Vuurwerk tussen Carlsen en Giri blijft uit; partij eindigt in remise

Op de openingsdag van Tata Steel Chess in Wijk aan Zee stond meteen een kraker. Wereldkampioen Magnus Carlsen stuitte op Anish Giri, het Nederlandse uithangbord en ’s werelds nummer negen. Vuurwerk bleef uit, want de partij eindigde na 25 zetten in remise.

Giri rook kansen, veroverde nog wel een pion, maar kwam er gaandeweg achter dat er geen winstkansen lagen en accepteerde het remiseaanbod van zijn opponent. "Als je beter staat, denk je nog wel eens dat je kunt zegevieren’’, aldus Giri, die na afloop niettemin eerst geïnteresseerd op internet door het zettenverloop scrolde om te kijken of hij niet iets over het hoofd had gezien. "Maar dat was nu niet het geval."

Voor Giri was de puntendeling de goede start, in een toernooi waarin voor hem ogenschiijnlijk de grootste uitdaging in de eerste drie speelronden zit verscholen. Zondag treft hij immers met wit Fabiano Caruana, de huidige nummer twee van de wereld en de laatste WK-uitdager van Carlsen in 2018. Maandag zit hij met zwart achter het bord tegen de Indïer Viswanathan Anand.

Giri gebruikt Tata Steel Chess dit jaar als voorbereiding op het kandidatentoernooi in maart in Yekaterinburg. De winnaar van dat toernooi mag eind 2020 met Carlsen in een tweekamp strijden om de wereldtitel.

Uitslagen Tata Steel Chess ronde I 
Xiong, Jeffery - Dubov, Daniil ½-½
Van Foreest, Jorden - Yu, Yangyi 1-0
Carlsen, Magnus - Giri, Anish ½-½
Caruana, Fabiano - So, Wesley ½-½
Anand, Viswanathan - Artemiev, Vladislav ½-½
Vitiugov, Nikita - Duda, Jan-Krzysztof ½-½
Firouzja, Alireza - Kovalev, Vladislav 1-0

Magnus Carlsen tegen Anish Giri. (PRO SHOTS/Zuma Press)
Magnus Carlsen tegen Anish Giri. (PRO SHOTS/Zuma Press)