100 jaar olympisch ijshockey

Het ijshockey is vandaag jarig, of in elk geval een beetje. Het is namelijk 100 jaar geleden dat er voor het eerst gespeeld werd op de Olympische Spelen: op 23 april 2020 openden Zweden en België in Antwerpen de olympische ijshockeyhistorie.

In het Palais de Glace werd begonnen aan de Spelen, die na de Eerste Wereldoorlog een soort cadeau waren van de geallieerde landen aan het zwaar getroffen België. Zweden speelde met een bandyteam, die voor het eerst met een puck speelden, Canada trad aan met de Winnipeg Falcons - een tijd voor spelers van IJslandse komaf.

Zweden versloeg België met 8-0, maar een echt grote score was dat niet: de volgende dag hadden de arme Zwitsers het wat lastiger tegen de Amerikanen, die met 29-0 wonnen. Canada klopte Tsjechoslowakije met 15-0 en won uiteindelijk het goud door Zweden met 12-1 te verslaan, nadat ze de VS al met 2-0 hadden verslagen.

Zilver was er wel voor de VS: zij streden eerst tegen verliezend finalist Zweden en wonnen met 7-0, waarna ze Tsjechoslowakije met 16-0 oprolden in de strijd om zilver. Zweden won dan weer met 4-0 van Zwitserland, maar verloor óók de kans op brons: de Tsjechoslowaken waren met 1-0 te sterk, het zat de Zweden in het voor ons gekke speelsysteem niet mee.

100 jaar olympisch ijshockey