FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 maart 2020

Oud Engelandvaarder en oorlogsheld Eddy Jonker overleden

Engelandvaarder Eddy Jonker is gisteren op 99-jarige leeftijd overleden. Voor zijn inzet voor bezet Nederland was hij onderscheiden met het Bronzen Kruis.

De destijds 23-jarige Jonker vertrok in juli 1943 naar Engeland om zich als piloot in te zetten bij de Royal Air Force. Na een gevaarlijke 5 dagen durende reis over de Noordzee kwam hij in het Verenigd Koninkrijk aan. Van de vele Nederlanders die dat ook probeerden slaagden er slechts weinigen. 

Opofferingsbereidheid
De oorlogsjaren waren weliswaar zwaar voor Jonker, maar kenden voor hem ook positieve kanten. Zo vertelde hij enkele jaren geleden nog dat hij door de opgedane ervaringen had geleerd te observeren en scherp te zien. Dat hij goed heeft leren luisteren naar ervaringen van anderen en analyserend kon nadenken. Ook de behoorlijke hoeveelheid zelfkritiek en durf om te handelen kwamen hem volgens eigen zeggen in zijn latere leven goed te pas. “Het klinkt vreemd, zelfs lichtelijk afstotend, maar oorlogsomstandigheden dragen ook positieve elementen in zich”, zei hij destijds. “Zij creëren de mogelijkheid tot een heel duidelijk afgebakend gemeenschappelijk doel, tot grote saamhorigheid, vriendschap en opofferingsbereidheid.”

Daar gaat het uiteindelijk om
Teleurstellingen kende Jonker ook, zoals over de opstelling van velen gedurende de oorlog. “En in nog grotere mate over wat er allemaal na de oorlog is gebeurd en nog steeds gebeurt."  zei Jonker een tijdje terug. "Ik ben ook niet optimistisch over de huidige koers van onze samenleving, temeer niet omdat ik er absoluut niet in geloof dat de samenleving iets heeft geleerd van de oorlog.”

Jonker laat een boodschap na. “Je geweten en je eigen verantwoordelijkheid zijn van groot belang voor je persoonlijke ontwikkeling en hebben alles te maken met de vraag naar de zin van het leven. En als je alle franje en waan van de dag buiten beschouwing laat, gaat het daar uiteindelijk toch om”, zei hij destijds.

Verzuchting
De oorlogsheld zei toen te hopen dat de jongere generatie zal leren van de fouten van hun voorgangers, maar betwijfelt dat. “Dat klinkt behoorlijk pessimistisch, maar volgens mij ben ik een realist en zolang wij bij de aansturing van onze samenleving blijven uitgaan en ons baseren op een foutief mensbeeld en iedere generatie weer opnieuw het wiel wil uitvinden en onvoldoende leert van het verleden, zullen wij blijven aanmodderen. Helaas moet ik eindigen met de verzuchting dat mijn generatie wel de oorlog won, maar de vrede verloor.”

Wat Jonker betreft verdient de naoorlogse slogan 'nooit meer oorlog' dan ook een dikke onvoldoende.

Twijfel
De twijfel die de oud Engelandvaarder geruime tijd bezighield betrof het begrip vrijheid. “Vrijheid, hoe belangrijk die ook is, is ook één van de belangrijkste oorzaken van de vele problemen in onze huidige samenleving. Is de steeds groter geworden individuele vrijheid, in tegenstelling tot het begrip waar vrijheid voor staat, voor velen niet juist een bron van grote onzekerheid en daardoor onvrijheid geworden? En de vraag die gesteld mag worden is of die grote vrijheid ons al dan niet werkelijk bevalt en of men wel bereid is de prijs daarvoor te betalen.”

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

24 uur van Le Mans verschoven van juni naar september

Vanwege het coronavirus wordt de befaamde 24 uur van Le Mans verschoven naar 19 en 20 september. Dit heeft de organisatie bekendgemaakt. De race zou aanvankelijk op 13 en 14 juni worden verreden.

"Vanwege het coronavirus en de huidige beperkingen in zowel Frankrijk als de hele wereld werd besloten, in overleg met het World Endurance Championship (WEC) en de Internationale Automobielfederatie (FIA), de 88ste editie van de 24 Uur van Le Mans uit te stellen", aldus het persbericht.

#COVID19
En raison de l’évolution sanitaire et des restrictions actuelles en #France et dans le monde, nous avons pris la décision de reporter les @24heuresdumans aux dates suivantes : 19-20 septembre 2020

>> Plus d'infos : https://t.co/4w2bZugukS#LeMans24 #WEC pic.twitter.com/9h8Q5NT7i0

— 24 Heures du Mans (@24heuresdumans) March 18, 2020

COVID-19: Vanaf morgen 18.00 uur verscherpte inreisvoorwaarden

Het gaat om een inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) met als doel de verspreiding van het COVID19 virus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die niet onder de volgende uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen.

De reisbeperking geldt niet voor de volgende categorieën personen:

 • EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden;
 • Onderdanen van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein en hun familieleden;
 • Onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een verblijfskaart of een verblijfsvergunning overeenkomstig de richtlijn 2003/109/EC (de Richtlijn langdurig ingezetenen);
 • Onderdanen van derde landen die hun verblijfsrecht ontlenen aan andere Europese richtlijnen of aan het nationale recht van een lidstaat;
 • Houders van een visum voor lang verblijf, inclusief de personen met een machtiging voor voorlopig verblijf (MVV).


Andere personen met een vitale functie of behoefte, waaronder:

 • Zorgpersoneel
 • Grenswerkers
 • Personen werkzaam in het transport van goederen, voor zover noodzakelijk
 • Diplomaten
 • Militairen
 • Personeel van internationale en humanitaire organisaties
 • Personen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie te bezoeken
 • Transitpassagiers die via Nederland naar een ander derde land willen reizen
 • Personen die internationale bescherming behoeven; de grensprocedure is onverkort van toepassing
 • Personen die uit humanitaire overwegingen worden toegelaten


Deze maatregel geldt in beginsel voor de duur van 30 dagen.

Minister Bruins zakt in elkaar tijdens debat, maar loopt wel weg

Tijdens het debat in de Tweede Kamer rond de hele coronaviruscrisis is minister Bruno Bruins van Medische Zorg ineengezakt. Nadat hij al enige tijd van alle kanten bestookt was, werd het de minister tijdens aanvallen van Geert Wilders teveel.

Bruins stond duidelijk niet zo best meer op de benen en zakte vervolgens door zijn knieën. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was nog net op tijd om zijn collega op te vangen, alvorens Bruins weer op de been was en een slok water nam om bij te komen.

Hij leek gewoon door te willen, maar de minister werd met wat ondersteuning de Kamer uit geholpen. Het debat is in elk geval tot 20.15 uur geschorst en is daarna hieronder weer live te kijken.

Het kamerdebat na de onwelwording van Bruins

Update 20.02 uur
De hervatting van het debat zal zonder minister Bruins gebeuren, hij heeft aangegeven naar huis te gaan om in deze crisistijden een broodnodig avondje rust te pakken.

Hele gravelseizoen geschrapt voor tennissers

De ATP en WTA, de belangenbehartigers in respectievelijk het mannen- en vrouwentennis, hebben het hele gravelseizoen geschrapt in verband met de coronacrisis.

Er wordt tot en met 7 juni niet getennist. Vorige week werd al besloten de circuits stil te leggen tot eind april. Roland Garros kondigde dinsdag aan dat het grandslamtoernooi in Parijs eind september zal worden afgewerkt. Een week na het einde van de US Open.

Door de nieuwe maatregel vervallen onder meer de grote toernooien van Madrid en Rome, twee steden die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. Het toernooi van Madrid zou op 3 mei beginnen, dat van Rome een week later. We starten voorlopig met het grasseizoen. De rankingpunten zullen tot onbepaalde tijd worden bevroren. 

Giri komt remise overeen in tweede partij Kandidatentoernooi

Anish Giri is in zijn tweede schaakpartij op het Kandidatentoernooi in Rusland remise overeengekomen. De Nederlandse schaker nam het op tegen de Chinees Wang Hao, die lange tijd in het voordeel was.

Gisteren ging Giri onderuit van de Rus Ian Nepomniachtchi, terwijl Wang het evenement in Yekaterinburg was begonnen met een overwinning op zijn landgenoot Ding Liren.

Verrassend genoeg leed Ding opnieuw een nederlaag, ditmaal tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Fabiano Caruana won met opvallend gemak van Kirill Alekseenko en het duel tussen Nepomniachtchi en Alexander Grischuk eindigde onbeslist.

Giri speelt donderdag met wit tegen Vachier-Lagrave. Ding neemt het dan met wit op tegen Caruana en zal die partij eigenlijk moeten winnen om uitzicht te houden op de eindzege. Acht schakers nemen het de komende weken tegen elkaar op om te bepalen wie eind van dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen.

COVID-19 Nederland: woensdag 18 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Proef met vaccinatie tegen tbc
Het Radboudumc in Nijmegen en het UMC Utrecht starten een proef waarbij medewerkers worden ingeënt tegen tuberculose (tbc) om te kijken of dit helpt hun afweer te verhogen. 500 medewerkers krijgen de echte inenting, 500 andere krijgen een placebo-inenting. Hiermee kunnen de resultaten goed worden geïnventariseerd. Het vaccin helpt niet direct tegen corona, maar geeft de afweer een boost. In het verleden is gebleken dat dit helpt tegen de griep. Of het ook helpt tegen andere infecties, wordt nu onderzocht. Als blijkt dat het vaccin helpt om mensen beter bestand te maken tegen corona, kan het op grotere schaal worden ingezet.

14:30 uur
Albert Heijn, Gall & Gall en Etos plaatsen plexiglas platen bij de kassa's om het kassapersoneel te beschermen tegen besmetting met corona. Ze zijn vandaag begonnen met het plaatsen van de schermen de winkels. Dit omdat het bij kassa's lastig is om de voorgeschreven 1,5 meter afstand aan te houden.

"We zijn dinsdag begonnen met het plaatsen van plexiglas. Het zijn vier schermen per winkel. Drie bij de kassa’s en een bij de servicebalie", zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof namens de drie winkelketens. "Op deze manier creëren we een fysieke afscheiding tussen de kassamedewerker en de klant. In combinatie met het plaatsen van tape op de vloer die 1,5 meter aangeeft, zorgen we ook voor onze kassamedewerkers voor een veilige werkplek."

14:45 uur
De Rooms-katholieke kerk heeft alle kerkdiensten voor Pasen en Palmzondag afgelast. Alle tot nu toe genomen maatregelen worden verlengd tot en met Tweede Paasdag (maandag 13 april). Dat betekent dat kerken waar mogelijk wel open zullen zijn, maar mensen wordt verzocht de vereiste onderlinge afstand aan te houden bij kerkbezoek. In de weekenden worden kerkdiensten op TV uitgezonden als alternatief voor de afgelaste diensten in de kerken. Ook zullen sommige kerken hun kerkdiensten streamen, zij geven dat op hun websites aan.

17:15 uur
Schiphol sluit 5 van de 7 pieren. Alleen de D- en E-pier blijven open. Eén van de vertrekhallen blijft in volledig in gebruik, de andere twee alleen wanneer het nodig is. Voor het personeel heeft dit nog geen gevolgen. Schiphol bekijkt wel de mogelijkheden voor overheidssteun.

19:30 uur
Het kamerdebat over de aanpak van de Coronacrisis is geschorst. Dit omdat minister Bruins onwel is geworden. Hij verliet even later op eigen krachten de kamer.

Corona Nederland

Man overvalt bloemenwinkel in Rotterdam

Een man heeft vandaag rond het middaguur een bloemenwinkel aan de Witte de Withstraat in Rotterdam overvallen. De man kwam iets voor 12:00 uur de winkel binnen. Hij deed een greep uit de kassa. Van de caissière kreeg hij klappen en toen ging hij er vervolgens vandoor met een onbekend geldbedrag richting de Westblaak.

De man is rond de 1.90 meter. Hij heeft kort haar en droeg een bodywarmer, een donker grijze trui, zwarte broek en had oortjes in. Een man met hetzelfde signalement wordt gezocht voor een winkeldiefstal eerder deze morgen in de supermarkt om 11.00 uur op de Lijnbaan. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update 19:04 uur
Op Facebook zijn beelden opgedoken van de overval. 

COVID-19 Internationaal: woensdag 18 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Ontwikkelingen in Zuid-Amerika
Colombia heeft de noodtoestand uitgeroepen. Colombia en Bolivia hebben aangekondigd de grenzen te sluiten en Argentinië heeft het vliegverkeer stilgelegd. 

België
In België zijn alle niet-essentiële winkels dicht. Iedereen wordt aangeraden zoveel mogelijk vanuit huis te werken en alleen voor noodzakelijke boodschappen op pad te gaan. Recreëren in de buitenlucht mag, mits men zich houdt aan de vereiste onderlinge afstand. Supermarkten mogen maximaal 1 klant per 10 vierkante meter toelaten en iedereen mag ten hoogste een half uur in de winkel blijven. Deze maatregelen gaan vandaag om 12 uur in en gelden minimaal tot en met 5 april. Ook is komt er een samenscholingsverbod, waarop de politie streng gaat handhaven, en zijn alle niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden.

Update 12:20 uur
Het Glastonbury Festival is afgelast vanwege de coronacrisis. De organisatoren vinden het niet verantwoord om het festival door te laten gaan. Mensen die een aanbetaling hebben gedaan voor een kaartje kunnen kiezen of zij hun aanbetaling laten staan voor volgend jaar, of deze teruggestort willen krijgen.

Update 18:50 uur
In Engeland gaan alle scholen dicht vanaf vrijdag. Verder overweegt de Engelse regering een lockdown voor Londen. 

Corona internationaal

Viering 75 jaar vrijheid in Groningen uitgesteld naar oktober 2020-mei 2021

De activiteiten voor de viering van 75 jaar vrijheid in Groningen, die gepland stonden voor april 2020, worden vanwege het coronavirus verplaatst naar later dit jaar. Het is de bedoeling dat het programma start in oktober 2020, wanneer de Verenigde Naties hun 75-jarige jubileum vieren, en daarna doorloopt tot en met 5 mei 2021 (Bevrijdingsfestival).

Dat is het voorstel van de provincie aan het landelijk comité 75 jaar vrijheid, na overleg met gemeenten, de programmamakers en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). De komende tijd zal met alle organiserende partijen contact worden gezocht om de activiteiten en evenementen opnieuw in te plannen binnen de periode oktober-mei. Met de nieuwe opzet wordt maximale flexibiliteit geboden aan de verschillende organiserende partijen.

Sony gaat dieper in op PlayStation 5

Het was even door een enorme saaien show bijten, maar Sony heeft wat details gegeven over de PlayStation 5. Er is heel diep in gegaan op de supersnelle SSD, geïntegreerd custom I/O-controller, custom AMD GPU met ray-tracing en 3D-audio.

De onderstaande presentatie wordt gegeven door Mark Cerny, hoofdsysteemarchitect voor PlayStation 5. De SSD en de geïntegreerd custom I/O-controller gaan tot 5,5Gb/s. Dat moet er niet alleen voor zorgen dat een spel snel opstart en er geen laadtijden meer zijn, maar ook dat er weinig intern geheugen (RAM) nodig is omdat het allemaal zo belachelijk snel op te halen is van de SSD. Het streamen zoals gebeurt in Spider-Man kan dan supersnel zonder truukjes te moeten gebruiken om objecten en textures op de achtergrond in te laden. Daarnaast is het dupliceren van data om de laadtijden op de huidige PlayStation te minimaliseren niet meer nodig en gaat het installeren van patches ook veel sneller.

De GPU is op basis van AMD's RDNA 2. Ray-tracing wordt dan ook ondersteund. Deze techniek kun je inzetten voor audio, global illumination, schaduwen, reflecties en full ray-tracing. De GPU zelf heeft een maximale performance van 10,3 teraflops. Een stuk minder dan de nieuwe Xbox, maar Cerny legt uit dat het niets anders is dan een getal om iets uit te drukken en dat de verdeling van load daarin niet realistisch wordt weergegeven.

Als laatst gaat Cerny in op 3D Audio. Ze hebben niet gekozen om Dolby Atmos te nemen, want ze willen dat iedere gamer, ook zonder een Atmos-opstelling, het ruimtelijke geluid moet kunnen ervaren. Dat kan ook met een koptelefoon.

Helaas, er zijn geen demo's te zien of te horen. We zullen dus nog even moeten wachten voordat we zien en horen hoe games op een PlayStation 5 zijn.

Minister dringt aan op snelle acties voor luchtvaart en transportsector

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag tijdens de teleconferentie van de Europese transportministers verklaard dat we in deze ingewikkelde en lastige tijd onorthodoxe maatregelen nodig hebben om de gevolgen van de coronacrisis voor de luchtvaart, het wegtransport, het spoor en de scheepvaart zo goed mogelijk op te vangen. Van Nieuwenhuizen wil vaart maken met de versoepeling van de Europese regels voor slottoedeling zodat luchtvaartmaatschappijen hun historische rechten behouden. Ook heeft ze bij haar Europese collega’s aangedrongen op goede ondersteuning van de chauffeurs die een cruciale rol spelen bij de levering van noodzakelijke goederen en flexibiliteit bij de toepassing van de regels voor het internationale wegtransport.

Eurocommissaris voor Transport Adina Vălean heeft vandaag tijdens de bijzondere bijeenkomst van de transportministers laten weten dat de Europese Commissie werk maakt van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de luchtvaart- en transportsector geholpen worden in deze zware tijd. Zo heeft de Commissie een voorstel gedaan voor een tijdelijke ontheffing op de use-it-or-lose it regel voor de toedeling van slots. Ook wees Vălean op mogelijke acties die lidstaten zelf kunnen nemen zoals het instellen van ‘Green Lanes’ voor een snelle doorstroming van essentiële goederen bij met name grensovergangen en het versoepelen van regels voor het wegtransport. Ook is er aandacht gevraagd voor flexibiliteit bij bijvoorbeeld controles van kwalificaties van transportwerkers. Nu veel trainingen en examens niet door gaan kan het voorkomen dat licenties van bijvoorbeeld zeelieden, chauffeurs en treinmachinisten buiten hun schuld om verlopen.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft namens Nederland haar steun uitgesproken voor de Europese aanpak. “We moeten nu met zijn allen de schouders eronder zetten. Daar zijn mijn Europese collega’s en ik het allemaal over eens. De luchtvaartsector en de vele duizenden mensen die er werken hebben onze steun keihard nodig. Dat geldt ook voor de chauffeurs die er voor zorgen dat het transport van noodzakelijke goederen van vitaal belang zo soepel mogelijk blijft verlopen. Transport van met name primaire goederen zoals voedsel en medicijnen is essentieel om deze crisis het hoofd te bieden. De chauffeurs zijn onmisbaar en we moeten de sector waar mogelijk hulp bieden zodat de chauffeurs met zo min mogelijk belemmeringen hun werk kunnen doen.”

De minister heeft alle lidstaten opgeroepen om het vrij verkeer van essentiële goederen binnen de EU in stand te houden, tot het maximale dat mogelijk is. Ze heeft bijzondere aandacht gevraagd voor goede werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs, inclusief toegang tot sanitaire voorzieningen. Ook heeft de minister gevraagd om ondersteuning voor het goederentransport over het spoor en het water. In de huidige omstandigheden kan juist vervoer van noodzakelijke goederen over water en spoor een goed alternatief zijn omdat er minder contact tussen mensen bij komt kijken.

Van Nieuwenhuizen heeft bij de Commissie aangedrongen alle mogelijkheden te onderzoeken voor noodstaatssteun aan de Europese luchtvaartsector. “We steunen het Commissievoorstel om de slot-verordening aan te passen volledig. We zullen alles doen wat nodig is om passagiers en de luchtvaartsector te helpen met de enorm lastige situatie waar zij in zitten. Dit omvat ook een snelle aanpassing van Europese slot-verordening, en snelle repatriëring van de Europese reizigers die nu op verschillende plekken in de wereld gestrand zijn.”

De Europese Commissie stelt zich flexibel op als lidstaten de regels voor de rij- en rusttijden voor de vrachtwagenchauffeurs tijdelijk versoepelen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft hierover contact met de vervoerssector in Nederland. In overleg met de sector wordt in kaart gebracht wat er nodig is om het transport van belangrijke goederen als voedingsmiddelen en medicijnen goed doorgang te laten vinden. “Als het nodig is ben ik bereid te kijken naar het aanpassen van bijvoorbeeld rij- en rusttijden of het aanpassen van venstertijden bij het aanleveren van goederen. Ik ben het eens met de Europese Commissie dat een dergelijke maatregel proportioneel moet zijn en niet de verkeersveiligheid of sociale arbeidsomstandigheden van chauffeurs in gevaar mag brengen.”

COVID-19: Veiligheid op straat blijft prioriteit

De politie laat weten dat veiligheid op straat nog steeds prioriteit heeft, ook tijdens de crisis: "Overal in Nederland zijn maatregelen genomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook de politie treft noodgedwongen maatregelen, maar de veiligheid op straat blijft onze prioriteit. We blijven in contact met de samenleving. Daarbij denken we wel aan onze eigen gezondheid. Zo worden agenten uitgerust met beschermende middelen die ze kunnen gebruiken bij hulpverlening, zoals bij een reanimatie."

Aanhouden verdachten
De politie: "Uiteraard laten we criminelen niet lopen als ze op heterdaad worden betrapt. Dat geldt ook voor verdachten van ernstige feiten of van feiten die de rechtsorde bedreigen. Zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden krijgen voorrang. Bij andere geplande aanhoudingen, zoals bij fraudezaken, zijn we terughoudender. Dit om een flessenhals in de strafrechtketen te voorkomen; rechtbanken zijn bijvoorbeeld gesloten."

Voldoende politiemensen
De veiligheid op straat blijft prioriteit. Op dit moment zijn er voldoende politiemensen beschikbaar. Er zijn geen signalen dat extra inzet nodig is vanwege de coronacrisis, ook niet bij het handhaven van de noodverordeningen.

Bureaus blijven open
De politie volgt de adviezen van het RIVM op: "Dat houdt in dat we afstand houden waar dat kan en bijvoorbeeld geen handen schudden. Politiebureaus blijven gewoon open en we blijven in contact met de samenleving."

Aanhoudingen voor vernielingen in Urk

De politie heeft drie aanhoudingen verricht in het onderzoek naar vernielingen bij het gemeentehuis aan de Singel in Urk. Op zaterdagavond 15 februari, pleegde een groep jongeren deze vernielingen. Tijdens deze ongeregeldheden werd er voor duizenden euro’s schade toegebracht aan onder andere de ruiten van het pand en een bushokje. Er werd gebruik gemaakt van zwaar vuurwerk en stenen en er werd met wapens in de lucht geschoten.

De recherche is direct een onderzoek gestart en heeft iedereen, die meer over de gebeurtenissen wist, opgeroepen zich te melden. Afgelopen week zijn drie Urkers van 17, 18 en 21 jaar aangehouden voor het schieten en zijn er bij doorzoekingen onder andere vuurwapens aangetroffen. Zij zijn op 12 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris en onder strikte voorwaarden, zoals een avondklok en contactverbod, geschorst. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De politie zoekt nog steeds jongeren voor hun betrokkenheid bij de vernielingen en doet een dringende oproep aan degenen die op 15 februari vernielingen hebben gepleegd aan het gemeentehuis en het bushokje om zich te melden. 

Sekswerkers willen meer geld: 'kans dat we toch klanten gaan accepteren'

Amsterdamse sekswerkersorganisaties hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd. Ze stellen dat het aangekondigde financiële noodpakket vanwege de uitbraak van het coronavirus gisteren een goede stap vooruit is. Wel is deze nog onvoldoende, zo zeggen ze. 'Zodra sekswerkers verder in de financiële nood komen, zal de kans groter zijn dat ze toch klanten accepteren.'

De organisaties vragen het kabinet om een steunfonds op te richten om het inkomensverlies dat ze vanwege het coronavirus oplopen, te beperken. Het plan van het kabinet om inkomens van zzp'ers, die minder inkomen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus aan te vullen tot het sociaal minimum, is onvoldoende voor de sekswerkers. Zij hebben vaak een veel hoger inkomen dan dit vastgestelde bedrag, hierdoor zouden ze niet meer aan hun vaste lasten kunnen voldoen.

Risico's
Volgens de organisaties heeft de huidige situatie twee grote risico's. Zo is er de angst dat het advies van het kabinet om fysiek contact te mijden wordt genegeerd zodra sekswerkers geldproblemen gaan krijgen. 'Hierbij ontstaat het risico dat klanten het virus op sekswerkers overdragen en vice versa', zo stellen de partijen.

Een tweede risico zou zijn dat de sekswerkers op termijn minder selectief zullen gaan worden bij het wel of niet accepteren van een klant. Voorbeelden die ze aanhalen zijn het toch aannemen van een klant waar een slecht voorgevoel bij is, het verlagen van prijzen en het condoomgebruik.

De sekswerkersorganisaties stellen dat dit problemen zijn die eigenlijk ook al voor de coronacrisis speelden. Om het euvel nu aan te pakken, stellen de partijen een noodfonds voor waar in geld beschikbaar moet komen voor zzp'ers in Nederland die groot inkomensverlies lijden. 

De brief is ondertekend door My Red Light, Trans United, PROUD, My Red Light United, Pink Terrorists en Yvette Luhrs.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

COVID-19: Eurovisie Songfestival afgelast

Zoals zoveel evenementen is ook het Eurovisie Songfestival afgelast. De EBU (European Broadcasting Union) vond het onverantwoord om het evenment toch plaats te laten vinden. Zowel de organiserende partijen als de gemeente Rotterdam hebben begrip voor deze moeilijke, doch noodzakelijke, beslissing. 

Executive Producer Event Sietse Bakker: "Voor de artiesten uit 41 deelnemende landen, onze openings- en intervalacts die hun hart en ziel hebben gestoken in hun optreden. Voor de fans die ons altijd hebben gesteund en tot het laatste moment het vertrouwen bleven houden. En niet in de laatste plaats voor het fantastische team, dat de afgelopen maanden keihard heeft gewerkt om van deze 65ste editie een groot succes te maken. We begrijpen en delen die teleurstelling."

De organiserende organisaties NPO, NOS en AVRTOTROS laten verder nog weten dat: "In deze buitengewone tijden garanties niet zijn te geven. Maar het is zowel voor de EBU, als voor NPO/NOS/AVROTROS, als voor de Gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland plaatsvindt. Wat ons betreft is én blijft Rotterdam de gaststad voor het eerstvolgende Eurovisie Songfestival en we zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen. De komende periode zullen wij gebruiken om met elkaar in kaart te brengen hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen."

De EBU, NPO/NOS/AVROTROS en de Gemeente Rotterdam blijven in gesprek over Rotterdam als gaststad van het 65ste Eurovisie Songfestival in 2021.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Politie: 'Wie weet waar Loek is?'

De politie vraagt nogmaals aandacht voor de vermiste Loek Streukens. De 36-jarige man had 9 januari jongstleden voor het laatst telefonisch contact met familie. Heeft u op of na 9 januari nog contact gehad met Loek? Deel die informatie dan met de politie.

Loek is woonachtig in Sittard. Daarnaast is hij in het bezit van een blauwe Volkswagen Polo, voorzien van het kenteken 82-FD-TL. Ook van deze auto ontbreekt ieder spoor. Loek is 36 jaar oud, 1.78 meter groot en heeft donkerblond haar. Hij heeft blauwe ogen en tatoeages op o.a. zijn rechterarm.

Mensen die Loek hebben gezien of weten waar hij nu is, worden verzocht contact op te nemen met de politie via het gratis opsporingsnummer 0800-6070. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Veroordeling voor belagen en bedreigen jongens op Grindr

Een 25-jarige man uit Nijverdal is door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor belaging, bedreiging en een poging tot bedreiging. De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op met een proeftijd van 3 jaar en een onvoorwaardelijke taakstraf van 180 uur. Ook moet hij vier slachtoffers in totaal een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen.

De man maakte op social media – waaronder Grindr – verschillende nepaccounts aan. Naar eigen zeggen deed hij dit om te achterhalen wie een nepprofiel van hem gemaakt had. Na een tijdje ging dit over in het nemen van wraak en het creëren van meer eigenwaarde. Hij zocht op slinkse wijze contact met 6 jongens en dwong hen contact met hem te onderhouden. Als ze dat niet deden, dan zou hij hun naaktfoto’s online zetten, ophangen bij scholen en rondsturen naar familieleden. Hiermee maakte de man langere tijd op ernstige en indringende wijze inbreuk op de lichamelijk integriteit, de persoonlijke levenssfeer en het gevoel van veiligheid van de jongens. De jongens waren oprecht bang dat hij hun naaktfoto’s zou publiceren.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De man is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de deskundige heeft de man een narcistische persoonlijkheidsstoornis en heeft hij gebrek aan empathie. Naast de opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf moet de man zich ambulant laten behandelen. Ook geldt een meldplicht bij de reclassering.

'Rasta-overvaller' krijgt maximale celstraf van 16 jaar voor reeks overvallen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 52-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. Hij overviel in korte tijd 6 winkels, een tankstation en een casino. Ook probeerde hij iemand in de garage van zijn woning te overvallen. De man moet de slachtoffers en benadeelden in totaal ruim 29.000 euro schadevergoeding betalen.

De verdachte overviel in februari en maart 2019 een casino in Oss en een bloemist, donutwinkel, interieurwinkel, tankstation, 2 supermarkt en een shop in een supermarkt in Eindhoven. Hij viel de bedrijven binnen en eiste geld. In de meeste gevallen had hij een muts met dreadlocks op en bedreigde hij de medewerkers met een vuurwapen. In één geval deed hij dit met een mes. Zijn pruik leverde hem de bijnaam 'rasta-overvaller' op. In december 2018 probeerde hij iemand te overvallen in een garage van diens woning in Eindhoven. Ook hier bedreigde hij de bewoner met een vuurwapen. In een aantal gevallen gebruikte de verdachte bovendien fysiek geweld tegen de slachtoffers.

De ervaring leert dat gewapende overvallen grote gevolgen hebben voor de slachtoffers daarvan. Zo hebben meerdere slachtoffers een posttraumatische stressstoornis opgelopen of zijn ze hun baan kwijtgeraakt. Ook buiten de kring van de slachtoffers en hun naasten hebben de overvallen gevolgen gehad. Dit soort delicten leidt namelijk tot gevoelens van onrust en angst bij winkelmedewerkers en bij buurtbewoners. De verdachte trok zich hiervan niets aan en liet zijn behoefte aan geld voorgaan. Dit getuigt van gewetenloos egoïsme.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank verder mee dat de verdachte in het verleden is veroordeeld voor woningovervallen, afpersing, diefstallen met geweld, mishandeling, een poging tot doodslag en medeplegen van moord. Dit alles maakt dat de rechtbank niet anders kan volstaan dan met de maximale straf die in dit geval kan worden opgelegd: een celstraf van 16 jaar.

Noodkreet CBL: 'Sta tijdelijk verbod op cash geld toe'

In een noodkreet van het CBL gericht aan het kabinet vraagt de branche om tijdelijk toe te staan dat bedrijven geen cash geld hoeven te accepteren. Ook willen ze dat groothandels hun deuren mogen openstellen voor consumenten, en dat een aantal wettelijke restricties tijdelijk worden opgeheven: "Om de voedselvoorziening voor alle burgers van Nederland te kunnen blijven garanderen zetten supermarkten alles op alles en voelt de branche de verantwoordelijkheid om extra inspanningen te blijven leveren. Wij zijn een vitale sector in deze crisistijd en vragen alle relevante overheidsinstanties ons te helpen met onze taak."

De maatregelen waarom het CBL vraagt zijn de volgende:

 • Tijdelijke opheffing van wettelijke restricties. De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten draaien momenteel op maximale capaciteit om de schappen te vullen. Supermarkten zijn op zoek naar manieren om snel op te kunnen schalen. Hef de restricties op omtrent rij-, winkel- en venstertijden. Sta nachtlevering toe. Geef ontheffing van lokale voertuigrestricties. Organiseer een flexibele inzet van extra personeel door tijdelijk de WAB-regeling uit te zonderen voor de levensmiddelendistributie. Deze bijzondere tijd vraagt om tijdelijke maatwerkoplossingen die ervoor zorgen dat de distributie beter kan inspringen op het huidige koopgedrag van Nederland.
 • We hebben als sector de klanten opgeroepen om zoveel mogelijk digitaal te betalen. We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren. We hebben hierin de hulp van de overheid nodig.
 • Stel zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open voor consumenten. Ongeveer 65 tot 75% van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. Nu alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten is het logisch dat dit percentage stijgt. Om de hierdoor verwachte druk op supermarkten te verminderen vragen wij u om gemeenten te adviseren per direct zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten waarbij de groothandels dezelfde regels zullen hanteren. Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, die anders grotendeels moeten worden weggegooid.

Apple onthult nieuwe iPad Pro met LiDAR-scanner en trackpadondersteuning

Apple heeft vandaag de nieuwe iPad Pro onthuld. Deze heeft een LiDAR-scanner en trackpadondersteuning in iPadOS. Met de optionele Magic Keyboard kun je de iPad Pro ook goed instellen om te werken aan een bureau.

De iPad Pro is nu voorzien van een ultragroothoekcamera, microfoons van studiokwaliteit en een LiDAR-scanner die nieuwe dieptemetingen mogelijk maakt. Zo biedt het meer mogelijkheden voor professionele workflows en ondersteuning voor professionele foto- en video-apps. Samen met de pro-camera’s, pro-audio, bewegingssensoren, het Liquid Retina-display en de apps zorgt de LiDAR-scanner dat iPad Pro prima werkt met augmented reality.

De LiDAR-scanner meet de afstand tot objecten op maximaal 5 meter afstand. Hij werkt zowel binnen als buiten, op fotoniveau, en met een snelheid van nanoseconden. De nieuwe diepte-frameworks van iPadOS combineren de dieptemetingen van de LiDAR-scanner met de gegevens van zowel de beide camera’s als de bewegingssensors. Computervisie-algoritmes op de A12Z Bionic-chip zorgen daarnaast nog eens voor een gedetailleerdere opname van de omgeving.

Alle bestaande ARKit-apps krijgen automatisch onmiddellijke AR-plaatsing, Motion Capture en People Occlusion. Met de nieuwste update voor ARKit hebben ontwikkelaars de beschikking over een nieuwe Scene Geometry-API en kunnen ze de kracht van de nieuwe LiDAR-scanner inzetten om compleet nieuwe ervaringen mogelijk te maken.

Met iPadOS 13.4, dat volgende week wordt uitgebracht, biedt iPad ondersteuning voor een trackpad, waarmee gebruikers op een heel nieuwe manier met hun iPad aan de slag kunnen. De gebruikerservaring van het trackpad is niet zonder meer overgenomen uit macOS, maar compleet opnieuw ontworpen voor iPad. Als de gebruiker een vinger over het trackpad beweegt, verandert de cursor vloeiend mee met de inhoud waarnaar hij wijst en neemt hij de vorm van elementen van de interface aan. Met Multi-Touch-bewegingen op het trackpad navigeren gebruikers snel en gemakkelijk door het hele systeem, zonder hun hand te hoeven optillen.

De nieuwe iPad Pro kan vanaf vandaag worden besteld. iPad Pro is vanaf later deze week in de winkel verkrijgbaar. De nieuwe 11-inch en 12,9-inch iPad Pro zijn verkrijgbaar in zilver en spacegrijs. De basisconfiguratie biedt professionals 128 GB ruimte voor hun apps en bestanden. Daarnaast is iPad Pro te configureren met 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslagruimte. De 11-inch iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 899 euro voor het Wi-Fi-model en 1009 euro voor het Wi-Fi + Cellular-model. De 12,9-inch iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 1119 euro voor het Wi-Fi-model en 1229 euro voor het Wi-Fi + Cellular-model op apple.com.

Apple kondigde daarbij ook een nieuwe Magic Keyboard aan. Met dit keyboard, dat magnetisch vastklikt aan iPad Pro, kun je het Multi-Touch-display makkelijk instellen als scherm op een bureau. Dankzij de scharnieren is de kijkhoek tot wel 130 graden verstelbaar. Het Magic Keyboard is makkelijk mee te nemen en beschermt de iPad Pro. Het biedt een volledig keyboard met verlichte toetsen en een schaarmechanisme met een key-travel van 1 mm. Het Magic Keyboard voor de iPad Pro is vanaf mei verkrijgbaar voor 339 euro voor de 11-inch iPad Pro en 399 euro voor de 12,9-inch iPad Pro.

COVID-19: 346 nieuwe besmettingen en 15 doden, totaal 2051 en 58

Sinds gisteren zijn 346 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2051. Onder hen zijn 485 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

15 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 58 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 408 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 759 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (265) en Zuid Holland (241).

Apple brengt nieuwe MacBook Air uit

Vandaag introduceert Apple de vernieuwde MacBook Air met snellere performance, een nieuw Magic Keyboard, dubbel zoveel opslag en een verlaagde prijs van 1199 euro.

MacBook Air is voor het eerst voorzien van quad-core processors. Dankzij die nieuwste quad-core Intel Core i7-processors van de 10e generatie tot 1,2 GHz met TurboBoost-snelheden tot 3,8 GHz heeft MacBook Air tot twee keer snellere prestaties vergeleken met de vorige generatie. En met de Intel Iris Plus-graphics levert MacBook Air tot wel 80% snellere grafische prestaties, zodat grafisch veeleisende taken, zoals games en videobewerking, sneller gaan. Dankzij minimaal 256 GB aan opslag kunnen klanten nog meer films, foto’s en bestanden op hun MacBook Air bewaren. Verder is de laptop voorzien van een 13-inch Retina-display, Touch ID, een ruim trackpad en een batterij die de hele dag meegaat.

Het nieuwe Magic Keyboard werd geïntroduceerd op de 16-inch MacBook Pro en is nu ook verkrijgbaar op de MacBook Air. Een opnieuw ontworpen schaarmechanisme zorgt voor een key travel van 1 mm, wat prettig typt. De pijltoetsen zijn nu ingedeeld in een omgekeerde 'T’, zodat ze gemakkelijker te vinden zijn zonder te hoeven kijken. MacBook Air heeft een unibodybehuizing van 100% gerecycled aluminium in drie uitvoeringen: goud, zilver en spacegrijs.

Andere features:

 • Drie microfoons voor een helderder stemgeluid tijdens FaceTime-gesprekken met vrienden of familie.
 • Force Touch-trackpad voor nauwkeurige cursorbediening en Multi-Touch-navigatie.
 • Thunderbolt 3-poorten voor gegevensoverdracht, opladen en video-uitvoer via één connector.
 • Ondersteuning voor een beeldscherm van tot 6K

Van studenten en consumenten die hun eerste computer komen aanschaffen, tot klanten die op zoek zijn naar een upgrade: iedereen is dol op Mac, en vooral op MacBook Air. Vandaag komen we met een enorme update, met twee keer snellere prestaties, het nieuwe Magic Keyboard, dubbel zoveel opslag, een verlaagde prijs van 1199 euro en een nog lagere prijs voor het onderwijs”, aldus Tom Boger, Senior Director Mac & iPad Product Marketing van Apple. “Dankzij zijn indrukwekkende, slanke en lichte design, schitterende Retina-display en batterij die de hele dag meegaat, in combinatie met de power en het gebruiksgemak van macOS, is MacBook Air de beste consumentennotebook ter wereld.

De nieuwe MacBook Air is vanaf vandaag verkrijgbaar via apple.com en in de Apple Store-app vanaf 1199 euro (en een lagere prijs voor het onderwijs). Vanaf volgende week is MacBook Air in de Stores verkrijgbaar. De volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/mac.

Apple MacBook Air March 2020 (Foto: Apple)

Tramaanslag in Utrecht herdacht

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht is woensdag de tramaanslag herdacht. Om 10.43 uur was het precies een jaar geleden dat Gökmen T. het vuur opende op inzittenden van een tram. Vanwege het coronavirus vond de herdenking in kleine kring plaats.

De herdenking begon met een toespraak van burgemeester Jan van Zanen. “In onze gedachten zijn we vandaag bij hen die we nog steeds missen”, zei Van Zanen. “Vier mensen die het slachtoffer werden van een onbegrijplijke, zinloze en weerzinwekkende daad van geweld.”

Na de toespraak werden de klokken van de Domtoren vier keer geluid en volgde een minuut stilte. Nabestaanden van de slachtoffers, politie en andere betrokkenen legden bloemen neer bij het herinneringsmonument op het plein.

Eerder op de ochtend hadden minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en burgemeester Van Zanen ook al bloemen neergelegd.

Politieagenten leggen bloemen tijdens de herdenking (Pro Shots / Remko Kool)
Politieagenten leggen bloemen tijdens de herdenking (Pro Shots / Remko Kool)

Burgemeester Jan van Zanen legt een krans namens de gemeente Utrecht (Pro Shots / Remko Kool)
Burgemeester Jan van Zanen legt een krans namens de gemeente Utrecht (Pro Shots / Remko Kool)

Uitgeverijen stellen digitaal lesmateriaal gratis beschikbaar

Nog deze week kunnen nagenoeg alle scholieren en studenten in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gratis gebruik maken van digitaal lesmateriaal. Educatieve uitgeverijen besloten dinsdagavond om licenties – als aanvulling op de gebruikte lesmethode – kosteloos beschikbaar te stellen om zo scholen te ondersteunen bij het geven van les op afstand. Scholieren en studenten die nog uit papieren lesboeken werken, kunnen nu dus makkelijker thuis onderwijs volgen.

Voor leerlingen in het primair onderwijs was toegang voor thuisgebruik al geregeld. Op de website www.lesopafstand.nl kunnen scholen hierover meer informatie vinden. Deze website bevat stappenplannen en werkvormen voor het geven van les op afstand en werd dinsdag gelanceerd door Kennisnet in samenwerking met het ministerie van OCW en diverse onderwijsorganisaties.

De uitgeverijen, leveranciers en distributeurs namen hun besluit daags nadat het kabinet besloot scholen in het primair en voortgezet onderwijs en mbo’s te sluiten tot en met 6 april. Scholen zijn nu hard aan de slag om voor de leerlingen, scholieren en studenten onderwijs op afstand te organiseren. Ook van ouders vraagt dit veel inzet en toewijding.

Ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob zijn erg te spreken over de inzet van alle scholen, leraren, ouders en educatieve partijen: “Mooi om te zien hoe we allemaal samen onze verantwoordelijkheid nemen om leerlingen in deze moeilijke tijd zo goed mogelijk onderwijs te kunnen blijven geven.’’

Scholen en mbo-instellingen worden momenteel door de leveranciers geïnformeerd hoe ze van hun digitale lesmateriaal gebruik kunnen maken.

Het ministerie van OCW overlegt regelmatig met de educatieve partijen over ontwikkelingen hieromtrent.

'Ajax kan profiteren van mislukte transferstrategie van Tottenham'

Jan Vertonghen gaat Tottenham Hotspur aan het einde van zijn aflopende contract verlaten, zo verzekert Football Insider. De verdediger ligt tot komende zomer vast bij the Spurs en de Londenaren hebben geen plannen om de verbintenis te verlengen. Ajax, dat afgelopen winter interesse toonde, kan zodoende de Belg over een paar maanden transfervrij inlijven. Ajax en Internazionale probeerden afgelopen transferperiode Vertonghen te strikken, maar beide clubs konden zich niet vinden in de forse vraagprijs van Tottenham, zo klinkt het.

Football Insider claimt net als De Telegraaf eerder dit jaar dat de Premier League-club circa dertien miljoen euro eiste, een bedrag dat de Amsterdammers te gortig was.

Daarnaast was het salaris van Vertonghen bij Tottenham een struikelblok volgens De Telegraaf. De 32-jarige stopper verdient naar verluidt circa tachtig- tot negentigduizend euro per week, wat neerkomt op vier tot vijf miljoen euro per jaar. Dergelijke bedragen willen de Amsterdammers niet betalen voor Vertonghen, waardoor een winterse transfer naar Ajax uitbleef.

Volgens Football Insider kwam Tottenham gedurende de winterse transferperiode met de tactiek om de vraagprijs te verlagen om alsnog wat geld over te houden aan Vertonghen. De club besloot de vraagprijs naar verluidt meer dan te halveren, maar deze noodgreep bleek te laat te zijn ingezet. Nu laat Tottenham de routinier gratis de deur uitlopen, zo klinkt het.

Erik ten Hag erkende eerder bij Rondo van Ziggo Sport dat de 118-voudig international op de radar staat bij Ajax. "Jan is een speler met een verleden bij Ajax. Hij kent de filosofie van de club."

"Natuurlijk volgen wij zijn situatie nadrukkelijk. Je moet ook kijken naar de positie waarop iemand kan spelen. Als dat bij elkaar komt, de beschikbaarheid en de positie waarop iemand speelt, dan is hij een optie."

"Van een leeftijdsgrens is hier sowieso geen sprake. Als iemand goed genoeg is, maakt het niet uit hoe oud hij is", aldus de trainer.

Bruins zet deur open voor voormalig verpleegkundigen en artsen

Voormalige verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen bij uitzondering weer aan de slag in de zorg, zonder dat zij zich opnieuw in het register inschrijven. Dit heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) besloten. De inzet van extra personeel in de zorg is hard nodig om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. De maatregel is met onmiddellijke ingang van kracht en geldt tot nader order.

Daarnaast zorgt Bruins ervoor dat de herregistratie-verplichting voor alle zogeheten artikel 3 Wet BIG-beroepsbeoefenaren tot nader order worden opgeschort. Dit betekent dat BIG-zorgverleners zoals artsen en verpleegkundigen zich nu niet hoeven te herregistreren. Dat is normaal gesproken elke vijf jaar verplicht. De maatregel voorkomt dat zorgverleners die nu hard nodig zijn worden doorgehaald in het BIG-register, waardoor ze hun bevoegdheden zouden verliezen.

Minister Bruno Bruins: ‘Ik krijg dagelijks signalen binnen van voormalig zorgpersoneel dat zich wil gaan inzetten om het huidige zorgpersoneel te ondersteunen. Ik vind het zeer hartverwarmend dat zo veel mensen willen helpen. Daarom neem ik nu maatregelen om ervoor te zorgen dat zorginstellingen gebruik kunnen gaan maken van de ervaring en kennis van deze voormalig verpleegkundigen en artsen.’

44% van gebouwde woningen in Noord-Holland rondom stations

Van 2012 tot en met 2018 is gemiddeld 44% van het aantal nieuwbouwwoningen in Noord-Holland binnen een straal van 1200 meter van een station gebouwd. Dit blijkt uit de ‘Monitor OV-knooppunten 2018/2019’ van de provincie Noord-Holland.

Het aantal woningen dat wordt gebouwd rondom OV-knooppunten ligt vanaf 2015 hoger dan voorgaande jaren. Uit cijfers die gemeenten aanleverden, blijkt ook dat maar liefst 80% van de woningbouwopgave van 202.000 woningen voor de jaren 2019-2040 binnen 1200 meter van een OV-knooppunt gebouwd kan worden.

OV-Knooppunt
De provincie wil nog meer nieuwbouw rondom stations zodat het openbaar vervoer en bestaande ruimte in het stedelijk gebied optimaal benut worden. Het is daarom belangrijk dat gemeenten voorrang geven aan nieuwbouwplannen bij OV-knooppunten.

Minder leegstand kantoorruimte
De leegstand van kantoorruimte is in de periode 2012-2018 gehalveerd. Dit komt doordat kantoorruimte een andere functie heeft gekregen, bijvoorbeeld als woonruimte, maar ook vanwege de toenemende vraag naar kantoorruimte. Vanwege deze toegenomen vraag is in 2018 33% meer kantoorruimte binnen 1200 meter gepland dan in 2016.

Groei aantal treinreizigers
Het aantal treinreizigers is in Noord-Holland ten opzichte van 2012 toegenomen met 23% naar ruim 800.000 in- en uitstappers in 2018. De groei is vooral waar te nemen bij stations met veel werkgelegenheid in de omgeving (bijvoorbeeld Amsterdam Zuid), bij stations met recreatievoorzieningen in de buurt (bijvoorbeeld Zaandam Zaanse Schans) of bij stations waar verschillende functies bij elkaar komen, zoals de combinatie van werken en recreëren (bijvoorbeeld Amsterdam Bijlmer Arena).

Afnemend autobezit bij stations
Het autobezit van Noord-Hollanders neemt af naarmate ze dichter bij een OV-knooppunt wonen. Het gemiddeld autobezit per huishouden ligt binnen 1200 meter en 10 minuten fietsen 10% lager dan gemiddeld in de provincie Noord-Holland (0,8 auto per huishouden). Wonend binnen 300 meter ligt het autobezit 20% lager dan het gemiddelde.

Programma OV-knooppunten
Stations zijn belangrijke schakels in de reis van mensen op weg naar werk, naar voorzieningen of recreatieve bestemmingen. Door OV-knooppunten optimaal in te richten, wordt de reistijd korter, zijn voorzieningen dichtbij en worden files en CO2-uitstoot verminderd.

Spannende Cheltenham Gold Cup in laatste meters beslist

Er is in deze tijd logischerwijze niet al teveel nieuws te melden wat betreft sportwedstrijden, want die zijn allemaal afgelast. Daarom kijken we zo nu en dan even terug naar de afgelopen tijd, zoals in dit geval het weekeinde.

Zaterdag werd in het Engelse Cheltenham het hoogtepunt van het Cheltenham Festival gehouden, een van de grootste paardensportevenementen op aarde. Het hoogtepunt daarvan is de Cheltenham Gold Cup, die sinds 1924 - ijs en weder dienende - jaarlijks wordt gehouden en een lengte heeft van drie mijl en ruim 2,5 furlongs - gekke jongens, die Britten, dus wij noemen het gewoon 5294 meter.

De paarden en hun jockeys moeten 22 obstakels overwinnen, de minimale leeftijd voor de paarden is vijf jaar en de prijzenpot bedraagt bijna driekwart miljoen euro. Vorig jaar ging de winst naar Al Boum Photo, met de Ierse jockey Paul Townend op de rug. Dit jaar werd het een behoorlijk spannende race, dus wie nog iets aan sport wil zien kan hieronder nog een kleine zeven minuten genieten.

Cheltenham Gold Cup 2020

'Willems veel langer uit de roulatie door forse knieschade'

Jetro Willems liep in januari een zware knieblessure op. Aanvankelijk werd gemeld dat de door Eintracht Frankfurt aan Newcastle United verhuurde vleugelverdediger in de wedstrijd tegen Chelsea zijn voorste kruisband had afgescheurd, waar normaal gesproken zes tot negen maanden van gerevalideerd moet worden. BILD meldt nu echter dat de schade aan het gewricht van Willems een stuk forser is en dat hij pas in februari 2021 weer op het veld zal staan.

De Duitse krant schrijft dat niet alleen de voorste, maar ook de achterste kruisband van Willems is afgescheurd en dat er tevens kraakbeenschade is ontstaan.

Op Instagram deelde de 25-jarige verdediger afgelopen week een video waarin te zien is hoe hij in het zwembad loopt. "Ik heb beetje ruimte voor verbetering gelaten, maar ik heb ze laten zien, hey hou me beter in de gaten", schreef Willems bij de video.

Volgens BILD behoren de stappen in het zwembad tot de eerste fase van de revalidatie van Willems. De verdediger is afgelopen week voor het eerst weer in Frankfurt geweest, waar hij een ontmoeting had met de nieuwe teamarts Florian Pfab en zijn knie nader is onderzocht.

Er wordt op dit moment verwacht dat Willems pas in februari 2021 zijn rentree kan maken. Het is voorlopig nog de vraag voor welke club dat zal zijn.

Newcastle United huurde Willems dit seizoen van Eintracht Frankfurt en bedong een optie tot koop ter waarde van elf miljoen euro, maar het wordt door de zware blessure niet aannemelijk geacht dat die gelicht gaat worden.

Willems, wiens contract bij Eintracht Frankfurt nog loopt tot medio 2021, kwam tijdens zijn huurperiode bij the Magpies tot twintig optredens, waarin hij goed was voor twee doelpunten en drie assists.

Geen eindtoets in groep 8 dit jaar

Leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel zijn momenteel erg druk met de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuis zitten. Dat vergt alle energie van de scholen. Daarom heeft minister Slob besloten dat leraren dit jaar geen eindtoets hoeven af te nemen bij leerlingen in groep 8.

"We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen. Ik vraag hier ieders begrip voor,” zegt minister Slob.

Schooladvies van leraar
De leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen weken van de leraar al het schooladvies voor de middelbare school gekregen. Dat advies is gebaseerd op een breed beeld van de ontwikkeling van de kinderen over de afgelopen jaren. Het advies van leraren is altijd al leidend en zal nu ook bepalen in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school.

Voortgezet onderwijs
Minister Slob heeft aan basisscholen gevraagd om in samenwerking met middelbare scholen leerlingen uit groep 8 zo goed mogelijk voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. Daarnaast zal op de middelbare school in het nieuwe schooljaar goed gekeken worden of kinderen op de juiste plek zitten. Daar zal minister Slob nadere afspraken over maken met het voortgezet onderwijs.

Gestolen auto gevonden door ANPR-hit; man en vrouw aangehouden

De politie heeft dinsdagmiddag een 38-jarige man uit Haarlem en een 35-jarige vrouw uit Hoofddorp aangehouden omdat zij reden in een auto die op 15 maart als gestolen werd opgegeven. Agenten kwamen de auto op het spoor door een zogenaamde ANPR-hit (Automatic Number Plate Registration).

Rond 17.00 uur kwam de melding binnen dat de auto op de N208 bij Haarlem reed. De politie kwam de auto al snel op het spoor, zag dat deze richting Beverwijk ging en volgde de auto op gepaste afstand. Op de Spoorsingel in Beverwijk kreeg de bestuurder blijkbaar in de gaten dat de politie naar hem op zoek was en ging ervandoor. De bestuurder lapte hierbij alle verkeersregels aan zijn laars; rijden door het rode verkeerslicht, te hard rijden, tegen de richting in, etc.

Hierbij bracht de automobilist ook andere verkeersdeelnemers in gevaar. Eenmaal aangekomen op de oprit van de A22 tikte één van de politieauto’s tegen de gestolen auto aan waardoor deze tot stilstand kwam. Hierop konden de agenten de 38-jarige bestuurder en de 35-jarige passagier aanhouden. Er raakte niemand gewond.

De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en de auto werd in beslag genomen.

Swart: "Ajax kampioen, had de rest maar beter moeten presteren"

Ajax bestaat vandaag 120 jaar, maar er heerst allesbehalve een jubelstemming in de Johan Cruijff ArenA. Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep en ook de voetballerij ondervindt de consequenties van de pandemie. Sjaak Swart, al 72 jaar lid van Ajax, erkent tegenover het Algemeen Dagblad dat er weinig reden is voor feest. De 81-jarige oud-voetballer zegt dat het jubileum van Ajax niet aanvoelt als een verjaardag. "Vrijdag zou er een feestavond zijn, maar die is natuurlijk afgeblazen. Zoals alles even niet doorgaat. Het is even niet anders."

"Ik neem er vandaag wel een gebakje op, maar dat zou ik zonder die 120 jaar ook wel hebben gedaan. Laten we alle festiviteiten maar gewoon een jaartje doorschuiven naar 121 jaar. Ook prima."

Mister Ajax zit vanwege de coronacrisis voorlopig thuis. "Ik mag mijn huis niet uit van mijn kinderen. Dat moet ik niet proberen ook, ze zijn in staat om mijn banden lek te steken. En ze doen ook boodschappen voor me."

"Dus ik ruim thuis maar een beetje de boel op, lees wat, kijk televisie en zit in de tuin in het zonnetje als het kan", aldus Swart, die hoopt dat de Eredivisie afgemaakt kan worden dit seizoen.

"Maar als ik het allemaal zo beluister, kan het nog een tijdje duren, en gaat dat dan niet lukken. Dan is het meest eerlijke dat de huidige stand de eindstand is. En Ajax dus kampioen", aldus Swart.

Momenteel gaan de Amsterdammers met 56 punten aan de leiding in de Eredivisie omdat men een beter doelsaldo heeft dan nummer twee AZ (+45 om +37).

Hekkensluiter RKC Waalwijk en ADO Den Haag zouden dan rekening moeten houden met degradatie, terwijl Fortuna Sittard nu op de penibele zestiende plek bivakkeert.

"Bovenin en onderin kunnen andere clubs de consequenties niet leuk vinden, maar dan hadden ze maar eerder goed moeten presteren", vervolgt Swart, die het seizoen schrappen pas oneerlijk zou vinden.

De oud-voetballer wijst naar de situatie in Engeland, waar Liverpool een voorsprong van 25 punten koestert op nummer twee Manchester City en na dertig jaar de landstitel kan pakken. "Die zijn gewoon bijna kampioen. Na al die jaren. Dan kan je toch niet zeggen streep door dit seizoen ?"

Tramschutter GŲkmen Tanis hoort uitspraak in de cel

De rechtbank Midden-Nederland doet op vrijdag 20 maart om 14.00 uur uitspraak in de zaak van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is het aantal personen dat bij de uitspraak in de zittingszaal aanwezig kan zijn beperkt.

Maatregelen
De rechtbank is vanaf dinsdag 17 maart jl. gesloten. Urgente zittingen gaan wél door, waaronder deze uitspraakzitting. De rechtbank volgt de richtlijnen van het RIVM en de nationale crisisorganisatie. Mensen die ziek of verkouden zijn mogen het gerechtsgebouw niet in en kunnen dus ook niet aanwezig zijn bij de uitspraak. Daarnaast neemt de rechtbank aanvullende maatregelen om de risico’s te beperken. Dat betekent dat naast de professionele procesdeelnemers, publiek in zeer beperkte mate wordt toegelaten. Ook krijgt een zeer beperkt aantal journalisten toegang. Alle andere belangstellenden kunnen de uitspraak elders via een livestream volgen. De rechtbank volgt de ontwikkelingen en richtlijnen van het RIVM nauwlettend en neemt indien nodig extra maatregelen.

Nabestaanden en slachtoffers
Gezien het grote aantal nabestaanden en slachtoffers heeft de rechtbank moeten vaststellen dat het onverantwoord is om hen in groten getale toe te laten tot de zittingszaal. Tussen de aanwezigen zal voldoende afstand moeten worden gehouden om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. De rechtbank stelt daarom in de zittingszaal acht plaatsen beschikbaar voor nabestaanden en slachtoffers. Het Openbaar Ministerie verdeelt die plaatsen onder deze groep. De rechtbank begrijpt dat dit mogelijk een grote teleurstelling is voor de overige nabestaanden en slachtoffers, maar de gezondheid van alle betrokkenen staat voorop. Zij kunnen de uitspraak thuis via een livestream volgen. De advocaten van de slachtoffers en nabestaanden kunnen de uitspraak volgen in een videozaal in het gerechtsgebouw.

Minder rechters en officieren
Gelet op het belang van de gezondheidsaspecten zal de rechtbank enkelvoudig uitspraak doen, en wordt het OM door één i.p.v. drie officieren van justitie vertegenwoordigd. Uiteraard wordt ook de raadsman van Gökmen Tanis in de gelegenheid gesteld de uitspraak bij te wonen.

Media
Eerder is toestemming gegeven om de uitspraak live uit te zenden. Media kunnen de uitspraak via de livestream volgen. Daarnaast krijgen zes journalisten toegang tot een aparte videozaal in het gerechtsgebouw. Deze zes journalisten worden apart door de afdeling Communicatie geïnformeerd. Zij zien dezelfde beelden als mensen die de uitspraak via een livestream volgen. Er is, buiten het gerechtsgebouw, een persrechter beschikbaar voor interviews. Ook kan zij telefonisch een toelichting geven. Tekenaars en fotografen worden niet toegelaten.

Aanwezigheid verdachte
Eerder heeft de rechtbank aangegeven dat Gökmen Tanis verplicht aanwezig moet zijn bij de uitspraak. Hij zou, gezien zijn gedrag tijdens de inhoudelijke behandeling, niet in de feitelijke zittingszaal aanwezig zijn. Net als tijdens delen van de inhoudelijke behandeling zou hij de uitspraak via een videoverbinding vanuit een aparte ruimte volgen. Voor het vervoer en aanwezigheid van de verdachte zou een groot aantal mensen van de parketpolitie en DJI nodig zijn, dat fysiek dicht bij de verdachte en elkaar zouden komen. De rechtbank vindt het gezien de huidige ontwikkelingen onverantwoord om de parketpolitie en DJI op deze manier te belasten met het vervoer en de bewaking van de verdachte. Dit betekent dat de verdachte niet in het gerechtsgebouw aanwezig zal zijn tijdens de uitspraak.

Trabzonspor ontbindt contract Mikel na kritiek op doorspelen Turkse competitie

In tegenstelling tot de meeste competities wordt in Turkije nog gewoon gevoetbald. Trabzonspor-middenvelder John Obi Mikel uitte via Instagram kritiek op het doorspelen. Inmiddels is het contract tussen de Nigeriaan en zijn werkgever ontbonden.

De voormalig Chelsea-speler plaatste zondag op Instagram het volgende statement: “Er is meer in het leven dan voetbal. Ik voel me niet op mijn gemak en wil niet spelen in deze situatie. Iedereen zou in deze tijd thuis bij familie en geliefden moeten zijn. Het seizoen zou afgelast moeten worden.”

In een kort bericht heeft Trabzonspor laten weten dat met ‘wederzijdse goedkeuring’ het contract ontbonden is.

Geen straf na poging tot zware mishandeling in Oss omdat noodweer

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 31-jarige man ontslagen van alle rechtsvervolging. Eerder nam de rechtbank Oost-Brabant hetzelfde besluit. De man was betrokken bij een uit de hand gelopen ruzie, waarbij hij had geprobeerd de andere partij zwaar te mishandelen.

Op 8 mei 2017 raakten 2 bewoners van een appartementencomplex in Oss verwikkeld in een ruzie. De verdachte had samen met zijn moeder aangebeld bij het latere slachtoffer om een horloge terug te geven. Het gesprek liep zodanig uit de hand dat de verdachte het slachtoffer heeft geslagen, nadat hij eerst door het slachtoffer werd aangevallen. De verdachte had daarbij een scherp voorwerp (volgens de verdachte een kurkentrekker) in zijn hand. Het slachtoffer hield geen blijvend letsel aan zijn verwondingen over.

Poging tot doodslag niet bewezen
Het slachtoffer liep naast steekverwondingen een klaplong op. Er was volgens het hof echter geen aanmerkelijke kans dat het slachtoffer zou kunnen overlijden als gevolg van de opgelopen verwondingen. Een poging tot doodslag wordt daarom niet bewezen verklaard. Wel vindt het hof, net als de rechtbank, een poging tot zware mishandeling bewezen.

Beroep op noodweer
De verdediging beriep zich op noodweer. De verdachte zou geen andere keus hebben gehad dan de confrontatie aan te gaan. Uit getuigenverklaringen blijkt dat het slachtoffer als eerste de verdachte aanvloog en ook zijn moeder. Dat ging zo vlug dat de verdachte geen tijd heeft gehad om te vluchten of zich aan het geweld te onttrekken. Daarom volgt het hof het besluit van de rechtbank om de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging, omdat de verdachte uit noodweer heeft gehandeld.

Opnieuw meer miljonairs in Nederland

Het aantal particuliere huishoudens in Nederland met een vermogen van 1 miljoen euro of meer is tussen 2017 en 2018 gestegen van 180,9 duizend naar 207,4 duizend. Hiermee was 2,7 procent van alle huishoudens in 2018 miljonair. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over vermogens. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn meegerekend in het vermogen.

Tussen 2015 en 2018 is het aantal miljonairs gestaag gegroeid. Ook tussen 2006 en 2008 was dat het geval, maar daarna nam het aantal miljonairs tot 2014 vrijwel jaarlijks af, mede als gevolg van dalende huizenprijzen en beurskoersen. Vanaf 2014 stijgt het aantal miljonairs weer. Het aantal miljonairs lag in 2016 op het niveau van 2008 en was in 2018 een kwart hoger dan in 2008.

Een miljoen euro in 2018 had wel een andere waarde dan in 2008. Wordt er rekening gehouden met de prijsontwikkeling, dan waren er in 2018 nog iets minder miljonairs dan in 2008.

Miljonairs hebben 21 keer zoveel vermogen als niet-miljonairs
Miljonairshuishoudens hadden in 2018 gemiddeld ruim 2,5 miljoen euro aan vermogen, tegenover een vermogen van 119.000 euro van niet-miljonairs. Het vermogen van miljonairs is hiermee gemiddeld 21 keer zo hoog als dat van niet-miljonairs.

Van de 207 duizend miljonairs in 2018 had twee derde een vermogen tussen 1 en 2 miljoen euro. Rond 16 procent van de miljonairs had een vermogen tussen 2 en 3 miljoen euro. Ruim 2 procent had een vermogen van 10 miljoen euro of meer. Het gaat daarbij om 4.500 huishoudens.

Aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen grootste bezit
In 2018 bestond 37 procent van de bezittingen van miljonairs uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen; 22 procent bestond uit de waarde van de eigen woning. Bij niet-miljonairs vormde de waarde van de eigen woning 72 procent van de bezittingen tegen 3,4 procent aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. Naarmate het vermogen van miljonairshuishoudens groter is, neemt het relatieve aandeel van het aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen in het totale bezit toe en het aandeel van de eigen woning af.

Miljonairs hebben relatief minder schulden dan niet-miljonairs: 13 procent tegen 46 procent (schuld als percentage van het bezit). Bij de niet-miljonairs bestaat 89 procent van de schulden uit hypotheekschuld voor de eigen woning. Bij miljonairs is dat iets minder dan de helft.

Miljonairs hebben vaker inkomen uit eigen onderneming en uit vermogen
Miljonairs zijn vaker als zelfstandige actief dan niet-miljonairs: 40 procent had vooral inkomen als zelfstandige tegen 8 procent van de niet-miljonairs. Voor 11 procent van de miljonairshuishoudens was het vermogen de belangrijkste inkomensbron. Het gaat dan veelal om dividenden en inkomsten uit onroerend goed. Bij niet-miljonairs kwam inkomen uit vermogen relatief weinig voor (0,4 procent).

Van de niet-miljonairshuishoudens was 11 procent hoofdzakelijk afhankelijk van sociale zekerheid en sociale voorzieningen. Rond 1 procent van de miljonairs had als voornaamste inkomensbron een sociale zekerheidsuitkering. Het gaat daarbij meestal om werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairshuishoudens lag gemiddeld 2,5 maal hoger dan dat van niet-miljonairs: 100.000 euro tegenover 40.000 euro.

Veel miljonairs in Bloemendaal, weinig in Kerkrade
In Noord-Holland woonden in 2018 relatief de meeste miljonairshuishoudens (3,5 procent). Daar liggen ook de top-drie-gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs: Bloemendaal (22 procent), Laren (20 procent) en Blaricum (17 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht en Zeeland, waar ook meer dan 3 procent miljonairs wonen. Onderaan de lijst staan Flevoland, Groningen en Limburg met minder dan 2 procent miljonairs. In de Limburgse gemeenten Kerkrade, Brunssum en Landgraaf woonden naar verhouding de minste miljonairshuishoudens.

Volleybalster Stoltenborg stopt bij Oranje

Femke Stoltenborg stelt zich niet langer beschikbaar voor het Nederlandse volleybalteam. De 28-jarige spelverdeelster speelde in 2018 voor het laatst in Oranje. In totaal speelde ze 244 interlands.

Stoltenborg kwam sinds 2011 uit voor het Nederlandse team en won in 2015 en 2017 zilver op het Europees kampioenschap. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 was er een vierde plaats. Twee jaar geleden raakte ze haar plaats kwijt aan Laura Dijkema en Britt Bongaerts. De Achterhoekse blijft wel uitkomen voor haar club Volei Alba Blaj uit Roemenie.

Gemeente Rotterdam, welzijn en Trevvel starten Sociale Hulpdienst Corona

De gemeente Rotterdam, het welzijnswerk, Trevvel en andere partners slaan hun handen ineen voor ouderen en andere risicogroepen die door het coronavirus alleen thuis zitten en niet naar buiten kunnen of durven. Gezamenlijk pakken zij tijdens de coronacrisis hulpvragen van deze Rotterdammers op. Er kan gedacht worden aan het ophalen van medicijnen bij de apotheek, het doen van boodschappen of gewoon even telefonisch contact als iemand zich eenzaam voelt.

Wethouder Sven de Langen (o.a. zorg en ouderen): “In deze tijden is saamhorigheid belangrijk. Met name de kwetsbaren onder ons kunnen extra hulp gebruiken. Fantastisch dat de welzijnsorganisaties en Trevvel zo snel hun normale werkzaamheden hebben kunnen ombouwen naar een sociale hulpdienst. Mensen mogen in Rotterdam namelijk niet tussen wal en schip vallen.”

Hulp vragen
Maar hoe werkt de sociale hulpdienst? Via 14010 kunnen Rotterdammers hun hulpvraag doen. Daarnaast kunnen ook professionals, zoals huishoudelijke hulpen en thuiszorg, een melding doen. Tijdens hun werkzaamheden signaleren zij wellicht problemen, zoals een lege koelkast, die zij niet zelf kunnen oplossen. Meldingen en hulpvragen worden vervolgens doorgezet naar het welzijnswerk dat in elk gebied, van Pernis tot IJsselmonde, actief is.

Naast de inzet op hulpvragen vanuit 14010 is er een belteam dat vanuit het welzijnswerk proactief ouderen belt om hen te vragen hoe het gaat en te kijken of het noodzakelijk is om bij te springen met praktische klusjes. Oscar Papa van WIN010 (Rotterdams platform van welzijnsorganisaties): “Vanuit onze ervaring met de 75+ huisbezoeken weten we welke ouderen uit de wijk extra aandacht goed kunnen gebruiken. Onze kennis van de wijk zetten we heel graag in. Iedere welzijnsorganisatie heeft een eigen belteam in de wijk dat proactief ouderen belt om hen te vragen hoe het met ze gaat en of ze wat nodig hebben. Hierbij wordt de hulp van zowel, vrijwilligrs, bewoners als ondernemers uit de eigen wijk ingeschakeld.”

Welzijnswerk en Trevvel
Het welzijnswerk pakt de meldingen met de eigen medewerkers en vrijwilligers op en organiseert de oplossingen op hulpvragen in de wijk. Daarnaast stelt Trevvel chauffeurs en voertuigen ter beschikking om de bezorging van boodschappen en vervoer te organiseren. Zo worden de voedselpakketten van de voedselbank door Trevvel thuisbezorgd. Arno van Haasterecht van Trevvel: ‘Het is een eenzame en ook angstige tijd voor ouderen en kwetsbare Rotterdammers. Met elkaar moeten we extra goed op hen letten. Met deze samenwerking willen we hen helpen waar we kunnen.’

Samen
Inmiddels hebben vele mensen aangegeven zich in te willen zetten voor de mensen die dat nodig hebben. Zo zijn er vele Rotterdammers actief via Rotterdammersvoorelkaar.nl, Opzoomer Mee en andere vrijwilligers- organisaties. Daarnaast bieden ook veel Rotterdammers zelf hulp aan ouderen of kwetsbare Rotterdammers. De gemeente is trots dat de stad zich op dit moment van zijn beste kant laat zien. Wethouder Sven de Langen: “Enkel met de optelsom van alle initiatieven kunnen we alle hulpvragen beantwoorden en alle mensen helpen. Elke goede daad naar een ander is er één.”

5 tieners opgepakt voor gewelddadige woningoverval Utrecht

In het onderzoek naar een gepleegde woningoverval op zondag 9 februari aan de Griftstraat in Utrecht heeft de politie op maandag 16 en dinsdag 17 maart vijf verdachten aangehouden. Op die bewuste dag werden de bewoner en zijn buurman in de woning overweldigd door een aantal jongeren die de woning binnendrongen en goederen buit maakten.

Bij de confrontatie werd er geweld gebruikt door de verdachten en raakten de slachtoffers gewond. Zij moesten zich hiervoor onder behandeling stellen van het ziekenhuis. De recherche stelde direct een groot onderzoek in naar de identiteit van de verdachten en zette daarbij ook het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht in.

Het onderzoek en de media-aandacht leidde tot de arrestatie van vijf verdachten. Het gaat om bewoners van Utrecht in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar oud. De politie onderzoekt of er mogelijk een relatie is met andere woningovervallen.

Broers krijgen 10 jaar cel voor schietpartij in woonwijk Rosmalen

De rechtbank Oost-Brabant heeft dinsdag 2 broers uit ’s-Hertogenbosch (25 en 28 jaar) veroordeeld tot celstraffen van 10 jaar. Zij beschoten een man met wie zij een conflict hadden. Die man krijgt zelf een celstraf van 270 dagen, waarvan 76 dagen voorwaardelijk, omdat hij een verboden vuurwapen en munitie had.

De broers reden in juli 2019 met hun auto naar een woonwijk in Rosmalen waar de 21-jarige man destijds woonde. Toen ze hem zagen, vuurde één van de broers vanuit de auto een schot af in zijn richting. De man vluchtte daarop een brandgang in. De bestuurder zette de auto achteruit tot voor de ingang van de brandgang, waarna de schutter nogmaals een schot afvuurde richting de vluchtende man. Die man zou op zijn beurt als waarschuwing in de lucht hebben geschoten. De broers gingen er vervolgens vandoor. Bij de schietpartij raakte niemand gewond. Geen van de betrokkenen wilde inzicht geven in de aanleiding tot het incident.

Volgens de rechtbank gingen de broers met een vooropgezet plan naar de man toe om hem te doden. Daarom is er sprake van een poging tot moord. De rechtbank vindt de handelingen van de bestuurder en de schutter in gelijke mate verwijtbaar. De bestuurder maakte het schieten van de ander mogelijk. Voor de strafmaat is het daarom niet relevant wie de schoten heeft afgevuurd. De rollen bij de voorbereiding van het delict waren volstrekt inwisselbaar.

Levensgevaar omstanders
Bij het bepalen van de straffen van de broers weegt mee dat zij overdag de confrontatie zochten in een woonwijk en nabij een winkelcentrum. Ze brachten niet alleen de man, maar ook de vele omstanders in levensgevaar. De broers hebben een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een medemens. Het is slechts door gelukkig toeval dat niemand gewond is geraakt of, in het ergste geval, is gedood. Het voorval was niet alleen voor de man een traumatische ervaring. Ook de omstanders – onder wie enkele kinderen – waren ongewild getuige van dit gewelddadige incident. De rechtbank vindt al met celstraffen van 10 jaar op z’n plaats.

Verboden wapenbezit
De rechtbank veroordeelt de 21-jarige man voor verboden vuurwapenbezit en munitie. Hij verklaarde een wapen bij zich te dragen uit zelfbescherming vanwege een conflict. Dit wapen gebruikte de man ook daadwerkelijk toen hij door de broers werd beschoten; naar eigen zeggen loste hij een waarschuwingsschot in de lucht. De onvoorwaardelijke celstraf heeft de man inmiddels als voorlopige hechtenis uitgezeten. Sinds de schorsing van de voorlopige hechtenis, woont de man elders in het land, ver weg van het gebeuren. De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke celstraf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de man onder meer een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich laten behandelen door een forensische polikliniek en moet hij deelnemen aan een gedragsinterventie die gericht is op cognitieve vaardigheden.

Slimme verkeerslichten op en rond N325

Provincie Gelderland start deze maand met de aanleg van slimme verkeerslichten. Deze zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer op basis van mobiele data afkomstig van weggebruikers. Met die data kunnen slimme verkeerslichten prioriteit gaan geven aan bijvoorbeeld bussen en hulpdiensten. Ook kunnen zij weggebruikers adviseren over de snelheid en snelste route door de stad tot en met de rijstrook hiervoor. Met deze informatie kunnen weggebruikers hun verkeersgedrag afstemmen. Dat draagt bij aan een betere doorstroming, leefbaarheid en veiligheid.

Talking Traffic
Het plaatsen van deze slimme verkeerslichten maakt onderdeel uit van Talking Traffic. Dit is een landelijk publiek-private samenwerking van marktpartijen en overheden die samenwerken aan nieuwe technieken voor verkeersmanagement. In de regio Arnhem-Nijmegen komen nu 48 iVRI’s, waarvan 26 in Nijmegen. Ruim 1200 kruisingen in Nederland worden met deze iVRI’s ingericht. Het plaatsen van deze iVRI’s en aansluiten op de data vraagt inregeltijd. Met deze plaatsing zetten gemeente en provincie de eerste stap om meer gebruik te gaan maken van mobiele data voor een betere doorstroming.

Planning
De eerste slimme verkeerslichten worden vanaf maart 2020 geplaatst op de volgende locaties:

 • N325 IJsseloordweg – Lange Water van zaterdagavond 28 maart 20:00 uur tot zondagavond 29 maart 24:00 uur.
 • N325 IJsseloordweg – Westervoortsedijk van zaterdagavond 4 april 20:00 uur tot zondagavond 5 april 24:00 uur. Uitvoering door provincie Gelderland.

Verkeersmaatregelen
Om de slimme verkeerslichten te kunnen plaatsen, moeten de bestaande verkeerslichten op de kruispunten worden uitgezet. Het vervangen van de verkeerslichten op de kruispunten van de gemeente Arnhem en Rheden kost 1 dag. Verkeersregelaars begeleiden weggebruikers tijdens de werkzaamheden. Het is nu nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.

Omleidingen
Op kruisingen N325 Westervoortsedijk en Lange Water wordt het kruisingsvlak afgesloten. Verkeer op de N325 kan rechtdoor richting Arnhem-Zuid of Knooppunt Velperbroek. Verkeer vanaf de Westervoortsedijk of het Lange Water richting Velperbroek wordt omgeleid.

IJsseloord II is tijdens de werkzaamheden van 28 t/m 29 maart bereikbaar via de N325 komende vanuit Arnhem-Zuid of vanaf de Westervoortsedijk. Komend vanaf het Lange Water wordt het verkeer omgeleid. Tijdens het weekend van 4 en 5 april is IJsseloord II via de gebruikelijke weg bereikbaar (kruising N325 – Lange Water).

Overige iVRI’’s
Zodra de uitrol van de iVRI’s in de gemeenten Rheden en Arnhem en op knooppunt Velperbroek bekend is, volgt daarover nadere informatie. Deze iVRI’s zijn voorzien op de volgende locaties:

 • Kennedylaan – Reigerstraat gemeente Rheden
 • Kennedylaan – Lepelaarstraat gemeente Rheden
 • Westervoortsedijk – Zevenaarseweg gemeente Arnhem
 • Lange Water – Bethanienstraat gemeente Arnhem
 • Zevenaarseweg – Oude Zevenaarseweg gemeente Arnhem
 • Knooppunt Velperbroek Rijkswaterstaat

Meer informatie
Meer informatie over het project kunt u vinden op de site van provincie Gelderland.

Twee aanhoudingen na overval op slijterij

Op de Gasthuisstraat in Kaatsheuvel werd dinsdagavond 17 maart een slijterij overvallen. De dader maakte geld buit en wist te ontkomen. Niemand raakte gewond. Diezelfde avond hield de politie een 39-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Tilburg aan.

De dader kwam die avond rond 20.30 uur de winkel binnen. Hij legde een briefje met zijn eis op de toonbank en sprak verder niet. De geschrokken medewerkster voldeed aan zijn eis om geweld te voorkomen. Hierop vertrok de dader met zijn buit. De politie deed direct onderzoek en sprak getuigen.

Door verschillende getuigenverklaringen kwam de politie twee verdachten op het spoor. Zij werden rond 22.00 uur aangehouden op de Martinitorenstraat in Tilburg. De auto waarin zij zaten is in beslag genomen.

Agressieve man aangehouden op treinstation

De politie schoot woensdagmorgen 18 maart op het treinstation aan de Gravinnen van Nassauboulevard in Breda medewerkers van Veiligheid en Service te hulp. De politie hield de 30-jarige man uit Somalië aan nadat hij het personeel uitschold, collega’s bespuugde en probeerde te slaan en schoppen. De verdachte zou zich die nacht in een dronken bui vervelend hebben gedragen op het station. Toen de medewerkers op het station naar zijn identiteit vroegen, reageerde hij agressief.

Hierop werd rond 04.00 uur de politie ingeschakeld. In het bijzijn van de politie begon de man te schelden. Hierop hielden zij de man aan. Hiernaast probeerde hij een medewerker te bespugen, waarop een agent in zijn gezicht werd geraakt. De agressieve man probeerde ook te schoppen en te slaan, maar dit kon door de agenten worden ontweken. De agressieve verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats werd hierop overgebracht naar het politiebureau. Hier bedreigde hij het personeel met de dood. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Opsporing Verzocht: Moord op Bas Vijzelaar, politie zoekt passanten

Het lichaam van de 33-jarige Bas Vijzelaar werd zaterdagavond 14 maart 2020 aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal in Breukelen. Vijzelaar is door geweld om het leven gekomen. In het onderzoek naar zijn dood, doet de politie een dringend beroep op passanten en bekenden.

Op zaterdagochtend 14 maart zag een voorbijganger bloed, glas en een mobiele telefoon liggen op de Kanaaldijk Oost. Met behulp van een sonarboot en duikers heeft de politie Vijzelaars auto en lichaam onder het wateroppervlak aangetroffen.

Afspraak met onbekende
Bas Vijzelaar woonde samen met zijn partner in Zandvoort. Hij werkte voor een bedrijf dat handelde in exclusieve horloges. Voorafgaand aan zijn dood had hij vermoedelijk een afspraak met iemand van wie hij horloges ging kopen. Met wie en waar is onbekend. Het is ook onduidelijk waar hij om het leven is gebracht.

Dringend beroep op passanten
De aangetroffen auto betrof een zwarte Mercedes Benz S320CDI met kenteken 1-XRH-32. De auto is iets ten zuiden van de Breukelerbrug, ter hoogte van Nyenrode in het water beland. De politie doet een dringend beroep op mensen die denken dat ze Bas Vijzelaar – eventueel in gezelschap – of de auto tussen vrijdagavond 19.00 uur en zaterdagochtend 10.00 uur hebben gezien.

Mensen met informatie worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, het tipformulier op de website of met het Team Nationale Inlichtingen (079 - 345 89 99).

Details en gameplay Control-uitbreiding The Foundation

De eerste grote uitbreiding voor Remedy Entertainments succesvolle shooter Control, genaamd The Foundation, verschijnt volgende week donderdag voor PlayStation 4 en pc. Remedy heeft nu alvast wat details en een gloednieuwe trailer naar buiten gebracht.

In The Foundation keren spelers terug naar 'The Oldest House', waar het mysterieuze object 'The Monolith' in de main game beschadigd raakte wat alle ellende met de veroorzaakte met wezens die uit alternatieve dimensies kwamen sijpelen. Spelers moeten op zoek naar Helen Marshall, een NPC die ook in de basisgame al rol vervulde, maar daar vrij abrupt van het toneel verdween. De uitbreiding zal zo'n €15 gaan kosten. De Xbox One-versie komt wat later, op 25 juni.

Bijenkorf sluit fysieke winkels, webshop blijft open

Ook de Bijenkorf sluit per direct de deuren van haar fysieke winkels om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Een moeilijke beslissing, maar noodzakelijk volgens de keten op haar website. 

“De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en klanten hebben altijd onze prioriteit. Daarom zijn wij na de afweging van verschillende factoren tot de conclusie gekomen dat het beter is onze winkels per direct te sluiten. Wij zijn trots op onze loyale klanten en de geweldige inzet van onze medewerkers en staan in deze bijzondere tijd graag online voor u klaar”, aldus CEO Giovanni Colauto.

De webshop blijft gewoon open, de winkel hoopt haar klanten 'snel weer in de winkels te kunnen verwelkomen'. 

FOK! Wat een weer: lente

De ochtend begint op veel plaatsen zonnig, al drijft er soms sluierbewolking over. In de loop van de ochtend en middag raakt het van het noorden uit geheel bewolkt en kan er in het noorden af en toe lichte (mot)regen vallen. In het zuidoosten blijft het droog en overwegend zonnig. De maxima lopen uiteen van 9°C op de Wadden tot lokaal 17°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig, 6 Bft. In de loop van de middag neemt de wind af naar zwak tot matig. In de avond draait de wind in het Waddengebied naar het noorden.

Komende nacht breidt de bewolking zich langzaam naar het zuiden uit. Vooral in het noorden valt er af en toe lichte (mot)regen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind is zwak tot matig. In de noordwestelijke helft wordt de wind noord, elders blijft de wind zuidwestelijk.

Donderdag overdag is er tamelijk veel bewolking en valt er op enkele plaatsen lichte regen of motregen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noorden tot 14°C in het zuiden van het land. De wind is zwak tot matig en draait naar een noordelijke richting. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zonnige perioden a (Foto: Stephan5)
Een tijdje geleden was het ook lekker weer. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

COVID-19: Rode Kruis roept Nederlanders op de meest kwetsbaren te helpen

Het Rode Kruis roept Nederlanders op de meest kwetsbare mensen op afstand (bellen, skypen, whatsapp) te helpen in tijden van het coronavirus. Er leven bij grote groepen mensen veel vragen en onzekerheid. Dat constateert het Rode Kruis. De Rode Kruis Hulplijn staat sinds de start maandagochtend roodgloeiend. De algemene adviezen en tips die het Rode Kruis telefonisch geeft over omgaan met stress in deze tijd heeft de hulporganisatie samengevat in een flyer. Deze zal zij overal in Nederland verspreiden, opnieuw via de eigen vrijwilligers en de mensen die zich aangemeld hebben bij het burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help. Dit netwerk is sinds de eerste oproep van afgelopen weekend enorm gegroeid: van ruim 40.000 mensen naar ruim 60.000 nu. Dat geeft goed aan dat mensen echt iets voor elkaar willen doen: Nederland helpt Nederland.

“We zien een enorme saamhorigheid in deze onzekere tijden. Mensen willen massaal een ander helpen. Hoewel iedereen natuurlijk op een veilige afstand van elkaar moet blijven, zijn er genoeg dingen die je wel kunt doen. Bel een ander of schrijf weer eens een brief. Als Rode Kruis zijn we bereikbaar voor mensen met onze telefonische hulplijn, maar iedereen kan klaar staan voor een ander en een luisterend oor bieden. Een van de tips die we geven is dat het heel normaal is om je verdrietig, gespannen, bang of boos te voelen tijdens een crisis. Met anderen hierover praten helpt,” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen. De huidige situatie roept ook bij hen veel vragen op.”

Bij de Rode Kruis Hulplijn zijn op de eerste twee dagen veel vragen binnengekomen. Mensen delen hun zorgen over hun gezondheid en stellen vragen. Ze zijn ongerust en verdrietig, of hebben hele praktische vragen over het thuis blijven. Ook worden er vragen gesteld over het doen van online boodschappen. Bij het overgrote deel van de vragen geeft het Rode Kruis de mensen advies of stelt hen gerust. Tot nu toe leiden enkele telefoontjes tot concrete hulpverlening. Zo hebben gisteren twee vrijwilligers van het Rode Kruis Leiden boodschappen gedaan voor mensen, die zelf niet de deur uit konden.

Telefonisch hulp aanbieden
Iedereen kan telefonisch hulp aanbieden. Soms is het luisteren naar de emoties van een ander genoeg. Verder kunnen mensen elkaar helpen door het doen van boodschappen of uitleggen hoe dat online werkt. Een andere vraag is of mensen voldoende medicijnen op voorraad hebben. Ook kunnen de tips en adviezen hoe om te gaan met stress worden gedeeld. Het Rode Kruis heeft deze tips in een flyer gebundeld. Soms is het luisteren naar de emoties van een ander genoeg. Hierin staat bijvoorbeeld om in deze huidige situatie te letten op een gezonde leefstijl. Zorg voor voldoende slaap, goede voeding, beweging en sociaal contact per e-mail of telefoon. Ook afleiding is belangrijk en het is aan te raden een dagelijkse routine aan te houden.

De flyer met de adviezen zijn in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch beschikbaar en te downloaden via de website van de hulporganisatie en zal ook via social media verspreid worden. De vrijwilligers en burgerhulpverleners van het Rode Kruis-netwerk Ready2Help wordt gevraagd deze flyer verder te delen en waar mogelijk te printen en op te hangen.

Hulpverleners Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft in het hele land getrainde hulpverleners paraat staan om hulpdiensten te ondersteunen. Mensen die anderen willen helpen in noodsituaties via het burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help, kunnen zich hier aanmelden. De Rode Kruis Hulplijn is op werkdagen te bereiken van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 16.00 uur via 070-4455 888.

Laatste reviews en specials
review
Bloodshot
review
Final Fantasy VII Remake
review
Murder by Numbers
review
For All Mankind
review
The Invisible Man
review
Resident Evil 3 Remake
©FOK.nl e.a.