RIVM waarschuwt voor gebruik zaden van Hawaiian baby woodrose

In Nederland zijn zaden van de plant Hawaiian baby woodrose (Argyreia nervosa) als roesmiddel te koop in smartshops en via webshops. Het gebruik van deze zaden is niet veilig en wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)afgeraden. Dit blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Gebruik van de zaden van de hawaiian baby woodrose kan klachten als hallucinaties, misselijkheid, overgeven, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, (ernstige) vermoeidheid, en (ernstige) onverschilligheid veroorzaken. Deze gezondheidseffecten kunnen al ontstaan bij de geadviseerde doseringen.

Zaden van de Hawaiian baby woodrose worden los verkocht of in de vorm van capsules. Ze kunnen direct worden gegeten, of eerst worden vermalen en aangelengd met vloeistof (meestal heet water). In de zaden van deze plant zit de stof lyserginezuuramide (LSA), dat sterk lijkt op LSD. De zaden staan bekend om hun krachtige psychedelische effecten.

Argyreia nervosa   (Foto: Wikimedia Commons /Loi Miao. - Own work - CC0 1.0)
Argyreia nervosa (Foto: Wikimedia Commons /Loi Miao. - Own work - CC0 1.0)