Vijf Nederlanders en Tadic bij dertig kanshebbers Ballon d'Or

Redactie

Frenkie de Jong, Virgil van Dijk, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum en Dusan Tadic maken kans op de Ballon d'Or. France Football, dat de uitverkiezing organiseert, heeft maandagavond de eerste twintig namen van een shortlist met de genomineerden bekendgemaakt en de Nederlanders staan er goed op.

Virgil van Dijk wordt, samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, gezien als een van de grote favorieten, al is de naam van Messi nog niet officieel bekendgemaakt.

De winnaar van de Ballon d'Or van 2019, die op maandag 2 december wordt uitgereikt in Parijs, zal Luka Modric aflossen. De middenvelder van Real Madrid was vorig jaar de eerste speler die de hegemonie van Messi en Ronaldo doorbrak.

De Argentijn en Portugees verdeelden tussen 2008 en 2017 de prijzen en mochten in die periode allebei vijf Gouden Ballen mee naar huis nemen. De genomineerden worden gedurende de avond in vijftallen bekend gemaakt.

Voorlopige 20 genomineerden Gouden Bal: Sergio Agüero (Manchester City), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Alisson (Liverpool), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), Donny van de Beek (Ajax), Karim Benzema (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Roberto Firmino (Liverpool), Frenkie de Jong (Ajax/FC Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern München), Matthijs de Ligt (Ajax/Juventus), Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Sadio Mané (Liverpool), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Cristiano Ronaldo (Juventus), Bernardo Silva (Manchester City), Song Heung-min (Tottenham Hotspur), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Dusan Tadic (Ajax), Georginio Wijnaldum (Liverpool)