FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 juni 2019

Vondrousova stoomt door naar halve finales Roland Garros

Er komt maar geen einde aan het toernooi van het leven van tennisster Marketa Vondrousova, voorlopig dan. Het pas 19-jarige Tsjechische toptalent plaatste zich dinsdag voor de halve finales van Roland Garros, door de als 31e geplaatste Kroatische Petra Martic met 7-6 (1), 7-5 te kloppen.

Het ging in set één over en weer: Martic verloor haar service, maar brak Vondrousova twee keer op rij, om vervolgens haar eigen service weer af te staan. In de tiebreak was de Tsjechische tiener oppermachtig, waarna Vondrousova in set twee tot twee keer toe een break voorsprong uit handen gaf, inclusief twee gemiste matchpoints. Op 6-5 lukte het op matchpoint nummer vier en op de service van Martic dan wel.

Vondrousova neemt het in de halve finales op tegen Johanna Konta. De Britse (26) wist verrassend eenvoudig te winnen van de Amerikaanse Sloane Stephens (7), die er alleen in de tweede set een beetje aan te pas kwam: 6-1, 6-4. Woensdag speelt Amanda Anisimova tegen titelverdedigster Simona Halep, waarbij de pas 17-jarige Anisimova al de eerste kwartfinaliste uit de 21e eeuw ooit is op een Grand Slam-toernooi.

Vondrousova stoomt door naar halve finales Roland Garros Pro Shots / SIPA USA)
Vondrousova stoomt door naar halve finales Roland Garros Pro Shots / SIPA USA)

Federer en Nadal naar halve finales Roland Garros

Tennisser Rafael Nadal heeft zich weer eens geplaatst voor de halve finales van Roland Garros. De elfvoudig kampioen rekende in de kwartfinales af met Kei Nishikori in een bijzonder teleurstellend potje, waar we dan ook niet al teveel woorden aan vuil zullen maken. De nummer twee van de wereld stuurde de mondiale nummer zeven met 6-1, 6-1, 6-3 naar huis.

De andere kwartfinale van dinsdag was een stuk boeiender. De Zwitsers Roger Federer (3) en Stan Wawrinka (24) namen het daarin tegen elkaar op en het was Federer die via de tiebreak de eerste set naar zich toe wist te trekken. Wawrinka sloeg met een vroege break in set twee echter terug en na drie mislukte setpoints op eigen service wist hij de stand toch gelijk te trekken.

Halverwege de derde set leverde Federer zijn service in, maar die pakte hij gelijk terug. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar liet vervolgens twee setpoints liggen, maar in de tiebreak was het na nog eens twee mislukte setpoints toch raak. In set vier ging het lang gelijk op, maar Federer kreeg alsmaar meer de overhand en een break op 4-4 bracht uiteindelijk de beslissing: 7-6 (4), 4-6, 7-6 (5), 6-4.

Federer en Nadal naar halve finales Roland Garros (Pro Shots / SIPA USA)
Federer en Nadal naar halve finales Roland Garros (Pro Shots / SIPA USA)

Rallyrijder Tänak kruipt naar Ogier na winst in Portugal

Het is nog altijd razendspannend in het WK rally. Ott Tänak heeft de Rally van Portugal gewonnen en daarmee verkleinde de Estse Toyota-rijder het gat naar WK-leider en veelvoudig kampioen Sébastien Ogier (Citroën) tot twee punten.

Met navigator Martin Järveoja nam Tänak de leiding al in de derde van twintig proeven over en het duo stond die positie ook niet meer af, hoewel het proef na proef een secondenspel was. De Belg Thierry Neuville bleef met navigator Nicolas Gilsoul het best in het spoor: het Hyundai-duo eindigde als tweede op 15,9 seconden, een dikke veertig tellen voor Ogier.

Veel toppers vielen uit: Sébastien Loeb verloor al snel dik een kwartier met een probleem met het brandstofsysteem, waarna hij op de laatste dag uitviel. Kris Meeke was op weg naar plek drie, maar stuurde zijn Totoyta in de laatste proef tegen een boom en viel uit, terwijl Esapekka Lappi en debutant Gus Greensmith een goed resultaat ook op de slotdag verloren na respectievelijk ophangingsproblemen en een crash.

Greensmith crasht in de laatste proef (Bron: YouTube)

NHL: Blues trekken stand weer gelijk in finale

Het staat ook na vier wedstrijden weer gelijk in de Stanley Cup Final in de NHL, net als na twee wedstrijden. De St Louis Blues speelden zich thuis naar een 4-2 zege tegen de Boston Bruins in de vierde onderlinge ontmoeting.

Al na 43 seconden werkte Ryan O'Reilly de 1-0 binnen, maar een klein kwartiertje later scoorde Charlie Coyle de gelijkmaker. Vladimir Tarasenko was snel van de partij om de Blues weer op voorsprong te zetten, maar een shorthanded goal van Brandon Carlo in de tweede periode bracht de 2-2 op de borden.

Na dik tien minuten in de derde periode was het wederom O'Reilly die doel trof en anderhalve minuut voor tijd sloeg Brayden Schenn de deur definitief dicht: 4-2.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Boston Bruins - St Louis Blues, Stanley Cup Final - Wedstrijd 5 (2-2)*
*Live op FOX Sports

Blues - Bruins (Bron: YouTube)

Hockey Pro League: Ook tegen Nieuw-Zeeland maken hockeyheren weinig indruk

Met een matige vertoning hebben de Oranje Heren tegen Nieuw-Zeeland in de Hockey Pro League de lijn doorgetrokken die ze zondag startten tegen Groot-Brittannië. De Kiwi’s werden in een moeizaam treffen voor drieduizend toeschouwers na shoot-outs geklopt, nadat de reguliere wedstrijd in een unieke 0-0 was geëindigd.

Zij aan zij liepen ze bij de warming-up het veld op, in hun oranje shirt. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, met een nonchalant loopje. De een met nummer 20, de ander nummer 38. De twee neven en twee vrienden Terrance Pieters en Marlon Landbrug genoten dinsdag intens van een primeur, een wedstrijd samen in Oranje. Pieters speelde al vaker in het Nederlands elftal en was reserve bij het WK in India. Landbrug – met korte rastahaartjes – speelde zijn tweede interland, na een spetterend debuut in Mönchengladbach.

De supporters zagen iets wat ze nog nooit hadden gezien in Oranje. Twee neven, van deels Surinaamse afkomst, die het grote Oranje in Eindhoven van kleur voorzagen. Dat was een mooie primeur dinsdagavond, in het overwegend blanke hockey. Vlak voordat de wedstrijd begon en de internationals de spelerstunnel inliepen, vertraagde Landbrug zijn loopje, om samen met zijn één jaar oudere neef Pieters (22) de coulissen in te gaan. Pieters antwoordde met een schouderklopje. Ook bij het volkslied stonden ze naast elkaar. Niemand gaat dit ooit nog van ze afpakken. Na zeven minuten stond Pieters linksbuiten en Landbrug rechtsbuiten, wellicht een in de toekomst van dit Nederlands elftal.

Ook al was de wedstrijd er eentje om meteen te vergeten. De twee neven samen in Oranje en de terugkeer van Seve van Ass: dat was het enige wat beklijfde op de dinsdagavond.  De Oranje Heren gingen tegen Nieuw-Zeeland door met wat ze tegen Groot-Brittannië deden en dat was niet al te groots spelen. Defensief maakte Jip Janssen rap een slippertje, waardoor Sam van der Ven met een katachtige redding op een Nieuw-Zeelands schot in actie moest komen. Daarna kwamen de Kiwi’s relatief eenvoudig aan een strafcorner. Oranje begon matig in het eerste kwart. Aanvoerder Billy Bakker kreeg de bal in de cirkel, maar verspeelde die meteen. Thierry Brinkman kon counteren na een goede stop van Joep de Mol op de strafcorner, maar zijn pass was niet nauwkeurig.

Wel meteen scherp aanwezig was Seve van Ass, die voor de laatste keer op het WK in India in december minuten had gemaakt. Hij was meteen een van de bazen op het middenveld. Toch werden ook waarden als Bjorn Kellerman, Jeroen Hertzberger en Glenn Schuurman gemist vandaag. En dat maakte het tegen de fysiek sterke Kiwi’s niet makkelijker. Net als tegen Groot-Brittannië leek de clubcompetitie van de afgelopen maanden nog in de benen en de harten van de spelers.

In het tweede kwart was er weinig meer te beleven voor het stille Eindhovense publiek, dat alleen hun held Mink van der Weerden af en toe zag uitblinken. Het was de strafcornerschutter en vleugelverdediger die met de beste actie tot dan toe, een solo over de achterlijn, de Nieuw-Zeelandse voet wist te vinden, maar de strafcorner leidde tot niets. Passjes van Jorrit Croon, Thierry Brinkman, Diede van Puffelen en Max Kuijpers kwamen niet aan of werden net niet begrepen en het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

‘Tempo, tempo, tempo!!!’, schreeuwde bondscoach Max Caldas dan ook naar zij manschappen. Want hij was totaal niet tevreden en zag dat zijn team bijna geen echte kans kon creëren. Het tempo werd na de rust wel opgevoerd, waardoor Seve van Ass de echt eerste grote kans kreeg voor Oranje. Zijn inzet werd gered door de Nieuw-Zeelandse keeper George Enerson.

Even later gebeurde wat misschien in de boeken stond geschreven, Pieters bereikte zijn neef Landbrug, die vanuit een moeilijke hoek hard in het zijnet schoot. Maar sprookjes waren deze dinsdagavond heel ver weg voor een flets Oranje. Van Puffelen flatste in kansrijke positie, maar zijn inzet werd gekeerd. De tweede strafcorner van Oranje werd niet gestopt door Bakker.

Zelfs het publiek begon mee te zuchten na de zoveelste mislukte pass, iets dat dit Oranje toch zelden overkomt. Hugo Inglis, de aanwinst van Rotterdam, scoorde vlak voor tijd nog bijna de 0-1, maar dat was misschien ook te veel eer voor de Kiwi’s, die vooral tegenhielden en dat met succes deden.

De wedstrijd verdiende geen shoot-outs. 0-0 invullen leek voldoende na de worsteling, maar dat hoort niet bij de Pro League. De nieuwe FIH-competitie had nog nooit een 0-0 gezien. De spelers van Oranje sloegen hun stick tegen het kunstgras, alsof ze een nederlaag hadden geleden. Zo moet het ook hebben gevoeld.

Drie shoot-outs werden door Pirmin Blaak gestopt. Pieters raakte op matchpoint de paal. Hoogtepunt van de avond was de schijnflats van Jorrit Croon, waarna hij zijn shoot-out scoorde. Daar moest het publiek in Eindhoven het mee doen.

Zo werd het dinsdagavond duidelijk dat Oranje totaal nog niet in vorm is, zo vlak na de clubcompetitie. En dat de Grand Final in het Wagener Stadion nog ver weg is. Misschien dat de dubbel zaterdag en zondag tegen België – een herhaling van de WK-finale – ervoor kan zorgen dat de internationals weer met elkaar een fris Oranje op het toneel kunnen tonen.

Megaschandaal in Spanje: zeven spelers 'omgekocht' in strijd om CL-plek

Spanje is in de ban van een matchfixingschandaal. Eerder werd al bekend dat de politie meerdere (oud-)voetballers had opgepakt op verdenking van manipulatie en witwassen. Dinsdag meldt Mundo Deportivo dat zeven spelers van Real Valladolid geld hebben aangenomen om ervoor te zorgen dat Valencia op de vierde plek in LaLiga eindigt.

Voorafgaand aan de laatste speelronde maakten Valencia en Getafe allebei kans op de vierde plek, wat in de eindklassering Champions League-voetbal betekent. Real Valladolid, de nummer zestien van LaLiga, was al zeker van lijfsbehoud en verloor met 0-2 van Valencia. Getafe speelde met 2-2 gelijk tegen Villarreal, waardoor Valencia op plek vier eindigde.

Mundo Deportivo meldt dat de Spaanse politie gesprekken heeft onderschept waaruit zou blijken dat in totaal zeven spelers van Real Valladolid geld hebben aangenomen in ruil voor een verliesbeurt. Voormalig profs Carlos Aranda en Raúl Bravo mogen rekenen op fikse (cel)straffen. Beide oud-spelers hebben flinke bedragen ingezet op een zege van Valencia, zogenaamd met de kennis dat de spelers van Real Valladolid zouden willen verliezen.

Aranda zou de winst hebben verdeeld met Bravo en de betrokken spelers. Een indicatie dat Bravo betrokken is bij het schandaal is het feit dat hij voorafgaand aan de laatste speelronde meerdere keren van telefoon veranderde. Uit de gesprekken in handen van de politie zou blijken dat Bravo meerdere spelers heeft proberen te verleiden mee te doen.

Het is onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn als matchfixing wordt aangetoond. Real Valladolid kan puntenaftrek verwachten, maar het is ook mogelijk dat het duel met Valencia moet worden overgespeeld. De betrokken spelers kunnen wellicht forse geldboetes verwachten, terwijl een schorsing van meerdere jaren ook niet is uitgesloten.

Gemiddelde salaris in Eredivisie stijgt voor vijfde jaar op rij

Het gemiddelde jaarsalaris voor spelers in de Eredivisie is het afgelopen seizoen gestegen naar 291.000 euro. Zo meldt de federatie van betaald voetbalorganisaties (FBO). Vorig seizoen was het gemiddelde salaris van Eredivisie-spelers 281.000 euro, terwijl de gemiddelde vergoeding in 2017 nog op 278.000 euro lag. Het is voor het vijfde jaar op rij dat het gemiddelde stijgt.

In 2010 lag het gemiddelde salaris het hoogst. Een speler verdiende toen gemiddeld 335.000 euro. In 1995 werd voor het eerst een berekening gemaakt en toen kwam het gemiddelde loon uit op een bedrag van omgerekend 68.000 euro. Lang niet alle spelers in de Eredivisie komen aan een bedrag van 291.000 euro. Doordat met name Ajax en PSV, maar ook clubs als Feyenoord, AZ en Vitesse riante salarissen uitdelen, wordt het gemiddelde omhoog gebracht.

De salarisgegevens van de FBO zijn bepalend voor het vaststellen van het bedrag dat voetballers die van buiten de Europese Unie komen minimaal moeten verdienen bij hun komst naar de Eredivisie. Voor spelers van 18 en 19 jaar die niet over een Europees paspoort beschikken, ligt dit bedrag nu op 218.000 euro per jaar. Spelers van 20 jaar of ouder dienen minimaal 436.202 euro te verdienen.

Spectaculaire downhillzege mountainbiker Pierron

Voor de liefhebbers van een stevig potje mountainbiken keren we nog even terug naar het weekeinde. Naar Fort William in Schotland om precies te zijn, want daar stond de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen op het programma op een lastige en vooral natte baan.

Het werd een Frans feestje in Schotland, met name dankzij Amaury Pierron. Vorig jaar won hij al in de Schotse bergen, dit keer reed hij de leidende tijd van de Australiër Troy Brosnan finaal aan puin. Bij de finish leek hij nog even vol over de kop te vliegen, maar Pierron hield de boel overeind en won met een tijd die 3,582 seconden sneller was dan Brosnan. Zijn landgenoot Loris Vergier pakte op 3,631 seconden de derde plek, Loïc Bruni, de Fransman die wedstrijd één in Maribor won, eindigde als achtste.

Bij de vrouwen kon het thuispubliek juichen, want lokale heldin Rachel Atherton ging er met de winst vandoor. Alleen de Australische Tracey Hannah (+1,611 seconden) bleef in de buurt, Nina Hoffmann uit Duitsland eindigde al op meer dan acht seconden. De Britse Tahnee Seagrave won de eerste World Cup, maar na een zware val in de training moest ze de race in Fort William aan zich voorbij laten gaan.

Komend weekeinde is het circus in het Oostenrijkse Leogang, met een beetje geluk weer live te zien op Ziggo Sport.

De winnende runs (Bron: YouTube)

Hockey Pro League: Oranje boven in plaats van code Oranje

Op de avond dat werd gevreesd voor code oranje, was het in Eindhoven wederom oranje boven bij de Nederlandse dames. Ondanks een stroperige wedstrijd op het broeierige complex van Oranje-Rood won de ploeg van coach Alyson Annan donderdagavond met 2-1 van Duitsland. Nederland heeft door de overwinning 27 punten uit 10 wedstrijden in de FIH Pro League en staat op de drempel van plaatsing voor de Grand Final, die eind juni tussen de vier beste ploegen in het Wagener Stadion wordt gespeeld.

In de uren voorafgaande aan het duel werd door de organisatie met een ietwat zenuwachtig blik naar Buienradar gekeken. De noodprotocollen lagen klaar om in werking gesteld te worden, maar de gevreesde hoosbuien bleven de drieduizend in oranje gestoken toeschouwers bespaard.

Dat was niet alleen goed nieuws voor de fans, maar ook voor het Nederlandse team. Het vroegtijdig staken van een duel in de Pro League heeft namelijk automatisch een gelijkspel als resultaat. Daar overkwam al de mannen van Duitsland bij hun uitwedstrijd tegen Argentinië. Die waren speciaal naar Buenos Aires gereisd voor alleen die wedstrijd.

Nu haalde Oranje de volle drie punten. Die overwinning kreeg al in de eerste minuten van het duel gestalte. Na vier minuten werd Nederland beloond met de eerste corner van de wedstrijd. De push van Caia van Maasakker was laag en niet hard genoeg om keepster Nathalie Kubalski te verschalken. Het bleek een waarschuwingsstoot, die binnen de minuut werd gevolgd door een voltreffer. Het was de fijne combinatie Zerbo-Matla-Leurink-Matla, die door de laatste met een backhand in het lege doel werd geschoven: 1-0. Er was op dat moment iets meer dan vijf minuten gespeeld.

Die openingstreffer viel ongeveer in dezelfde minuut als bij de heenwedstrijd in Mönchengladbach. In het Sparkassen Park was dat destijds van Nederlandse kant ook meteen het enige hoogtepunt van de wedstrijd. In het vervolg beperkte Oranje zich vooral tot verdedigen en vielen alleen het onsamenhangende spel en de vele balverlies op. Met veel pijn en moeite trok Nederland de 0-1 over de streep.

In Eindhoven speelde Oranje donderdag in het vervolg van het duel beter, maar dat deed Duitsland ook. De ploeg van Xavier Reckinger toonde zich een waardige tegenstander van de wereldkampioen. De Duitse ploeg kent geen enorme sterren, maar leunt op een hecht collectief en een sterke defensie. Aanvallend kan de ploeg razendsnel counteren. Geen ploeg waar Nederland graag en lekker tegen speelt.
Een van die counters leidde in het tweede kwart tot de eerste corner voor de oosterburen. De push van Rebecca Grote kon Josine Koning, die de eerste twee kwarten keepte, echter niet verontrusten. De corner was voor Duitsland wel het startsein om wat meer ten aanval te trekken. Dat offensief bleef zonder succes. Omdat ook Nederland niet verder kwam dan een uitgelopen corner van Van Maasakker en een backhandschotje van Marijn Veen, was de stand na twee kwarten nog steeds 1-0.

Het begin van de tweede helft was nog niet veel beter dan de eerste helft was geëindigd, maar Nederland was na veertig minuten niettemin dichtbij de 2-0. Na een corner van Ireen van den Assem belandde de bal bij Matla, die de paal raakte. Geen treffer, wel een corner voor Oranje. Die werd genomen door Matla. Wederom zonder resultaat. Nadat ook een fraaie counter via de ijverige De Waard op niets uitdraaide, was het vlak voor het einde van het derde kwart voor alle aanwezige supporters wel duidelijk dat ze deze avond geen spektakel meer hoefden te verwachten.

Toch konden de Oranje-fans bij het begin van het vierde kwart juichen. Ginella Zerbo haalde de corner, Van Maasakker haalde de trekker over. De bal verdween hoog in de touwen: 2-0. Bij een dergelijke score normaal gesproken kat in het bakkie voor Oranje. Maar geheel vanuit het niets was daar plots een Duitse treffer via een tip-in van Pia Maertens, die Anne Veenendaal – keepster in het derde en vierde kwart – kansloos liet. In het stadion was het plots muisstil. Alsof de met code oranje aangekondigde toch zomerstorm vanuit het oosten toch op komst was. De Duitse storm was niet meer dan een korte krachtige bries, waardoor Nederland met 2-1 won en er in de Pro League geen wolkje aan de lucht is.

Roda JC Kerkrade bevestigt komst van Mexicaanse investeerder

Roda JC Kerkrade hoeft niet langer te vrezen voor een faillissement. De Limburger meldt dinsdag dat de vertrekkende eigenaar Frits Schrouff de club overdoet aan Mauricio de la Vega, een gefortuneerde investeerder uit Mexico. De Telegraaf meldt dat hij 80 procent van de aandelen in handen krijgt. De overige twintig procent blijft in bezit van de eveneens vermogende Aleksei Korotaev, die door een rechtszaak in Dubai niets meer kan doen op financieel gebied.

Beide partijen kwamen dinsdag tot een definitief akkoord. Volgens de Limburger kwam de in Spanje woonachtige De la Vega speciaal over naar Nederland om zijn handtekening te zetten en gaat het om een 'meerjarig investeringsplan'. Een groep lokale investeerders kwam maandag met een reddingsplan op de proppen, maar door de Mexicaanse deal van Schrouff kan dat noodplan van tafel.

Schrouff legt zijn taken neer vanwege gezondheidsproblemen en was daardoor al enige tijd op zoek naar een adequate vervanger. De zakenman stak de afgelopen jaren ongeveer twintig miljoen euro in de club uit de Keuken Kampioen Divisie. Door de komst van de nieuwe investeerder lijkt het begrotingstekort van 900.000 euro niet langer een probleem te zijn voor Roda JC. De aanhang van de Limburgers leverde de afgelopen tijd ook een bijdrage door met een crowdfundingsactie 160.000 euro op te halen.

Update - Roda JC Kerkrade bevestigt komst van Mexicaanse investeerder
Mauricio de la Vega is de nieuwe eigenaar van Roda JC Kerkrade, zo bevestigt de Limburgse club dinsdag via de officiële kanalen. De investeerder uit Mexico neemt het stokje over van Frits Schrouff, die miljoenen in de club heeft gestoken en vanwege gezondheidsredenen aftreedt. ‘Mauricio is er trots op dat hij het vertrouwen van Frits heeft gekregen om de wederopbouw van de Limburgse voetbalclub gestalte te geven’, schrijft Roda JC in de verklaring vanuit het Parkstad Limburg Stadion.

Jans wil terugkeren als trainer en verkent opties: 'Ben al gepolst door clubs'

Ron Jans maakt zich op voor een terugkeer als trainer. Hij hoopt binnenkort een nieuwe werkgever te vinden. De momenteel clubloze oefenmeester neemt een schot voor de boeg door binnenkort als bondscoach van Noord-Nederland te fungeren. Op 15 juni is Noord-Duitsland de tegenstander in een semi-interland in Emmen. Jans hoopt op korte termijn bij een club emplooi te vinden, al is daar wat hem betreft geen haast bij.

De voormalig trainer van onder meer PEC Zwolle en sc Heerenveen fungeerde de afgelopen twee seizoenen als technisch manager van FC Groningen. Jans wil echter weer dagelijks op het trainingsveld staan. "Ik wil weer trainer worden", beaamt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad . "Deze functie bij FC Groningen was heel boeiend, maar gaf me te weinig voldoening. Ik heb veel geleerd en vond het hartstikke interessant, maar ik deed meer dingen die energie kostten dan opleverden. Ik pas beter op het veld."

Jans maakt aan het einde van deze maand zijn bureau leeg bij de Trots van het Noorden. "Daarna neem ik een of twee maanden tijd voor mezelf. Alle clubs zijn dan bezet. Benieuwd hoe het is om voor het eerst een paar maanden niets te hebben. Ik ben al wel gepolst door een aantal clubs, maar ik wil een goede keuze maken en niet overhaast beslissen."

Eerst staat de vriendschappelijke interland tegen Noord-Duitsland op het programma. Jans wil de toeschouwers vooral spektakel bieden. "Want de mensen die komen, moeten wel wat te zien krijgen. Ik ben van plan om vol op de aanval te spelen. Ik verlies liever met 5-4 dan dat het 0-0 wordt."

Vermiste jongen (16) levend gevonden na Amber Alert

De politie is dringend op zoek naar een 16-jarige jongen. Hij is uit een woning in Zutphen weggegaan op een lichtgrijze herenfiets. Opvallend hierbij is dat het kapje van het achterlicht er niet op zit. Ook het kapje van de versnelling is eraf.

Onbekend is welke kleding de jongen aan had op dat moment. Hij is 1.76 meter lang, heeft een blanke huidskleur, donkerbruine ogen en haar en zijn haar is aan zijkant iets korter dan bovenop. Ook heeft hij een litteken op zijn kin. 

De politie zou volgens Omroep Gelderland het signaal van zijn mobiele telefoon opgepikt hebben in Eesveen, een dorpje in de gemeente Steenwijkerland in de kop van Overijssel.

De politie vraagt mensen met tips om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-6070.

Update 18:40 uur
Zojuist is de vermissing opgeschaald naar een Amber Alert. Dat betekent dat er vermoedens van levensgevaar zijn. Er zou evenwel geen sprake zijn van een ontvoering. 

Update 20:28 uur
Het Amber Alert is ingetrokken. Er wordt door Amber Alert op Twitter gemeld dat dat de tiener terecht is. De politie laat weten dat hij in 'goede gezondheid' is aangetroffen in Friesland. Volgens de politie herkende een getuige hem aan de hand van het verspreidde Amber Alert en vormde de jongen daadwerkelijk een gevaar voor zichzelf. Op verzoek van de politie is dit bericht geanonimiseerd. 

'Nog meer kans op een nieuwe Splinter Cell'

De winkelketen GameStop heeft waarschijnlijk een oepsie gedaan. Een lange tijd verkocht de retailer Sams Fisher nachtkijker als goodie. Zij brachten dit als een E3-verzamelexemplaar, welke rond of tijdens de E3 wordt verkocht. 

De release datum van deze goodie stond op 1 november, liet twitteraar Wario64 weten. Al eerder lekte er informatie uit over Splinter Cell. Julian Gerighty, creative director bij Ubisoft, "lekte" het nieuws van een nieuwe Splinter Cell al op zijn Twitter. Al werd die informatie door de CEO Yves Guillemot al bestempeld als een grapje.

'Opzouten met Suikerfeest'

Nadia Zerouali is culinair schrijfster en presentatrice van het programma 'Het Ramadangerecht' op televisie en daarmee is zij Ramadanexpert. Zij ziet de naam Suikerfeest dan ook het liefst verdwijnen.

"Er wordt inderdaad veel lekkers geserveerd, maar het gaat niet om de suiker", aldus Zerouali. Het gaat moslims volgens haar voornamelijk om het 'einde van het vasten', wat immers de officiële naam van het Suikerfeest is: Eid-al-Fitr. Er komen tegenwoordig meer groentes, salades en smoothies op tafel.

Vooral de Nederlandse moslims eten en drinken steeds minder én gezonder bij het vieren van het 'einde van het vasten'. Zerouali ziet dit duidelijk niet als een hype, maar als iets permanents en iets wat zich doorontwikkelt.

Gelukkig hoort dat ook bij een vrome moslim, zo kunnen we uit haar woorden halen. "Officiële richtlijnen vanuit het geloof schrijven voor dat je niet veel mag eten en drinken tijdens het verbreken van het vasten", zo komen de geloofsregeltjes weer naar boven. Zerouali ziet het geloof en de huidige gezondheidstrend elkaar dan ook versterken.

Supermarkten geven niet thuis
De Nederlandse supermarkten lijken geen extra moslims in hun zaak te willen, aangezien erg maar weinig supermarkten uitpakken tijdens het einde van de Ramadan. Onderzoeker Jan-Jaap van Eerten van onderzoeksbureau Labyrinth begrijpt maar niet waarom er met Vaderdag wel wat wordt geregeld, maar de 850.000 potentiële moslimklanten slechts worden bediend door tien procent van de winkels. 

Zerouali heeft wel een theorie. "We leven in een gepolariseerde samenleving, dus je kan gezeik krijgen als je iets met dit feest doet." Door wie er dan gezeken gaat worden, laat ze gemakshalve in het midden. De schrijfster is wel van mening dat er juist kansen liggen voor integratie. Integratie is een wederzijds proces, dus Nederlanders kunnen best met een bloemetje of koekjes bij moslims naar binnen lopen en ze fijne feestdagen wensen.

"Je kunt het goed vergelijken met kerst", waarbij moslims volgens haar blijkbaar massaal met koekjes en een bloemetje bij Nederlandse buren binnenlopen om fijne feestdagen te wensen.

Zonnecyclus wordt bepaald door Aarde, Venus en Jupiter

Onderzoekers hebben ontdekt dat de zonnecyclus, de elfjarige cyclus van zonneactiviteit en samenhangend daarmee de periode waarin het aantal zonnevlekken op de zon varieert, gereguleerd lijkt te worden door de drie planeten Aarde, Venus en Jupiter. De getijdenvelden van deze drie planeten zijn zo sterk, dat ze het magnetisch veld van de zon beïnvloeden.

Gedurende de perioden met de meeste zonneactiviteit, bekend als de zonnemaxima, verschijnen zonnevlekken. In die perioden zijn relatief veel zonnevlammen te zien, uitbarstingen van electrisch geladen deeltjes die onder andere poollichten kunnen veroorzaken. Perioden met de laagste zonneactiviteit staan bekend als de zonneminima. Inmiddels zit de zon sinds 2008 in cyclus 24, één van de rustigste cycli ooit gemeten.

In het artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Solar Physics, beschrijven Duitse wetenschappers dat zodra de drie planeten in een lijn ten opzichte van de zon staan opgesteld, een zodanige kracht op het oppervlak van de zon wordt uitgeoefend dat dit veranderingen in het plasma-oppervlak teweegbrengt. De Aarde, Venus en Jupiter staan ongeveer eens per 11,07 jaar in één lijn met de zon.

Frank Stefani, hoofdonderzoeker, zegt het als volgt: "Er is een verbazende correlatie zichtbaar. We zien bijna een perfecte correlatie met de opstelling van de planeten gedurende 90 cycli. Alles wijst op een regulier proces."

De getijdevelden hebben waarschijnlijk te weinig kracht om het binnenste van de zon te reguleren, maar het plasma aan het oppervlak van de zon lijkt wel te reageren. Het zou volgens de onderzoekers dan gaan om de Tayler Instabiliteit, waarbij een vloeistof reageert op zijn omgeving. Met behulp van computermodellen bepaalden de auteurs dat de stand van de drie planeten invloed hebben op de waargenomen veranderingen in het plasma.

De onderzoekers gaan zich nu richten op additionele factoren die invloed kunnen hebben op deze instabiliteiten. Door beter te begrijpen wat het gedrag van de zon beïnvloedt hopen de wetenschappers betere klimaatmodellen te kunnen bouwen. Zo wordt vermoed dat een zonneminimum in de zeventiende eeuw verantwoordelijk is voor een kleine ijstijd in die periode.

De komende cyclus, cyclus 25, zal volgens experts een rustige periode worden met weinig zonnevlammen. Het zonnemaximum wordt tussen het jaar 2023 en 2026 verwacht, met ongeveer 95 tot 130 verwachte zonnevlekken. Een gemiddeld aantal ligt tussen de 140 tot 220.

Waterpolosters beginnen met ruime zege aan World League

De Nederlandse waterpolosters zijn de finale van de World League in Boedapest begonnen met een 15-7 (4-2, 4-2, 3-3, 4-0) zege op China.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd tegen China. In de tweede en derde periode kwam China wat terug in de wedstrijd, maar Oranje was op tijd bij de les en in de vierde periode namen de Nederlandse waterpolosters afstand van China. Bij Nederland waren Maud Megens en Iris Wolves met ieder drie treffers topscorer.

De winnaar van de World League plaats zich ook meteen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Olympische tickets kunnen ook op het WK, EK en olympisch kwalificatietoernooi van komend jaar verdiend worden. Vorig jaar moest Nederland genoegen nemen met een tweede plaats. In de finale was Amerika te sterk.

Nederlandse volleybalsters opnieuw onderuit in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in Nations League opnieuw verloren. In Hongkong waren de Italiaanse volleybalsters met 3-1 (25-13, 22-25, 25-19, 25-16) te sterk voor Oranje. Voor Nederland was het alweer de vijfde nederlaag in zeven wedstrijden.

In de eerste set was Nederland kansloos tegen Italië. Vooral aanvallend kon Oranje geen vuist maken tegen de Italiaanse volleybalsters. De tweede set ging stukken beter voor Nederland, terwijl Italië steeds slordiger ging spelen. De Nederlandse volleybalsters wonnen die set dan ook met 25-22. In de derde en vierde set was Italië weer bij de les en werd er uiteindelijk ruim gewonnen van Nederland.

Oranje speelt later deze week ook nog tegen Japan en China. In Hongkong is Alessandro Beltrami de interim-bondscoach. De Italiaan is normaal gesproken de assistent van Jamie Morrison, maar die is in Papendal achtergebleven om met de internationals te trainen, die rust kregen in de eerste weken van de Nations League.

Nederlandse volleybalsters opnieuw onderuit in Nations League (Pro Shots / SIPA USA)
Nederlandse volleybalsters opnieuw onderuit in Nations League (Pro Shots / SIPA USA)

Eerste snorscooterrijders op de bon

Het moge duidelijk zijn. Met de snorscooter ben je op het fietspad in Amsterdam niet meer welkom. En handhavers zijn begonnen met het uitdelen van de eerste boetes.

AT5 nam een kijkje op de Van Baerlestraat waar handhavers hun handen vol hebben aan het controleren van snorscooterrijders. Naast heel veel scooters die over de rijbaan voorbij kwamen, was er voor sommigen nog veel onduidelijkheid.

'Bij de hoeren vandaan'
"Ik heb m'n helm op en wilde op het fietspad rijden, maar daar is het onduidelijk. Je wordt niet goed geleid. Daar vanaf de brug bij de Ruysdaelkade, als je bij de hoeren daar vandaan komt, word je naar hier geleid. En daarna is het onduidelijk", zegt één van de aangehouden scooterrijders. Hij krijgt nog niet direct een boete. Uitgezocht wordt nog of hij eerder is gewaarschuwd of niet.

De nieuwe regels zijn al bijna twee maanden van kracht, maar de gemeente zorgde eerst voor een 'wenperiode' voor snorscooterrijders. Vanaf maandag is de gemeente gaan handhaven. Wie nog met de scooter op het fietspad rijdt riskeert een boete van 95 euro.

Feyenoord wil toch geen uitsupporters bij Klassieker, Ajax is teleurgesteld

Feyenoord trekt zich terug in de gesprekken over het weer toelaten van uitsupporters bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Daardoor zal de Klassieker ook volgend jaar zonder uitpubliek worden gespeeld. Ajax reageert teleurgesteld.

Dit jaar zijn er verschillende ongeregeldheden geweest bij jeugdwedstrijden tussen beide clubs. Zo moest een wedstrijd worden gestaakt. En bij een duel een week eerder moest de politie ingrijpen. "Feyenoord acht het toelaten en meenemen van uitsporters onverantwoord en maatschappelijk onacceptabel", laat de Rotterdamse club weten.

Feyenoord, Ajax, supportersverenigingen, burgemeesters en gemeenten hebben de afgelopen jaren en met name de laatste maanden gewerkt aan een plan hoe onder normale omstandigheden en voorwaarden weer uitsupporters aanwezig zouden kunnen zijn bij de Klassieker. Sinds 2009 is er geen uitpubliek meer aanwezig.

Doel was om met ingang van komend seizoen weer te beginnen met het toelaten van supporters van de uit spelende club. Belangrijkste uitgangspunt was dat het weer toelaten van uitsupporters wel zou moeten kunnen zonder grote kans op excessen, laat Feyenoord weten.

Maar de afgelopen weken ging het meerdere keren mis. Zo werd zaterdag 25 mei de kampioenswedstrijd Ajax Onder 19 tegen Feyenoord Onder 19 gestaakt, nadat familieleden van Feyenoord-spelers werden belaagd.

Een week eerder overvielen hooligans van Feyenoord de wedstrijd tussen Swift en de amateurtak van Feyenoord. De hooligans riepen antisemitische spreekkoren en ook de ruiten van de Feyenoordbus werden ingegooid. De politie liet destijds al weten dat het incident de gesprekken over het toelaten van uitsporters bemoeilijkt.

Ajax reageert teleurgesteld. "Het is zonde van het vele werk dat erin is gestoken. Maar om uitfans toe te laten heb je de bereidheid nodig van beide clubs. Daar is nu geen sprake van."

Verstappen over GP Canada: "Leuke baan, waar je tenminste kunt inhalen"

Max Verstappen kijkt uit naar de Grand Prix van Canada. De Red Bull-coureur roemt het circuit in Montreal, daarnaast verwacht hij vooral veel van de Ferrari's.

"Het is altijd mooi om naar de stad Montreal af te reizen. Het circuit is aardig uitdagend ondanks dat het lijkt uit veel rechte stukken te bestaan. De chicanes en hoe je de kerbstones neemt, zijn belangrijk want het kan je veel tijd kosten als je een fout maakt. Het hangt allemaal samen, van links naar rechts of van rechts naar links: als je in de ene bocht een fout maakt, is de hele reeks naar de knoppen", zo lezen we op Verstappen.nl.

"Het is een leuke baan, waar je tenminste kunt inhalen als dat nodig is. Ik kom er altijd graag. Ik verwacht dat Ferrari competitiever zal zijn in Canada, dus voor ons kan het wat moeilijker worden. Maar zoals altijd proberen we ons resultaat te maximaliseren", zo vult Verstappen aan.

Verstappen over GP Canada: "Leuke baan, waar je tenminste kunt inhalen" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over GP Canada: "Leuke baan, waar je tenminste kunt inhalen" (Pro Shots / Action Images)

KNMI geeft Code Oranje af, NS schrapt treinen

Vanavond trekken onweersbuien van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. Daarbij is er kans op zeer zware windstoten van 75 tot 100 km/u. Ook hagel en lokaal veel regen is mogelijk. Vanaf 18:00 uur geldt code oranje in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Voor de overige provincies geldt voor nu code geel.

Blikseminslagen en omgewaaide bomen kunnen leiden tot hinder op het spoor. Uit voorzorg schrapt NS daarom lokaal enkele ritten op 5 trajecten. Dit duurt van 18.00-21.00 uur.

Door deze lokale maatregel ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen en beperkt NS de kans dat er ook in andere delen van het land hinder ontstaat. Reizigers op de genoemde trajecten zijn hierdoor ongeveer een kwartier langer onderweg. Ook kan het in sommige treinen drukker zijn dan normaal. Voor de actuele reisinformatie, kunnen reizigers terecht op de reisplanner en NS.nl

Het gaat om maatregelen op de volgende 5 trajecten: tussen Amersfoort en Deventer rijden minder Intercity’s, tussen Arnhem en Nijmegen rijden minder Sprinters, tussen Ede-Wageningen en Nijmegen rijden minder Intercity’s, tussen Nijmegen en Wijchen rijden minder Sprinters en tussen Amsterdam en Sittard rijden minder Intercity’s.  De internationale treinen ICE en Intercity Berlijn rijden op de genoemde trajecten wel gewoon de geplande dienstregeling

KNMI geeft Code Oranje af, NS schrapt treinen  (Foto: KNMI)
KNMI geeft Code Oranje af, NS schrapt treinen (Foto: KNMI)

Cliteur wilde niet, maar nu wel en is FVD-fractievoorzitter

Bij het Forum Van Democratie beginnen ze al aardig door te krijgen hoe het in de politiek werkt. Nadat nummer 2 van de Eerste Kamerlijst Paul Cliteur een paar weken geleden verklaarde geen fractievoorzitter te willen worden is hij vandaag unaniem door de fractie gekozen als fractievoorzitter van de kersverse FVD-fractie in de senaat.

Na de onrust rond beoogd fractievoorzitter Henk Otten werd er snel naar Cliteur gekeken voor die positie omdat hij na Otten als tweede op de kieslijst stond. Maar de hoogleraar zei daarover in de Telegraaf dat hij geen interesse had in die positie. "Ik zie mezelf als de ideale tweede man, niet als beoogd fractieleider." Maar blijkbaar is de man, die eerder voor de Partij voor de Dieren verkiesbaar was voor het Europees parlement, teruggekomen op dat besluit.

Daarnaast heeft de onervaren fractie al meteen haar oog laten vallen op de voorzittershamer van de Eerste Kamer. Die functie gaat over het algemeen naar iemand van de grootste partij maar dat is zeker geen regel. Toch vindt de partij dat de functie aan haar toekomt. Het FVD kreeg bij de Provinciale Staten verkiezingen en de daar uit volgende Eerste Kamer verkiezingen iets meer stemmen dan de VVD.

Echter zonder Eerste Kamer ervaring de voorzittershamer ter hand nemen zal nog niet meevallen. De senaat staat bol van tradities en gebruiken, daarnaast krijgt de voorzitter onder andere de verbouwing van het Binnenhof op zijn of haar bordje. Toch acht Forum oud-generaal Toine Beukering capabel genoeg om die functie in te vullen. De fractie draagt hem daarom voor als voorzitter van de Eerste Kamer.

Eerste Kamer dwarsboomt asbestwetsvoorstel

De Eerste Kamer heeft dinsdag 4 juni het wetsvoorstel Verwijdering asbest en asbesthoudende producten verworpen. De fracties van ChristenUnie, fractie-Duthler, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, OSF, SP en D66 stemden voor, de fracties van SGP, VVD, PvdA, CDA en PVV stemden tegen.

De Kamer debatteerde dinsdag 28 mei met staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over het wetsvoorstel. Naar aanleiding van de zorgen van de Kamer over de korte termijn waarvoor mensen worden gesteld, stuurde Van Veldhoven een brief naar de Kamer waarin zij voorstelde de termijn met vier jaar te verlengen tot 31 december 2028. Daar kon een meerderheid van de Kamer alsnog niet mee akkoord gaan.

Stientje van Veldhoven is teleurgesteld: "Helaas heeft de Senaat het verbod, waar 10 jaar lang over gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad, uiteindelijk niet gesteund. Daarmee is er nu geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van de laatste grote bron van asbest in ons leefmilieu. Dat betreur ik."

LTO Nederland is daarentegen verheugd met het besluit van de Eerste Kamer: "Asbestdaken moeten gesaneerd worden – dat verandert niet. Maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Als de gezondheidsrisico’s groot zijn moet je strenge beschermingsmaatregelen treffen, maar als risico’s aantoonbaar verwaarloosbaar klein zijn dan zouden lichtere eisen gerechtvaardigd zijn. En in sommige gevallen is het beter om er gewoon vanaf te blijven tot vervanging noodzakelijk is. Een algeheel verbod per 2028 was dus niet alleen onnodig, het was ook nog eens onuitvoerbaar en onbetaalbaar geworden. We zijn erg blij dat de Eerste Kamer dat met ons eens is”, aldus Alfred Jansen, portefeuillehouder Veiligheid & Pacht bij LTO Nederland.

15 jaar en tbs voor moord op Utrechtse studente

De 32-jarige Zamir M. uit Nieuwegein die op 11 juli vorig jaar de Utrechtse studente Laura Korsman heeft doodgestoken is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht de man schuldig aan stalking en moord.

Stalking
Zamir en de 24-jarige Laura hadden een relatie, die begin juni 2018 werd beëindigd. Ondanks dat Laura  aangaf geen contact meer te willen hebben met haar ex-vriend bleef hij contact met haar zoeken en haar lastigvallen. Ze heeft diverse meldingen bij de politie gedaan waarna meerdere zogenoemde STOP-gesprekken hebben plaatsgevonden met M.. Toch bleef hij contact zoeken met Laura, ook nadat hij was aangehouden en een gedragsaanwijzing had gekregen van de politie.

Gewacht totdat zij alleen was
Op 10 juli in de avond is de vrouw met een vriendin naar de Melkweg in Amsterdam gegaan. Haar ex-vriend was daar ook en heeft haar daar meerdere keren opgezocht. Op camerabeelden is te zien dat Zamir om 04.12 uur de Melkweg verlaat. Vervolgens is hij op camerabeelden in Utrecht te zien, voor de woning van het slachtoffer. Ook heeft hij, toen hij al in Utrecht was, de treintijden opgezocht van Utrecht naar Amsterdam. Hij wilde weten hoe laat zijn ex-vriendin thuis zou komen. Met een smoes heeft hij, via een buurvrouw, toegang gekregen tot de binnentuin van de woning. Nadat hij zich hier meer dan uur heeft schuilgehouden, is hij de woning en de slaapkamer van de vrouw binnengegaan.

Moord
Laura is door tientallen messteken om het leven gebracht. In de woning is het mes in twee delen gevonden. Dit mes was afkomstig uit de woning van de man. Ook is in de woning van het slachtoffer een deel van een bebloede latexhandschoen aangetroffen. Hij heeft bekend dat hij die ochtend in de slaapkamer van het slachtoffer was, maar hij zegt dat hij niet van plan was haar te doden. In een worsteling met het slachtoffer zou de man zich hebben moeten verweren waarna zij zichzelf per ongeluk zou hebben neergestoken. De rechtbank gelooft niet dat hij uit noodweer heeft gehandeld. De man had het mes naar de woning meegenomen en had de latex handschoenen aan tijdens het steekincident. Dit duidt er volgens de rechtbank op dat de man van plan was de vrouw te vermoorden.

Ongemaximeerde tbs
Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de man kampt met diverse stoornissen, waaronder een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis. Om die reden kunnen de feiten de man in verminderde mate worden toegerekend. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen, om de man tbs met dwangverpleging op te leggen, over. Het gevaar voor herhaling is groot en de rechtbank wil voorkomen dat de man onbehandeld terugkomt in de maatschappij. De tbs behandeling is ongemaximeerd. Bij het opleggen van 15 jaar gevangenisstraf houdt de rechtbank meer dan de officier van justitie rekening met de stoornissen van de man die een rol speelden tijdens de stalking en de moord.

Geen celstraf voor pedo die zichzelf aangaf

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Apeldoorn voor het plegen van ontuchtige handelingen met het destijds 9-jarige broertje van zijn vriend. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar, met een proeftijd van 5 jaar. Ook moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

De man kwam via de kerk in aanraking met het gezin van het slachtoffer. Het slachtoffer kreeg gitaarles van de man en bleef daarna vaak bij hem slapen. Tijdens deze logeerpartijtjes kwam het meerdere keren voor dat de man het jongetje betastte. Dit alles speelde in de periode maart 2015 tot september 2016.

Veiligheidsafspraken
De man maakte uiteindelijk zelf de keuze om over het misbruik te vertellen aan de ouders van het slachtoffer. Daarmee stopte het misbruik. De man zocht vervolgens contact met een psycholoog en volgde daar sinds 2016 een behandeling. In de zomer van 2018 stapte hij over naar De Waag, een centrum voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg (ggz). Hier volgde hij een intensieve behandeling op vrijwillige basis. Ook bracht de Apeldoorner zijn sociale omgeving op de hoogte van zijn pedofilie en maakte hij veiligheidsafspraken.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Een psycholoog onderzocht de man en daaruit blijkt dat de man al langere tijd worstelde met zijn pedofiele geaardheid. Van daaruit heeft hij een aanpassingsstoornis ontwikkeld met angst en depressie. Dit dempte hij door het kijken naar kinderporno. Volgens de deskundigen was de man verminderd toerekeningsvatbaar. De man werkt heel goed mee aan de behandeling en er is inmiddels een fragiel persoonlijk evenwicht bereikt. Het advies is om dit niet in gevaar te brengen met een gevangenisstraf.

Openheid van zaken en probleembesef
De rechtbank vindt, als je kijkt naar de ernst van het feit en naar de jonge leeftijd van het slachtoffer, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Maar aan de andere kant kan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf maatschappelijk gezien onaanvaardbare gevolgen hebben. De man verliest dan zijn woning en baan en raakt daarmee alle structuur kwijt. Dit heeft tot gevolg dat de kans op herhaling aanzienlijk stijgt, met mogelijk andere slachtoffers tot gevolg. Uiteindelijk is het voorkomen van herhaling ook een belangrijk strafdoel en dit doel wordt hier uiteindelijk het meest gediend met het niet-doorkruisen van de behandeling met gevangenisstraf.

In deze specifieke situatie ziet de rechtbank ruimte om geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Daarbij kijkt de rechtbank naar het feit dat de man - anders dan veel andere zedendaders - zelf het misbruik aan het licht heeft gebracht. Ook geeft hij volledig openheid van zaken, en zwakt hij zijn eigen handelen niet af. De man lijkt volledig probleembesef en acceptatie te hebben en volgt al 3 jaar op vrijwillige basis intensieve hulpverlening, waarbij ook al lange tijd vrijwillig vergaande veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. Daar komt bij dat de man accepteert dat hij nog voor een langere periode een behandeling moet ondergaan.

Bijzondere voorwaarden
De rechtbank legt de voorwaardelijke gevangenisstraf met een lange proeftijd op, om te voorkomen dat de man opnieuw een soortgelijk strafbaar feit begaat. Aan deze straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo geldt gedurende 5 jaar een meldplicht bij de reclassering en een (forensische) behandelplicht. Ook moet de man zijn gegevensdragers laten controleren op kinderporno en mag hij geen contact hebben met kinderen jonger dan 15 jaar. Daarnaast moet hij medicatie innemen.

Tot slot legt de rechtbank aan de man de maximale taakstraf, van 240 uur, op.

Vier wolvenwelpjes geboren in DierenPark Amersfoort

De dierverzorgers in DierenPark Amersfoort dachten al nieuwe geluiden te horen vanuit het wolvenverblijf en deze week werd hun vermoeden bevestigd. Er zijn namelijk vier wolfjes geboren in het park. “Wij zijn erg blij met de komst van de kleintjes”, vertelt roofdierverzorger Marc Belt. “Het is de eerste keer dat wij wolvenwelpjes mogen verwelkomen in ons park en dat maakt het extra speciaal voor ons.”

“Tijdens de eerste weken voeden de ouders de welpjes op in het wolvenhol”, vertelt de dierverzorger van DierenPark Amersfoort. “Na de geboorte zijn de jongen nog blind en doof, maar nu komen zij al steeds vaker nieuwsgierig buiten een kijkje nemen.” Volgens de dierverzorger maken beide ouders en de vier jongen het goed.

“Mannetjeswolf Leik en wolvin Valtra wonen minder dan een jaar samen, dus het is leuk dat er al snel een vonk is overgeslagen en dat zij nu al jongen hebben gekregen”, aldus Marc. De wolvenwelpjes zijn te spotten in Het Woud, een gedeelte in het Amersfoortse dierenpark waar allerlei dieren te vinden zijn die ook in de Nederlandse natuur voorkomen.

Rechter beslist steeds vaker over gedwongen opname

De rechter wordt steeds vaker gevraagd te beslissen over gedwongen opname van mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Vorig jaar oordeelde de rechter ruim 27.000 keer over dit soort ‘bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen’ (BOPZ). Dat is een stijging van ruim 11.000 zaken ten opzichte van 2010. Dat meldt Rechtspraak.nl.

Gevaar
Iemand die door een geestelijke stoornis een gevaar vormt voor zichzelf of voor zijn omgeving, kan onder bepaalde voorwaarden gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. In de Wet BOPZ staat hoe dit moet gebeuren. De rechter beslist of een gedwongen opname gerechtvaardigd is.

In het merendeel van de gevallen vraagt een officier van justitie de rechter eerst om toestemming voor een opname. In een noodsituatie kan een burgemeester een zogenoemde inbewaringstelling (ibs) gelasten. Van een noodsituatie is sprake als een deskundige (bijvoorbeeld een psychiater) verklaart dat iemand een acuut gevaar vormt voor zichzelf, anderen of zijn omgeving. Een rechter beslist vervolgens binnen 3 dagen of deze inbewaringstelling moet worden verlengd.

Jaar

Eindbeschikkingen
onvrijwillige opnamen

2018 27.133
2017 26.607
2016 25.878
2015 24.342
2014 23.370
2013 22.957
2012 21.356
2011 20.693
2010 19.922
2009 18.898
2010 16.313

Man heeft lak aan afzetting en rijdt in op agent

Een 59-jarige man uit Alkmaar is maandagavond door de politie aangehouden voor het negeren van een stopteken en het inrijden op een politieagent. Dit gebeurde rond 18:00 uur op de Noordervaart in Stompetoren.

Agenten waren bezig met het afzetten van de weg omdat een vrachtwagen in brand stond. De Alkmaarder naderde de wegafzetting en kreeg van een agent een stopteken. Dit negeerde de bestuurder en hij passeerde de wegafzetting. De man reed in de richting van een andere agent en deze gaf nogmaals een stopteken.

Ook dit stopteken werd door de man genegeerd. De Alkmaarder reed daarna in op de agent die weg moest springen om niet geraakt te worden. De bestuurder ging er vandoor maar kon worden aangehouden bij de N242 in Heerhugowaard. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Bekijk hieronder beelden van de vrachtwagen die in brand stond. 

Politie pakt man op voor megafraude met leasecontracten

Vanmorgen is in Zeist een man van 39 uit Duiven aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting. De verdachte bood voordelige leasecontracten aan via het bedrijf All Inn Autolease, maar de auto’s werden niet geleverd. De man zou op deze manier ruim €200.000, - hebben buitgemaakt.

De zaak kwam aan het rollen toen eind 2018 meerdere gedupeerden zich melden bij het programma Tros Opgelicht?! De District Recherche (DR) Gelderland-Midden en de Dienst Regionale Recherche (DRR) Oost-Nederland zijn begin 2019 samen opgetrokken in het onderzoek. Er is op dit moment zicht op ongeveer 250 slachtoffers.

Leasecontract 'zonder zorgen'
Via All Inn Autolease werden leasecontracten ‘zonder zorgen’ aangeboden. Klanten betaalden in eerste instantie administratiekosten en een maandtermijn voor de borg, sommige slachtoffers betaalden ook een maandtermijn voor het leasecontract. Op de dag van de levering bleek dat de man zijn afspraken niet na kwam en kregen de klanten de bestelde auto niet. Veel klanten hebben aangifte gedaan van oplichting. Gedupeerden die nog geen aangifte hebben gedaan, kunnen dat alsnog doen.

In onderstaande video doen gedupeerden hun verhaal. Evert Hamoen, de man achter All Inn Autolease is geen lieverdje, zo blijkt uit het onderzoek dat Tros Opgelicht?! deed naar hem. Hij heeft een spoor van gedupeerden achtergelaten. De verhuurder van het pand waar zijn 'bedrijf' gevestigd was heeft nooit huur ontvangen, het bedrijf dat de reclames verzorgde kon fluiten naar zijn geld.

De klanten van All Inn Autolease zijn, naast dat ze zijn opgelicht, bang dat Hamoen de gegevens die zij hebben ingevuld op de leasecontracten zal misbruiken om hen nog verder te duperen. 

'Eerste details Fable IV gelekt'

E3 zou E3 niet zijn zonder leaks en geruchten. Via een post op Reddit, inmiddels weer verwijderd, zijn de eerste details van Fable IV gelekt. Neem het met een korreltje zout, want niets is nog bevestigd.

In Fable IV zou je kunnen schakelen tussen First- en Third Person en is er een uitgebreide character creator. Je onderzoekt een compleet open wereld, maar kunt de main quest negeren en nooit de held van de game worden. Je bouwt steden, er zijn geen geweren en de game ondersteund multiplayer.

Albion en Aurora bestaan niet meer in de game. De Spire is herbouwd en door de koning gebruikt om een asteroïde naar de planeet te sturen. Vervolgens wenste hij dat dit in de verre toekomst nog een keer zou gebeuren. De game speelt zich af wanneer deze wens bijna weer tot vervulling komt. Tijdreizen zouden een essentiële rol spelen in de game.

Nogmaals, het is maar een gerucht. Wellicht horen we meer tijdens de E3-persconferentie van Microsoft.

Albion_Fable

'Speel als iedereen in Watch Dogs 3 Legion'

Eén van de titels die Ubisoft gaat aankondigen lijkt Watch Dogs 3 te zijn. Er gaan al langere tijd geruchten over de game en nu is er via Amazon, later ondersteund door Kotaku, nieuwe informatie gelekt over de game.

De game gaat Legion heten en vindt plaats in Londen post-Brexit. Londen is een iconische stad met veel surveilliance en is daarmee een logische plek voor Watch Dogs. Nieuw voor de serie is het feit dat je als iedereen kunt spelen, zolang je ze bij je team voegt. Elke NPC is uniek, met eigen animaties, persoonlijkheidseigenschappen en meer.

Of het klopt zien we komende week tijdens de E3-persconferentie van Ubisoft.

Animal Rights wil transportverbod bij extreme temperaturen

We hebben de eerste twee zomerse dagen met temperaturen boven de 25 graden in Nederland en België weer achter de rug. “Ook deze zomer weer zal de discussie losbarsten over het vervoer van dieren onder deze omstandigheden,” zegt Animal rights campagneleider Erwin Vermeulen, “en de laksheid van de vee-industrie, handhavers en overheid in het nemen van adequate maatregelen.”

Dood bij aankomst
Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat de afgelopen jaren met enige regelmaat flinke percentages in Nederland vetgemeste vleeskuikens dood aankomen bij Belgische pluimveeslachthuizen. Extreme weersomstandigheden worden daarbij vaak als mogelijke oorzaak aangewezen.

Animal Rights verkreeg in kader van de wet Openbaarheid van bestuur de inspectiegegevens met betrekking tot vleeskuikens die vanuit Nederland naar Belgische slachthuizen werden vervoerd.

3% dode vleeskuikens
Op 22 juni 2016, bij temperaturen boven de 30 graden kwamen 554 ‘slachtkippen’ van de 17.920 in Grashoek, Limburg, gevangen dieren dood aan bij pluimveeslachthuis Schildermans in Bree. Dat is een sterftepercentage van meer dan 3%; driemaal de Belgische interventiewaarde en zesmaal de Nederlandse.

Interventiewaarden
Waar de interventiewaarde van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit voor dode dieren op 0,5% ligt, stellen de inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België pas een Informatieformulier met betrekking tot inbreuken op bij 1% sterfte tijdens vervoer en/of in de stal. Het ging om 15 rapporten in 2016 en 9 in 2017, van welk jaar slechts een deel van de formulieren werd verkregen.

Meer voorbeelden
Op 19 juli 2016 crepeerde 2,26% van de vleeskuikens ingeladen in het Limburgse Kessel en afgeleverd bij slachthuis Artislach bij Dendermonde in temperaturen van rond de 30 graden.

Op 15 juni 2017 was 1,08% van de in Middenmeer, Noord-Holland opgeladen vleeskuikens dood bij aankomst bij slachthuis Belki in Aalst bij “warm weer”. 1,52% van de kippen werd vervolgens nog afgekeurd wegens luchtwegaandoeningen.

Ook hoge sterfte bij lage temperaturen
Ook bij lage temperaturen overleven veel vleeskuikens de reis niet. Op 14 maart 2015 werden 8112 kippen uit Deurne, Noord-Brabant aangevoerd bij slachthuis Belki NV in Aalst bij temperaturen van 1 tot 6 graden. 367 van hen, ofwel 4,52%, kwam dood aan en nog eens 1,08% werd afgekeurd, “waarvan 0,48% wegens ziekte, voornamelijk afwijkingen aan de luchtwegen.”

Op 17 februari 2016 werden 4080 ‘braadkippen afkomstig uit Yerseke afgeleverd bij slachthuis Nollens in Kruishoutem. 83 van de kippen waren dood bij aankomst, 2,03%, na een rit van twee-en-een-half uur bij een buitentemperatuur van -6 graden.

Animal Rights
Animal Rights verwacht van de Minister op korte termijn een verbod op veetransporten bij extreme temperaturen, totdat de transitie naar een plantaardig-gevoede samenleving voltooid is.

Apple laat vernieuwde besturingssystemen zien

Apple heeft tijdens de WWDC Keynote previews laten zien van hun besturingssystemen macOS Catalina, iOS 13, watchOS 6 en tvOS 13 en het nieuwe iPadOS.

In macOS Catalina wordt iTunes vervangen door de entertainment-apps Apple Music en Apple Podcasts plus de Apple TV-app. Nieuwe beveiligingsfeatures zorgen voor een betere bescherming en met Stembediening kunnen gebruikers hun Mac helemaal bedienen met hun stem. Het nieuwe Sidecar biedt de mogelijkheid om een iPad te gebruiken als extra scherm bij je Mac of als nauwkeurige tekentablet in een aantal Mac-apps. Gebruikers die vaak op pad zijn, kunnen met Sidecar voortaan heel gemakkelijk een extra scherm meenemen en zo ook buiten de deur profiteren van de extra werkruimte met twee displays. Als ze een Apple Pencil erbij hebben, kunnen ze via hun iPad tekenen, schetsen en schrijven in alle Mac-apps die het gebruik van een stylus ondersteunen. Sidecar is bijvoorbeeld handig voor het monteren van video’s in Final Cut Pro X, tekenen in Adobe Illustrator of het annoteren van iWork-documenten. Sidecar werkt draadloos.

Apple macOS Catalina (Foto: Apple)

Met iOS 13 krijgt iPhone met de optie 'donkere modus' een nieuwe look dat prettiger kijkt in omgevingen met minder licht, er zijn nieuwe mogelijkheden om door foto’s te bladeren en ze te bewerken en Apple heeft 6,5 miljoen kilometer gereden om de basiskaart van Maps helemaal opnieuw op te bouwen en meer functies te bieden. Daarnaast starten Apps sneller op, downloads van apps zijn kleiner en is Face ID nog sneller geworden.

Een van de nieuwe functies is Sign In with Apple. Gebruikers hoeven geen social media-account te gebruiken of formulieren in te vullen, e-mailaddressen te controleren of wachtwoorden te gebruiken, maar kunnen hun Apple ID gebruiken voor verificatie. Apple beschermt de privacy van gebruikers door ontwikkelaars vervolgens van een unieke willekeurige ID te voorzien. Zelfs wanneer ontwikkelaars om naam en e-mailadres vragen, kunnen gebruikers hun e-mailadres privé houden en in plaats daarvan een uniek willekeurig e-mailadres opgeven. Met Sign In with Apple is het voor gebruikers gemakkelijker om verificatie met Face ID of Touch ID uit te voeren. En er is een tweestapsverificatie ingebouwd voor extra beveiliging. Apple benadrukt dat Sign In with Apple niet gebruikt wordt om een profiel aan te leggen van gebruikers of hun activiteiten in apps.

Apple iOS 13 (Foto: Apple)

Met tvOS 13 wordt Apple TV 4K uitgebreid met een nieuw beginscherm, ondersteuning voor meerdere gebruikers zodat iedereen zijn eigen series, films, muziek en aanbevelingen kan bekijken, ondersteuning voor Apple Arcade, uitgebreide ondersteuning voor gamecontrollers zoals Xbox- en PlayStation-controllers en nieuwe, onder water gefilmde screensavers in 4K HDR.

In watchOS 6 zijn er dynamische nieuwe wijzerplaten en de App Store is nu rechtstreeks beschikbaar op Apple Watch. Natuurlijk zijn er weer nieuwe gezondheidsweetjes te meten. De nieuwe Cycle Tracking-app is er niet om je fiets-routes te bewaren, maar met de nieuwe app kunnen vrouwen belangrijke informatie over hun menstruatiecyclus vastleggen. Zo zien ze wanneer ze de volgende menstruatie kunnen verwachten en wanneer ze op hun vruchtbaarst zijn. In een dagelijks logboek kan snel informatie worden toegevoegd over de menstruatiecyclus, zoals de huidige menstruatie, mate van bloedverlies, symptomen, resultaten van ovulatietests en alles wat verder van belang is voor de vruchtbaarheid. De nieuwe Cycle Tracking-feature is ook beschikbaar in de Gezondheid-app op iPhone met iOS 13.

Apple watchOS 6 (Foto: Apple)

De gezondheid van het gehoor is belangrijk voor de kwaliteit van leven. Uit onderzoek is gebleken dat met een achteruitgang van het gehoor ook de cognitieve functies verslechteren. Apple Watch meet omgevingsgeluid en de Noise-app geeft gebruikers nu inzicht in het geluidsniveau bij bijvoorbeeld concerten en sportevenementen. Zo weten ze wanneer ze risico lopen op gehoorbeschadiging. De decibelmeter van de app reageert direct zodra het geluidsniveau verandert. Apple Watch kan een melding weergeven als het geluidsniveau boven de 90 decibel uitkomt

Het nieuwe iPadOS bouwt voort op dezelfde basis als iOS en bevat nieuwe mogelijkheden en features die specifiek zijn voor het grote display van iPad. Het beginscherm is volledig nieuw ontworpen en bevat nu meer apps per pagina. Het kan nu bovendien worden aangevuld met de Vandaag-weergave, die snel toegang biedt tot widgets met directe informatie, zoals krantenkoppen, het weer, de agenda, evenementen, tips en meer. iPad-gebruikers kunnen nu met verschillende bestanden en documenten uit dezelfde app werken dankzij updates voor Split View. Met Slide Over kunnen ze snel meerdere apps bekijken en van de ene naar de andere app gaan. Klanten kunnen bijvoorbeeld een mail schrijven terwijl ze een andere mail in beeld hebben, of met een enkele swipe meerdere apps zoals Berichten of Agenda openen. Met een enkel tikje geeft App Exposé een snel overzicht van de geopende vensters van een app.

Apple iPadOS (Foto: Apple)

iPadOS laat automatisch de desktopversie van websites zien – passend gemaakt voor het iPad-display – en optimaliseert ze voor touch-mogelijkheden, zodat apps als Google Documenten, Squarespace en Wordpress handiger werken in Safari op iPad. Safari ondersteunt ook nieuwe features als een downloadmanager, dertig nieuwe toetscombinaties en verbeteringen in het tabbladbeheer.

Als je een Apple Pencil hebt kun je nu complete webpagina’s, documenten of e-mails annoteren en versturen op iPad door Apple Pencil vanuit de hoek van het scherm te swipen. Een nieuw ontworpen tool-palet biedt snelle toegang tot tools, kleurpaletten, vormen, een gum voor objecten, een nieuwe wisser voor pixels om een deel van een streep te verwijderen, en een liniaal om rechte lijnen te trekken. Apple Pencil voelt nog natuurlijker aan dankzij geavanceerde voorspellende algoritmen en optimalisaties die de latentie verlagen tot maar 9 milliseconden.

Man duwt vrouw van garage na twee weken huwelijk

Een 30-jarige man uit Illinois is afgelopen zondag opgepakt nadat zijn 27-jarige vrouw van een parkeergarage in St. Louis was 'gevallen'. De vrouw overleefde de val niet. Bradley Jenkins en Allissa Martin waren net twee weken geleden in Las Vegas getrouwd. 

Toegesnelde agenten vonden het roerloze lichaam van de vrouw, terwijl Jenkins over haar gebogen zat. Hij maakte een geagiteerde indruk en leek dronken te zijn volgens de rechtbankstukken. Volgens Jenkins waren ze met collega's naar een honkbalwedstrijd geweest voordat ze ruzie kregen. Hij zou volgens eigen zeggen zijn vrouw met geen vinger hebben aangeraakt. 

De mobiele telefoon van zijn vrouw, die op de zevende etage van de garage werd gevonden, sprak zijn verklaring echter tegen. De vrouw had namelijk hun ruzie gefilmd. Op de video is te zien en horen hoe Martin haar man toeschreeuwt dat hij moest stoppen haar in haar gezicht te slaan. Vervolgens valt de telefoon op de grond en even later was er een schreeuw gevolgd door een doffe klap te horen van een lichaam dat op de grond valt. Dat was voor de politie voldoende reden om Jenkins op te pakken. De borgsom is vastgesteld op 100.000 dollar. 

Rugbyers Fiji pakken Sevens Series-titel

De rugbyers van Fiji hebben voor de vierde keer de titel gepakt in de World Rugby Sevens Series. De ploeg won in Parijs het laatste van tien toernooien en trok de titel zo definitief naar zich toe, terwijl de Amerikaanse ploeg - lang de leider - met plek twee hun beste resultaat ooit boekten.

Fiji begon in de groepsfase met zeges op Engeland (52-14), Argentinië (40-26) en Ierland (40-5), waarna thuisland Frankrijk in de kwartfinales met 24-5 geklopt werd. De Amerikanen wonnen in de groep van Spanje (31-7), Samoa (33-14) en Canada (26-12), om vervolgens in de kwartfinales met 26-14 met Kenia af te rekenen.

In de halve finale stonden de twee landen tegenover elkaar en daarbij stond de eindzege in de Sevens Series op het spel. Fiji sloeg al snel toe en voor de Amerikanen het wisten was de achterstand onoverbrugbaar: 33-14 en dus was de titel voor Fiji binnen. In de finale waren ze vervolgens veel te sterk voor Nieuw-Zeeland, dat in de eerste paar minuten al vier tries om de oren kreeg en de eer aan het einde nog een beetje redde: 35-24.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Roland Garros voorbij voor dubbelaar Rojer

Tennisser Jean-Julien Rojer kan Parijs verlaten. Samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau was hij als tiende geplaatst op Roland Garros, maar in de kwartfinales van het mannendubbelspel was het klaar.

De Argentijnen Guido Pella en Diego Schwartzman plaatsten in de eerste set op 4-4 een break waarmee ze de set pakten, waarna Rojer en Tecau in set twee al gelijk hun eerste game inleverden. Breakkansen kregen ze vervolgens niet meer en dus was het gedaan: 4-6, 4-6.

Halep haalt hard uit in achtste finales Roland Garros

Tennisster Simona Halep staat in de kwartfinales van Roland Garros en de Roemeense titelverdedigster, als derde geplaatst, deed dat met enig machtsvertoon. De pas 18-jarige Poolse Iga Swiatek wist op 5-0 pas een game te winnen en daar bleef het ook bij, waardoor ze na 45 minuten met 6-1, 6-0 kon gaan douchen.

De zelfs nog maar 17-jarige Amanda Anisimova overtuigde wederom, hoewel ze met Aliona Bolsova dit keer geen ervaren topper tegenover zich had. De Amerikaanse had een goed uurtje nodig en speelde zich met 6-3, 6-0 haar eerste kwartfinale op een Grand Slam in. Landgenote Madison Keys (14) had het ook niet al te lastig en klopte de Tsjechische Katerina Siniakova met 6-2, 6-4.

Een derde Amerikaanse, Sofia Kenin, stuntte eerder nog door Serena Williams uit te schakelen, maar nu is ze zelf klaar. De Australische Ashleigh Barty (8) had het twee sets lang niet makkelijk, maar daarna was het verzet van Kenin definitief gebroken: 6-3, 3-6, 6-0.

Djokovic overtuigend naar kwartfinales Roland Garros, Khachanov verslaat Del Potro

Tennisser Novak Djokovic staat weer in de kwartfinales op Roland Garros. De Servische nummer één van de wereld had het niet al te moeilijk met de Duitser Jan-Lennard Struff, die na een ijzersterke eerste paar games toch de mindere partij bleek: 6-3, 6-2, 6-2.

De Oostenrijker Dominic Thiem (4) had tot teleurstelling van het Franse publiek aan ruim minder dan twee uur genoeg om de Fransman Gaël Monfils (14) met 6-4, 6-4, 6-2 van de baan te tikken, terwijl de Duitser Alexander Zverev (5) in een kleine drie uur een einde maakte aan de droom van de in topvorm verkerende Italiaan Fabio Fognini (9): 3-6, 6-2, 6-2, 7-6 (5).

De volgende Franse teleurstelling was een feit toen Kei Nishikori (7) zijn marathonpartij tegen Benoit Paire, een dag eerder wegens de duisternis gestaakt, af wist te maken: 6-2, 6-7 (8), 6-2, 6-7 (8), 7-5, nadat hij in de vierde set nog twee matchpoints had laten liggen.

De jonge Rus Karen Khachanov (10) kwam met misschien wel zijn grootste zege tot nu toe. Hij nam het op tegen de Argentijn Juan Martin Del Potro en in ruim drie uur tijd stuurde hij de nummer acht van de plaatsingslijst naar huis: 7-5, 6-3, 3-6, 6-3.

FOK! Wat een weer: pittige regen- en onweersbuien

Goeiedag!  

Ga er maar eens lekker voor zitten. Er is weer een boel te vertellen. Als eerste moet ik bekennen dat ik er zondag wel een klein beetje naast zat. De bedoeling was dat er een convergentielijn zou gaan passeren, met daarachter een windsprong en koelere lucht. Veel tamtam had ik daar niet op verwacht, doch het tegendeel bleek waar. In diverse delen van het land werd men verrast door een fel onweer. Alleen het midden van het land bleef grotendeels buiten schot. Het onweer leverde ook een paar prachtige foto's op, zoals jullie hieronder kunnen zien. Eindelijk wat actie in de tent, want ook ik mocht meedoen met het buienfestijn. En we zijn er nog niet. We beginnen pas.

Het koufront zelf is inmiddels boven Duitsland aangekomen. Daar zien en zagen we zware regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Wat wil nu het geval, dat front komt weer terug naar ons land toe en gaat morgen ons weer bepalen. Het kan best wel eens ruig gaan worden. Het zuidoosten en oosten van ons land komt dieper in de warme lucht en daar stijgt het kwik naar 28 of 29 graden, heel misschien net 30. In het westen blijft het een stuk koeler met 18 tot 24 graden. 

En het front komt naderbij + er kunnen ook losse onweersbuien vanaf de grond ontstaan. Dit kunnen dan heel zware buien worden. De kans is het grootst in het zuiden en oosten. Uiteindelijk zal ook het front een duit in het zakje doen, en dat kan later in het westen voor pittig onweer gaan zorgen. Ook hagel en zware windstoten zijn zeer goed mogelijk. Ik denk dat het KNMI zeker met code GEEL gaat komen, en misschien nog wel meer, maar dat is nog even afwachten. Er kunnen grote hoeveelheden regen vallen. Buiten de buien om staat er niet veel wind. 

Toch is het ook maar weer de vraag: waar, wanneer en hoe laat. De energie is in ieder geval wel aanwezig en ook de andere atmosferische omstandigheden geven kans op zwaar weer. Ik ben natuurlijk op post morgen.  

Dit is niet de enige kans op pittige buien. Ook woensdag en vrijdag kunnen er fikse buien vallen. Kortom: we staan aan het begin van een boeiende weerweek. Hopelijk krijgt iedereen zijn/haar deel. Of niet natuurlijk als je dat niet wil.  

Tot morgen!  

Onweer in Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Een schitterende bliksemfoto van Erwin Klein. Ook in Zelhem onweerde het flink. (Foto: Erwin Klein)

Onweer in Haarlem (Foto: Maraud)
Onweer in Haarlem. Leuk een stadsgenoot! Prachtige foto ook. Dit was een onweerscel die hier heel wat regen achterliet. (Foto: Maraud)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Veronica zendt kwalificatiewedstrijden Europa League en Champions League uit

De Europese kwalificatiewedstrijden voor de Champions League en Europa League van PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht zijn komende zomer exclusief te zien bij Veronica. Het is voor het eerst dat de Europese kwalificatiewedstrijden te zien zullen zijn op het open net. Mocht Ajax erin slagen zich te plaatsen voor de play-off van de Champions League, dan zijn ook deze play-off wedstrijden te zien bij Veronica.

‘We zijn verheugd dat we de voor de clubs en supporters zulke belangrijke wedstrijden mogen uitzenden”, aldus Marco Louwerens, directeur televisie Talpa Network. ‘Kwalificeren voor de groepsfase van Europees voetbal is voor de clubs van groot belang. Voor het eerst zijn nu alle wedstrijden op het open net voor alle voetballiefhebbers te volgen. Het is een mooie aanvulling op onze voetbal portfolio’.

AZ en FC Utrecht komen het eerst in actie. Op woensdag 19 juni wordt tijdens de loting op het Europese hoofdkwartier van de UEFA in Nyon bepaald wie de tegenstanders zijn.

PSV komt in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi uit en speelt de eerste wedstrijd op dinsdag 23 juli of woensdag 24 juli. De returns zijn dan een week later. Ook AZ en FC Utrecht stromen in de tweede kwalificatieronde in en spelen de eerste wedstrijd op donderdag 25 juli. Feyenoord stroomt in de derde kwalificatieronde in en speelt de eerste wedstrijd op donderdag 8 augustus, de return is dan een week later.

NIMH belicht bevrijding met spannende reeks lange verhalen

Het onwaarschijnlijke oorlogsavontuur van Splinter Spierenburg, 'Getorpedeerd, neergeschoten, gevangengenomen'. Dat is de titel van het 1e lange artikel (longread) op de website www.75jaarvrij.nl van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Tot december 2020 verschijnt daar maandelijks een nieuwe digitale bevrijdingskrant. De longread over een onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog is daar een vast onderdeel van.

Hoofd Operationele Dienstverlening Erwin van Loo beschrijft in het 1e stuk de oorlogsavonturen van de Haagse Splinter Spierenburg. Hij was leerling-stuurman op de koopvaardij op de Oberon van de Koninklijke Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij, toen dat schip op 27 juni 1941werd getorpedeerd. Spierenburg werd opgepikt door de Engelse marine.

In augustus 1941 kwam hij als 'gewoon dienstplichtige' bij de a-compagnie van het iie bataljon van de Prinses Irene Brigade in Wolverhampton. Rond kerst 1941 meldde hij zich met succes voor een vliegende functie bij de Royal Air Force (RAF). In de nacht van 19 op 20 februari 1944 nam Spierenburg aan boord van Avro Lancaster III deel aan een bombardementsmissie naar Leipzig. Rond D-Day kwam Spierenburg in actie in de nacht van 7 op 8 juni 1944, toen een belangrijk verkeersknooppunt werd bestookt in La forêt de Cerisy, tussen Bayeux en Saint-Lô.

Verraden en gevangen genomen
Op 29 juni 1944 werd het vliegtuig van Spierenburg boven Noord-Frankrijk door een Duitse nachtjager beschoten en stortte neer. De 24-jarige Nederlander kwam neer in een aardappelveldje ten zuidwesten van Reims.

Het Franse verzet bracht hem naar Parijs waar hij werd verraden en uitgeleverd aan de Gestapo. Hij belandde in de beruchte gevangenis van Fresnes, even ten zuiden van Parijs. De geallieerden braken begin augustus 1944 uit het bruggenhoofd in Normandië richting Parijs. De Gestapo ontruimde de gevangenis en bracht Spierenburg met ruim 160 andere oorlogsvliegers naar concentratiekamp Buchenwald. Vandaaruit gingen de vliegers naar Stalag Luft 3, een kamp voor geallieerde oorlogsvliegers in de rang van officier.

Na korte tijd verhuisde Spierenburg naar Milag Nord, een krijgsgevangenkamp van de Kriegsmarine. Daar werd hij bevrijd. Op 10 mei 1945 zette Spierenburg weer voet op Britse bodem.

Op de NIMH-website www.75jaarvrij.nl staan naast tal van artikelen over de bevrijding ook filmfragmenten en podcasts.

Splinter Spierenburg (Foto: Defensie)
Splinter Spierenburg (Foto: Defensie)

Auto-export naar VS levert Nederland half miljard op

Nederlandse bedrijven verdienden in 2015 ruim een half miljard euro aan de Europese export van auto’s en onderdelen naar de VS. Het gaat om de rechtstreekse export, maar ook om leveringen aan de auto-industrieën in de EU die naar de VS exporteren. Dit blijkt uit CBS-onderzoek naar internationale waardeketens op basis van OESO-cijfers uit 2015, de meest recente gegevens die beschikbaar zijn.

De auto-industrie in de Europese Unie exporteerde in 2015 voor ruim 208 miljard euro aan auto’s en auto-onderdelen naar landen buiten de Europese Unie. De Verenigde Staten is met 61,7 miljard euro aan exportwaarde de belangrijkste bestemming buiten de EU. De Duitse auto-industrie is de grootste Europese exporteur op dit gebied. Zij exporteerde voor 36,4 miljard euro naar de VS, 59 procent van het totaal. Op de tweede plaats volgt het Verenigd Koninkrijk met 10,4 procent, dan Italië met 8,9 procent. Met een exportwaarde van circa 200 miljoen euro is het aandeel van Nederland slechts 0,3 procent.

De auto-industrie is de ruggengraat van de Duitse industrie. In 2015 genereerde de Duitse auto-industrie 19,6 procent van de totale toegevoegde waarde in de Duitse industrie en 4,6 procent van het bruto binnenlands product van de Bondsrepubliek. De waardeketen van de auto-industrie is één van de meest internationale ter wereld. Ruim 28 procent van de (directe) toeleveringen aan de Duitse auto-industrie kwam uit het buitenland, goed voor 64,3 miljard euro. Voor Nederlandse toeleveranciers is de nabije Duitse auto-industrie een aantrekkelijke afzetmarkt.

Meer dan half miljard toegevoegde waarde
In 2015 schiepen Nederlandse bedrijven meer dan een half miljard aan toegevoegde waarde door rechtstreekse uitvoer aan de VS en toelevering aan de Europese auto-industrieën die naar dat land exporteren. Circa 43,9 procent van deze 540 miljoen werd verdiend door toeleveringen aan de Duitse auto-industrie.

Uitgesplitst naar bedrijfstakken was de toegevoegde waarde in de groothandel het grootst met 108,9 miljoen euro, gevolgd door de zakelijke dienstverlening met 83,6 miljoen euro. Het merendeel van deze toegevoegde waarde werd gegenereerd via andere EU-landen. De Nederlandse auto-industrie zelf verdiende 82,7 miljoen euro aan de export van de Europese auto-industrie naar de Verenigde Staten, voornamelijk via rechtstreekse leveringen vanuit Nederland zelf.

Relatief gezien – dus afgezet tegen de totale toegevoegde waarde per bedrijfstak – verdient de auto-industrie het meest aan de uitvoer van de Europese auto-industrie naar de Verenigde Staten, met een aandeel van 3,1 procent. Exclusief leveringen vanuit Nederland naar de VS is dat 1,1 procent.

De EU als geheel verdiende in 2015 bijna 45,8 miljard euro aan de export van auto’s en auto-onderdelen naar de VS, waarvan meer dan 25 miljard of 54,8 procent door Duitse bedrijfstakken. Op grote afstand volgen het VK met 4,9 miljard euro of 10,7 procent en Italië met bijna 3,7 miljard euro of 8 procent. Met 542,9 miljoen euro is het aandeel van Nederland in de totale verdiensten van de EU aan de uitvoer van auto’s en auto-onderdelen naar de VS 1,1 procent.

Met het ontwikkelprogramma globalisering en waardeketens bouwt het CBS aan nieuwe statistieken die het mogelijk maken om over de grenzen van de traditionele cijfers heen te kijken. Daardoor wordt het mogelijk gemaakt om inzichten te geven in de positie van Nederland in de voortgaande fragmentatie van wereldwijde productieprocessen. Zo maakt dit onderzoek inzichtelijk dat Nederlandse toeleveranciers van de auto-industrie niet alleen direct maar ook indirect kunnen worden getroffen door bijvoorbeeld een verhoging van Amerikaanse invoerheffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen.

Mooie gelegenheid voor een leuke stockfoto van een auto (Foto: Pixabay)
Mooie gelegenheid voor een leuke stockfoto van een auto (Foto: Pixabay)

Invoeren die doodstraf

Michel P. heeft volgens een groot deel van de Nederlandse bevolking zijn rechten als mens verspeeld, daarover zo meer. Wanneer ik mij een voorstelling probeer te maken van wat Anne Faber, zijn laatste slachtoffer, heeft moeten meemaken in de laatste tien minuten van haar leven komt er bij mij, net als bij jou, walging en tegelijkertijd een diepe haat naar boven. Geen gewone walging en ook geen gewone haat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.