Apple onthult nieuwe iPad Pro met LiDAR-scanner en trackpadondersteuning

Apple heeft vandaag de nieuwe iPad Pro onthuld. Deze heeft een LiDAR-scanner en trackpadondersteuning in iPadOS. Met de optionele Magic Keyboard kun je de iPad Pro ook goed instellen om te werken aan een bureau.

De iPad Pro is nu voorzien van een ultragroothoekcamera, microfoons van studiokwaliteit en een LiDAR-scanner die nieuwe dieptemetingen mogelijk maakt. Zo biedt het meer mogelijkheden voor professionele workflows en ondersteuning voor professionele foto- en video-apps. Samen met de pro-camera’s, pro-audio, bewegingssensoren, het Liquid Retina-display en de apps zorgt de LiDAR-scanner dat iPad Pro prima werkt met augmented reality.

De LiDAR-scanner meet de afstand tot objecten op maximaal 5 meter afstand. Hij werkt zowel binnen als buiten, op fotoniveau, en met een snelheid van nanoseconden. De nieuwe diepte-frameworks van iPadOS combineren de dieptemetingen van de LiDAR-scanner met de gegevens van zowel de beide camera’s als de bewegingssensors. Computervisie-algoritmes op de A12Z Bionic-chip zorgen daarnaast nog eens voor een gedetailleerdere opname van de omgeving.

Alle bestaande ARKit-apps krijgen automatisch onmiddellijke AR-plaatsing, Motion Capture en People Occlusion. Met de nieuwste update voor ARKit hebben ontwikkelaars de beschikking over een nieuwe Scene Geometry-API en kunnen ze de kracht van de nieuwe LiDAR-scanner inzetten om compleet nieuwe ervaringen mogelijk te maken.

Met iPadOS 13.4, dat volgende week wordt uitgebracht, biedt iPad ondersteuning voor een trackpad, waarmee gebruikers op een heel nieuwe manier met hun iPad aan de slag kunnen. De gebruikerservaring van het trackpad is niet zonder meer overgenomen uit macOS, maar compleet opnieuw ontworpen voor iPad. Als de gebruiker een vinger over het trackpad beweegt, verandert de cursor vloeiend mee met de inhoud waarnaar hij wijst en neemt hij de vorm van elementen van de interface aan. Met Multi-Touch-bewegingen op het trackpad navigeren gebruikers snel en gemakkelijk door het hele systeem, zonder hun hand te hoeven optillen.

De nieuwe iPad Pro kan vanaf vandaag worden besteld. iPad Pro is vanaf later deze week in de winkel verkrijgbaar. De nieuwe 11-inch en 12,9-inch iPad Pro zijn verkrijgbaar in zilver en spacegrijs. De basisconfiguratie biedt professionals 128 GB ruimte voor hun apps en bestanden. Daarnaast is iPad Pro te configureren met 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslagruimte. De 11-inch iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 899 euro voor het Wi-Fi-model en 1009 euro voor het Wi-Fi + Cellular-model. De 12,9-inch iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 1119 euro voor het Wi-Fi-model en 1229 euro voor het Wi-Fi + Cellular-model op apple.com.

Apple kondigde daarbij ook een nieuwe Magic Keyboard aan. Met dit keyboard, dat magnetisch vastklikt aan iPad Pro, kun je het Multi-Touch-display makkelijk instellen als scherm op een bureau. Dankzij de scharnieren is de kijkhoek tot wel 130 graden verstelbaar. Het Magic Keyboard is makkelijk mee te nemen en beschermt de iPad Pro. Het biedt een volledig keyboard met verlichte toetsen en een schaarmechanisme met een key-travel van 1 mm. Het Magic Keyboard voor de iPad Pro is vanaf mei verkrijgbaar voor 339 euro voor de 11-inch iPad Pro en 399 euro voor de 12,9-inch iPad Pro.