Neil Peart (Rush) overleden

Drummer en tekstschrijver Neil Peart van het Canadese rocktrio Rush is dinsdag op 67-jarige leeftijd aan een hersentumor overleden, zo heeft de band vrijdagavond bekendgemaakt. Peart ging najaar 2015 met pensioen na de tour ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van Rush. Een klein jaar later werd de ziekte vastgesteld bij de legendarische slagwerker.

Peart kwam in 1974 bij de band, en hielp deze aan een doorbraak niet alleen dankzij zijn technisch vernuft maar ook door zijn met mythologie, science fiction en filosofie doordrenkte songteksten. Het nummer 2112 van het gelijknamige album besloeg in 1976 de helft van de plaat, en daarmee beklonk Rush goeddeels zijn plek in de muziekgeschiedenis.

De band bleef daarna niet hangen in de jaren 70 waarin het allemaal begon, maar bleef zich ontwikkelen, en dat gold ook voor Peart. In latere songs omarmde hij onder meer reggae-ritmes, en hij bleef drumlessen volgen, onder meer bij jazzdrummer Peter Erskine.

Eind jaren '90 werd de slagwerker getroffen door twee tragedies. Eerst kwam zijn destijds enige dochter om bij een auto-ongeluk, en korte tijd later bezweek zijn vrouw aan kanker. Pearts reactie was een break van Rush en een tocht van bijna 90 duizend kilometer op zijn motor door Noord- en Midden-Amerika. Daarna ontmoette hij zijn tweede vrouw met wie hij ook een dochter kreeg. Kort daarop, in het nieuwe millenium, hervatte hij de samenwerking met zijn bandmaten - nadat hij eerst weer intensief drumles had genomen om weer op kracht te komen.

In 2015 ondernam Rush wat uiteindelijk de laatste concertreeks zou worden, de zogeheten R40 Live Tour. Die speelde zich geheel in Noord-Amerika af en duurde van mei tot augustus 2015, en kort daarop kondigde Peart zijn terugtreden aan. Deze finale reeks optredens volgde op de Clockwork Angels-tour, waarbij de band op 2 juni 2013 voor het laatst Nederland aandeed.

Peart hield zijn ziekte, een glioblastoom, geheim voor de buitenwereld. Rush laat weten dat hun vriend, soulmate en bandmaat gedurende meer dan 45 jaar, "zijn ongelooflijk dappere drieëneenhalf jaar durende strijd" uiteindelijk heeft verloren. Wie wil condoleren kan het beste een donatie aan een onderzoeksgroep of liefdadigheidsinstelling in Pearts naam doen, aldus de band.


Neil Peart (Rush) overleden