crowbar en de portable door (dat als een soort schield functioneert).

Ten slotte komt de update ook met elf nieuwe affixes (item vaardigheden), waarmee je meer opties met bepaalde wapens krijgt. De Bestiary Update is al uit voor pc en komt "zo snel mogelijk" naar consoles. Dead Cells in een metroidvania rogue-lite die in 2017 begon als Early Access game op Steam, maar het heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een hele populaire game.

RIVM waarschuwt voor gebruik zaden van Hawaiian baby woodrose

In Nederland zijn zaden van de plant Hawaiian baby woodrose (Argyreia nervosa) als roesmiddel te koop in smartshops en via webshops. Het gebruik van deze zaden is niet veilig en wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)afgeraden. Dit blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Gebruik van de zaden van de hawaiian baby woodrose kan klachten als hallucinaties, misselijkheid, overgeven, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, (ernstige) vermoeidheid, en (ernstige) onverschilligheid veroorzaken. Deze gezondheidseffecten kunnen al ontstaan bij de geadviseerde doseringen.

Zaden van de Hawaiian baby woodrose worden los verkocht of in de vorm van capsules. Ze kunnen direct worden gegeten, of eerst worden vermalen en aangelengd met vloeistof (meestal heet water). In de zaden van deze plant zit de stof lyserginezuuramide (LSA), dat sterk lijkt op LSD. De zaden staan bekend om hun krachtige psychedelische effecten.

Argyreia nervosa  (Foto: Wikimedia Commons /Loi Miao. - Own work - CC0 1.0)
Argyreia nervosa (Foto: Wikimedia Commons /Loi Miao. - Own work - CC0 1.0)

Staatssecretaris spreekt defensie-industrie over coronacrisis

Staatssecretaris Barbara Visser sprak woensdag online met vertegenwoordigers van de Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie over de gevolgen van de coronacrisis. Het ging met name over de uitdagingen van de bedrijven en hoe Defensie kan ondersteunen.

De staatssecretaris toonde begrip voor de zorgen van de ondernemers. Ze liet hen weten dat er in de 1e plaats maatregelen worden genomen vanuit het kabinet, maar dat Defensie waar mogelijk ook acties onderneemt.

Mogelijkheden bekijken
De deelnemers wisselden vrijuit ideeën met elkaar uit. Niet alleen voor de korte, maar ook voor de lange termijn. Vanuit Defensie is aangegeven dat (grote) investeringsopdrachten niet zomaar naar voren kunnen worden gehaald, maar er wordt gekeken naar wat wel mogelijk is. Er is verder gesproken over financieringsproblemen en problemen rond gunningen.

Bij dit alles stond de vraag centraal: hoe komen we mét elkaar zo goed mogelijk deze crisis door. “Laat ons daarom weten wat beter kan om door deze moeilijke periode heen te komen”, aldus de staatssecretaris. Samen met het bedrijfsleven worden nu concrete opties uitgewerkt.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Splatoon 2 brengt Splatfest eenmalig terug

Splatoon 2 brengt de Splatfest, een feestelijk multiplayer-evenement, op het weekend van 23 mei eenmalig terug. Deze Splatfest haalt een oude strijdvraag weer naar boven: ketchup of mayo? Kies een team en vecht namens je favoriete saus mee.

Splatoon 2 is natuurlijk de eigenaardige en kleurrijke multiplayer-shooter van Nintendo. De game is nog steeds online te spelen, maar Splatfests kwamen vorige zomer twee jaar na de lancering ten einde.

Utrecht start preventieve bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups is in aantocht. Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ begint de provincie Utrecht deze week met het besproeien van ruim 4000 eiken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in deze bomen en allergische reacties veroorzaken bij voorbijgangers (jeuk, huiduitslag en zwelling).

De te behandelen bomen staan voornamelijk langs de provinciale fietspaden en parallelwegen omdat de contactkans tussen de brandharen van de rupsen en voorbijgangers daar het grootste is. De werkzaamheden duren ongeveer een week en worden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd waarbij er weinig hinder is voor het verkeer en de omgeving. De aannemer die de werkzaamheden uitvoert, neemt daarbij, naast de normale veiligheidseisen ook alle coronamaatregelen in acht.

Welke bomen?
De experts van de provincie weten uit ervaring van voorgaande jaren welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen. Door de bomen tijdig te behandelen, kan de provincie voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt. De bestrijding betreft ruim 4000 eiken. Een overzicht van de plaatsten waar de bomen staan vind je hier

Twee behandelingen
De bomen worden twee keer preventief bespoten met een goedgekeurd biologisch middel met een tussentijd van 10 tot 14 dagen. De eerste preventieve bestrijding vindt plaats op het moment dat de bomen ongeveer 50% van hun bladeren hebben en de larven net begonnen zijn om de bladeren aan te vreten. Waterwingebieden en bekende vlindertrekzone’s worden bij de bestrijding overgeslagen.

Het spuiten gebeurt hoofdzakelijk ’s avonds en ’s nachts om zo veel als mogelijk hinder voor met name fietsers te voorkomen. Het spuiten wordt uitgevoerd als het niet hard waait en als het niet regent. Alleen dan kan er gericht gesproeid worden en spoelt het middel niet weg.

Inspectie vanaf juni
Vanaf juni controleert de provincie de eikenbomen op de aanwezigheid van rupsennesten en ook meldingen van omwonenden of weggebruikers zijn van harte welkom. Het gaat hier opnieuw om de eikenbomen op de risicolocaties, waarbij er kans is dat mensen in contact komen met de brandharen van de rupsen. Ondanks de preventieve behandeling, kunnen er in deze bomen alsnog nesten aanwezig zijn. Als dat het geval is, worden de bomen voorzien van een rood-wit waarschuwingslint. Vervolgens stuurt de provincie haar aannemer op pad om de nesten te verwijderen. De piek van de aanwezigheid van nesten en de overlast ligt in de maand juli.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Rechtsprekende instanties in gezamenlijke verklaring: 'Rechtspraak gaat door'

Rechtspraak gaat zoveel mogelijk door, ook onder de huidige omstandigheden. Dat stellen de Raad voor de rechtspraak, de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges, de Hoge Raad en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een gezamenlijke verklaring.

"De beperkende maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid maakten het sinds 16 maart onvermijdelijk om gerechtsgebouwen voor publiek te sluiten en rechtszaken op aangepaste wijze te behandelen of in een aantal gevallen uit te stellen. Alleen zo kon de veiligheid van betrokkenen, bezoekers en de medewerkers worden gewaarborgd.

Achter de schermen is sindsdien hard gewerkt om zoveel mogelijk zaken – en dat zijn er steeds meer – door te laten gaan. Nu is dat nog voornamelijk op afstand, schriftelijk of via een telefoon- of videoverbinding, maar zodra het kan ook weer fysiek in de rechtszaal. De gerechten worden nu aangepast aan de anderhalve meter afstand die voorlopig de norm is.

De gerechtelijke organisaties geven later vandaag meer gedetailleerde informatie over hoe na 28 april verder wordt gegaan met de behandeling van rechtszaken, zowel met fysieke zittingen als via de nieuwe methoden die de afgelopen weken zijn ingezet."

Vanaf 8 juni duiken in Beyond Blue op console en pc

Beyond Blue wordt 8 juni uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Het duikspel zal zo'n 20 euro gaan kosten.

In de nabije toekomst kunnen we in futuristisch uitziende duikpakken de oceanen van de aarde kunnen onderzoeken. De game vertelt het verhaal van een paar wetenschappers die onder leiding van oceanografen Mirai en André hun 'Ocean Sense Network' willen testen. Als speler dompel je je digitaal onder in de wereld van de flora an fauna onder water.

De makers van Beyond Blue werken samen met OceanX, een bedrijf dat in de echte wereld allerlei onderzoeken doet in de oceaan. De game zal ook nooit eerder vertoonde beelden bevatten van BBC's Blue Planet II. Deze beelden zullen het verhaal van de game uitbreiden en spelers informeren over het sociale en emotionele leven van walvissen, de wezens met de grootste hersenen op de planeet.

Beyond Blue is sinds een week beschikbaar via de Apple Arcade-abonnementsservice. 

Ruim anderhalf miljoen voor boerenlandvogels

Er komt anderhalf miljoen voor het verbeteren van de leefgebieden van boerenlandvogels in de provincie Zuid-Holland. Natuur- en landbouworganisaties kunnen dit geld gebruiken om terreinen vogelvriendelijk in te richten. De laatste jaren gaat het helaas in het hele land slecht met onder andere grutto, patrijs, kievit en veldleeuwerik en de provincie Zuid-Holland wil daar iets aan doen.

Het tij keren
Gedeputeerde Natuur Berend Potjer: “Dit is goed voor mensen en natuur. Ons landschap dreigt steeds minder gevarieerd te worden. Maar variatie is voor weidevogels erg belangrijk. Door graslanden meer kruidenrijk te maken, worden ze weer aantrekkelijker. Bovendien worden de gronden ook minder gevoelig voor droogte. Gelukkig willen veel grondeigenaren samen met ons daar aan werken. Deze subsidieregeling helpt hen daarbij op weg.”

Plasdras
Naast het kruidenrijker maken van graslanden, kunnen natuur- en landbouworganisaties in Zuid-Holland de subsidie ook inzetten om bijvoorbeeld het waterpeil aan te passen aan de behoeften van boerenlandvogels. Steeds meer boeren zijn bereid om een deel van hun percelen (tijdelijk) te vernatten, waardoor de voor vogels belangrijke ‘plasdras’-terreinen ontstaan.

Impuls in corona-tijden
De maatregelen worden in de zomer en het vroege najaar (periode 15 juli – 15 oktober) uitgevoerd. In de winter is het vaak te nat, en in het voorjaar broeden de weidevogels en mogen ze niet verstoord worden. Bijkomend voordeel is dat de uitvoering van de maatregelen werk oplevert voor (Zuid-Hollandse) aannemers, die als gevolg van de beperkingen rond het corona-virus mogelijk minder opdrachten hadden.

Actieplan Boerenlandvogels
De middelen die nu vrijgemaakt worden komen voort uit het Zuid-Hollandse Actieplan Boerenlandvogels dat de provincie in het voorjaar van 2019 heeft vastgesteld. In het plan staan concrete maatregelen beschreven om de achteruitgang van weidevogels en vogels van akkers en bollenvelden te stoppen. Naast vernatting en het inrichten van kruidenrijk grasland hoort daar ook het verminderen van de hoeveelheid mest op weilanden en akkers bij. Verder worden op diverse plekken in Zuid-Holland zogenoemde weidevogelkerngebieden ingericht op grond van de provincie. In deze gebieden wordt speciaal rekening gehouden met de behoeften van weidevogels.

Hoe beleven de leerlingen van Brugklas deze bijzondere, gekke tijd thuis?

Hoe beleven de leerlingen van Brugklas deze bijzondere tijd, waarin iedereen thuis moet blijven? Hoe gaat Jaïro nu in hemelsnaam zijn nieuwe crush veroveren? En is er voor Milan überhaupt wel wat veranderd? Hij zit immers nog steeds met Folmers in zijn nek. In de nieuwe serie Brugklas blijft thuis maken de bekende Brugklas-gezichten nog steeds van alles mee, maar nu vanuit hun eigen tuin, huis- of slaapkamer. In 20 afleveringen is vanaf maandag 27 april te zien dat de Brugklassers met elkaar videobellen. En tja, in zo’n gesprek gaat het natuurlijk nooit alleen over school en is etherdiscipline ver te zoeken…

Iedere aflevering is een gesprek tussen twee of drie Brugklassers die met elkaar videobellen en praten over wat de corona-crisis voor hun betekent. En dat is niet altijd even makkelijk. Want Milan, Jaïro, Steef en Soraya, die niet echt vrienden zijn, konden er op school voor kiezen om niet met elkaar om te gaan. Maar worden tijdens de corona-crisis door opdrachten en online lessen vanuit school aan elkaar gekoppeld en moeten opeens digitaal samenwerken. Zo ontstaan er bijzondere, dramatische en hilarische momenten die de kern vormen van Brugklas Blijft Thuis.

Ook de leraren van het Koning Willem Alexander College zitten thuis, maar dat betekent niet dat ze niks te doen hebben: online gaan de lessen zo goed en kwaad als het kan door. Wat te denken van een digitaal mondeling Duits dat in het water dreigt te vallen, omdat Soraya steeds de telefoon moet opnemen van het restaurant van haar ouders? Het restaurant van haar ouders is dicht net als alle horeca, maar om toch nog wat te verdienen hebben haar ouders nu een speciale bezorg- en afhaalservice in het leven geroepen. Maar ja als haar ouders in de keuken staan, moet iemand anders de telefoon opnemen. Viel Glück, Soraya!

Brugklas blijft thuis, vanaf maandag 27 april om 18.25 uur bij AVROTROS op NPO Zapp en dagelijks op het YouTube-kanaal van Brugklas.

Nieuwe aanpak ondersteuning politiemedewerkers met PTSS

Het stelsel beroepsziekten, beroepsincidenten en dienstongevallen van de politie wordt verbeterd. De behandeling en ondersteuning van politiemedewerkers die letsel oplopen gedurende hun werk, zoals een Posttraumatisch Stressstoornis (PTSS), moet eenvoudiger, met minder druk op de medewerker, meer tempo in de afhandeling en met re-integratie bij de politie als uitgangspunt.

Dat hebben minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding vastgesteld in gesprekken met medewerkers met PTSS, de vakorganisaties en de Centrale Ondernemingsraad, en op basis van een evaluatie van het stelsel.

Politiemedewerkers hebben een hoog risico beroep. Zij krijgen tijdens hun werkzaamheden te maken met ingrijpende gebeurtenissen die fysiek en emotioneel grote impact kunnen hebben. Dit moet zoveel als mogelijk worden voorkomen, maar als het gebeurt, dan moet de zorg, ondersteuning (materieel en immaterieel) en begeleiding worden geboden die de medewerker nodig heeft. De nieuwe aanpak van de korpsleiding, de minister van JenV, de vakorganisaties en de COR moet dit bieden.

Voor de verbetering van het stelsel zijn onderstaande contouren opgesteld. Samen met de vakorganisaties en de Centrale Ondernemingsraad worden de contouren uitgewerkt en zullen afspraken gemaakt worden over de uitvoering. Daarnaast wordt er een plan opgesteld om per individuele (ex)medewerker te komen tot een afhandeling van de benodigde zorg en toegekende aanspraken, die recht doet aan de situatie. De jurisprudentie en de contouren voor het nieuwe stelsel worden hierbij in acht genomen.

De zorgplicht van de werkgever geldt voor alle collega’s die een beroepsziekte hebben opgelopen of een dienstongeval hebben gehad. Voor medewerkers behorende tot de doelgroep van bijzondere zorg, zoals medewerkers met risicovolle werkzaamheden, geldt een extra zorgplicht die in het nieuwe stelsel tot uiting komt. Deze medewerkers krijgen bij dienstongevallen en beroepsziekten direct de beste zorg, aandacht en ondersteuning om te kunnen richten op herstel en re-integratie. Daarnaast ontvangt de betrokken medewerker direct aanspraken en voorzieningen als deze bijdragen aan het herstel.

Het melden van beroepsgerelateerd letsel is daarbij voldoende om direct toegang te krijgen tot voorzieningen. Deze zijn gelijk voor iedere medewerker, ongeacht wat diegene is overkomen. Alleen als later blijkt dat er geen verband blijkt te zijn tussen het letsel en de uitoefening van het beroep worden de extra voorzieningen die politie biedt, stopgezet. Men behoudt dan de overige voorzieningen die zijn getroffen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Alle kosten die in redelijkheid gemaakt zijn voor behandeling en herstel worden voor deze medewerkers bij beroepsgerelateerd letsel vergoed, dat geldt ook voor inkomens- en carrièreschade. Hiermee wordt zoveel als mogelijk voorkomen dat de medewerker de werkgever aansprakelijk moet stellen voor restschade bij de civiele rechter. Ook wordt onderzocht of een commissie, bestaande uit leden van zowel de politie als de vakbonden, verzoeken tot restschade kan beoordelen.

Daarnaast verstrekt de werkgever smartengeld in verband met de gederfde levensvreugde door de beroepsziekte of het dienstongeval. De hoogte van het smartengeld wordt afgestemd op wat maatschappelijk gebruikelijk is.

Het uitgangspunt is dat een medewerker re-integreert in zijn eigen functie, door middel van deskundige begeleiding naar passend werk en met volledige loondoorbetaling. Als dit bijvoorbeeld door de aard en zwaarte van de werkzaamheden niet kan of men dat niet wil, wordt samen met de medewerker gekeken naar andere passende oplossingen binnen of buiten de politie.

FOK! Wat een weer: aanhoudend zonnig

Hallo!

Kort maar krachtig: vandaag en morgen verandert er helemaal niets. Misschien een beetje sluierbewolking, maar dat is het wel. De temperaturen liggen tussen de 18 en 24 graden, De wind neemt iets af en draait naar het noorden.

In het weekend wordt het wat koeler, maar het blijft droog.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Aan het Spaarne (Foto: Stephan5)
Aan het Spaarne. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

§200 miljoen voor woonplekken met begeleiding voor dak- en thuislozen

Het kabinet stelt €200 miljoen beschikbaar voor de aanpak van dak- en thuisloosheid in 2020 en 2021. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) maakt dit vandaag bekend. Aanleiding voor de aanpak is de verdubbeling van het aantal dak- en thuislozen sinds 2009, die bleek uit de CBS-cijfers van afgelopen zomer. De aanpak zal zich met name richten op het beschikbaar stellen van extra woonplekken met begeleiding voor deze doelgroep.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS): “Het aantal mensen dat in Nederland dak- en thuisloos is, is onacceptabel hoog. Bovendien maakt de huidige coronacrisis duidelijk dat we de hulp voor deze kwetsbare groep onvoldoende op orde hebben. Iedereen moet momenteel zoveel mogelijk binnenblijven, maar deze mensen kúnnen vaak niet eens binnen blijven. De urgentie om hen beter te helpen is hoog, daar kunnen we niet langer mee wachten. Daarom ben ik blij dat we hier nu concreet werk van gaan maken, samen met gemeenten, woningcorporaties, cliëntenorganisaties en zorgaanbieders. Doel is dak- en thuisloosheid zoveel mogelijk te voorkomen en mensen die dak- en thuisloos zijn zo snel mogelijk aan een eigen woonplek met begeleiding te helpen. Als mensen toch in de opvang moeten verblijven, dan bij voorkeur niet langer dan drie maanden.”

Door de €200 miljoen voor de aanpak van dakloosheid nu toe te kennen, kunnen gemeenten al een aantal voorbereidende acties in gang zetten. Op deze manier kan er op 1 juni, wanneer het geld beschikbaar komt, direct met de uitvoering worden gestart. Later dit voorjaar presenteert staatssecretaris Blokhuis, samen met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), het plan van aanpak om dak- en thuisloosheid terug te dringen.

Inbreng centrumgemeenten
In december heeft staatssecretaris Blokhuis de centrumgemeenten maatschappelijke opvang gevraagd om in kaart te brengen hoeveel dak- en thuislozen zij in de regio hebben en welke woon- en zorgbehoefte er is. De aangeleverde informatie vormt de basis voor de aanpak van dak- en thuisloosheid en sluit dus zoveel mogelijk aan op de plannen en behoeften van gemeenten. Van de 43 centrumgemeenten hebben 21 gemeenten concrete plannen ingediend met extra maatregelen die zij voor deze doelgroep willen treffen en waar zij gelijk in juni mee kunnen starten. De overige gemeenten hebben meer tijd nodig voor het maken van een plan en krijgen de mogelijkheid om in 2021 alsnog te starten met de uitvoering.

Opvang tijdens de coronacrisis
Staatssecretaris Blokhuis blijft ondertussen nauw in contact met gemeenten en hulpverleners over de opvang van dak- en thuislozen tijdens de coronacrisis. Eind maart stelde hij, samen met VNG, Valente en COMO, RIVM en IJG een richtlijn vast met als doel mensen zo goed mogelijk ‘s nachts én overdag te blijven opvangen, maar tegelijkertijd cliënten en hulpverleners zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus (COVID-19).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #17 (37 pics)
special
Random Pics van de Dag #16 (40 pics)
special
Random Pics van de Dag #15 (40 pics)
review
Saints Row: The Third Remastered
special
Nieuw te streamen in juni
special
35 Stomdronken Mensen
©FOK.nl e.a.