Monfils tegen Wawrinka in finale World Tennis Tournament

Stan Wawrinka staat na 2015 voor de tweede keer in de finale van het World Tennis Tournament. De 33-jarige Zwitser versloeg in de halve finale in Rotterdam de als eerste geplaatste Japanner Kei Nishikori in een spannende driesetter: 6-2, 4-6 en 6-4. Wawrinka neemt het in de finale op tegen Gaël Monfils. De Fransman rekende in drie sets af met de Rus Daniil Medvedev: 4-6, 6-3 en 6-4.

Wawrinka begon goed in Ahoy en liep uit naar 4-0 in de eerste set. Die voorsprong gaf hij niet uit handen. De tweede set vertoonde echter een heel ander beeld. Nishikori had de overhand en maakte in spannende games één break meer dan zijn tegenstander.

In de derde set ging het lang gelijk op. De Zwitser kreeg een breakpoint, maar kon dat niet benutten. Nishikori moest op 5-4 serveren om in de wedstrijd te blijven. Wawrinka kreeg na een fraaie winner op 30-40 zijn eerste matchpoint en greep dat meteen met een harde forehand-return.

Monfils speelde eerder op de dag tegen Medvedev. In de eerste set werd al snel duidelijk dat beide tennissers weinig voor elkaar onder hoeven te doen. Medvedev wist uiteindelijk een break te forceren en veroverde derhalve de eerste set. Monfils kwam in de tweede set op 3-0 en dit bleek voldoende marge om de tweede set binnen te slepen.

Medvedev raakte wat uit zijn ritme, oogde gefrustreerd en kwam op achterstand. Monfils overkwam dit in het tweede gedeelte van de set. Vrijwel niets lukte meer bij de Fransman waardoor hij op een 4-3 achterstand kwam. Monfils wist zich echter de herstellen. Hij hield zijn eigen servicegame en brak vervolgens Medvedev op 4-4. Bij het eerste matchpoint klaarde de Fransman de klus (6-4).

Wawrinka en Monfils stonden niet eerder tegenover elkaar in een finale. Op de ATP Tour troffen de twee elkaar vijf keer eerder. Wawrinka won drie duels met de Fransman.