COVID-19 Nederland: woensdag 18 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Proef met vaccinatie tegen tbc
Het Radboudumc in Nijmegen en het UMC Utrecht starten een proef waarbij medewerkers worden ingeënt tegen tuberculose (tbc) om te kijken of dit helpt hun afweer te verhogen. 500 medewerkers krijgen de echte inenting, 500 andere krijgen een placebo-inenting. Hiermee kunnen de resultaten goed worden geïnventariseerd. Het vaccin helpt niet direct tegen corona, maar geeft de afweer een boost. In het verleden is gebleken dat dit helpt tegen de griep. Of het ook helpt tegen andere infecties, wordt nu onderzocht. Als blijkt dat het vaccin helpt om mensen beter bestand te maken tegen corona, kan het op grotere schaal worden ingezet.

14:30 uur
Albert Heijn, Gall & Gall en Etos plaatsen plexiglas platen bij de kassa's om het kassapersoneel te beschermen tegen besmetting met corona. Ze zijn vandaag begonnen met het plaatsen van de schermen de winkels. Dit omdat het bij kassa's lastig is om de voorgeschreven 1,5 meter afstand aan te houden.

"We zijn dinsdag begonnen met het plaatsen van plexiglas. Het zijn vier schermen per winkel. Drie bij de kassa’s en een bij de servicebalie", zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof namens de drie winkelketens. "Op deze manier creëren we een fysieke afscheiding tussen de kassamedewerker en de klant. In combinatie met het plaatsen van tape op de vloer die 1,5 meter aangeeft, zorgen we ook voor onze kassamedewerkers voor een veilige werkplek."

14:45 uur
De Rooms-katholieke kerk heeft alle kerkdiensten voor Pasen en Palmzondag afgelast. Alle tot nu toe genomen maatregelen worden verlengd tot en met Tweede Paasdag (maandag 13 april). Dat betekent dat kerken waar mogelijk wel open zullen zijn, maar mensen wordt verzocht de vereiste onderlinge afstand aan te houden bij kerkbezoek. In de weekenden worden kerkdiensten op TV uitgezonden als alternatief voor de afgelaste diensten in de kerken. Ook zullen sommige kerken hun kerkdiensten streamen, zij geven dat op hun websites aan.

17:15 uur
Schiphol sluit 5 van de 7 pieren. Alleen de D- en E-pier blijven open. Eén van de vertrekhallen blijft in volledig in gebruik, de andere twee alleen wanneer het nodig is. Voor het personeel heeft dit nog geen gevolgen. Schiphol bekijkt wel de mogelijkheden voor overheidssteun.

19:30 uur
Het kamerdebat over de aanpak van de Coronacrisis is geschorst. Dit omdat minister Bruins onwel is geworden. Hij verliet even later op eigen krachten de kamer.

Corona Nederland