Rentree Van Vleuten eerder dan gedacht; ze start in 'De Omloop'

Boris (borisz)

Annemiek van Vleuten maakt eerder dan verwacht haar rentree in een wielerwedstrijd. De 36-jarige renster van Mitchelton-Scott zal op 2 maart aan de start staan van Omloop Het Nieuwsblad, de eerste wedstrijd van het klassieke wielerseizoen.

"Of ik dit had kunnen dromen? Nee. Het herstel gaat heel goed", zegt Van Vleuten tegen de NOS, vanaf haar trainingskamp op Tenerife. Het gaat daar nog niet om de zege. "Ik rijd daar wel als een ondersteunende renner. Ik denk dat ik best al wel diep in de finale mee kan komen om mijn ploeg te ondersteunen."

De verwachting was dat ze vanwege haar knieblessure, die ze opliep tijdens de wegwedstrijd op het WK, een half jaar aan de kant zou staan. Maar ze keert een maand eerder dan verwacht alweer terug in het peloton. Een week later zal Van Vleuten ook starten in de Strade Bianche. In april hoopt ze in vorm te zijn tijdens de Ardennen-klassiekers. Iets waar ze eigenlijk al geen rekening meer mee hield. "Mijn trainer, Louis Delahaije, zei gelijk na mijn blessure: die Ardennenklassiekers geven we nog niet op. Eerst dacht ik: dat gaat 'm sowieso niet worden."

Het herstel gaat sneller dan verwacht. Wat hielp was een lang trainingskamp met de mannenploeg van Mitchelton-Scott. Ze ging onder meer de bergen in met de broers Simon en Adam Yates. In negen dagen tijd moest het gezelschap 1.800 kilometer wegtrappen, waarbij ze ook nog eens dertigduizend hoogtemeters te verstrouwen kreeg.

De knie gaf geen reactie. "Ze klommen allemaal iets sneller dan ik. Dat is natuurlijk normaal. Ik denk niet dat het realistisch is voor mij, zelfs in normale doen, om ze bergop te volgen. Maar omdat ik nog herstellende was, was het nog een stukje zwaarder. Maar ik genoot er wel van. Het was een geweldige ervaring. En het beste eraan was dat mijn knie geen reactie gaf", besluit Van Vleuten.