Ramadan 2020: 'Corona is een test van Allah'

Floris_Stempel

De ramadan, die op het punt staat te beginnen, zal dit jaar vanwege het coronavirus anders zijn dan andere jaren. Normaal gesproken is de vastenmaand voor moslims een tijd van samen zijn, waarbij er samen wordt gebeden en na zonsondergang samen wordt gegeten. Maar de moskeeën zijn gesloten en de iftars, de gezamenlijke ramadan-maaltijden, zijn geschrapt. Moskeeën zetten vrijwilligers in om er op toe te zien dat moslims niet na zonsondergang samenkomen, zo meldt AT5.

"Het is heel erg jammer en zonde dat het nachtelijk gebed in de moskee niet kan doorgaan", vertelt Magdy uit Amsterdam-Zuidoost. "Tijdens deze maand is het echt belangrijk om samen te komen. Ik heb samen met mijn vader besloten om thuis het Taraweeh, het nachtelijk gebed, te gaan doen. We lezen dan samen tijdens de ramadan de hele koran uit."

Ook student Youssra moet zich de komende maand aanpassen. "Voor mij is de kern van de ramadan het avondgebed, na zonsondergang. Iedereen komt dan naar de moskee en je maakt een praatje, haalt een ijsje. Maar dat komt dus te vervallen en dat is jammer want het is wel iets waar je naar uitkijkt."

Ze vervolgt: "Andere jaren zijn we op vrijdag allemaal bij mijn opa en oma, dan verbreken we samen het vasten. Maar zij zitten in een risicogroep. Zij zijn dus nu alleen en dat willen we niet voor hen tijdens de ramadan. We bedenken nu met de familie hoe we dat gaan doen, misschien dat er elke vrijdag maar één iemand gaat."

'Eten bij elkaar bezorgen'
Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van premier Rutte, die vorige week in zijn persconferentie moslims opriep om zich ook tijdens de ramadan aan de coronamaatregelen te houden en de iftar zoveel mogelijk thuis te nuttigen.

"Het wordt een bijzondere ramadan met andere prioriteiten", vertelt Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in Amsterdam Slotervaart. De laatste weken worden de diensten vanuit de moskee via een livestream op Facebook uitgezonden. "We roepen elkaar op om tijdens de ramadan eten bij elkaar te bezorgen. Dat is ook een belangrijk gebaar dat iemand met jouw eten het vasten verbreekt."

Aziz, die een buurtwinkel heeft op de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam-West, heeft thuis een gebedsplek ingericht. "Het is heel verdrietig allemaal, maar belangrijk om de regels van de regering te volgen’, vertelt hij. "Ik werk nog in de winkel, want ik kan mensen eten verkopen en daarmee helpen. Maar mijn vrouw en kinderen blijven binnen."

'Corona is een test van Allah'
Hij gelooft dat het coronavirus een test is van Allah voor de mensen op aarde. "Er zijn vier elementen van zorgen die getest worden: angst, eten, geld en mensen", zegt Aziz. En dus is het geloof in deze onzekere tijd nog veel belangrijker, denkt hij. "We moeten geduld hebben en dan zullen we hier doorheen komen. We moeten veel bidden en vragen aan god of dit snel over mag gaan."

Ook Youssra en Magdy denken dat ze met het virus op de proef worden gesteld. "Ik zie het hele leven als een test van Allah, dus corona ook', legt Magdy uit. 'Je hebt altijd tegenslagen en daar moet je mee omgaan. Voor alles is er een oplossing en een antwoord in de Koran. Dat is waarom de Islam mij zo trekt. Ik hoop dat we hier allemaal sterker uit gaan komen."

Vrijwilligers de straat op
Burgemeester Halsema gaf eerder deze week aan dat zij zich zorgen maakt over de bewegingsruimte van jongeren. "Dat geldt zeker voor moslimjongeren die de hele dag hebben gevast", legt Elforkani uit. "Die willen 's avonds naar de moskee om inspiratie op te doen en ook om de maag wat te helpen. Dat kan nu niet, dus het ligt voor de hand dat die een rondje willen gaan lopen door de wijk."

Vrijwilligers van zo'n twintig Amsterdamse moskeeën gaan daarom de komende weken in de avonduren de straat op om groepen mensen aan te sporen om naar huis te gaan. "Normaal ontmoeten zij elkaar allemaal in de moskee. Dan is het makkelijker om even een gesprek aan te knopen en ze te vragen om naar huis te gaan", aldus Elforkani.

Volgens de imam blijft de komende periode hoe dan ook bijzonder.