Gilbert sprint naar zege op Formule 1-circuit in Tour de La Provence

Philippe Gilbert heeft zaterdag zijn eerste zege van het jaar geboekt. De Belg van Deceuninck - Quick-Step was na een etappe van 181 kilometer de snelste op het Circuit Paul Ricard van een groep van 23 renners. Gorka Izagirre blijft na de derde etappe aan de leiding van de Franse rittenkoers.

De derde etappe bestond uit een heuvelachtig parcours met onder meer vijf lokale rondjes van tien kilometer met daarin een klim van de derde categorie. De aankomst lag op het F1-Circuit van Paul Ricard.

Het was even wachten voordat er een juiste kopgroep wegreed uit het peloton, maar na dertig kilometer reden vier renners weg. Later sloten nog vijf renners aan, maar in de kopgroep waren geen Nederlanders aanwezig. De voorsprong van de kopgroep liep op naar de drie minuten, maar met vijftig kilometer te gaan trok Groupama-FDJ de boel in gang in het peloton. De voorsprong liep dan ook snel terug en op de laatste beklimming van de dag, op elf kilometer van de streep, werden de laatste vluchters ingerekend.

Op de laatste beklimming van de Côte du Brûlat had Groupama-FDJ met Thibaut Pinot, David Gaudu en Rudy Molard weer de overhand, maar slaagde er net zoals vrijdag niet in om het uit te spelen. Er kwamen enkele renners in de laatste kilometers aansluiten, waarna Philippe Gilbert de snelste was op het F1-circuit.

Voor de 36-jarige Waal was het zijn eerste seizoenszege en alweer de zevende voor zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step, terwijl het seizoen pas ruim één maand bezig is. Gorka Izagirre blijft de leider met twee seconden voorsprong op Pinot.