Hockeysters beginnen Pro League met overwinning

De Oranje Dames zijn de tweede editie van de Pro League uitstekend begonnen. In Changzhou won de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 0-3 in en tegen China.

Bondscoach Annan kondigde voor het treffen aan dat het ‘een pittige wedstrijd’ zou worden. ‘Er is geen ploeg die het hier in China gemakkelijk heeft’, zei Annan vrijdag al. Daar was gezien het spelbeeld vrij weinig van te merken.

Zondag staat alweer de tweede ontmoeting in het Wujin Hockey Stadium op het programma. Oranje vliegt het dubbelweekend aan als eerste test in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. Annan: ‘De wedstrijden tegen China zijn voor ons een goed onderdeel van de trainingen waarin we nu zitten. Een mooi moment om wat puntjes op de i te zetten.’ En dat leek aardig te lukken.

China kwam amper in het vijandelijke 23-metergebied, terwijl Oranje ver op de helft van China de druk opvoerde. De Nederlandse defensie stond organisatorisch sterk. Extra fijn voor de debuterende Ilse Kappelle van Amsterdam, die zich gemakkelijk staande hield. Maar ook voor de van een blessure teruggekeerde Pien Sanders.

Zerbo in China on fire
Al in de derde minuut mocht Lauren Stam aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar deze werd goed uitgelopen door de Chinese defensie. Kort daarna was het wel juichen geblazen voor Ginella Zerbo. De spits van SCHC – weer terug in de selectie, maar nog allerminst zeker van een selectieplek voor de Spelen – bekroonde haar rentree al na acht minuten met een rake backhand van dichtbij: 0-1.

Vlak voor het einde van het eerste kwart kreeg Frédérique Matla de kans om de score te verdubbelen, maar zij stuitte op keepster Li Dongxiao. China, dat zich ten koste van de Belgische dames plaatste voor de Spelen, stelde daar weinig tegenover. En als het dan even gevaarlijk leek, stond daar altijd nog Xan de Waard die de bal uit de eigen cirkel hield.

Oranje nauwelijks in de problemen
Keepster Josine Koning raakte in het eerste halfuur slechts één keer de bal aan. Dat was een Chinese pass vanaf de middenlijn die de paal raakte, waardoor Koning in alle rust de bal naar de solide Nederlandse defensie kon terugspelen. Tekenend voor het spelbeeld in Changzhou.

Oranje startte de tweede helft nog beter dan de eerste. Binnen een minuut mocht keepster Dongxiao al vissen na een goal van Laurien Leurink. Zij was het eindstation van een razendsnelle aanval over rechts, opgezet door Malou Pheninckx die op haar beurt De Waard vrij zag staan in de Chinese cirkel. Leurink hoefde alleen het laatste zetje te geven. Daarna leek Matla – eveneens terug bij Oranje – beter in haar spel te komen, maar haar backhand werd gekeerd door de Chinese goalie.

Die keepster moest aan het einde van het derde kwart wel haar meerdere erkennen op de inzet van Zerbo. De spits van SCHC scoorde op bijna identieke wijze haar tweede treffer van de middag. Opvallend: Zerbo maakte vier van haar veertien interlanddoelpunten op Chinese bodem. Het was bovendien de tweede keer dat Zerbo twee keer scoorde in één interland. Eerder lukte dat haar in een oefeninterland tegen Duitsland (3-0 zege, in 2016).

Het laatste kwart was er puur voor de statistieken, al was het wel voor het eerst dat China gevaarlijk werd. Spits Yang Peng mikte echter naast de goal van Koning. De thuisploeg gooide de schroom wat meer van zich af, maar de verdediging van Oranje hield stand.

De Goede mist strafbal
Vlak voor het laatste fluitsignaal, nadat ‘de Chinese storm’ was gaan liggen, kreeg Nederland een strafbal. Sanne Koolen flatste de bal op een Chinese voet voor de doellijn. Het buitenkansje werd echter slecht ingepusht door Oranje-aanvoerster Eva de Goede, waardoor het in Changzhou bij 0-3 bleef.