Dubbelslag Russische skeletonners bij terugkeer op Franse baan

De World Cup in het bobsleeën en skeleton is teruggekeerd op de olympische baan van 1992, die in het Franse La Plagne. Op bijna twee kilometer hoogte ligt de lange baan vol grote bochten en vrijdag was het daar de beurt aan de skeletonners.

Bij de mannen ging de Rus Alexander Tretiakov er met de winst vandoor. Voor de verandering was hij bij de start niet sneller dan zijn eeuwige concurrent Martins Dukurs, die in beide runs één honderdste sneller vertrok, maar op de lange baan maakte de Rus het verschil: 0,37 seconden ten opzichte van Dukurs was het uiteindelijk.

De Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Yun Sung-bin stond na één run vijfde en schoof vervolgens op naar plek drie, die hij moest delen met Geng Wenqiang op 1,39 seconden van Tretiakov. Geng werd daarmee de eerste Chinees ooit op het World Cup-podium en liet maar weer eens zien een prima kandidaat te zijn voor de olympische medailles in Beijing in 2022, waar hij de baan als geen ander zal kennen.

Ook bij de vrouwen was er Russisch succes en wel voor Elena Nikitina. Op het vlakke en vrij lange startgedeelte van de Franse baan kon de sprintster haar pure snelheid nóg beter kwijt dan normaal, waardoor ze al bij de start een enorm gat sloeg. Met twee baanrecords maakte ze gehakt van de concurrentie: Janine Flock uit Oostenrijk bleef met 0,65 seconden nog het dichtst in de buurt, de Duitse Jacqueline Lölling wist het podium ondanks haar bekende matige starts op 0,86 seconden te completeren.