GroenLinks wil Amsterdamse sekswerkers achter gesloten deuren

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting denkt dat er nagedacht moet worden om voor sekswerkers die werken via internet een veilige plek te creëren in de stad. "Misschien is dat wel een bordeel met alleen een voordeur, misschien is dat wel een hotel-achtig gebouw", zegt Ernsting in het AT5-programma Park Politiek.

Bijna de helft van de Amsterdammers vindt het niet meer van deze tijd dat er vrouwen achter de ramen staan, zo bleek uit onderzoek van OIS in opdracht van AT5 en Het Parool. De afgelopen weken onderzocht AT5 de toekomst van de Wallen. In die serie zei burgemeester Halsema dat de huidige situatie rondom de prostitutie niet meer houdbaar is: "Het etaleren van kwetsbare vrouwen is niet acceptabel."

GroenLinks, de grootste partij in de stad, denkt niet dat het sluiten van de ramen op de Wallen de oplossing is. GroenLinks-raadslid Ernsting: "Burgemeester Halsema zegt het goed: het etaleren van kwetsbare vrouwen moeten we niet willen. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar er zijn ook vrouwen die kiezen voor het werk en wel achter een raam willen werken. En wie zijn wij dan om dat te willen verbieden."

Ramen wel of niet sluiten?
ChristenUnie-raadslid Don Ceder vindt dat de uitwassen op de Wallen reden zijn om juist wél in te grijpen. "Ik kan me niet voorstellen dat wij dat in Amsterdam acceptabel vinden en daarom vind ik dat we ze moeten sluiten." Marianne Poot van de VVD vreest dat je de problemen daarmee niet oplost: "Pas op dat je het niet in de criminaliteit drukt, want ik denk dat je dan nog veel verder van huis bent en dat doe je denk ik als je als je alle ramen wilt sluiten."

Diensten via internet
Ernsting wil dat er ook aandacht komt voor sekswerkers die hun diensten aanbieden via internet. Iets wat nu niet onder het vergunningstelsel valt. Daar zou een veilige plek voor gecreëerd kunnen worden. "Ooit was er een verbod op een zogenaamd prostitutiehotel omdat dat toentertijd gevoelig werd geacht voor misbruik en dwang. Ik denk dat de tijden veranderd zijn en dat, als je dat anders organiseert, vooral met de kennis van de sekswerkers zelf, je dat nu wel kan doen. En dat het internet ook gewoon de hele sector heeft veranderd."

Toezicht
Hij denkt dan bijvoorbeeld aan een speciaal daarvoor bestemd gebouw: "Misschien een gebouw waar ook toezicht is, dus waar een conciërge is of iemand die er verstand van heeft, waar een alarmknop is in een kamer wanneer er iets mis dreigt te gaan. Aan al dat soort dingen moet je denken natuurlijk."

"Dat hoeft niet gelijk vanaf de straat zichtbaar te zijn, misschien is dat wel een bordeel met alleen een voordeur, misschien is dat wel een hotel-achtig gebouw." Hij wil vooral het gesprek aangaan met de mensen in de branche zelf. "Je moet goed luisteren naar wat sekswerkers zelf willen."

Burgemeester Halsema heeft toegezegd voor de zomer te komen met een visie op prostitutie en de toekomst van de Wallen.