Akkoord over 24-uursopvang ongedocumenteerden Amsterdam

Wethouder Rutger Groot Wassink en staatssecretaris Mark Harbers zijn het eens geworden over de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat meldt AT5. 

Het Rijk betaalt daardoor mee aan de opvang, die officieel omschreven wordt als Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). De onderhandelingen liepen al sinds november vorig jaar. Afgesproken is om 360 ongedocumenteerden in die opvang onder te brengen.

Groot Wassink wil in totaal 500 uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen. Voor de opvang van de overige 140 ongedocumenteerden betaalt alleen de stad.

De wethouder spreekt van een 'belangrijke doorbraak'. 'Ongedocumenteerden leven meestal in de marge met weinig tot geen zicht op verbetering van hun situatie. Uit onderzoek blijkt dat een stabiele leefomgeving, begeleiding en activering essentiële onderdelen zijn voor het vinden van een duurzame oplossing, legaal verblijf, terugkeer naar het land van herkomst of een derde land.'

Waar alle 500 ongedocumenteerden worden opgevangen is nog niet duidelijk. Groot Wassink is nog op zoek naar kleinschalige locaties van 50 tot 80 personen. Hij wil die plekken voor juli hebben gevonden. Als dat niet lukt wordt er mogelijk gestart met een aantal grotere locaties.