Kampioen Durrant ontsnapt op Lakeside, De Graaf sneuvelt

Darter Glen Durrant heeft zich op Lakeside, het WK van de BDO, met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales. De tweevoudig regerend kampioen rekende in de achtste finales af met zijn Engelse landgenoot Scott Baker: 4-3.

Aanvankelijk was er niet veel aan de hand voor Duzza, die in de eerste drie sets heerlijk stond te spelen - hij opende het duel zelfs met een elfdarter - en een 3-0 voorsprong pakte. Vervolgens begon ook Baker echter lekker op dreef te raken.

Zowel set vier als set vijf opende The Mod met een elfdarter en beide sets pakte hij in vijf legs. In de zesde set kwam er wederom een vijfde leg aan te pas en daarin gooide hij de set met een indrukwekkende 140-finish achteloos uit: 3-3.

In de zevende en beslissende set beging Baker een blunder: hij gooide op 0-2 om zichzelf in leven te houden, stond na twee darts op 50...maar gooide met zijn derde pijl dubbel 20. Hij ontsnapte, want Durrant liet de kans liggen en Baker gooide dubbel 5. Daarna was het wel gedaan: met dertien darts gooide Durrant de wedstrijd alsnog uit.

McKinstry stuurt Cameron naar huis
In de kwartfinales speelt Durrant tegen de Noord-Ier Kyle McKinstry, die eveneens zeven sets nodig had om zich te ontdoen van de Canadese qualifier David Cameron. McKinstry won de eerste twee sets probleemloos, maar speelde daarna bij vlagen hopeloos slecht en zag Cameron in drie sets slechts twee legs afstaan.

De Canadees pakte zo een 3-2 voorsprong, maar liet in set zes kansen liggen om de wedstrijd af te maken. McKinstry trok de stand zo gelijk en in de beslissende set kon hij eindelijk een tandje bijschakelen. Met een setgemiddelde van boven de 100 punten, een 111-finish en een elfdarter maakte The Village Man het alsnog af.

Dobromyslova vlamt
Bij de vrouwen viel het doek voor Aileen de Graaf, na de uitschakeling van Sharon Prins de laatste overgebleven Nederlandse. De Graaf maakte het in set één nog spannend tegen Anastasia Dobromyslova, maar de drievoudig wereldkampioene uit Rusland stond in set twee een alleszins indrukwekkend potje te speren en maakte het met een heuse elfdarter af: 2-0.

Dobromyslova speelt in de halve finales tegen Lorraine Winstanley, de nummer één van de wereld. De Engelse rekende af met de ontzettend matig gooiende Trina Gulliver, die drie legs won. De tienvoudig wereldkampioene bakte er vooral op de dubbels helemaal niks van en met een rotslechte leg (26 darts) trok Winstanley de winst naar zich toe: 2-0.