Alaphilippe verslaat Colombianen in Tour Colombia

H.Vviv

Julian Alaphilippe heeft de prachtige vijfde etappe in de Tour Colombia gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step kwam in de slotkilometer terug in de kop van de wedstrijd en won vervolgens de sprint. Door de zege neemt Alaphilippe de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Bob Jungels.

Vandaag in de Tour Colombia stond de eerste van de twee bergritten op het programma. Chris Froome verloor vrijdag al 43 seconden in het klassement, maar na vandaag kan de Brit van team Sky een goede eindklassering vergeten. Froome moest al vroeg het peloton laten gaan nadat hij achter valpartij zat. Uiteindelijk kwam hij binnen op meer dan tien minuten van de winnaar.

Op het moment dat Froome moest lossen, lieten enkele favorieten zich van voren zien. Uiteindelijk ontstond er een grote kopgroep met daarbij Alaphilippe, Richard Carapaz, Winner Anacona, Iván Ramiro Sosa, Daniel Martinez en Oscar Sevilla. Ondanks de sterke kopgroep liet Astana, voor hun kopman López, de groep nooit ver wegrijden.

Bij de beklimming van de de Alto La Union, tien kilometer van de finish, bleken Martinez en Sosa de sterkste van de kopgroep, gevolgd door Carapaz en Alaphilippe. Vanuit het peloton waren er enkele aanvallen, maar het leek erop dat de winnaar vooraan zay. Toch wist López zich los te maken van Nairo Quintana en Egan Bernal en reed snel naar Alaphilippe en Carapaz toe. Op de van de beklimming had López nog een kleine achterstand op het duo vooraan en in de slotkilometers dichtte het trio achtervolgers het gat naar de koplopers, waar vooral López het kopwerk deed.

In de sprint die volgde tussen de vijf renners maakte Alaphilippe dankbaar gebruik van het werk van de Astana-kopman en maakte het in de sprint af voor voor Carapaz en López. Door de zege neemt de Fransman ook de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Jungels, die als eerste van het peloton eindigde op 42 seconden van de winnaar.