Eerste 'olympische' wintermedaille ooit voor IsraŽl

In het Zwitserse Lausanne is de derde editie van de Winter Jeugd Olympische Spelen van start gegaan. Op de eerste dag werden vier sets medailles vergeven, hoewel die wegens de slechte beschikbaarheid van livestreams helaas allemaal niet te zien waren.

De piste voor het alpineskiën moest wegens hevige regenval flink ingekort worden, waardoor de super-G op de openingsdag nog geen minuut duurde, zelfs voor junioren bijzonder kort. Bij de dames stond de Oostenrijkse Amanda Salzgeber lange tijd aan de leiding, maar de in Hongarije woonachtige en voor Israël uitkomende Noa Szollos dook 0,04 seconden onder haar tijd door.

Bijna gelijk na Szollos kwam Amelie Klopfenstein namens het thuisland naar beneden en zij zorgde met een 0,09 seconden snellere tijd voor gejuich. Caitlin McFarlane deed dat bijna verstommen, maar de Française kwam 0,08 seconden tekort en pakte het zilver. Brons ging naar Szollos, de eerste 'olympische' wintermedaille ooit voor Israël.

Bij de mannen ging het goud naar Zweden en wel dankzij Adam Hofstedt. Ook daar was het spannend: hij was slechts 0,06 seconden sneller dan de Sloveen Rok Aznoh, terwijl thuisfavoriet Luc Roduit op 0,20 seconden het brons pakte. Een verrassende prestatie was er voor Tiziano Gravier: op 0,51 seconden pakte de Argentijn een fraaie zevende plek.

Noa Szollos op weg naar historisch brons (Foto: OIS/Simon Bruty)
Noa Szollos op weg naar historisch brons (Foto: OIS/Simon Bruty)

Er werden ook medailles vergeven in het ski mountaineering, ook wel toerskiën genoemd. Deelnemers moeten daar op de lange latten hun weg vinden over een bergachtig parcours, met behulp van een kaart en een kompas. Na bijna een uur kwam Caroline Ulrich uit Zwitserland als eerste binnen en het thuisfeestje was compleet: Thibe Deseyn pakte op een dikke minuut zilver, de Françase Margot Ravinel volgde nog een kleine minuut later.

Bij de mannen was het niet alleen een Zwitsers, maar zelfs een familiefeestje: tweelingbroers Thomas en Tobin Bussard pakten goud en zilver, anderhalve minuut uit elkaar. Nils Oberauer uit Oostenrijk kwam een paar seconden tekort om Robin Bussard te kloppen, waardoor het feest los kon barsten: de Bussard-fans lieten weten de boel 's avonds stevig op poten te zullen zetten.

IJshockey
In het ijshockey is het eerste toernooi een 3x3-toernooi met teams die bestaan uit spelers uit dertien verschillende landen. Namens Nederland spelen Corné van Stuijvenberg, Dylan Wesseling en Ryan Kolgen mee, maar zij verloren allemaal hun openingsduel.

Bij de vrouwen wordt Nederland vertegenwoordigd door Kimberly Collard, Roos Karst en Sanne Claessens. Voor Karst begon het met een nederlaag tegen het team van Collard, terwijl Claessens haar toernooi met een zege opende.