NIMH belicht bevrijding met spannende reeks lange verhalen

Monique Verlind (DJMO)

Het onwaarschijnlijke oorlogsavontuur van Splinter Spierenburg, 'Getorpedeerd, neergeschoten, gevangengenomen'. Dat is de titel van het 1e lange artikel (longread) op de website www.75jaarvrij.nl van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Tot december 2020 verschijnt daar maandelijks een nieuwe digitale bevrijdingskrant. De longread over een onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog is daar een vast onderdeel van.

Hoofd Operationele Dienstverlening Erwin van Loo beschrijft in het 1e stuk de oorlogsavonturen van de Haagse Splinter Spierenburg. Hij was leerling-stuurman op de koopvaardij op de Oberon van de Koninklijke Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij, toen dat schip op 27 juni 1941werd getorpedeerd. Spierenburg werd opgepikt door de Engelse marine.

In augustus 1941 kwam hij als 'gewoon dienstplichtige' bij de a-compagnie van het iie bataljon van de Prinses Irene Brigade in Wolverhampton. Rond kerst 1941 meldde hij zich met succes voor een vliegende functie bij de Royal Air Force (RAF). In de nacht van 19 op 20 februari 1944 nam Spierenburg aan boord van Avro Lancaster III deel aan een bombardementsmissie naar Leipzig. Rond D-Day kwam Spierenburg in actie in de nacht van 7 op 8 juni 1944, toen een belangrijk verkeersknooppunt werd bestookt in La forêt de Cerisy, tussen Bayeux en Saint-Lô.

Verraden en gevangen genomen
Op 29 juni 1944 werd het vliegtuig van Spierenburg boven Noord-Frankrijk door een Duitse nachtjager beschoten en stortte neer. De 24-jarige Nederlander kwam neer in een aardappelveldje ten zuidwesten van Reims.

Het Franse verzet bracht hem naar Parijs waar hij werd verraden en uitgeleverd aan de Gestapo. Hij belandde in de beruchte gevangenis van Fresnes, even ten zuiden van Parijs. De geallieerden braken begin augustus 1944 uit het bruggenhoofd in Normandië richting Parijs. De Gestapo ontruimde de gevangenis en bracht Spierenburg met ruim 160 andere oorlogsvliegers naar concentratiekamp Buchenwald. Vandaaruit gingen de vliegers naar Stalag Luft 3, een kamp voor geallieerde oorlogsvliegers in de rang van officier.

Na korte tijd verhuisde Spierenburg naar Milag Nord, een krijgsgevangenkamp van de Kriegsmarine. Daar werd hij bevrijd. Op 10 mei 1945 zette Spierenburg weer voet op Britse bodem.

Op de NIMH-website www.75jaarvrij.nl staan naast tal van artikelen over de bevrijding ook filmfragmenten en podcasts.

Splinter Spierenburg (Foto: Defensie)
Splinter Spierenburg (Foto: Defensie)