Skiester Shiffrin schrijft geschiedenis met 4e wereldtitel op rij

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre geschiedenis geschreven. De Amerikaanse was op de slalom na 2013, 2015 en 2017 voor de vierde keer op rij 's werelds beste, de eerste keer ooit dat een skiër - man of vrouw - vier opeenvolgende wereldtitels pakt.

De nog altijd maar 23-jarige Shiffrin stond na een relatief matige eerste run nog op de derde plek, 0,15 seconden achter de Zwitserse leidster Wendy Holdener, terwijl thuisfavoriete Anna Swenn Larsson er op 0,11 seconden nog tussen stond. Katharina Liensberger uit Oostenrijk stond op 0,27 seconden ook in prima positie, terwijl ook de Slowaakse Petra Vlhova (+0,46) en de Zweedse Frida Hansdotter (+0,56) nog niet kansloos waren.

Hansdotter werd in de tweede run verschalkt door Vlhova, die ook Liensberger nog passeerde. Swenn Larsson nam met een sterke run de leiding over, waarna Shiffrin in de tweede run vol gas gaf en flink uithaalde: 0,58 seconden sneller dan Swenn Larsson. Holdener mocht als laatste van de toppers naar beneden, maar de leidster ging al snel de fout in en dus was het gedaan. Shiffrin won goud, Swenn Larsson mocht het zilver vieren en Vlhova won op 1,03 seconden brons.

Voor Oostenrijk was de vierde plaats van Liensberger (+1,43) een zure: het is de eerste keer sinds het WK van 1982 dat de Oostenrijkse dames zonder medaille naar huis gaan en pas het tweede naoorlogse WK waarop dat het geval is. Adriana Jelinkova maakte namens Nederland indruk: in de eerste run noteerde ze de 25e tijd, na een sterke tweede run steeg ze zelfs naar een negentiende plek, zonder meer het beste resultaat uit haar carrière.

Bij de heren stond de kwalificatiewedstrijd voor de slalom op het programma en dat liep goed voor Nederland. Max van Rossum werd zeer knap derde en plaatste zich zo overtuigend voor de WK-wedstrijd van zondag. De Belgen deden het ook goed: Sam Maes werd vierde, Dries van den Broecke zevende, Kai Alaerts dertiende en Tom Verbeke veertiende.