FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 januari 2019

Shorttrackers blijven lekker bezig op EK in Dordrecht

Op het EK shorttrack in Dordrecht blijft de Nederlandse ploeg lekker bezig. In de ochtend slaagden alle zes Nederlanders erin zich voor de volgende rondes te plaatsen, 's avonds was het op de 1000 meter voor bijna iedereen raak.

Suzanne Schulting was in de series een klasse apart, Lara van Ruijven eindigde in haar serie als tweede. Yara van Kerkhof kreeg het aan de stok met de Bulgaarse Katrin Manoilova en werd door de jury in de kwartfinales geplaatst: drie uit drie voor Nederland.

Dylan Hoogerwerf was de enige die het niet haalde: hij werd gediskwalificeerd in zijn serie. Itzhak de Laat was een klasse apart in zijn serie, Daan Breeuwsma kwam achter de Israëliër Vladislav Bykanov als tweede over de streep en ook dat was voldoende.

Op de aflossing plaatsten zowel de heren als de dames zich voor de halve finales. Breeuwsma, De Laat, Jasper Brunsmann en Dennis Visser wonnen hun serie zonder enige problemen, Schulting, Van Ruijven, Rianne de Vries en Tineke den Dulk hadden het iets moeilijker, maar wonnen ook.

Lichaam gevonden in Zaandam

De politie heeft eerder vandaag een lichaam aangetroffen langs de Leeghwaterweg in Zaandam. Rondom de locatie waar het lichaam is aangetroffen is de laatste tijd gezocht naar een vermiste vrouw.

Familie van haar vreest dat het "foute boel" is, dat baseren ze op berichten van vlak voor de verdwijning van de vrouw.

Over de identiteit van het slachtoffer dat nu is aangetroffen of de doodsoorzaak kan de politie nog niks zeggen. De identificatie zal pas na het weekend plaatsvinden.

FB post vermissing
Facebookpost van de famillie van de vermiste vrouw

Venezolaanse parlementsvoorziter wil president afzetten

De parlementsvoorzitter van Venezuela, Juan Guaido, heeft tijdens een bijeenkomst in hoofdstad Caracas verklaard klaar te staan om het presidentschap van de huidige, controversiële, president Maduro over te nemen.

Hij zegt dat de grondwet hem de mogelijkheid geeft de macht in handen te nemen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven mits het volk, het leger en de internationale gemeenschap hem steunen. Het grootste probleem lijkt het leger te zijn, dat is vooralsnog loyaal aan Maduro.

Guaido riep tijdens zijn toespraak eveneens op tot een landelijke demonstratie op 23 januari, de datum waarop in 1958 militaire dictator Marcos Perez Jimenez werd afgezet na een volksopstand.

De situatie in Venezuela is al langere tijd gespannen. Zo ontnam president Maduro het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft, in 2016 al haar bevoegdheden. Die werden overgedragen aan de Nationale Grondwetgevende Assemblee, een nieuw orgaan waar loyalisten van Maduro het voor het zeggen hebben.

Ook op economisch vlak gaat het slecht met het land, ondanks de grote olievoorraden is het land afgegleden naar een diepe crisis. Inmiddels zijn er voedseltekorten ontstaan waardoor miljoenen Venezolanen op de vlucht zijn geslagen. Ook is er sprake van hyperinflatie.

Onder die omstandigheden een verkiezing winnen als machthebber is lastig, zo niet onmogelijk. Daarom werden tijdens de verkiezingen in mei vorig jaar door het regime alle registers opengetrokken. Zo mochten oppositiekandidaten niet meedoen, werden stemmen geronseld en was er sprake van intimidatie rondom stembureaus. De oppositie had opgeroepen om de stemming te boycotten, dat werkte want de opkomst van 46 procent was historisch laag. Veel landen, waaronder de VS, en internationale organisaties erkennen de uitslag dan ook niet. Zij beschouwen het regime als onwettig. Net als de Venezolaanse oppositie.

Zo landden Chinezen op donkere kant van maan

De Chinese ruimte-organisatie China National Space Administration (CNSA), heeft mooie beelden vrijgegeven van de landing van hun Chang’e-4 ruimtevaartuig op de achterkant van de maan. Dit alles gebeurde op 3 januari, maar vrijdag zijn de beelden pas vrijgegeven.

De beelden laten zien hoe de lander de landingsplaats nadert, waarna de lander redelijk beheerst daalt en op de maanbodem neerkomt. Het Chinese ruimtevaartuig staat op dit moment in de honderdtachtig kilometer brede Von Kármán krater. De Jade Rabbit 2, een klein rovertje, rijdt inmiddels al over het maanoppervlak.

Aangezien deze apparatuur op de achterzijde van de maan staan, worden beelden via de Queqiao satelliet naar de aarde gestuurd. Deze satelliet zweeft ongeveer zevenendertigduizend kilometer boven de maanlander.

Het CNSA is trots op hun tot nu toe geslaagde missie. "De lander, de rover en de satelliet zijn allen stabiel. Vanaf nu kunnen we dus de Chang'e-4 missie als onderdeel van het Chang'e Lunar Exploration Program als geslaagd", aldus Zhang Kejian, directeur van het CNSA.

Naast verkenning van het maanoppervlak gaat de rover, samen met de lander, bodemonderzoek doen.

Bijbelse plaag daalt neer over Mekka

Eén van de heiligste plekken in de religie Islam, de Grote Moskee in Mekka, wordt geteisterd door een grote plaag insecten. Deze Bijbelse plaag laat de autoriteiten tot nu toe machteloos en zij zien nog geen manier om de insecten op deze epische schaal te doden.

Massa's insecten, waaronder voornamelijk sprinkhanen, daalden deze week neer over de vele gelovigen en pelgrims die in Saoedi-Arabië aan het bidden waren geslagen. Woordvoerders van de Heilige Mekka-gemeente meldden dat er '22 teams, bestaande uit 138 man' uitgezonden waren om de plaag te bestrijden.

Deze teams focussen zich voornamelijk op broedplekken, zoals bij watertappunten en open water. Hazal bin Mohammed al-Zafar van King Saud University's Faculty of Food and Agricultural Sciences, de faculteit voor voedsel en landbouwkunde, wist te melden dat de beestjes geen ziektes met zich meedragen. Toch werd bewoners afgeraden om de insecten te eten of te verhandelen.

Zafar schatte dat ongeveer dertigduizend sprinkhanen over Mekka zijn neergedaald en dat deze omvang waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de vele regen die de afgelopen periode in het gebied viel.

Thorsby na seizoen transfervrij van Heerenveen naar Sampdoria

Morten Thorsby maakt na dit seizoen transfervrij de overstap van sc Heerenveen naar Sampdoria. Dat is door de Italiaanse club bevestigd.

De Noors international maakt het seizoen af in Friesland en verkast komende zomer naar de club uit de Serie A, waar hij heeft getekend tot medio 2023. De aanstaande overstap van de 22-jarige Thorsby naar Sampdoria komt niet geheel uit de lucht vallen. De nummer zeven van de Serie A had al langer interesse in de middenvelder.

Gerry Hamstra, technisch directeur van Heerenveen, bevestigde eerder deze week al dat de middenvelder in onderhandeling was met een Italiaanse club. Met de komst van Rodney Kongolo en Ben Rienstra afgelopen zomer zou er al geanticipeerd zijn op een vertrek van Thorsby. De Noor sloot zich medio 2014 aan bij de huidige nummer tien van de Eredivisie. Sindsdien kwam hij tot 122 wedstrijden voor de hoofdmacht van de club, met 13 doelpunten en 8 assists als resultaat.

Wöber maakt transfer naar Sevilla

Maximilian Wöber maakt per direct de overstap naar Sevilla. De Spaanse club betaalt aan Ajax een transfersom van 10,5 miljoen euro.

De Oostenrijker kwam in 2017 over van Rapid Wien. Ajax betaalde toen zo'n 7,5 miljoen euro. Bij de Amsterdamse club wist hij nooit definitief een basisplaats te veroveren maar maakt bij verschillende optredens wel een sterke indruk. Door de komst van Lisandro Magallán en de van een blessure herstelde Joël Veltman had hij weinig perspectief op meer speeltijd.

In totaal speelde Wöber 39 officiële wedstrijden voor Ajax en scoorde daarbij één keer. Hij had nog een contract tot en met het seizoen 2021. Door bonussen kan de transfersom nog oplopen tot 11 miljoen euro.

Wöber maakt transfer naar Sevilla (Pro Shots / Kay Int Veen)
Wöber maakt transfer naar Sevilla (Pro Shots / Kay Int Veen)

NHL: Islanders kloppen Rangers in Madison Square Garden

De ijshockeyers van de New York Islanders hebben de stadsderby tegen de New York Rangers gewonnen. In Madison Square Garden kregen de Rangers in eigen huis een 3-4 nederlaag te verwerken.

Ryan Strome bracht de Rangers al na dik anderhalve minuut op voorsprong, maar nog geen minuut later stond het gelijk dankzij Mathew Barzal. Dik zes minuten later scoorde Jordan Eberle de 1-2, maar na een goede minuut in de tweede periode zorgde Kevin Shattenkirk voor de gelijkmaker.

Nog geen twee minuten later was het Anders Lee die de Islanders weer op voorsprong bracht, maar ook dit keer kwamen de Rangers terug: Jesper Fast sloeg met ruim elf minuten te gaan terug (3-3). Toch ging het nog fout, want anderhalve minuut voor tijd tekende Josh Bailey met zijn negende goal van het jaar voor de 3-4 winst voor de Islanders.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Washington Capitals 2-4
Columbus Blue Jackets - Nashville Predators 4-3 OT
New Jersey Devils - Toronto Maple Leafs 2-4
New York Rangers - New York Islanders 3-4
Philadelphia Flyers - Dallas Stars 2-1
Tampa Bay Lightning - Carolina Hurricanes 3-1
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 3-2
St. Louis Blues - Montreal Canadiens 4-1
Edmonton Oilers - Florida Panthers 4-3 SO
Vancouver Canucks - Arizona Coyotes 3-4 OT
Vegas Golden Knights - San Jose Sharks 2-3
Los Angeles Kings - Ottawa Senators 1-4

Rangers - Islanders (Bron: YouTube)

NBA: Monsterscore Spurs en Thunder, 56 punten Aldrige

De basketballers van de San Antonio Spurs hebben in eigen huis in de NBA een zwaarbevochten zege geboekt. De Oklahoma City Thunder werd na dubbele overtime met 154-147 verslagen in het AT&T Center in San Antonio.

In het slot van het eerste kwart namen de Spurs een voorsprong van zo'n tien punten en dat bleef tot een kleine acht minuten voor het einde van de wedstrijd in stand. Toch kwam OKC onder leiding van Russell Westbrook (24 punten, 24 rebounds, 13 assists) nog op gelijke hoogte en dus was overtime nodig.

In de verlenging viel wederom geen beslissing, waardoor nog eens verlengd moest worden. Dit keer trokken de Spurs de winst naar zich toe, onder meer dankzij maar liefst 56 punten - een nieuw persoonlijk record - van LaMarcus Aldrige.

Het was de 25e keer in de geschiedenis van de NBA dat in een wedstrijd minstens 300 punten werden gemaakt. Het absolute record staat op naam van de Detroit Pistons en Denver Nuggets, die in december 1983 in Denver na drie keer overtime tot 184-186 (370 punten) kwamen.

Uitslagen NBA donderdag
Miami Heat - Boston Celtics 115-99
Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 121-100
San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 154-147 2OT
Sacramento Kings - Detroit Pistons 112-102

Spurs - Thunder (Bron: YouTube)

Jonge vrouw zuigt zedenmisdrijf uit duim

Eerder deze week werd door de politie bericht naar buiten gebracht van een onderzoek naar een ernstig zedenmisdrijf in Middelburg. Er werd onder meer een oproep tot getuigen en de vraag om camerabeelden gedaan. Aanleiding was een aangifte van een vrouw, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Zij zou zondagmiddag 6 januari 2019 in het centrum van Middelburg slachtoffer zijn geworden van een ernstig misdrijf. De berichten leidden tot veel onrust, waarop de politie besloot om meer informatie naar buiten te brengen.  Achteraf onterecht, want vandaag is duidelijk geworden dat deze aangifte niet klopt. Er wordt onderzoek gedaan naar de precieze beweegredenen van de vrouw.

In het kader van de privacy worden er verder geen mededelingen gedaan door politie en OM.

Taser, illegale sigaretten en drank in supermarkt, eigenaar opgepakt

In een supermarkt aan de Boerhaavelaan troffen politie en toezichthouders van de gemeente Schiedam donderdagavond tijdens een grote controle niet alleen melk, brood en wc-papier aan, maar ook een taser en 4.100 euro aan onverklaarbare contanten. De politie hield de eigenaar aan en de winkel werd op last van de burgemeester gesloten.

De controle was onderdeel van een grootschalige actie van de politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Schiedam, waaraan ook de Belastingdienst, de Regionale Belasting Groep, de RET en een netwerkbeheerder meewerkten. In de auto van de supermarkteigenaar vond de Douane duizenden illegale sigaretten. Een bezoek aan de aangrenzende woning leverde nog eens vele liters sterke drank op, bedoeld voor verkoop. De netwerkbeheerder constateerde bovendien dat sprake was van stroomdiefstal.

De sigaretten en de drank zijn, net als de auto, in beslag genomen. De 24-jarige supermarkteigenaar is aangehouden. In de winkel controleerde de politie ook een 38-jarige vrouw, die een grote hoeveelheid nepsieraden op zak had. Vermoedelijk is hier sprake van heling. De vrouw had verder 2.000 euro aan contanten bij zich, waarvan zij de herkomst niet kon verklaren. Het geld en de sieraden zijn in beslag genomen.

Niet alleen aan de Boerhaavelaan, maar in heel Schiedam-Oost werd gecontroleerd. Motoragenten leidden tientallen auto's naar een controleplaats onderaan de Rotterdamsedijk. Daar werden 9 auto’s in beslag genomen en werd ruim 30.000 euro aan belastinggelden en 1.500 euro aan boetes geïnd. Ook haalden agenten een man van de weg die in het bezit bleek van gebruikshoeveelheden harddrugs en 800 euro aan contanten. De Schiedammer is aangehouden. Een andere automobilist bleek een mes op zak te hebben, dat in beslag is genomen.

Toezicht & Handhaving
Toezicht & Handhaving bezocht ook een aantal horecabedrijven. Bij een café op de Koemarkt bleek geen leidinggevende aanwezig te zijn. De zaak is daarop tijdelijk gesloten. Bij in totaal 45 afgelegde huisbezoeken bleek in 12 gevallen iets mis. Zo was er sprake van onder andere overbewoning en illegale bewoning. Op de Fultonstraat namen handhavers een auto in beslag in verband met een groot aantal openstaande parkeerboetes en troffen ze op de controleplek aan de Rotterdamsedijk een gestolen voertuig aan. Daarnaast werden nog 21 andere boetes voor diverse overtredingen uitgeschreven haalden toezichthouders 34 weesfietsen van straat.

Taser, illegale sigaretten en drank in supermarkt, eigenaar opgepakt (Foto: Politie.nl)
Taser, illegale sigaretten en drank in supermarkt, eigenaar opgepakt (Foto: Politie.nl)

Jaap Stam gaat met PEC in Leverkusen onderuit tegen Peter Bosz

PEC Zwolle heeft vrijdagmiddag zijn laatste oefenwedstrijd voordat het de competitie hervat tegen Feyenoord verloren van Bayer Leverkusen.

In de tweede wedstrijd onder leiding van Jaap Stam bleek het Leverkusen van Peter Bosz, die eveneens voor de tweede keer aan het roer stond, met 3-1 te sterk voor de Blauwvingers. De doelpunten in Duitsland werden gemaakt door Kevin Volland, tweemaal Leon Bailey en Stanley Elbers.

Stam en Bosz kozen er in Leverkusen voor om met hun min of meer beoogde basisploegen van start te gaan en de eerste kansjes waren voor de bezoekers. Een aardige mogelijkheid voor nieuwkomer Lennart Thy moest al snel onschadelijk worden gemaakt door Lukás Hradecky en de doelman stond niet veel later eveneens op de goede plek toen Vito van Crooij uit kansrijke positie niet meer dan een rollertje wist te produceren.

Na een halfuur spelen had Leverkusen echter aan twee kansen genoeg om een comfortabele voorsprong op te bouwen. De eerste goal viel nadat Julian Brandt de bal na een slippertje van Ruben Ligeon voor kon geven en Volland af kon ronden. Vier minuten later was het na een snelle counter opnieuw raak via Bailey en Mickey van der Hart behoedde zijn ploeg voor rust vervolgens voor een grotere achterstand.

Vlak na de onderbreking moest de doelman opnieuw in actie komen na een hard schot van Sven Bender, waarna het in de slotfase via Bailey opnieuw raak was. Uit een van de weinige kansen in de tweede helft maakte Elbers vervolgens in de slotminuut nog de 3-1 nadat Hradecky een rebound van invaller Zian Flemming niet weg wist te werken. PEC hervat de competitie volgende week tegen Feyenoord, terwijl Bosz met Leverkusen op dezelfde dag zijn eerste officiële wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach speelt.

EK wielrennen dit jaar mogelijk naar Alkmaar

Donderdag werd bekendgemaakt dat het EK wielrennen dit jaar in Nederland gehouden wordt. De gemeente Alkmaar onderzoekt momenteel of er voldoende financiële middelen zijn om het evenement naar de gemeente te halen.

“Ik heb vorig jaar de wedstrijd in Glasgow op televisie gezien, dat was een geweldig spektakel”, vertelt de Alkmaarse burgemeester en wielerliefhebber Piet Bruinooge. “Dat moet het ook in Alkmaar worden. De stad en de regio krijgen veel ’exposure’, de wedstrijden worden allemaal in heel Europa live uitgezonden.”

De burgemeester benadrukt dat het absoluut nog niet zeker is: “Ik wil wel de koninklijke weg bewandelen. Op 22 januari wordt het eerst besproken in het college van B en W en omdat het om een groot bedrag gaat, moet het ook op 14 februari in de gemeenteraad behandeld worden.”

Over het beoogde parcours voor de tijdrit en wegwedstrijd is nog niets bekend. Het EK wordt gehouden van 7 tot en met 11 augustus.

Biatleet Loginov doorbreekt hegemonie Bø in Oberhof

Biatleet Alexander Loginov heeft in het Duitse Oberhof voor het eerst in zijn leven een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 26-jarige Rus was in de Duitse sneeuw de beste op de sprint.

Loginov schoot foutloos en dat bleek hem de winst op te leveren. De dominante man van dit seizoen, de Noor Johannes Thingnes Bø, ging namelijk één keer de mist in en eindigde 25 seconden achter Loginov als tweede: ongeveer één strafronde aan achterstand.

De derde plek was voor de foutloze Zweed Sebastian Samuelsson. Voor de jonge winnaar van olympisch zilver op de achtervolging en goud op de estafette was het zijn eerste World Cup-podium. Grootmeester Martin Fourcade eindigde met één misser en 47 seconden achterstand als zevende, en nam en passant Loginov nog een groot deel van de wedstrijd mee in zijn kielzog.

Het is de eerste World Cup-zege voor Loginov, die na zijn dopingschorsing definitief is doorgebroken. Inmiddels stond hij tot vrijdag al zeven keer op het World Cup-podium, in het klassement bezet hij achter Bø de tweede plek.

Zaterdag starten de heren om 15.00 uur voor de achtervolging. Om 12.45 is het eerst nog de beurt aan de dames.

PSV wint nipt van Club Brugge in oefenduel

PSV heeft vrijdag een overwinning geboekt tegen Club Brugge. Mohammed Ihattaran (16) en Zakaria Aboukhlal (18) maakten hun officieuze debuut bij de Eindhovenaars.

In Doha waren de twee clubs aan elkaar gewaagd, maar was het uiteindelijk de ploeg van Mark van Bommel die na negentig minuten spelen mocht juichen: 2-1. De wedstrijd werd afgewerkt in drie keer 30 minuten in plaats van twee keer 45 minuten, met tussendoor drinkpauzes. In het eerste deel vielen er nauwelijks grote kansen te noteren voor beide ploegen. Voor voor de korte onderbreking had Steven Bergwijn een kans, maar de aanvaller kon niet tot scoren komen. Ihattaren liep zich langs de kant warm en mocht na de eerste onderbreking in het veld komen.

In het tweede deel waren de beste kansen voor de Belgen, maar PSV wist het doel schoon te houden. In de derde en laatste dertig minuten viel er veel te beleven. Joël Piroe maakte na goed voorbereidend werk van Zakaria Aboukhlal en Gaston Pereiro de 1-0, waarna laatstgenoemde vanaf elf meter de voorsprong verdubbelde. Hans Vanaken maakte het daarna nog spannend, maar daar bleef het bij.

Verstappen boekt nieuw record; eerste Nederlander ooit die een taakstraf in Marokko doet

Wie herinnert zich de beelden niet meer? Verstappen die op kop rijdt tijdens de GP van Brazilië, en ineens wordt aangereden door de achterblijver Esteban Ocon?

Na afloop van die wedstrijd ging de Nederlander verhaal halen bij Ocon. Daar ging wat duw- en trekwerk mee gepaard. Naar aanleiding van dat incident kreeg Verstappen van de FIA een taakstraf opgelegd van twee dagen wegens “daden die schadelijk zijn voor de belangen van elke wedstrijd of de belangen van de motorsport in het algemeen”.

Nu is bekend dat de vijfvoudig Grand-Prix winnaar in het kader van die straf moet meelopen met de stewards tijdens de ePrix van Marrakech. Wat zijn precieze taken zullen zijn is niet bekend.

Credits voor de titel mogen naar Sounddragon

Wöber en Müller twee duels geschorst; Ajax krijgt 20.000 euro boete

Thomas Müller en Maximilian Wöber zijn door de UEFA voor twee wedstrijden geschorst.

Het tweetal kreeg rode kaarten in de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Bayern München afgelopen december (3-3). Daarnaast legt de UEFA Ajax een boete op van twintigduizend euro voor het gooien van projectielen op het veld. Bayern krijgt een boete van achtduizend euro opgelegd vanwege het afsteken van vuurwerk.

Wöber kreeg een rode kaart vanwege een harde overtreding op Leon Goretzka, terwijl Müller van het veld werd gestuurd door scheidsrechter Clément Turpin vanwege een charge op Nicolás Tagliafico. Door de schorsingen mogen beide spelers de komende twee Europese duels niet in actie komen. Wöber, die in verband wordt gebracht met een transfer naar Sevilla, mist zodoende het tweeluik met Real Madrid als hij bij Ajax blijft.

Müller moet de wedstrijden tegen Liverpool aan zich voorbij laten gaan. De 29-jarige aanvallende middenvelder annex aanvaller erkende na afloop van het duel dat hij fout zat en zocht de kleedkamer van Ajax op om zijn excuses aan te bieden. "Het was natuurlijk niet bewust", aldus de Duits international. Desondanks heeft Bayern wel aangekondigd in beroep te gaan tegen de schorsing van Müller. Tagliafico zei na afloop dat dergelijke incidenten nou eenmaal plaatsvinden op het voetbalveld en accepteerde de excuses.

Sergio Padt veroordeeld tot 50 uur werkstraf na treinincident

FC Groningen-doelman Sergio Padt is veroordeeld tot een taakstraf van vijftig uur naar aanleiding van een incident van vorig jaar in de trein. 
 

Hij stond vrijdag terecht voor de politierechter in Groningen omdat hij zich vorig jaar september heeft misdragen in de trein, op weg naar huis. De rechter veroordeelde hem voor mishandeling, bedreiging en belediging. De officier van justitie eiste een taakstraf van zeventig uur. De rechter vond dat te fors en legde 50 uur op, geheel onvoorwaardelijk. Padt kan in beroep gaan tegen de uitspraak.

De zaak stond onder grote belangstelling. De rechtbank richtte zelfs een extra zaal in voor belangstellenden, die de zaak via een videoverbinding konden volgen. Padt gaf de belediging en bedreiging toe, maar ontkende dat hij iemand mishandeld zou hebben. De officier van justitie dacht daar anders over en vond juist dat Padt als eerste 'fysiek werd'. Hij acht mishandeling daarom bewezen. Hij vroeg de rechter om een onvoorwaardelijke werkstraf van 70 uur en een schadevergoeding van enkele honderden euro's. De officier van justitie zei de media-aandacht geen verzachtende omstandigheid te vinden.

De advcoaat van Padt vond dat zijn cliënt al genoeg gestraft was en vond een straf vanuit de rechtbank niets toevoegen. Hij vroeg de rechter om Padt schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen. "Padt wordt belaagd door de media. Hij wordt anders behandeld dan een gemiddelde burger", zei hij. Volgens de advocaat was juist de conducteur fout. "Padt werd aangerand door de conducteur. Padt was onfatsoenlijk, maar verbaal. Niet fysiek. Hij werd geduwd. ‘De conducteur zocht de confrontatie. Padt verdedigde zich, proportioneel. Daarmee is hij dus niet strafbaar", klonk het verweer. De rechter vond de belediging, bedreiging en mishandeling wettelijk bewezen en bestrafte Padt daarom met een taakstraf.

De 28-jarige Padt nam vorig jaar op 23 september na de met 3-1 verloren wedstrijd tegen AZ de trein naar zijn huis in Kropswolde. Tijdens de rit, die circa tien minuten duurde, van Europapark naar huis heeft hij zich misdragen tegenover een conducteur en een beveiliger. De sluitpost van FC Groningen had geen geldig kaartje gekocht. Toen de controleurs een boete uitschreven reageerde Padt boos, zo merkte een verslaggever van het Dagblad van het Noorden, die toevallig in dezelfde trein zat. "Als alles normaal was gelopen, dan had ik gewoon die boete betaald", aldus Padt.

Tijdens de zitting verklaarde Padt dat hij ten tijde van het incident over een OV-chipkaart beschikte, met voldoende saldo, maar dat hij 'door omstandigheden' niet had ingecheckt. Toen de controleur hem een boete wilde uitschrijven, liep de situatie uit de hand. "Ik kon mijn ID niet tonen. Toen heb ik mijn portemonnee gegeven. Zo van, zoek het maar uit. Ik was toen niet helemaal netjes", aldus Padt, geciteerd door het Dagblad van het Noorden. "Ze wilden mijn gegevens controleren. Toen heb ik gezegd, je weet toch wel wie ik ben? Daarmee bedoelde ik te zeggen: ze konden toen op Google zoeken wie ik was, als ze me niet vertrouwden, bijvoorbeeld door een valse naam op te geven. Dat is in de media anders uitgelegd."

Padt beaamde dat de situatie uit de hand liep. Hoe dat volgens hem kwam? "Ze reageerden ook wat agressief naar mij toe. Wat arrogant. Ze beantwoordden mijn vragen niet." Padt werd bij het incident agressief en een aantal passagiers zou geschrokken zijn weggelopen. De keeper gaf vrijdag toe dat hij spuugde en 'ik maak je kapot' heeft geroepen. "Eerst was ik onbeleefd en later stadium heb ik wat dingen geroepen. 'Ik maak je kapot’' heb ik gezegd." Dat Padt 'vier tot zes mixdrankjes' op had, had volgens hem invloed. Maar ook de nederlaag tegen AZ speelde mee. "Er waren frustraties in de kleedkamer. We stonden laatste. We hadden verloren. Dat speelde ook mee."

De keeper van FC Groningen ontkende dat hij zou hebben geslagen. "In het dossier zit een foto van de conducteur. Daar is wel iets op te zien. Anderen hebben gezien dat u een klap hebt gegeven", aldus de rechter. "Meerdere klappen spreek ik zeker tegen", reageerde Padt. "Ik was ingesloten, ik kon geen kant op. Ik wilde wat ruimte creëren. Hield mijn armen laag, tot ik een of twee keer was geduwd. Vervolgens werd er met een vinger dreigend naar me gewezen. Die heb ik weggeduwd. Toen heb ik, denk ik, met zijn hand tegen zijn gezicht geduwd. Maar ik heb hem niet zelf geslagen. Ik schaam mezelf. Ik had het nooit moeten doen."

Een door Padt meegenomen getuige gaf aan dat de situatie wat hem betreft werd 'overdreven'. "Ik hoorde steeds andere dingen die er zouden zijn gebeurd", verklaarde hij vrijdag. De getuige beschreef wat er volgens hem gebeurde in de trein. "De sfeer was niet goed. Dat merkte je wel. Er werd geduwd. Toen gaf hij die klets op de wang. Wij zeiden, Sergio, doe dat nou niet. Er hing spanning in de lucht", aldus de getuige. "In Kropswolde zeiden ze tegen hem, je bent gearresteerd. Hij zei toen, prima." Volgens de getuige stelde de conducteur zich niet begripvol op. "Onlangs zat ik weer in de trein, was een man die had geen kaartje. Dat werd heel mooi opgelost. Ik zei tegen mijn vrouw, zo kan het dus ook."

Een beveiliger liep bij het incident 'een rode wang' op en hield daar twee dagen pijn aan over. Daarnaast ging zijn broek en horloge kapot. Hij diende een schadevergoeding van 350 euro in, plus 169 euro aan materiële schade. Vervoersbedrijf Arriva gaf bij monde van de advocaat aan ook schade te hebben geleden. "Er is gespuugd op het uniform. Een behoorlijke roggel in diverse kleuren, heb ik begrepen", aldus de advocaat. "Ik vorder de schoonmaakkosten van het uniform van tien euro."

Een dag na het incident reageerde Padt schuldbewust en nog dezelfde avond leverde hij zijn aanvoerdersband in. Bovendien raakte hij ook zijn plek in het Nederlands elftal kwijt. Bondscoach Ronald Koeman gaf aan dat het incident mee had gespeeld, maar dat ook zijn mindere prestaties reden waren om hem niet meer uit te nodigen.

Rutte slaat bedreigers liefst in elkaar

Premier Mark Rutte heeft op zijn wekelijkse persconferentie gezegd dat hij mensen die met oud en nieuw hulpverleners bedreigen, het liefst persoonlijk in elkaar zou willen slaan. "Maar dat gaat niet", voegde hij eraan toe.

"Dus wat je moet doen is als samenleving een antwoord hierop formuleren, en dat is uitermate lastig", aldus de premier. "De wetgeving ligt er om het geweld tegen hulpverleners zwaarder te bestraffen, maar ja, ook mijn handen jeuken om bijna zelf dan maar rechter te worden. En dat kan natuurlijk niet", benadrukte hij nog eens.

Volgens Rutte hebben maatregelen om voor een veilige jaarwisseling te zorgen, onvoloende gewerkt. Hij noemt het frustrerend "dat we er als samenleving blijkbaar niet in slagen om kinderen en vrienden te zeggen dat dit niet kan".

Gewelddadigheden tegenover de politie waren in vergelijking met vorig jaar verdubbeld. De incidenten rond oud en nieuw, waaronder die met vuurwerk, worden de komende tijd geëvalueerd. Het kabinet hoopt over twee maanden met conclusies te komen, meldt de NOS.

Rydzek wint mooie race op noordse combinatie

Johannes Rydzek heeft eindelijk zijn eerste World Cup-zege van het seizoen binnen op de noordse combinatie. De Duitser moest het tot dusverre - zoals eigenlijk iedereen - keer op keer afleggen tegen de jonge Noor Jarl Magnus Riiber, maar in Val di Fiemme sloeg hij vrijdag toe.

De Oostenrijker Mario Seidl mocht na zijn winst in het schansspringen als eerste vertrekken, Riiber was op 39 seconden de eerste achtervolger op de 10 kilometer langlaufen. De Noor werd al vrij snel vergezeld door rappe langlaufers Rydzek, Akito Watabe (Japan) en Jørgen Gråbak (Noorwegen), die binnen vijftien seconden van Riiber vertrokken waren.

Het kwartet kwam langzaam wat dichter in de buurt van Seidl, maar de Oostenrijker hield toch knap stand. Dat veranderde toen Gråbak en Rydzek het tempo omhoog gooiden, waardoor Watabe en Riiber moesten lossen. Het duo pakte Seidl terug en in de slotkilometer was Rydzek duidelijk te sterk. Gråbak moest op het laatste klimmetje lossen, maar hield Seidl nog wel achter zich en werd tweede.

Riiber werd op 24 seconden vierde en behield zonder moeite de leiding in de World Cup.

Bossche basketballers vernederen Weert in DBL

In de Dutch Basketball League heeft New Heroes Den Bosch de veertiende zege in zeventien wedstrijden gepakt. Basketball Academie Limburg werd in Den Bosch ietwat vernederd: 80-39.

In het eerste kwart kwamen de bezoekers tot welgeteld acht punten, richting de rust wisten ze er nog een goede zes stuks bij te prikken: 41-14. In de tweede helft gaf de thuisploeg wat minder gas en kon de ploeg uit Weert dus iets meer tot scoren komen, waarmee het laagste puntenaantal ooit voor de ploeg (37) nog net overtroffen werd.

Landstede Zwolle gaat na achttien wedstrijden (15-3) nog wel aan de leiding, maar heeft een beduidend slechter record dan ZZ Leiden: 14-1. Den Bosch staat op 14-3, het Groningse Donar op 12-4 en alleen het debuterende Dutch Windmills uit Dordrecht kan met 9-7 een heel klein beetje volgen.

Nuis na epische race gediskwalificeerd op EK sprint, Verbij slaat toe

Op het Europees kampioenschap sprint heeft schaatser Kjeld Nuis vrijdag een epische 1000 meter neergelegd op het buitenijs van Collalbo. De olympisch kampioen kon er echter niet echt van genieten, want na afloop werd hij gediskwalificeerd: hij had een blokje aangetikt. Die liggen binnen de lijn en dus betekent het dat hij afgesneden heeft, en dat mag niet.

Nuis opende met een geweldige ronde van 25,0 seconden en liet er een dijk van een slotronde op volgen. Het bracht hem naar een eindtijd van 1:08,38 minuten, een enorme verbetering van het wereldrecord op buitenijs. Dat record was een rit eerder neergezet door klassementsleider Kai Verbij, die na 1:08,97 over de streep kwam. Dat bleek de winnende tijd, want de rit van de pislinke Nuis werd uit de boeken geschrapt.

Nuis was de enige concurrent van Verbij, mits zijn tijd was blijven staan. De Rus Victor Lobas werd met 1:09,804 tweede, Håvard Holmefjord Lorentzen pakte met 1:09,889 de derde plek. Thomas Krol was prima bezig, maar ging in zijn rit tegen Nuis onderuit en is uiteraard kansloos voor een goede eindklassering.

In het klassement gaat Verbij nu aan de leiding. Lorentzen volgt, maar staat al op een achterstand van meer dan 0,8 seconden. Lorentzen's Noorse landgenoot Henrik Fagerli Rukke staat een dikke tiende daarachter op de derde plek, op gepaste afstand gevolgd door de Russen Artyom Kuznetsov en Lobas.

AT'er vermomd als pakketbezorger pakt overvaller

Twee jongens zijn donderdagmiddag 10 januari rond 15:10 uur op het Nieuwersluishof in Amsterdam Zuidoost aangehouden in verband met de beroving van een pakketbezorger. De pakketbezorger in kwestie was een lid van een arrestatietem (AT'er) die de rol van de originele bezorger had overgenomen. De verdachten zijn 16 en 18 jaar oud en al goede bekenden van politie en justitie. Zij worden vandaag voorgeleid voor een rechter-commissaris.

Sinds november 2018 werden er meerdere overvallen gepleegd op postbestellers die gsm-toestellen kwamen bezorgen. Hierbij werden enkele keren bedreigingen geuit en gedreigd met een mes of vuurwapen. Uit rechercheonderzoek bleek dat de bestelopdrachten steeds fake waren. De overvallers plaatsen dus een opdracht bij een ander adres dan dat van zichzelf.

Rechercheurs van district Oost stelden onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam een nader onderzoek in. Besloten werd om een actie te doen samen met een observatieteam en leden van het arrestatieteam. Gisteren werd op het Nieuwersluishof een bestelbusje van een reguliere pakketbezorgdienst bestuurd door een lid van het arrestatieteam.

Deze AT'er liep met een pakketje naar het portiek van de flat en werd daar aangesproken door een jongen en die vroeg hoeveel hij nog moest betalen. Toen hem dat werd verteld griste hij het pakket uit de handen van de “pakketbezorger” en probeerde te vluchten. De jongen werd direct aangehouden. In de flat werd een tweede jongen aangehouden. Het was namelijk tijdens de observatie duidelijk geworden dat beide jongens bij elkaar hoorden/contact met elkaar hadden.

Bij doorzoekingen in twee woningen zijn meerdere gsm-toestellen aangetroffen en een doos met pistoolmunitie. Het rechercheteam gaat uitzoeken of de aangehouden verdachten in verband gebracht kunnen worden met de eerdere overvallen.

Zes Tilburgers aangehouden voor voetbalrellen

De afgelopen week heeft de politie zes Tilburgse voetbalsupporters aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen van 21 oktober 2018 in Breda. Op die zondag liep het uit de hand na de voetbalwedstrijd tussen NAC en Willem II. De beveiliging van NAC en de politie wisten te voorkomen dat aanhangers van de clubs met elkaar op de vuist gingen.

Dat had wel tot gevolg dat er door verschillende supporters ernstige strafbare feiten gepleegd werden ten opzichte van de Mobiele Eenheid zoals poging tot zware mishandeling, belediging, opruiing en discriminatie. Mannen sloegen met kettingen en broeksriemen waarbij twee agenten lichtgewond zijn geraakt.

NAC – Willem II
Er is in Breda direct een onderzoek gestart en de afgelopen maanden heeft de politie al 25 NAC-supporters aangehouden en verhoord. Er waren veel camerabeelden die bekeken moesten worden en waar de raddraaiers op herkend werden. Dat onderzoek loopt nog steeds. De beelden werden ook ter beschikking gesteld aan een onderzoeksteam in Tilburg. Ook daar zijn raddraaiers op herkend. Deze Tilburgers, in de leeftijd tussen 22 en 55 jaar, zijn de afgelopen tijd door de politie aangehouden en verhoord over hun aandeel in de rellen.

Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en enkele worden ook nog verdacht van belediging, poging tot zware mishandeling (het slaan met een riem), en vernieling. Onder deze mannen zit de persoon die er van verdacht wordt een brandblusser kapot te hebben gemaakt waardoor een wolk ontstond en het leek alsof er traangas gebruikt werd. Dat was niet het geval. Het onderzoek loopt nog en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Fans kiezen Van Dijk in UEFA Team van het Jaar

Virgil van Dijk is gekozen door voetbalfans van over heel Europa gekozen in het Team van het Jaar. Dat meldt de UEFA op hun website.

De Europese voetbalbond had van tevoren een shortlist van vijftig spelers opgesteld die in 2018 uitblonken bij hun clubs en land. Op basis van stemmen werd een uiteindelijk team van het jaar opgesteld, waarin de captain van het Nederlands elftal zijn debuut maakt. Van Dijk is de eerste Nederlander die het elftal haalt sinds Arjen Robben in 2014.

De verdediger van Liverpool haalde de finale van de Champions League, die hij verloor van Real Madrid. Ook met de nationale ploeg kende Van Dijk een goede periode waarin de groepsfase van de Nations League werd gewonnen. Nederland zat hierbij in een poule met Frankrijk en Duitsland. Mede door een late goal van Van Dijk tegen Duitsland zijn de kruisfinales nu bereikt.

Het elftal wordt verder gedomineerd door CL-winnaar Real Madrid en wereldkampioen Frankrijk. De volledige selectie: Marc-André ter Stegen (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Raphaël Varane (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Marcelo (Rafael Madrid), N'Golo Kanté (Chelsea), Luka Modric (Real Madrid), Eden Hazard (Chelsea), Kylian Mbappé (PSG), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Juventus) en Lionel Messi (FC Barcelona).

Bertens uitgeschakeld na spannende partij in Sydney

Kiki Bertens is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het WTA-toernooi van Sydney. De nummer 9 van de wereld verloor in een spannende partij in drie sets van de Australische Ashleigh Barty: 7-6, 4-6, 5-7.

In een gelijkopgaande eerste set, waarin beide tennissters beide eenmaal hun service inleverde, moest de tiebreak de beslissing brengen. Daarin was Bertens net iets sterker dan haar Australische tegenstandster. In de tweede set werd Bertens al vroeg gebroken en keek de hele tijd tegen een break achterstand en wist deze niet meer goed te maken.

In de derde en beslissende ging het net zoals in de eerste set gelijk op. Bij een 4-3 voorsprong kreeg Bertens een breakpoint, maar wist die weg te werken. Op 5-5 brak Barty de service van Bertens en maakte het vervolgens makkelijk af.

Barty speelt in de finale tegen Petra Kvitova. De Tsjechische won haar halve finales tegen Aliaksandra Sasnovich makkelijk in twee sets: 6-1 6-2.

Man vrijgesproken van doodslag op zoontje

De rechtbank in Alkmaar heeft een 40-jarige man vrijgesproken van doodslag dan wel mishandeling van zijn bijna twee maanden oude zoontje in 2014. De rechtbank heeft niet de overtuiging dat de vader geweld op de baby heeft uitgeoefend waardoor, naar alle waarschijnlijkheid, de dood van de baby is veroorzaakt.

In het vonnis legt de rechtbank uit dat er niet alleen voldoende wettig bewijs tegen een verdachte moet zijn om tot een veroordeling te komen, maar dat de rechter door die bewijsmiddelen ook de overtuiging moet hebben dat het strafbare feit door een verdachte is begaan. In deze bijzondere strafzaak constateert de rechtbank dat er voldoende wettig bewijs is maar dat zij desondanks niet de overtuiging heeft dat verdachte de dood van zijn zeer jonge zoontje heeft veroorzaakt.

Rapportages deskundigen
Bij sectie is vastgesteld dat de baby is overleden als gevolg van ernstig schedelhersenletsel door geweld van buitenaf op het hoofd, dat toegebracht is toen de baby nog leefde. De deskundige, een forensisch arts, heeft geconcludeerd dat het fataal verlopen hersenletsel zeer veel waarschijnlijker is bij een heftig schudincident, een forse impact of een combinatie van beide dan bij verzorgingshandelingen of een medische aandoening. Het toebrengen van dergelijk letsel is zo heftig dat getuigen dit direct als gevaarlijk zouden kwalificeren. Het moet kort ervoor gebeurd zijn.

De door de verdediging ingeschakelde deskundigen zagen de oorzaak van het fatale letsel meer in medische aandoeningen. Dit acht de rechtbank echter onvoldoende onderbouwd; ook kan hierdoor niet de combinatie van de aangetroffen letsels worden verklaard. De rechtbank hecht dan ook meer waarde aan de bevindingen van de deskundige forensische arts.

De man ging in de avond met de baby naar boven om hem de fles te geven en naar bed te brengen. Op dat moment was hij alleen. Uitgaande van de rapportages van de deskundige zou de conclusie gerechtvaardigd zijn, zo zegt de rechtbank, dat het fatale letsel alleen door verdachte kan zijn toegebracht, namelijk toen hij boven met de baby bezig was.

De officier van justitie acht op basis hiervan de doodslag van de baby bewezen. Door een baby hard te schudden of te slaan neem je willens en wetens het risico dat de baby overlijdt, er was dus sprake van voorwaardelijk opzet.

Oordeel rechtbank
De rechtbank komt tot een ander oordeel. Een aantal omstandigheden/elementen hebben ertoe geleid dat de rechtbank niet de overtuiging heeft dat verdachte de dader is. De persoon van verdachte of de situatie binnen het gezin vormt geen aanwijzing voor de fatale toedracht. Verder hebben de echtgenote van verdachte (de moeder van de baby) en de twee personen die op kraambezoek waren, geen alarmerende geluiden via de babyfoon gehoord, alleen de gebruikelijke babygeluidjes. Niemand heeft iets opmerkelijks gehoord. Daardoor bestaat er bij de rechtbank aanzienlijke twijfel of het letsel niet op andere wijze is ontstaan.

De verklaringen van verdachte over die avond worden ondersteund door de verklaringen van zijn echtgenote en de kraambezoekers. Bovendien heeft zijn vrouw, zo blijkt uit haar nabestaandenverklaring, ondanks het enorme verdriet nooit getwijfeld aan de onschuld van haar man. Dat maakt dat de rechtbank ondanks het bewijs van de forensische rapportages er niet van overtuigd is geraakt dat er sprake is van door verdachte toegebracht letsel. Daarom spreekt de rechtbank hem vrij.

M. Night Shyamalan over Glass: 'De beste kunst wordt gemaakt door beperkingen'

Op 11 januari 2001 verscheen Unbreakable in de Nederlandse bioscopen, het jaar waarin Wikipedia online ging en Windows XP werd uitgebracht door Microsoft. Er was nog geen sprake van een Cinematic Universe, het woord bestond simpelweg nog niet. In Unbreakable maakt het publiek kennis met David Dunn, een man die na een treinongeluk als enige overlevende zonder verwondingen uit het voertuig stapt. Al snel komt Dunn in aanraking met Elijah Price, zijn hele leven geplaagd door botten die bij de lichtste aanraking al kunnen breken. Price is er zeker van dat Dunn het antwoord is op al zijn vragen.

Skip forward naar 2016, het jaar waarin M. Night Shyamalan op de weg naar Split een aantal films met wisselend succes in de bioscopen heeft gebracht. Alles verandert na die inmiddels wereldberoemde endcreditscene, waardoor definitief de link gelegd kan worden tussen deze twee films. En dat dit nu een trilogie wordt door de samenkomst in Glass is een cirkel die rondkomt voor de regisseur en schrijver. We spraken hem over Glass in Londen en kregen ook al de eerste 20 minuten van de film te zien.

Politie organiseert kijkdag voor gestolen gereedschap in Almere

Morgen organiseert de politie in Almere een kijkdag, nadat zij op 19 december 2018 bij een inval in Almere-haven een grote partij goederen aantrof die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Volgens de politie lag er opvallend veel elektrisch gereedschap in de woning. Morgen is dit gereedschap te bekijken op het politiebureau aan de Baljuwstraat 2 in Almere. 

Omdat er veel belangstelling is heeft de politie de dag opgedeeld in tijdvakken, waarin mensen op basis van hun achternaam langs kunnen komen. Het is volgens de politie NIET mogelijk om op een ander tijdstip langs te komen. 

Mensen van wie de achternaam begint met de A tot en met de F zijn welkom tussen 09:00 en 10:00 uur. Mensen van wie de achternaam begint met de G tot en met de L mogen tussen 10:30 en 11:30 langskomen. Begint je achternaam met een M tot een R, dan ben je welkom tussen 12:30 en 13:30 uur. Tot slot mogen de mensen van wie de naam begint met een S tot met Z langskomen tussen 14:00 en 15:00 uur. 

De politie benadrukt dat er aangifte gedaan moet zijn van de diefstal (dit kan eventueel ook ter plaatse), en dat je zonder legitimatie niet welkom bent. Pas wanneer onomstotelijk vaststaat dat je de eigenaar bent van het gereedschap, mag je het direct meenemen. Hiervoor moet wel een ontvangstbewijs worden getekend. 

De Jong ook de beste op 3.000m

Bij het EK allround voor vrouwen in het Italiaanse Collalbo heeft Antoinette de Jong na de 500 meter ook de 3.000 meter gewonnen. De Jong zegevierde in 4.08,07 en bleef daarmee Martina Sáblíková (5.08,22) nipt voor. Francesca Lollobrigida eindigde in 4.11.28 als derde.

Carlijn Achtereekte werd vijfde in 4.11,93, Ireen Wüst zevende in 4.14,61.

Na twee afstanden gaat De Jong ruimschoots aan de leiding in de strijd om de Europese titel. Ze heeft bijna een punt voorsprong op Lollobrigida, die tweede staat. Wüst bezet de derde plek. Achtereekte staat na de eerste dag zesde.

Verjaardagsfeestje loopt uit de hand

Het begon als een feestje, maar het eindigde met een volledig vernielde woning: het feest dat Jamy uit Rozenburg afgelopen zaterdag organiseerde omdat ze eind januari zestien wordt. Samantha, de moeder van Jamy, was die avond aan het werk, maar was op de hoogte van het feest en wist ook wie er zouden komen. 

Totdat een vriendin van Jamy de aankondiging van het feestje deelde, waarop er tientallen ongewenste gasten op het partijtje afkwamen en het huis volledig sloopten: de droger en koelkast zijn opgeblazen, de televisie kapot gegooid op de grond, en zelfs de spelcomputer van één van de zoons van Samantha die ernstig ziek is en in een rolstoel zit, werd vernield. 

Verder werden er een laptop, mobiele telefoons bankpassen en sieraden gejat. Hoewel Jamy volgens Samantha wel geprobeerd heeft om de 'feestvierders' weg te sturen, slaagde de tiener daar niet in. De schade wordt geraamd op zo'n 5000 euro. Samantha is radeloos en is een doneeractie gestart om de kosten te dekken. Op het moment van schrijven heeft deze actie iets meer dan 1750 euro opgeleverd. 

Inmiddels is er aangifte gedaan en zit er een 17-jarige jongen uit Spijkenisse vast. 

 

Weg met de scheermesjes; het is #Januhairy

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Hi I’m Laura, the gal behind Januhairy! I thought I would write a little about my experiences and how Januhairy came about... I grew out my body hair for a performance as part of my drama degree in May 2018. There had been some parts that were challenging for me, and others that really opened my eyes to the taboo of body hair on a woman. After a few weeks of getting used to it, I started to like my natural hair. I also started to like the lack of uncomfortable episodes of shaving. Though I felt liberated and more confident in myself, some people around me didn’t understand why I didn’t shave/didn’t agree with it. I realised that there is still so much more for us to do to be able to accept one another fully and truly. Then I thought of Januhairy and thought I would try it out. It’s a start at least . . . I have had a lot of support from my friends and family! Even though I had to explain why I was doing it to a lot of them which was surprising, and again, the reason why this is important to do! When I first started growing my body hair my mum asked me “Is it you just being lazy or are you trying to prove a point?” . . . why should we be called lazy if we don’t want to shave? And why do we have to be proving a point? After talking to her about it and helping her understand, she saw how weird it was that she asked those questions. If we do something/see the same things, over and over again it becomes normal. She is now going to join in with Januhairy and grow out her own body hair which is a big challenge for her as well as many women who are getting involved. Of course a good challenge! This isn’t an angry campaign for people who don’t see how normal body hair is, but more an empowering project for everyone to understand more about their views on themselves and others. This picture was taken a few months ago. Now I am joining in with Januhairy, starting the growing process again along with the other wonderful women who have signed up! Progress pictures/descriptions from our gals will be posted throughout the month. Lets get hairy 🌵 #januhairy #bodygossip #bodyhairmovement #happyandhairy #loveyourbody #thenaturalrevolution #natural #hairywomen #womanpowe

Een bericht gedeeld door Januhairy (@janu_hairy) op2 Jan 2019 om 10:35 (PST)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Welcome to Januhairy! The acceptance of body hair on women is unfortunately still a predicament. We are displayed in the media as feeling ‘confident’ when our legs are smooth, eyebrows plucked, armpits waxed etc. Society seems to be behaving as if the natural hair we grow on our bodies is unattractive and distasteful. We are so used to removing our body hair that we are becoming unfamiliar with our authentic selves. Januhairy, is an experiment for women to come together, encourage one another, and be sponsored to grow out our body hair for the month of January. All too raise money for the charity, ‘Body Gossip’! #januhairy #bodyhairmovement #happyandhairy #loveyourbody #thenaturalrevolution #hairywomen #womanpower #selflove #feminine

Een bericht gedeeld door Januhairy (@janu_hairy) op10 Dec 2018 om 3:40 (PST)

Verbij zegeviert op 500m, Nuis derde bij EK sprint

Bij het Europees kampioenschap sprint in het Italiaanse Collalbo heeft Kai Verbij de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. Verbij, de titelhouder, zegevierde op het buitenijs in 35,23.

De Noor Henrik Rukke werd met 35,36 ietwat verrassend tweede. Kjeld Nuis eindigde met 35,47 ook op het podium.

Håvard Holmefjord Lorentzen, de olympisch kampioen op deze afstand, kwam niet verder van 35,58. Nico Ihle stelde teleur met zijn elfde plek.Thomas Krol eindigde als twaalfde in 36,00.

Later vandaag rijden de mannen bij het EK sprint nog de 1.000 meter.

Perfect begin shorttrackers op EK in Dordrecht

De Nederlandse shorttrackploeg is op het Europees kampioenschap in Dordrecht perfect begonnen. Zowel op de 500 als de 1500 meter schopten alle drie Nederlandse mannen én vrouwen het tot de volgende ronde.

De dag begon met de kwartfinales van de 1500 meter voor vrouwen. Lara van Ruijven eindigde achter de Belgische Hanne Desmet als tweede in haar race, Suzanne Schulting won haar kwartfinale, waarin Yara van Kerkhof als derde eindigde, voor allemaal goed genoeg om de halve finales te mogen rijden.

Bij de mannen wonnen Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma hun kwartfinales, terwijl Dylan Hoogerwerf nipt als derde eindigde en nog nét als tijdsnelste door mocht naar de halve eindstrijd.

Op de 500m bij de vrouwen was de Nederlandse dominantie duidelijk: Van Ruijven, Van Kerkhof en Schulting plaatsten zich allemaal met winst in hun series voor de kwartfinales. Dat deden Hoogerwerf en De Laat bij de mannen ook, terwijl Breeuwsma aan plek twee eveneens genoeg had voor een plek in de kwartfinales.

Vanaf 17.30 uur worden de series op de 1000 meter en de kwartfinales op de aflossing gereden.

De Jong slaat slag op 500m bij EK allround

Antoinette de Jong heeft de eerste afstand op het EK allround voor vrouwen, de 500 meter, gewonnen. Op het buitenijs van het Italiaanse Collalbo kwam De Jong tot 39,19. De Russin Jelizaveta Kazelina werd tweede, de derde plek was voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Ireen Wüst eindigde als vierde met 39,72. De derde Nederlandse, Carlijn Achtereekte, werd tiende in 40,91.

De Nederlandse schaatsers rijden dit weekend met een rouwband vanwege het overlijden van oud-schaatsster Paulien van Deutekom vorige week.

Vanmiddag volgt nog de 3.000 meter voor vrouwen bij het EK allround en de 500 meter en 1.000 meter voor mannen bij het EK sprint.

Lawine overvalt hotel, slechts drie lichtgewonden

Drie wintersporters die in het Säntis hotel in Schwagalp in Zwitserland verbleven zijn lichtgewond geraakt toen het hotel getroffen werd door een lawine. Op de video is te zien hoe de sneeuw het restaurant met geweld binnendringt. 

In het restaurant waren op dat moment niet veel mensen aanwezig. Het is niet precies duidelijk wat voor verwondingen de getroffen wintersporters hebben, maar volgens de politie vallen de verwondingen mee. De lawine zou ook tientallen auto's meegesleurd hebben in zijn verwoestende tocht. Schwagalp is een populaire wintersportbestemming in Zwitserland. 

Kampioen Durrant ontsnapt op Lakeside, De Graaf sneuvelt

Darter Glen Durrant heeft zich op Lakeside, het WK van de BDO, met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales. De tweevoudig regerend kampioen rekende in de achtste finales af met zijn Engelse landgenoot Scott Baker: 4-3.

Aanvankelijk was er niet veel aan de hand voor Duzza, die in de eerste drie sets heerlijk stond te spelen - hij opende het duel zelfs met een elfdarter - en een 3-0 voorsprong pakte. Vervolgens begon ook Baker echter lekker op dreef te raken.

Zowel set vier als set vijf opende The Mod met een elfdarter en beide sets pakte hij in vijf legs. In de zesde set kwam er wederom een vijfde leg aan te pas en daarin gooide hij de set met een indrukwekkende 140-finish achteloos uit: 3-3.

In de zevende en beslissende set beging Baker een blunder: hij gooide op 0-2 om zichzelf in leven te houden, stond na twee darts op 50...maar gooide met zijn derde pijl dubbel 20. Hij ontsnapte, want Durrant liet de kans liggen en Baker gooide dubbel 5. Daarna was het wel gedaan: met dertien darts gooide Durrant de wedstrijd alsnog uit.

McKinstry stuurt Cameron naar huis
In de kwartfinales speelt Durrant tegen de Noord-Ier Kyle McKinstry, die eveneens zeven sets nodig had om zich te ontdoen van de Canadese qualifier David Cameron. McKinstry won de eerste twee sets probleemloos, maar speelde daarna bij vlagen hopeloos slecht en zag Cameron in drie sets slechts twee legs afstaan.

De Canadees pakte zo een 3-2 voorsprong, maar liet in set zes kansen liggen om de wedstrijd af te maken. McKinstry trok de stand zo gelijk en in de beslissende set kon hij eindelijk een tandje bijschakelen. Met een setgemiddelde van boven de 100 punten, een 111-finish en een elfdarter maakte The Village Man het alsnog af.

Dobromyslova vlamt
Bij de vrouwen viel het doek voor Aileen de Graaf, na de uitschakeling van Sharon Prins de laatste overgebleven Nederlandse. De Graaf maakte het in set één nog spannend tegen Anastasia Dobromyslova, maar de drievoudig wereldkampioene uit Rusland stond in set twee een alleszins indrukwekkend potje te speren en maakte het met een heuse elfdarter af: 2-0.

Dobromyslova speelt in de halve finales tegen Lorraine Winstanley, de nummer één van de wereld. De Engelse rekende af met de ontzettend matig gooiende Trina Gulliver, die drie legs won. De tienvoudig wereldkampioene bakte er vooral op de dubbels helemaal niks van en met een rotslechte leg (26 darts) trok Winstanley de winst naar zich toe: 2-0.

Eerste Amerikaanse troepen weg uit Syrië

Het Pentagon zegt dat de VS is begonnen met de terugtrekking van militairen uit Syrië, aldus de NOS. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten stak een Amerikaans konvooi vannacht de grens met Irak over.

President Donald Trump kondigde de terugtrekking drie weken geleden onverwacht aan, wat hem op kritiek van bondgenoten kwam te staan. Zijn adviseur John Bolton stelde later echter dat de Amerikanen pas echt weggaan als IS volledig is verslagen en de veiligheid van de Koerden kan worden gegarandeerd.

Het Pentagon geeft geen verdere details over de terugtrekking, want dat zou de militairen in gevaar kunnen brengen. De omvang blijft dan ook onduidelijk, en ook wat het verdere verloop van de missie precies is. Er zijn naar schatting nog tweeduizend militairen in het land, die formeel de rol van trainers en adviseurs hebben. Het konvooi van vannacht bestond uit een tiental pantservoertuigen plus enkele trucks.

Trumps aankondiging om te vertrekken en de strijd tegen de restanten van IS verder aan Turkije over te laten leverde hem ook de nodige kritiek op uit zijn eigen partij. "Het zou een grote overwinning zijn voor IS, Iran, Assad en Rusland", aldus senator Lindsey Graham, een bondgenoot van de president. Zijn minister van Defensie Jim Mattis stapte uit protest op.

Bolton was een dagen geleden in Turkije om garanties te vragen dat Koerdische milities, die naast de Amerikanen tegen IS vochten, niet worden aangevallen. President Recep Tayyip Erdogan wil daar echter niets van weten en zegt de Koerdische strijders als terroristen te beschouwen. Het is dan ook onduidelijk in hoeverre de Amerikaanse terugtrekking echt zal worden doorgezet.

Jongeren beroofd van kleding, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een incident dat donderdagmiddag plaatsvond op het Stadsplein bij winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard. Omstreeks 15.45 uur liepen drie jongens door winkelcentrum Middenwaard. Achter hen liep aanvankelijk een viertal jongeren, maar de groep werd al snel groter. In totaal bestond deze groep uiteindelijk uit zo’n twintig man.

De grote groep sommeerde de jongens om te blijven staan. Zij liepen echter door. Op het Stadsplein kwam het tot een confrontatie, waarbij de jongens werden geslagen en geschopt. Ook werd er kleding van hen gestolen. De politie hield een zoektocht in de omgeving. waarbij verschillende jongeren werden gecontroleerd. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Getuigen wordt gevraagd zich te melden bij de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man opgepakt voor dreigen met explosief in trein

Vanochtend is een 21-jarige man uit Emmen aangehouden voor de dreiging met explosief in de trein van Emmen naar Zwolle van afgelopen zondag. Een medepassagier deed toen melding van deze dreiging, waarop de trein voor station Zwolle werd stilgezet en twee mannen werden aangehouden. Zij bleken niets met de dreiging te maken te hebben. De jonge man uit Emmen is overgebracht naar het politiebureau, waar hij is gehoord.

Lees ook: Vijf aanhoudingen bij drie incidenten bij station Zwolle

Door de recherche werd onderzoek gedaan naar de melding. Uit het onderzoek bleek dat een andere man verantwoordelijk was voor de mogelijke dreiging. Deze man zat zondag niet meer in de trein die in Zwolle werd stilgezet.

Na zijn aanhouding is de verdachte vanochtend overgebracht naar het politiebureau, waar hij is gehoord over deze zaak. Uit het verhoor, maar ook uit het onderzoek dat deze hele week is gedaan, is gebleken dat het om een persoon met mogelijk verward gedrag gaat. Uit het onderzoek is niet gebleken dat de man daadwerkelijk een explosief in de trein heeft vervoerd of geplaatst en de man is hulpverlening aangeboden.

Dagzege Karginov, De Rooy levert opnieuw tijd in

Andrey Karginov heeft na de derde etappe ook de vierde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Rus was in zijn Kamaz op weg naar Tacna anderhalve minuut sneller dan de Liaz van Martin Macek. De Tsjech verloor in de slotfase tijd waardoor een dagzege hem door de neus geboord werd. Gerard de Rooy kende wederom problemen met zijn Iveco en verloor een half uur.

Karginov kwam als beste uit de startblokken, maar onderweg reed Macek het verschil dicht en nam zelfs even een voorsprong van vijf minuten op de Rus. Deze sloeg in het loodzware slot echter terug en greep de dagzege voor Macek en Airat Mardeev die al ruim twaalf minuten toegaf. Beste Nederlander was Janus van Kasteren op een knappe zevende plaats met negentien minuten achterstand.

Team De Rooy werd als de uitdager van Kamaz gezien, maar van die hoop is weinig meer over na vier etappes. Maurik van den Heuvel deed het met een half uur achterstand op plek tien nog het beste. Hij bleef bij kopman De Rooy die bandenproblemen had. Ton van Genugten startte door diverse problemen ruim twee uur later dan gepland aan de etappe en verloor uiteindelijk 49 minuten. Federico Villagra stond van het team het hoogste in het klassement, maar de Argentijn kreeg te maken met een kapotte uitlaat en kan een goed klassement vergeten.

In het klassement leidt Eduard Nikolaev nog altijd, maar de kopman van Kamaz zag Karginov tot op minder dan vijf minuten naderen. Derde is Dmitry Sotnikov met de derde Kamaz op ruim acht minuten. De Rooy is vijfde op 1.43 uur. Van Genugten een Van Kasteren staan met de plekken zeven en acht ook nog in de top tien.

Vandaag rijdt de karavaan terug naar Arequipa in deel twee van een monsteretappe. De af te leggen getimede afstand is 515 kilometer.

Anti-homo uitspraken pastoor zorgen voor ophef in Maas en Waal

Anti-homo uitspraken van pastoor Massaer uit Maas en Waal leiden tot meer en meer ophef in de regio. Inmiddels is het kerkbestuur van de katholieke Sint Christoffel-parochie uit West Maas en Waal in gesprek met het bisdom over de preek. De Parochie zit in zijn maag met de uitspraken van de voorganger tijdens de mis op Tweede Kerstdag in de kerk van Wamel.

Pastoor Massaer koos de mis van Tweede Kerstdag uit om een wat minder vriendelijk verhaal te houden in de Sint Victorkerk van Wamel. Bezoekster Ceciel Kalkers hoorde de pastoor zeggen dat "de indoctrinatie van de genderideologie, rechtstreeks ingaat tegen de scheppingsorde, en datgene promoot wat niet katholiek is. Dat zou 'als een boemerang terug op de mens komen', met alle negatieve gevolgen van dien. Alleen 'heilige gezinnen' (man-vrouw-kind) konden vrede en harmonie brengen." Zo lezen we in haar ingezonden brief in de plaatselijke krant De Maas en Waler. Kalkers uitte daarin haar ongenoegen over de preek die ze aanhoorde en citeert Massaer in de ingezonden brief. En dat terwijl het thema van de mis "Doe ons opengaan voor elkaar" was.

Kalkers belde de volgende dag met de pastoor om misschien enige nuance te vinden in het verhaal van de voorganger maar die hoop bleek ijdel. "Mensen moesten maar eens gaan nadenken, want mensen zijn in slaap gevallen", zo gaf Massaer aan in het telefoongesprek. Toen Kalkers aangaf dat dit kwetsend was voor homo's zette Massaer zijn punt nog even extra aan. "Een man en man is geen christelijke levensstijl. We praten niet zomaar alles goed. Als kerk zijnde, hebben we het recht om te zeggen wat goed en kwaad is. Ieder mens staat voor een keuze en ik wil hen daarover laten nadenken. Je gaat echt tegen de scheppingsorde in en dan zondig je gewoon. Zonden horen niet bij een christelijke levensstijl. Het kwade veroordeel ik."

Inmiddels zorgen de uitspraken van de pastoor voor veel onrust bij gelovigen en niet gelovige mensen in het land van Maas en Waal. Ook het kerkbestuur is niet blij met de 'Nashville'-achtige uitspraken van Massaer. "We zijn niet gelukkig met de uitwerking van die preek", zo verklaart vice-voorzitter Jan de Leeuw tegenover de Gelderlander. Verder houdt het bestuurslid zich op de vlakte over de preek. "De inhoud van de preek is een zaak van de pastoor. Daar kun je natuurlijk heel verschillend over denken, maar het bestuur staat daarbij aan de zijkant. Wij zijn er voor het beheer van de parochie."

Pastoor Massaer was volgens de Gelderlander niet beschikbaar voor een reactie omdat hij op retraite is. Wel liet hij via een woordvoerder een korte verklaring uitgaan. "Enige nuance is op zijn plaats naar aanleiding van dit artikel, ik veroordeel niemand maar roep op om zich af te keren van de zonde en christelijk te leven. Bekering tot God is nodig en een authentieke christelijke levensstijl nastreven is een voortdurende opdracht."

Massaer kende de afgelopen jaren al diverse aanvaringen met de geloofsgemeenschap in West Maas en Waal. Zo weigerde hij bijvoorbeeld een koor van een overledene te laten zingen in de kerk omdat ze door de kerk niet goedgekeurde nummers zouden zingen.

De katholieke kerk van Wamel waar pastoor Massaer zijn beruchte uitspraken deed (WikiCommons/Fred Mobach)
De katholieke kerk van Wamel waar pastoor Massaer zijn beruchte uitspraken deed (WikiCommons/Fred Mobach)

Moeder maakt verkeerde keuze, aangemeld bij Bureau Jeugdzorg

Soms moet een mens keuzes maken, en soms maken mensen de verkeerde keuze zo bleek gisteren maar weer. Handhavers in Ermelo kregen de melding binnen dat er al bijna een half uur een baby aan het huilen was in een afgesloten auto. Toen de handhavers bij de auto aankwamen troffen zij inderdaad een huilend baby'tje aan. 

Even later kwam de moeder aanlopen met haar andere kind bij zich. Op de vraag waarom ze haar baby in de auto had achtergelaten luidde het antwoord van de moeder dat ze keuzes moest maken. De reactie van de handhavers liet niets aan de verbeelding over: "Onze keuze was een aanmelding bij bureau jeugdzorg."

Agent leent fiets om straatrover op te pakken

Tijdens een achtervolging, die volgens de politie zo uit het script van een film zou kunnen komen, konden vannacht twee straatrovers opgepakt worden. De verdachten hadden kort daarvoor onder bedreiging met een mes een jongeman (18) beroofd.

Om 02:30 uur kregen de Tilburgse politie-eenheden een melding dat er op de Spoorlaan in Tilburg een beroving plaats had gevonden. Twee jongemannen hadden daar een mes op de keel van een inwoner van Oirschot gezet en geld van hem geëist. Op basis van camerabeelden en het signalement van de daders ging de politie op zoek naar deze twee verdachten.

Zij werden kort daarna gespot op De Heuvel in Tilburg. Bij het zien van de politie rende een van hen een horecazaak in, terwijl de andere er te voet van door ging. Agenten zetten rennend de achtervolging in, waarbij ze de verdachte in het oog hielden, maar er niet bij konden komen. Daarom vorderde een van de achtervolgende agenten de fiets van een voorbijgangster (21). Met deze fiets wist hij de verdachte in te halen, in zijn nek te springen en aan te houden.

Ondertussen troffen andere politieagenten de tweede verdachte in de horecazaak aan, waar zij hem aanhielden. Beide verdachten (20 en 21 jaar oud) zijn ingesloten. De fiets van de behulpzame Tilburgse werd na alle commotie keurig teruggegeven. Zij wordt op passende wijze bedankt voor het afstaan van haar fiets aldus de politie. 

Al-Attiyah verstevigt leiding, Ten Brinke verliest tijd in Dakar

Nasser Al-Attiyah heeft zijn leidende positie in de Dakar Rally verstevigd. De Qatarees was met zijn Toyota de snelste in het 405 kilometer lange eerste deel van de monsteretappe tussen Arequipa en Tacna. Voor Bernhard ten Brinke was er minder goed nieuws, want de Nederlander verloor bijna drie uren op zijn teamgenoot.

Al-Attiyah mocht als tweede vertrekken en bouwde gestaag zijn voorsprong uit op Stephane Peterhansel die voor hem op het parkoers reed. Het verschil tussen de Toyota en de Mini bedroeg op de streep een kleine twee minuten. De Pool Jakub Przygonski kende opnieuw een goede dag. Met de ervaren navigator Tom Colsoul naast zich reed hij naar plek drie op ruim acht minuten. Alleen Nani Roma en Sébastien Loeb bleven nog engiszins in de buurt.

Ten Brinke kende een mindere dag. De Toyota-coureur raakte na tien kilometer een steen, waarna veertig kilometer later een aandrijfas afbrak. Teamgenoot Giniel de Villiers stopte om te helpen en gezamenlijk repareerden ze het euvel. Het kostte de Nederlander evenwel bijna drie uren. Hierdoor was Erik van Loon de beste Nederlander in het dagklassement op ruim drie kwartier. De gebroeders Coronel kenden voor hun doen eindelijk een 'normale' Dakar dag met diverse problemen waardoor ze vier uren inleverden. Erik Wevers deed het met een uur achterstand juist weer erg goed.

In het klassement heeft Al-Attiyah bijna negen minuten voorsprong op Peterhansel. Roma is de nummer drie met ruim twintig minuten achterstand. Ten Brinke zakte naar plek negentien op meer dan drie uur achter zijn Toyota-teamgenoot.

Vandaag rijden de coureurs terug naar Arequipa in deel twee van de monsteretappe. Dit doen zij over 517 kilometer getimede proef.

(Ex-)leraar opgepakt voor misbruik meisje en kinderporno

Rechercheurs van de zedenpolitie van de eenheid Rotterdam hebben maandag 7 januari een 50-jarige man uit Gouda aangehouden. Hij wordt verdacht van misbruik van een minderjarig meisje en het bezit van kinderpornografisch materiaal.

Eind december 2018 werd aangifte gedaan tegen de man. De aangifte was voor de rechercheurs de directe aanleiding om, in overleg met het Openbaar Ministerie, woensdag 2 januari een doorzoeking in zijn woning te verrichten. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen. Na een korte scan van de dragers bleek al snel dat de verdachte kinderpornografisch materiaal had gedownload.

Leraar
De verdachte was leraar op een school in Rotterdam en heeft in het verleden les gegeven aan het meisje. Hij is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit voorlopig nog vast.

Ouders met kinderen op de betrokken school zijn donderdag 10 januari door de school op de hoogte gebracht van de aanhouding. Voor de kinderen aan wie de leraar les heeft gegeven, en voor hun ouders, wordt vanuit de school hulp georganiseerd.

Delft krijgt primeur met energieneutraal treinstation

Station Delft-Zuid wordt het eerste treinstation in Nederland dat volledig in zijn eigen energie kan voorzien. Het station wordt verbouwd en krijgt een dak van zonnepanelen. Vandaag geeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met de gemeente Delft en spoorbeheerder ProRail het officiële groene licht voor de start van de werkzaamheden op het station, dat vanaf eind 2019 Delft Campus gaat heten.

Staatssecretaris Van Veldhoven: ‘Met de verbouwing- en de overkapping van het station slaan we twee vliegen in één klap: reizigers op het perron verregenen straks niet meer en het station wordt door het dak, dat in feite één groot zonnepaneel wordt, volledig energieneutraal. Delft Campus loopt straks voorop op weg naar de duurzame toekomst van ons land!’

Omdat het stationsdak zelf gemaakt is van zonnepanelen kan nog meer energie worden opgewekt dan met reguliere daken waar zonnepanelen op liggen. De opgewekte energie wordt benut voor de verlichting, liften en apparatuur op het station. De verbouwing is onderdeel van een groter project dat het station geschikt maakt voor de spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft. Hierdoor kunnen tussen Rotterdam en Den Haag, een van de drukste spoorverbindingen van ons land, straks 14 treinen per uur gaan rijden. Reizigers in beide richtingen kunnen dan om de paar minuten de trein nemen. Dit is nodig om de grote groei van het aantal reizigers in met name de Randstad aan te kunnen.

Het nieuwe station Delft Campus wordt door de komst van liften straks ook toegankelijk voor reizigers met een beperking. Reizigers die geen trap kunnen lopen, moeten nu nog omreizen. Door de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers wordt de Technische Universiteit Delft ook beter bereikbaar, een langgekoesterde wens van de studenten en medewerkers van de universiteit. Het duurzame station moet in 2023 zijn opgeleverd. De kosten voor het dak van zonnepanelen bedragen 2,4 miljoen euro. Hiervan neemt de gemeente Delft 1,8 miljoen euro voor haar rekening, de rest wordt bijgelegd door Rijksoverheid.

Delft krijgt primeur met energieneutraal treinstation  (Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Delft krijgt primeur met energieneutraal treinstation (Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Dubbelslag Brabec in Dakar

Ricky Brabec heeft in de Dakar Rally bij de motoren de leiding in het algemeen klassement gegrepen. De Amerikaan won de vierde etappe tussen Arequipa en Moquequa met een voorsprong van zes minuten op Matthias Walkner. Wesley Pittens was met plek 35 opnieuw de beste Nederlander.

Etappe vier is het eerste deel van een monsteretappe waarbij de coureurs na afloop zelf de service moeten doen. Pas na etappe vijf mogen de monteurs weer aan de slag. Brabec had in de 405 kilometer lange proef een late starttijd nadat hij in etappe drie veel tijd had verloren. De Amerikaan profiteerde optimaal van zijn startplek en schoof snel op naar de leiding. In de extreem lastige slotfase breidde hij zijn voorsprong fors uit tot zes minuten.

Na Walkner bleef alleen Toby Price met zeven minuten achterstand nog in de buurt. De rest verloor dertien minuten of meer. Grote verliezers waren de winnaars van de derde etappe. Xavier de Soultrait mocht het spoor uitzetten en leverde 23 minuten in. In zijn kielzog verloor klassementsleider Pablo Quintanilla 20 minuten.

In het klassement is Brabec nu de nieuwe leider met iets meer dan twee minuten voorsprong op Quintanilla. Price is de nummer drie met een achterstand van vier minuten. Pittens staat 39e op ruim drie uur van Brabec.

Vandaag rijden de coureurs terug naar Arequipa over 517 kilometer zandpaden en duinen.

Tennisser Murray kondigt afscheid aan: "Ik kan de pijn niet meer aan"

Tennisser Andy Murray heeft voorafgaand aan de Australian Open zijn afscheid aangekondigd. De 31-jarige Brit hoopt in het voorjaar nog mee te kunnen doen aan Wimbledon, maar ook als dat lukt is het daarna klaar.

Murray won de US Open 2012 en pakte de Wimbledontitel in 2013 en 2016, waarmee hij de meest succesvolle Britse tennisser ooit is. In 2012 en 2016 pakte hij ook nog eens olympisch goud, de Britten wonnen in 2015 vooral dankzij Murray voor het eerst in 79 jaar de Davis Cup en in 2016 en 2017 was hij 41 weken lang de nummer één van de wereld.

Vanaf dat moment sloegen de blessures echter hard toe. Die aan zijn elleboog waren nog wel te doen, maar vanaf het voorjaar van 2017 werd hij geplaagd door zijn heup en ondanks een operatie kwam dat eigenlijk nooit meer helemaal goed.

Murray maakte wel een comeback, maar haalde zijn niveau bij lange na niet meer en moest zich ook terugtrekken van Wimbledon. Afgelopen week liet hij nog weten te twijfelen hoe lang hij het nog vol kon houden, maar die knoop is nu doorgehakt: "Ik kan de pijn niet meer aan. Ik beleef geen enkel plezier meer aan de wedstrijden of trainingen en ik weet niet of ik hier nog vier of vijf maanden doorheen kan spelen", aldus een emotionele Murray, die alles wil proberen om na de Australian Open ook Wimbledon nog te halen, om daar dan afscheid te nemen.

Op de Australian Open schopte de Schot het vijf keer tot de finale. Maandag begint hij zijn toernooi in de eerste ronde tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut, als 22e geplaatst.

Steekpartij bij AZC in Goes, dader spoorloos

In de nacht van donderdag op vrijdag vond in het AZC aan de Albert Plesmanweg in Goes een steekincident plaats. Twee mannen raakten hierbij licht gewond. De dader is nog niet aangehouden.

Het incident gebeurde rond middernacht. Enkele bewoners kregen ruzie, waarbij twee mannen (18 en 29 jaar) werden gestoken door een medebewoner. Medewerkers van de ambulancedienst hebben de verwondingen beoordeeld en de slachtoffers voor verdere behandeling naar de huisartsenpost verwezen. De politie stelt een onderzoek in naar het incident. Zo worden diverse mensen verhoord. 

Ace Combat 7 introduceert multiplayermodus

Bandai Namco introduceert in een nieuwe trailer de multiplayer-modus voor Ace Combat 7: Skies Unknown.

De multiplayer van Ace Combat 7: Skies Unknown bestaat uit twee varianten. In de eerste variant vechten twee teams in een deathmatch het uit met vier-tegen-vier luchtgevechten. De tweede multiplayer-variant is ook death match, maar dan met maximaal acht spelers die het solo moeten overleven.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt 18 januari uit op PlayStation 4 (+PSVR) en Xbox One. Pc-eigenaren moeten wachten tot 1 februari. In onze preview lees je meer over de singleplayer en de VR-modus van de game.

Tales of Vesperia is er klaar voor

Bandai Namco heeft de launchtrailer voor Tales of Vesperia: Definitive Edition uitgebracht. Met perfecte timing, want de game is vandaag uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch, en pc. Wees gerust als je Japans roestig is, de game is ook compleet in het Engels te lezen en te beluisteren.

Tales of Vesperia: Definitive Edition bevat een verbeterde schermresolutie, nieuwe personages, events en kostuums die vroeger alleen in Japan zijn verschenen, alsook twee nieuwe speelbare teamgenoten. Flynn Scifo, de rivaal van het hoofdpersonage en beste vriend, en Patty Fleur, een jonge piraat op zoek naar haar verloren geheugen. Het spel maakt gebruik van een gespecialiseerde versie van het Linear Motion Battle System van de serie. Spelers hebben de controle over één personage in real-time gevechten terwijl de overige drie teamgenoten bestuurd worden door A.I.. Spelers kunnen wisselen tussen de vier personages op elk moment en gebruikmaken van fysieke aanvallen, magic artes en Mystic Artes.

In Terca Lumireis zijn blastia-kernen belangrijk voor het dagelijks leven. Er zijn verschillende blastia, zo kun je er water mee regelen, schepen laten varen of gehele schilden om steden plaatsen zodat monsters buiten blijven. Je speelt de nogal arrogante Yuri Lowell die de gestolen blastia van zijn sloppenwijk terug wil stelen van de dief. Maar al snel komt hij erachter dat er veel meer aan de hand is en de wereld in groot gevaar verkeerd. In onze review lees je meer over de game.

Dead or Alive 6 laat DLC-personages Nyotengu en Phase 4 zien

Koei Tecmo en Team Ninja hebben een trailer gemaakt om de twee DLC-personages Nyotengu en Phase 4 voor te stellen. Deze twee vechtersbazinnen zitten niet in de standaard versie van Dead or Alive 6, maar zijn DLC.

Nyotengu is te krijgen door simpelweg te preorderen, terwijl je voor de Kasumi-kloon Phase 4 de Digital Deluxe Edition van Dead or Alive 6 moet aanschaffen.

Dead or Alive 6 komt 1 maart uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Plastic wegwerpbekertjes niet meer toegestaan op evenementen in Amsterdam

Het wordt voor feestorganisatoren in Amsterdam verplicht om tijdens evenementen herbruikbare plastic bekers te gebruiken. Op die 'hardcups' komt ook statiegeld, waardoor je gaat betalen voor je bekertje.

De beslissing van de gemeente past in het verduurzamingsbeleid van het stadsbestuur. De maatregelen zijn al ingegaan. Dat betekent dat organisatoren die vanaf nu een vergunning aanvragen voor een evenement in in Amsterdam aan de voorwaarde van hardcups moeten voldoen.

Vaste stroompunten
Naast de verplichte herbruikbare bekers worden er op locaties waar vaak evenementen plaatsvinden ook vaste stroompunten geplaatst. Dit moet ervoor zorgen dat organisatoren minder van dieselgeneratoren gebruik maken. In de meeste gevallen komt er ook een punt bij om leidingwater af te nemen.

Oosterpark en Westerpark
In totaal worden er komend jaar vijftig vaste stroompunten geplaatst op veertien locaties. De stroom- en waterpunten komen onder andere in het Oosterpark, het Westerpark en op de NDSM-werf. De stroompunten werden ook al aangekondigd in het coalitieakkoord van het linkse college.

"Met het aanleggen van vaste stroom- en waterpunten zijn de draaiende dieselgeneratoren en alle vrachtbewegingen voor het plaatsen van de generatoren en water op deze locaties verleden tijd. Door het instellen van een statiegeldsysteem voorkomen we een heleboel plastic dat anders niet zou worden gerecycled", zegt wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck. 

Man aangehouden op verdenking van meerdere babbeltrucs

De politie hield woensdagmiddag 9 januari in Den Haag een 37-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan op verdenking van meerdere babbeltrucs. Verschillende ouderen zijn hiervan slachtoffer geworden.

De verdachte ging elke keer op dezelfde wijze te werk. Aan de deur verkocht de man bloemen en bood vervolgens aan deze in een vaas te zetten. Eenmaal binnen leidde de verdachte de bewoners af en ging hij op zoek naar geld.

Dinsdag 8 januari overkwam een bewoonster van de Ivoorhorst in Den Haag dit. Na een bezoek van de bloemenverkoper miste zij opeens een flinke som geld. Een dag later ging de bloemenverkoper in dezelfde flat aan de slag, toen hij door een oplettende getuige werd herkend. Deze belde de politie waarna de man kon worden aangehouden.

De verdachte kan mogelijk in verband gebracht worden met tientallen soortgelijke diefstallen waarvan ouderen in het hele land het slachtoffer zijn geworden. De recherche doet nog verder onderzoek. De verdachte zit momenteel vast en wordt morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris.

‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’
Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs en woningovervallen. Criminelen maken misbruik van hun goedgelovigheid en weten met een overtuigende smoes hun woning binnen te komen. Het is belangrijk dat ouderen zelf alles doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. Om ze daarbij te helpen, is er een campagne gestart ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’. De campagne is gericht op senioren en de mensen in hun naaste omgeving. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te wijzen op hun kwetsbare positie.

Reactie OM op beslissingen proces-Wilders

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag besloten dat onder anderen Ivo Opstelten, oud-minister van Veiligheid en Justitie, en Herman Bolhaar, de vorige voorzitter van het College van procureurs-generaal, worden opgeroepen als getuige in het hoger beroep tegen Geert Wilders. Onderwerp van verhoor is 'de gestelde inmenging van de (toenmalige) minister van Justitie bij de vervolgingsbeslissing in onderhavige zaak'.

Het Openbaar Ministerie wil in reactie op berichtgeving verwijzen naar eerder gegeven antwoorden aan RTL Nieuws, en naar antwoorden die minister Grapperhaus op 29 november 2018 heeft gegeven op gestelde Kamervragen: 'Antwoorden op Kamervragen over het bericht dat oud-minister Opstelten het 'minder Marokkanen-proces' zou hebben beïnvloed'

RTL Nieuws heeft het OM vorig jaar een aantal vragen gesteld over de vermeende bemoeienis van (oud)-minister Opstelten met de vervolgingsbeslissing. Het OM heeft toen geantwoord: "Het is voorbehouden aan het Openbaar Ministerie (OM) om in strafzaken een vervolgingsbeslissing te nemen. Dat was in de zaak tegen Wilders niet anders. De minister heeft geen bemoeienis gehad met deze vervolgingsbeslissing. Gevoelige strafzaken worden altijd gemeld aan de minister. De zaak-Wilders is een gevoelige zaak en daarover is de minister derhalve – zoals gebruikelijk – door middel van een ambtsbericht geïnformeerd. Hij is ook geïnformeerd over de voorgenomen vervolgingsbeslissing van het OM."

Minister Grapperhaus heeft in zijn antwoorden aan de Tweede Kamer eind vorig jaar gesteld dat "niet is gebleken van enige andere gang van zaken dan die al vanaf het begin is gemeld door het OM, namelijk dat het OM zelfstandig de beslissing tot vervolging heeft genomen op basis van eigen afwegingen".

Ook schrijft Grapperhaus: "Er is regelmatig overleg tussen de minister van Justitie en Veiligheid en de top van het OM. Dat gebeurt in het overleg zoals bedoeld in artikel 12 van het Reglement van Orde van het College van procureurs-generaal. Daar worden beleids- en beheersmatige onderwerpen besproken. Daarnaast informeert het College de minister over gevoelige onderwerpen, ex artikel 11 Reglement van Orde. Dat gebeurt soms in persoon, maar veelal via ambtsberichten. Tussen 12/19 maart 2014 en de beslissing van het OM, om tot vervolging over te gaan – september 2014 – is er regulier overleg geweest tussen de toenmalig minister van Veiligheid en Justitie en de toenmalige voorzitter van het College van procureurs-generaal. Van deze overleggen wordt geen verslag gemaakt. (….)"

Ook is aan de Tweede Kamer gemeld dat het OM beschikt over een aantekening van dit reguliere overleg op 2 april 2014, die inhoudt: "Wilders – procedure besproken – 1000 aangiften". Dat deze zaak in dat overleg aan de orde is geweest, is niet vreemd. Zoals hierboven ook in het antwoord van de minister staat, informeert het College de minister over strafzaken.

Job Cohen voorzitter WOII-commissie NS

Job Cohen wordt de voorzitter van de WOII-commissie NS. De commissie gaat onderzoeken hoe de NS schadevergoedingen kan betalen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet. Dat schrijft AT5. 

De oud-burgemeester van Amsterdam wordt in de commissie bijgestaan door mensenrechtenactiviste Lilian Gonçalves, historica Ellen van der Waerden en advocaat Eva van Ingen. Cohen verwacht zeker een half jaar bezig te zijn met het onderzoek, maar sluit niet uit dat dit mogelijk een jaar of langer gaat worden. 

Het onderzoek komt voort uit lang overleg met Salo Muller, jarenlang fysiotherapeut van Ajax. Muller maakte als kind mee hoe de Duitsers zijn ouders in 1941 arresteerden. Hij was toen vijf jaar oud. Zijn ouders werden in Amsterdam op de trein gezet naar Westerbork. Na negen weken werden ze vervoerd naar Auschwitz waar ze zijn vergast. 

De NS gaf eerder aan haar rol in de Tweede Wereldoorlog als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf te zien. De NS verdiende omgerekend 2,5 miljoen euro door joden, maar ook Roma, Sinti, krijgsgevangenen en dwangarbeiders te deporteren.

Het is nu aan de commissie om te onderzoeken hoe een tegemoetkoming aan overlevenden en directe nabestaanden er in praktijk uit moet komen te zien.

'Stap naar de rechter moet makkelijker'

"Als ons rechtssysteem optimaal functioneert, is de rechter altijd in de buurt. Toch weten u en ik dat het niet altijd zo werkt." Henk Naves, de nieuwe voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, pleitte gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak voor verbetering van de toegang tot de rechter door onnodige drempels weg te nemen.

Drempels
Op dit moment is de rechter niet altijd goed bereikbaar, stelt Naves. Bijvoorbeeld omdat zaken buiten de rechter om worden afgedaan of niet vooraf, maar juist achteraf aan de rechter worden voorgelegd. ˜De beweegredenen zijn nobel, vaak wil men het proces versnellen en de rechter ontlasten. Maar is het niet juist de rechter die met zijn mogelijkheden tot maatwerk, rekening houdend met alle omstandigheden van het geval hierover zou moeten gaan?"

De voorzitter van de Raad vindt het in dit licht een goede zaak dat het kabinet werk wil maken van het verlagen van de griffierechten (de kosten om een rechtszaak te kunnen voeren). Ook de toekomstige rol van de rechter bij de beoordeling van megaschikkingen is een voorbeeld waarbij de toegang tot de rechter wordt hersteld, vindt Naves.

Verantwoordelijkheid
Maar ook de Rechtspraak zelf moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de toegang tot de rechter te verbeteren. Zo verwachten mensen dat ze hun zaken online kunnen regelen. Daarom werkt de Rechtspraak stap voor stap toe naar volledige digitale toegankelijkheid. Maar goede toegang betekent volgens Naves ook: snelle toegang. Daarom blijft de aanpak van de doorlooptijden (de tijd die het kost om een rechtszaak te voeten) prioriteit.

Risico's nemen
Naves gaf in zijn toespraak aan waarom laagdrempelige toegang tot de rechter zo belangrijk is voor een maatschappij. Als mensen weten dat ze altijd bij een onafhankelijke en onpartijdige rechter terecht kunnen, durven ze risico's te nemen. Het gaat om erg wezenlijke zaken, zoals het sluiten van contracten tussen bedrijven. Maar iemand durft bijvoorbeeld ook de verandering van een bestemmingsplan aan te vechten, omdat hij weet dat de stem van een burger voor de rechter net zoveel waard is als die van de overheid.

Toegankelijk en effectief
In zijn toespraak noemt Naves tal van initiatieven waarmee de Rechtspraak probeert het werk van de rechter zo toegankelijk en effectief mogelijk te maken. "Neem de Haagse wijkrechter. Een rechter die middenin de wijk, in samenwerking met de gemeente, ruziënde partijen bij elkaar brengt. Snel, goedkoop en vooral erg dichtbij." Maar ook de vernieuwde aanpak van huiselijk geweld door de rechtbank Rotterdam en tal van lokale organisaties, en de plannen voor een community court van de rechtbank Oost-Brabant werden genoemd.

Geen onrecht accepteren
"De wereld van het recht is dynamisch en de eisen die de maatschappij stelt, zullen altijd veranderen. Wij moeten aanvoelen wat een veranderende samenleving van ons vraagt." Naves vraagt daarom de maatschappelijke partners van de Rechtspraak om hierover mee te denken. "Zodat we samen blijven zoeken naar manieren waardoor niemand onrecht hoeft te accepteren."

FOK! Wat een weer: nevel en mist

In het zuiden en oosten van het land valt er motregen en is het sterk nevelig met lokaal ook mist. In het westen en noorden van het land is de nevel en mist inmiddels verdwenen en is het op de meeste plaatsen droog, dat zal in de loop van de ochtend ook in het midden en zuiden gaan gebeuren. De rest van de dag blijft het bewolkt met af en toe nog lichte regen of motregen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het zuidoosten tot 9°C langs de westkust. De wind wordt overal noordwest en is matig, aan zee vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag is het overwegend bewolkt en hier en daar kan nog wat (mot)regen vallen. De minima liggen rond 6°C. De wind is westelijk en is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Zaterdag overdag is het bewolkt en in de middag trekt een actief regengebied van noordwest naar zuidoost. In de loop van de middag kan in het westen de zon nog even doorbreken maar kan er ook een bui voorkomen. De maxima liggen rond 8°C. De wind is west tot zuidwest en draait in de middag naar west tot noordwest en is daarbij matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard. (Bron: KNMI)

Interpretatie vond een gele roos in vroege bloei (Foto: Interpretatie)
Interpretatie vond een gele roos in vroege bloei (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hogenkamp uitgeschakeld in kwalificaties Australian Open

Richèl Hogenkamp heeft zich niet kunnen plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. De 26-jarige Nederlandse verloor in twee sets van de Belgische Ysaline Bonaventure: 4-6 3-6.

Hogenkamp verloor de eerste set met 4-6 van Bonaventure nadat de Belgische vroeg in de set de service van de Nederlandse had gebroken. Bonaventure gaf die break voorsprong niet meer uit handen. Hogenkamp leek zich in de tweede set goed te herstellen van setverlies. Ze kwam met 3-0 voor in de tweede set, maar pakte daarna geen game meer, waardoor Bonaventure naar het hoofdtoernooi van de Australian Open gaat.

Door de nederlaag van Hogenkamp, die zich vorig jaar wel wist te kwalificeren voor het hoofdtoernooi in Melbourne, blijft de Nederlandse deelname in het enkelspel beperkt tot Kiki Bertens en Robin Haase.

Het eerste grandslamtoernooi van 2019 begint maandag.

Real Betis troeft Ajax af en haalt Lainez

Ajax grijpt naast de komst van Diego Lainez. Club América maakt via de officiële kanalen melding van een transfer van de aanvaller naar Real Betis.

Landgenoot Andrés Guardado heeft een belangrijke rol in de overgang gespeeld. Eerder op donderdag meldde De Telegraaf dat Ajax een akkoord had bereikt met Club América over de transfersom voor Lainez.

Real Betis en Club América zijn volgens het Mexicaanse televisienetwerk Televisa , dat de club letterlijk in zijn beheer heeft, een transfersom van dik twaalf miljoen euro overeengekomen. Club América heeft daarnaast een doorverkooppercentage van 20 procent in de onderhandelingen bedongen. Lainez zelf heeft zich tot de zomer van 2024 verbonden aan Betis, dat Guardado inzette om de tiener ervan te overtuigen dat hij in het Benito Villamarin moest tekenen.

De afgeketste transfer van Lainez lijkt te betekenen dat David Neres bij Ajax blijft. Guangzhou Evergrande zou een bod van 43 miljoen euro hebben uitgebracht op de Braziliaan, maar Ajax wilde naar verluidt alleen meewerken aan een transfer als Lainez naar Amsterdam zou komen. Nu Lainez echter zijn nog prille loopbaan in Zuid-Spanje voortzet, lijkt Neres in ieder geval nog een half jaar in Amsterdam te blijven.

Ajax had zelf een akkoord over een transfersom van vijftien miljoen euro voor Lainez bereikt. Daarmee zou de Mexicaan de op twee na duurste Ajax-aankoop ooit zijn geweest. Alleen Daley Blind (zestien miljoen euro, oplopend tot 21 miljoen euro) en Miralem Sulejmani (16,25 miljoen euro) waren in het verleden duurder. Lainez, goed voor twee A-interlands, kan in de gehele voorhoede uit de voeten en speelde vijftig officiële wedstrijden voor Club América. Daarin was hij goed voor vijf treffers en drie assists.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.