Apple laat vernieuwde besturingssystemen zien

Apple heeft tijdens de WWDC Keynote previews laten zien van hun besturingssystemen macOS Catalina, iOS 13, watchOS 6 en tvOS 13 en het nieuwe iPadOS.

In macOS Catalina wordt iTunes vervangen door de entertainment-apps Apple Music en Apple Podcasts plus de Apple TV-app. Nieuwe beveiligingsfeatures zorgen voor een betere bescherming en met Stembediening kunnen gebruikers hun Mac helemaal bedienen met hun stem. Het nieuwe Sidecar biedt de mogelijkheid om een iPad te gebruiken als extra scherm bij je Mac of als nauwkeurige tekentablet in een aantal Mac-apps. Gebruikers die vaak op pad zijn, kunnen met Sidecar voortaan heel gemakkelijk een extra scherm meenemen en zo ook buiten de deur profiteren van de extra werkruimte met twee displays. Als ze een Apple Pencil erbij hebben, kunnen ze via hun iPad tekenen, schetsen en schrijven in alle Mac-apps die het gebruik van een stylus ondersteunen. Sidecar is bijvoorbeeld handig voor het monteren van video’s in Final Cut Pro X, tekenen in Adobe Illustrator of het annoteren van iWork-documenten. Sidecar werkt draadloos.

Apple macOS Catalina (Foto: Apple)

Met iOS 13 krijgt iPhone met de optie 'donkere modus' een nieuwe look dat prettiger kijkt in omgevingen met minder licht, er zijn nieuwe mogelijkheden om door foto’s te bladeren en ze te bewerken en Apple heeft 6,5 miljoen kilometer gereden om de basiskaart van Maps helemaal opnieuw op te bouwen en meer functies te bieden. Daarnaast starten Apps sneller op, downloads van apps zijn kleiner en is Face ID nog sneller geworden.

Een van de nieuwe functies is Sign In with Apple. Gebruikers hoeven geen social media-account te gebruiken of formulieren in te vullen, e-mailaddressen te controleren of wachtwoorden te gebruiken, maar kunnen hun Apple ID gebruiken voor verificatie. Apple beschermt de privacy van gebruikers door ontwikkelaars vervolgens van een unieke willekeurige ID te voorzien. Zelfs wanneer ontwikkelaars om naam en e-mailadres vragen, kunnen gebruikers hun e-mailadres privé houden en in plaats daarvan een uniek willekeurig e-mailadres opgeven. Met Sign In with Apple is het voor gebruikers gemakkelijker om verificatie met Face ID of Touch ID uit te voeren. En er is een tweestapsverificatie ingebouwd voor extra beveiliging. Apple benadrukt dat Sign In with Apple niet gebruikt wordt om een profiel aan te leggen van gebruikers of hun activiteiten in apps.

Apple iOS 13 (Foto: Apple)

Met tvOS 13 wordt Apple TV 4K uitgebreid met een nieuw beginscherm, ondersteuning voor meerdere gebruikers zodat iedereen zijn eigen series, films, muziek en aanbevelingen kan bekijken, ondersteuning voor Apple Arcade, uitgebreide ondersteuning voor gamecontrollers zoals Xbox- en PlayStation-controllers en nieuwe, onder water gefilmde screensavers in 4K HDR.

In watchOS 6 zijn er dynamische nieuwe wijzerplaten en de App Store is nu rechtstreeks beschikbaar op Apple Watch. Natuurlijk zijn er weer nieuwe gezondheidsweetjes te meten. De nieuwe Cycle Tracking-app is er niet om je fiets-routes te bewaren, maar met de nieuwe app kunnen vrouwen belangrijke informatie over hun menstruatiecyclus vastleggen. Zo zien ze wanneer ze de volgende menstruatie kunnen verwachten en wanneer ze op hun vruchtbaarst zijn. In een dagelijks logboek kan snel informatie worden toegevoegd over de menstruatiecyclus, zoals de huidige menstruatie, mate van bloedverlies, symptomen, resultaten van ovulatietests en alles wat verder van belang is voor de vruchtbaarheid. De nieuwe Cycle Tracking-feature is ook beschikbaar in de Gezondheid-app op iPhone met iOS 13.

Apple watchOS 6 (Foto: Apple)

De gezondheid van het gehoor is belangrijk voor de kwaliteit van leven. Uit onderzoek is gebleken dat met een achteruitgang van het gehoor ook de cognitieve functies verslechteren. Apple Watch meet omgevingsgeluid en de Noise-app geeft gebruikers nu inzicht in het geluidsniveau bij bijvoorbeeld concerten en sportevenementen. Zo weten ze wanneer ze risico lopen op gehoorbeschadiging. De decibelmeter van de app reageert direct zodra het geluidsniveau verandert. Apple Watch kan een melding weergeven als het geluidsniveau boven de 90 decibel uitkomt

Het nieuwe iPadOS bouwt voort op dezelfde basis als iOS en bevat nieuwe mogelijkheden en features die specifiek zijn voor het grote display van iPad. Het beginscherm is volledig nieuw ontworpen en bevat nu meer apps per pagina. Het kan nu bovendien worden aangevuld met de Vandaag-weergave, die snel toegang biedt tot widgets met directe informatie, zoals krantenkoppen, het weer, de agenda, evenementen, tips en meer. iPad-gebruikers kunnen nu met verschillende bestanden en documenten uit dezelfde app werken dankzij updates voor Split View. Met Slide Over kunnen ze snel meerdere apps bekijken en van de ene naar de andere app gaan. Klanten kunnen bijvoorbeeld een mail schrijven terwijl ze een andere mail in beeld hebben, of met een enkele swipe meerdere apps zoals Berichten of Agenda openen. Met een enkel tikje geeft App Exposé een snel overzicht van de geopende vensters van een app.

Apple iPadOS (Foto: Apple)

iPadOS laat automatisch de desktopversie van websites zien – passend gemaakt voor het iPad-display – en optimaliseert ze voor touch-mogelijkheden, zodat apps als Google Documenten, Squarespace en Wordpress handiger werken in Safari op iPad. Safari ondersteunt ook nieuwe features als een downloadmanager, dertig nieuwe toetscombinaties en verbeteringen in het tabbladbeheer.

Als je een Apple Pencil hebt kun je nu complete webpagina’s, documenten of e-mails annoteren en versturen op iPad door Apple Pencil vanuit de hoek van het scherm te swipen. Een nieuw ontworpen tool-palet biedt snelle toegang tot tools, kleurpaletten, vormen, een gum voor objecten, een nieuwe wisser voor pixels om een deel van een streep te verwijderen, en een liniaal om rechte lijnen te trekken. Apple Pencil voelt nog natuurlijker aan dankzij geavanceerde voorspellende algoritmen en optimalisaties die de latentie verlagen tot maar 9 milliseconden.