Rechtsprekende instanties in gezamenlijke verklaring: 'Rechtspraak gaat door'

Monique Verlind (DJMO)

Rechtspraak gaat zoveel mogelijk door, ook onder de huidige omstandigheden. Dat stellen de Raad voor de rechtspraak, de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges, de Hoge Raad en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een gezamenlijke verklaring.

"De beperkende maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid maakten het sinds 16 maart onvermijdelijk om gerechtsgebouwen voor publiek te sluiten en rechtszaken op aangepaste wijze te behandelen of in een aantal gevallen uit te stellen. Alleen zo kon de veiligheid van betrokkenen, bezoekers en de medewerkers worden gewaarborgd.

Achter de schermen is sindsdien hard gewerkt om zoveel mogelijk zaken – en dat zijn er steeds meer – door te laten gaan. Nu is dat nog voornamelijk op afstand, schriftelijk of via een telefoon- of videoverbinding, maar zodra het kan ook weer fysiek in de rechtszaal. De gerechten worden nu aangepast aan de anderhalve meter afstand die voorlopig de norm is.

De gerechtelijke organisaties geven later vandaag meer gedetailleerde informatie over hoe na 28 april verder wordt gegaan met de behandeling van rechtszaken, zowel met fysieke zittingen als via de nieuwe methoden die de afgelopen weken zijn ingezet."